בתשובה ליפתח, 28/05/00 22:14
נסיגה כן, איוולת לא 5303
בעניין ועדת בן בסט, הצלחת למצוא דרך נחמדה להכניס את אלף ומשהו עמודי הדוח ל 6 שורות, רק שהתעלמת לחלוטין מכמה עשרות אלפי שורות אחרות. למשל קרנות השתלמות או מתנות.
בקיצור אם העולם הפיננסי שלך מורכב ממשכורת נטו וקצת משחק בבורסה, אין לך תוכניות ארוכות טווח ויש לך את האנרגיה והזמן (או הכסף) לנהל מערכת יחסים מורכבת עם מס הכנסה אז אתה לא ממש מייצג את רוב בני המעמד הבינוני שאני מכיר, וכרגיל, הם הנדפקים העיקריים. (אבל הדיון הזה לא כשור בכלל לנסיגה מלבנון אז אם אתה רוצה להמשיך אותו עדיף לעשות את זה במסגרת הסקר).
נסיגה כן, איוולת לא 5441
אכן הצלחתי למצוא דרך נחמדה מאוד לתמצת את מסקנות הועדה. מי מאיתנו שמתכונן לתת מתנות בסך של מליון שקל ומעלה בשנה - אני מבקש את סליחתו שהתמצות שלי לא כולל אותו.

אם יש לך כח לנהל חישובים ארוכי טווח של כמה תרוויח מכל אפיקי החסכון שלך - יש לך כח לחשב את זה מחדש לפי אלפי הסעיפים. אם לא, אתה צריך לדעת שהרווח שלך יקטן ב-‏25% (לכל היותר). השאלה היא בכמה המשכורת שלך תגדל. לדעתי, ל-‏90% מהאנשים בארץ המשכורת תגדל ביותר ממה שהרווח על השקעות יקטן, וזאת מחישוב קטנוני ופשוט: אם המשכורת נטו שלך תגדל באלף ש"ח לחודש, הרי שתרוויח שנים-עשר אלף ש"ח יותר לשנה. כדי להרוויח שנים עשר אלף ש"ח בשנה בחישוב נדיב של 20% לשנה, הייץ צריך להשקיע ששים אלף ש"ח, או חמשת אלפים ש"ח כל חודש. חמשת אלפים ש"ח שנשארו לך אחרי ששילמת שכר דירה, אוכל, ארנונה, חשמל, מים, ספרי לימוד לילדים וכהנה וכהנה. ואל נשכח את מס ההכנסה. כלומר: מדובר על משכורת ברוטו של ששים שבעים אלף ש"ח לחודש. כמה אנשים כאלה אתה מכיר והאם באמת אכפת לך שהם יפסידו שנים עשר אלף ש"ח בשנה?

אבל מי אני שאגיד? כל אחד צריך לעשות את החישוב שלו. מי שטוב לו - שיתמוך. מי שרע לו - שיתנגד. סתם לזרוק סיסמאות כשבאמת לא בדקת את התוצאה הסופית, אפילו מבחינתך, שקול להצהרות אפוקליפטיות לגבי היציאה מלבנון. אופס, מזה בעצם התחלנו.

שלך,
יפתח
נסיגה כן, איוולת לא 5536
א. מעט מאוד אנשים יזכו לגידול של אלף ש"ח בנטו בחודש. הגידול המקסימאלי שאני מכיר (על פי כלי החישוב שיש באתר של משרד האוצר הוא 600 ש"ח).
ב. אני לא יודע באיזו מסגרת תקציבית אתה חי אבל כדי לחסוך 5000 ש"ח בחודש צריך הכנסה ברוטו של בערך 10000 ש"ח יותר מזו שצריך כדי לחיות בלי לחסוך. אולי אתה משתכר 50000 ש"ח בחודש אני לא.
ג. ההורים רבים מנצלים את הכסף שמגיע מקרנות ההשתלמות שלהם כדי לעזור לילדיהם להתחיל חיים העצמאיים.
אדם שמתחיל היום קרן השתלמות לאותה מטרה ישלם מס בהכנסת הכסף לקרן (שפטורה ממס היום), ישלם מס בעת הוצאת הכסף ומתך הסכום שיגיע לבנו (כל סכום מעל 50 אלף ש"ח) הבן ישלם מס. יוצא מכך ששש שנות חיסכון יניבו בערך מחצית ממה שהניבו לפני הרפורמה. במידה שאותו אדם ישתמש בכסף לצורך עצמי כלשהו, הוא יוכל לקזז את ההפרש בין ההכנסות מהקרן עם התוספת לנטו בלי שארית.
ד. אני משלם משכנתא. חלק מהסכום שאני משלם מידי חודש הוא ריבית. מצד שני יש לי קרן השתלמות שעליה אני מקבל ריבית. סכום הריבית שאני משלם גבוה מסכום מהריבית שאני מקבל כך שבנושא הוצאות מימון אני מפסיד. מכיוון שאין אפשרות לקזז ריביות, אני אשלם מס על סעיף הרווח למרות שבסך הכל אני מפסיד.
ה. יש לי תיק השקעות קטן. בכל פעם שאני אמכור מניה במחיר גבוה מזה שקניתי אותה, אני אשלם מס בעת המכירה. כאשר אני אמכור בהפסד, אני לא אקבל החזר אלא אאלץ להמתין עד לסוף השנה ולהגיש דוח למס הכנסה (דבר שכרוך בתשלום למנהל חשבונות).
ו. אני לא יודע אם אתה עוקב אחרי תחלופת השמות שלי אבל אני השוויתי את היציאה מלבנון לרפורמה בצורה של תיקון עיוות. אני לא חושב שהרפורמה היא שלילית ומלבד כמה נקודות לתיקון (ג. מס על מתנות מהורים זהה למס על ירושה רק על מנת למנוע התחמקות ממס הירושה, ד. הכרה בהוצאות מימון והוצאות על ניהול חשבונות לצורך פטור ממס ועוד כמה), אני חושב שהיא אפילו טובה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים