גבעת רם 52398
ובגיליון החדש (מס' 75, ינואר 2002) של "טבע הדברים" מדווח העורך (אודי רן) שביקר, לאור "דרישת הקהל", בבית החיות "הנוראי" של גבעת רם, ולדבריו, האמת לא נוראה כל-כך. לא מנעו ממנו את הביקור, לא מנעו ממנו לצלם, ולא נראה כאילו הביקור שכנע אותו שיש לעצור את הניסויים. די להפך, למעשה.

רן גם מצר על כך כי במבול התגובות שקיבל, "הסגנון הבוטה והלא ענייני מגיע דווקא מאלה שלקחו על עצמם לדבר את דברם של בעלי החיים שעליהם מבצעים את הניסויים [...] מרביתם (ובראשם הגב' ענת רפואה, יו"ר האגודה נגד ניסויים בבעלי חיים) זורקים לאוויר נתונים, תאוריות ומסקנות בנושאים שאינם בתחום הבנתם".
גבעת רם 52401
טרם ראיתי את הגיליון החדש של "טבע הדברים" כך שאיני יכולה עדיין להגיב על הכתוב בו.

שני דברים אני כבר יכולה לומר בוודאות:
1. לא הייתי וגם לא אהיה יו"ר האגודה הישראלית נגד ניסויים בבעלי-חיים. אני משמשת יו"ר עמותת "החופש לחיות" - שיקום קופים אחרי ניסויים.
2. לא פניתי לאודי רן ולא הגבתי לכתבות הקודמות שהיו שם כך שאין לי מושג מדוע מתייחסים אלי בגיליון החדש.
עלי באבא מת 292159
"בראשם של הקופים בניסויים עוברים דברים איומים, ומה עובר בראשו של המדען שמבצע אותם? ענת רפואה ממש התאמצה להבין" http://www.nrg.co.il/online/35/ART/920/195.html
עלי באבא מת 292238
מזעזע.
גבעת רם 572118
מממ... עורך הדין שלך טוען שהועסקת ב"החופש לחיות" כדוברת בלבד. אולי כדאי שתתקני אותו.
מה זה "הועסקה"? 572126
לא ברור שיש כאן בעיה.
העו"ד לא אמר שזה התפקיד היחיד שמילאה בעמותה, אלא רק שזה התפקיד היחיד בו _הועסקה_ בעמותה. במידה ויו"ר אינו שכיר בעמותה (כלומר לא מקבל משכורת), להבנתי אין כאן סתירה. איני יודע אם זה אכן המצב, אבל לפחות לא ברור אם יש כאן בעיה.
מה זה "הועסקה"? 572127
אוקיי, שיהיה.
''זמן האיכות שלהם'' 52766
עד היום חשבתי שאני יכול לשוחח על נושא הניסויים בבעלי-חיים עם כל אחד, כולל אנשים שבטוחים שלבעלי-חיים אין ולא צריכות להיות שום זכויות, כולל אנשים שמתייחסים למדע כמו אל דת שאסור לפקפק ביסודותיה, כולל אפילו אנשים שמאמינים שאת כל נושא הניסויים בבעלי-חיים אפשר לפטור (sic) בזריקת שאלה רטורית בנוסח "מי היית מעדיף שזה יהיה, הכלב או הילד שלך?". עם כל האנשים האלה מצאתי מכנה משותף כזה או אחר שאיפשר לי לדבר איתם, להקשיב להם, וגם ללמוד מהם לפעמים דבר או שניים שלא ידעתי.

היום קראתי את "דבר העורך" בגליון האחרון של "טבע הדברים", ונראה לי שמצאתי את האדם הראשון שפשוט אין לי מה להגיד לו.

עורך "טבע הדברים", אודי רן, שיתף פעולה עם הממסד המדעי בסוגיית הניסויים בבעלי-חיים כשהתיר לשני דוקטורנטים לחקר המוח באוניברסיטה העברית לפרסם לפי חודש כתבה מקיפה בנושא זה בעיתונו, אך חסך מהקוראים את הגילוי הנאות הן בהקשר של היות הכותבים אנשים שמתפרנסים מביצוע ניסויים בבעלי-חיים והן לגבי הקשר ההדוק שלהם עם מורם ורבם פרופ' חגי ברגמן ש"במקרה" תואר במאמר כחוקר שפיתח את הטיפול היעיל ביותר הקיים למחלת הפרקינסון באמצעות ניסוייו בקופים.

אבל זה היה לפני חודש. החודש הציג אודי רן בעצמו את עמדתו בנושא זה במדור "דבר העורך" של המגזין. כעורך עיתון המיועד לחובבי טבע, אודי רן מקפיד היטב שלא להצטייר כלפי חוץ כבעל עמדה שיש בה משום תמיכה בניסויים בבעלי-חיים, אך מצד שני הוא נוקט עמדה נחרצת מאד נגד כל אלה שמתנגדים לניסויים. בתחילת דבריו הוא כותב "מי שקרא את הדברים [...] הבין בנקל שאני נגד כל פגיעה בבעלי חיים בכל דרך שהיא. אבל, אני מסייג את דבריי בהיותי הדיוט בכל הנוגע לתועלת או לאי התועלת המופקת מהניסויים ההכרחיים [...] אני כמובן גם לא רוצה להכנס לפולמוס שבו אנשי האגודה נגד ניסויים בבעלי חיים מנסים לקעקע את דבריהם של אנשי רפואה, שהבנתם וידיעתם את הנושא לא בת השוואה." כלומר, אודי רן בכלל לא רוצה להכנס לפולמוס, אבל אם הוא כבר נכנס, אז הוא ינצל את ההזדמנות כדי לקבוע ביומרנות שאין בכלל מה להשוות את הדברים שאומרים "אנשי רפואה" לבין מה שטוענים נציגי האגודה נגד ניסויים בבעלי-חיים. אמנם גם בין שורות האגודה יש לא מעט רופאים ומדענים, אבל לא איש כאודי רן יתן לעובדות שוליות כאלה לבלבל אותו.

בהמשך דבריו מטיף רן מוסר ל"אותם הדוברים בשם בעלי החיים" ומבקש מהם (וגם ספציפית מ"הגברת רפואה" שמשום מה הוא החליט שהיא יו"ר האגודה נגד ניסויים בבעלי-חיים) שילכו לבקר במשחטות בקר ויראו קצת מה זה דם ומה זה סבל. אכן, טיעון חזק, מקורי ומוחץ, אך אפילו הטיעון הזה מתגמד לעומת ההמשך.

"פגשתי גם את ד"ר אודי זהרי, נכדו של ה"גורו" של כל חובבי הטבע בישראל (מ. זהרי) המשמש חוקר בכיר ומבצע ניסויים בקופים. לא פגשתי אדם קהה חושים שמוכן להקריב את חייהם כדי לקדם את הקריירה האישית שלו. פגשתי באדם שבהחלט מאמין שיש בניסויים כדי להציל חיים, שאכפת לו מרווחת הקופים הנמצאים שם, ושמוכן לתת יד לכל פעולה שתשפר את שגרת חייהם של הקופים מעבר לזמן הניסויים. לי נראה, למרות הגיחוך שיש בזה, שזהו זמן האיכות שלהם, כיוון שאז הם זוכים לתשומת לב, רואים אנשים, מבצעים פעילויות שאינן גורמות להם כאבים, אם כי בלי ספק יש בישיבה בתוך מושב הסד אי נוחות פיזית." (דבר העורך, "טבע הדברים", ינואר 2002)

גם אני לא האמנתי כשקראתי את זה בפעם הראשונה. אודי רן כל כך הוקסם מהנסיין הלבבי שהוביל אותו דרך מסדרונות בית החיות והראה לו כיצד צבעו בצבע כחול את הכיפה הסוגרת את הפתח שבראש אחד הקופים "למען האסתטיקה" (יש תמונה וזה באמת נורא אסתטי), עד שהוא השתכנע שהזמן בו מתבצעים הניסויים בקופים הוא לא פחות מאשר זמן האיכות שלהם! לדעתו של עורך מגזין "טבע הדברים", קופים במעבדות ניסויים פשוט נהנים מביצוע ניסויים בהם ובמיוחד משפע תשומת הלב שמעתירים עליהם כל האנשים הנחמדים בחלוקים הלבנים. נו כן, יש בטח קצת "אי נוחות פיזית" מזה שאתה מוכנס כל יום למתקן ריסון שלא מאפשר לך כל תזוזה מהבוקר עד הערב ומזה שלא נותנים לך לשתות דבר למעט טיפות המיץ שאתה מקבל בטפטוף לתוך הפה בכל פעם שהתנהגת יפה, אבל למה לקלקל את התיאור הפסטורלי בפרטים כל כך לא אסתטיים? בכל מקרה, תשומת הלב שמקבלים הקופים מהנסיינים מפצה אותם מן הסתם על אי הנוחות הפיזית והופכת את החווייה בכללותה לזמן איכות עבור הקופים אסירי התודה.

קראתי את הדברים הללו שכתב עורך "טבע הדברים", ולא האמנתי. קראתי אותם שוב, ועדיין התקשיתי להבין כיצד יכול בן אדם שפוי ונאור ממש להאמין שהייסורים הקשים שאנו גורמים לבעלי-החיים הרגישים והאינטליגנטים הללו הם עבורם בעצם כיף ושעשוע. זמן האיכות שלהם. חשבתי לעצמי מה הייתי אומר לאודי רן אילו היינו נפגשים הערב באיזה בית-קפה לשוחח על הנושא, וכמה שחשבתי הגעתי שוב ושוב לאותה מסקנה עצובה: אין לי מה להגיד לאיש הזה. שום מלים לא יצליחו לגשר על הפערים בין תפיסות העולם שלנו. כל שנותר לי הוא לאחל לכם, הקוראים שהגיעו עד כאן, שלכם ולאהוביכם לעולם לא יקרה מה שקרה לאודי רן כשביקר בבית החיות של גבעת רם.

__
1 מהתרשמותי עד כה, העובדה הזו איננה אמת, ומומחים לנושא העידו שאין היום בעולם המערבי אפילו חולה פרקינסון אחד אשר מטופל בשיטה האיזוטרית שפיתח פרופ' ברגמן לפני כעשר שנים.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים