בתשובה לאסף עמית, 17/01/02 9:36
על עכברים ואנשים 53015
למי שלא ברורה לא התועלת בהרחבת מאגר הידע
"הרלוונטיות החברתית של המדע"
על עכברים ואנשים 53132
הנה הקישור הישיר: http://www.shmone.co.il/zvi_yanai/rel.html
הגבלת המחקר הבסיסי 53212
תודה על הקישור. אני מתנצל מראש שהדברים שאכתוב אינם מיועדים דווקא אליך. סתם ניצלתי את ההזדמנות כדי להתייחס עוד קצת לנושא המכונה לאחרונה בשם הכולל "הגבלת המחקר המדעי".

הרחבת מאגר הידע האנושי אמורה בעקרון להיות אמצעי ולא מטרה בפני עצמה, אלא שגם לי ברור שמחקר בסיסי הוא שלב חיוני בדרך למחקר יישומי שמטרותיו מוגדרות היטב, ולכן אינני חולק על הצורך בקיומו תחת מגבלות מסוימות.

מגבלות? כן, בהחלט. במאמרים שפרסמו ראשי האוניברסיטאות לאחרונה בעקבות עליית נושא הניסויים בבעלי-חיים למודעות הציבורית, נעשה שימוש אינטנסיבי באמירות כגון "אל תגבילו את המחקר המדעי" וכיו"ב ציטוטים המבליעים הנחה כאילו היום המחקר הבסיסי אינו מוגבל ופעילי ארגוני בע"ח מנסים להפוך סדרי עולם בדרישתם להשתתת מנגנוני פיקוח שיקחו בחשבון את סבלם של בעלי-החיים שבהם נעשה שימוש במחקרים. האמת היא שהמחקר הבסיסי מוגבל כבר היום מסיבות מעשיות רבות, ולכן אין צורך לגלגל עיניים (כוונתי איננה אליך, כמובן, אלא למשל לכותבי המאמרים הללו) כשמדברים בקול רם על הגבלת המחקר המדעי הבסיסי. תקציבי המחקר הסופיים וחוקי המדינה הם רק שתי דוגמאות טריוויאליות לגורמים המגבילים כיום את המחקר הבסיסי המתבצע בשטח, וכולם מקבלים את המגבלות הנובעות מהם בהשלמה וללא עוררין. דרישת ארגוני בע"ח להעמקת הפיקוח אינה שונה במהותה מהדרישה שקיימת כבר היום מהמדענים שלא יחטפו אנשים ברחוב ויעשו בהם ניסויים, אך הטקטיקה ההסברתית של נציגי האוניברסיטאות כאילו היום אין מגבלות על המחקרים ומחר כשיהיו הגבלות כלשהן יחרב כל עתידו של המדע, היא בעיני שיטה פסולה ודמגוגית לייצוג עמדתם.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים