בתשובה למתן ליבוביץ, 02/02/10 2:59
מקוריות 534648
בקטגוריה של ה-slate, הipad הוא בהחלט פריצת דרך. בכלל זו קטגוריה שנראה שהיצרניות הגדולות ויתרו עליה תוך התרכזות ב-convertible. העובי והמשקל של ה-ipad מרשימים, במיוחד ביחס למחיר. תשווה אותו ל-slates אחרים ותראה.

באופן אישי אני סקפטי לגבי המהלך הזה. אני חושב שאפל מנסים לנצל את המומנטום וההייפ שלהם בעקבות האייפון כדי לשווק משהו בקטגוריה שקודם לכן וויתרו עליה, בגלל סיבות מוצדקות. ה-slates הפסידו ל-convertible בגלל שמקדלת וירטואלית או handwriting recognition עדיין לא מספקים תחליף הולם למקלדת רגילה כשאתה רוצה אשכרה לעבוד ולא סתם לסמס לחבר. אפל בהחלט פרצו דרך עם האייפון מבחינת ממשק משתמש אינטואיטיבי ונוח, אבל אני בספק אם יש ממשק משתמש נוח מספיק שיפצה על המגבלה הזו.

אני חושב שאפל נשענים פה על הייפ ותנופה שיווקית כדי למכור משהו בקטגוריה שבה אין תחרות. אני לא חושב ש-slates בגודל 10 אינטש יהיו הדבר החם הבא (בניגוד ל-smartphones).
wired חולק עליך: 534649
wired חולק עליך: 534652
אני בטוח שהרבה אנשים יחלקו עלי. זה טבעו של הייפ.
מקוריות 534748
אני חושב ש"אתם" ‏1 מפספסים לחלוטין את מה שאפל עושה. אפל הבינה ראשונה בעולם שהשוק האמיתי הוא מפתחי תוכנה, ואליו היא פונה. הכל נגזר משם. המוצר שיהפוך את האייפד למבוקש הוא האפליקציות שירוצו עליו. אפל תעשה מהן כסף. כפי שמי שרצה לפתח לאייפון נאלץ לקנות מק-מיני או מקבוק, וכך יהיה גם הפעם. אפל תמנף עוד את המק ותעשה עוד כסף.

1 השמאלנים.
מקוריות 534844
אתה טועה בגדול. אפל הופתעה לחלוטין מההצלחה של האפסטור. במקור הם בסה"כ רצו שהאפסטור ישלם על עצמו, הם בכלל לא תכננו שזה יהפוך להצלחה בפני עצמו. הפואנטה העיקרית של האייפון היה קלות השימוש בו, לא האפליקציות.

העובדה שכדי לפתח לאייפון המפתח חייב מק וחייב לעבוד עם Objective C המתועבת‏1, רק שימשה כגורם שדחה ועדיין דוחה מפתחים רבים (והחתום מטה ביניהם). אם לא היה כ"כ הרבה הייפ מסביב לאייפון לא היו כ"כ הרבה מפתחים ואפליקציות עבורו. הרווחים ממכירת מיני-מקים למפתחים שלא היה להם כבר מק זניחים.

בשנייה שאיזשהו מתחרה יציג את עצמו עם פלטפורמה שמשתווה לאייפון, אבל הפיתוח עליה יהיה מבוסס Java וניתן לעשותו מכל מערכת הפעלה, יהיו פי 10 יותר מפתחים לפלטפורמה החדשה מאשר לאייפון. ע"ע הנקסוס של גוגל.

1 חצי מהחברים שלי מעורבים כרגע בפיתוח אייפון, ואין אחד מביניהם שלא מקלל אותה בכל הזדמנות אפשרית. למה אפל מתעקשים תמיד לעשות דברים אחרת, גם כשהדרך המקובלת יותר טובה והדרך שלהם דפוקה בעליל, נשגב מבינתי.
מקוריות 587651
תמיד מעניין להתבונן בתחזיות במבט לאחור. אגב, גם אני הייתי שותף להנחה שהאייפד הוא מוצר לא נחוץ (אם כי לא בהכרח שהוא לא יתפוס בשוק). אני עדיין סבור כך, אבל נראה שיש רבים מספיק שלא. בכל אופן, הוא כבר התחיל את הדרך אל המעמד של המק היום (ומאז ומעולם) ושל האייפון תוך שנתיים-שלוש - מוצר-נישה לחסידי המותג בלבד. אנדרואיד יעשה לו מה שחלונות עשתה למק.

(מעניין מה יכתוב מי שיגיב לתגובה שלי בעוד שנתיים ויווכח שוב מה שוויין של תחזיות).
מקוריות 587760
אני חושב שאתה צודק. השאלה היחידה שנותרת היא מה גודל השוק של "חסידי המותג".

רמז: תסתכל על שוק הנגנים הניידים.
מקוריות 587792
אני מסתכל על שוק המחשבים הניידים. זה הרבה יותר משקף את מה שיקרה - כיוון שטאבלט וסמארטפון הם מחשבים ניידים קטני ממדים.
מקוריות 587899
"אני מסתכל על שוק המחשבים הניידים."

השוק הזה?

בשוק הזה אפל גודלת יחסית לשאר השוק. אם היא היתה "שחקן נישה" היא היתה דועכת, לא עולה.

ואם אתה מתייחס לאייפד כמחשב נייד...

מקוריות 587962
שחקן-נישה יכול לגדול ולהשאר שחקן נישה. פורשה היא חברה המייצרת כמאה אלף מכוניות בשנה. היא שחקן-נישה בשוק גלובלי של כחמישים מיליון מכוניות בשנה. גם אם היא תכפיל את מכירותיה היא תישאר שחקן-נישה. ההבדל בין שחקן-נישה לבין שחקן מרכזי אינו דווקא בהקף המכירות; ההבדל הוא ששחקן מרכזי מנסה לפנות אל כל השוק ואילו שחקן-נישה פונה במודע רק אל חלק מהשוק. פורשה פונה רק למי שמחפש מכוניות ספורט יוקרתיות. היא לא מתחרה מול טויוטה קורולה. בכך היא מגדירה את עצמה מראש כשחקן-נישה. זו יכולה להיות נישה מאד רווחית (לפני כמה שנים פורשה הרוויחה כל כך יפה שהיא ניסתה לקנות את פולקסוואגן) אבל עדיין נישה.

רק כדי להמחיש את ההבדל, השבוע התפרסמו נתונים לפיהם אנדרואיד עלתה בשנה האחרונה מנתח שוק של 25% בסמארטפונים ל-‏52.5%, בעוד אפל ירדה מ-‏16.6% ל-‏15%. חכה שנתיים-שלוש ותראה בדיוק אותו דבר קורה בשוק הטאבלטים.
מקוריות 587975
"ההבדל בין שחקן-נישה לבין שחקן מרכזי אינו דווקא בהקף המכירות; ההבדל הוא ששחקן מרכזי מנסה לפנות אל כל השוק ואילו שחקן-נישה פונה במודע רק אל חלק מהשוק"

אני מסכים.

אפל, בשנות השמונים והתשעים, היתה שחקן נישה כי היא פנתה לשוק מוגדר (גרפיקה, דפוס, וידאו, סאונד).

היום אפל איננה שחקן נישה מכיוון שהיא פונה לשוק הכללי. אני מציע שתבחן את מה שאפל עושה היום לפי מה שהם עשו בעשר שנים האחרונות, לא לפי מה שהם עשו לפני שלושים שנה.

"רק כדי להמחיש את ההבדל, השבוע התפרסמו נתונים לפיהם אנדרואיד עלתה בשנה האחרונה מנתח שוק של 25% בסמארטפונים ל-‏52.5%, בעוד אפל ירדה מ-‏16.6% ל-‏15%. חכה שנתיים-שלוש ותראה בדיוק אותו דבר קורה בשוק הטאבלטים. "

נחכה ונראה.
מקוריות 588138
אפל לא פונה לכלל השוק ולא יכולה לפנות אליו. אפל היתה יכולה לעשות זאת לו שאר השוק היה פועל כמוה, כלומר כל אחד מהיצרנים היה מוכר מערכת משולבת של חומרה ותוכנה שהיא יחודית לו. זה לא המצב במחשבים נייחים/ניידים, ולכן אפל לא מתחרה שם על השוק העיקרי; רק מי שמוכן להסתפק באפליקציות מק בלבד (או להתקין חלונות על המק) קונה מק, וזה מראש לא עיקר השוק. בתקופה בה יצא האייפון זה היה המצב בתחום הסמארטפונים (נוקיה הציעה את סימביאן, RIM הציעה מערכת משלה) ולכן אפל יכלה להתחרות שם כשווה. היום המצב אחר לגמרי.

סביב אנדרואיד קמה סביבה עסקית ענפה, שמציעה ללקוחות מגוון עצום של מכשירים וממשקים החל מפלח השוק הנמוך ועד הגבוה ביותר. ליצרנים זה נוח מאד, כי כדי להביא מוצר לשוק הם זקוקים רק לפתח חומרה ולבצע אינטגרציה. ללקוחות זה נוח מאד, כי הם מקבלים מכשיר בעל ביצועי חומרה נתונים עבור פחות כסף, וכי יש להם מבחר עצום - ואין מה לעשות, עשרות חברות יכולות להביא בסופו-של-דבר יותר חדשנות מחברה אחת, מוצלחת ככל שתהיה. אפל, מצדה, אינה יכולה להתמודד על כל השוק הזה. היא לא יכולה להציע מכשיר לפלח הנמוך של השוק - הן משום שבמודל העסקי שלה נופלות עליה גם עלויות פיתוח חומרה וגם עלויות פיתוח תוכנה, הן משום שמכשיר כזה עלול לגרום לקניבליזציה של הדגמים היקרים (אם הוא טוב) או לפגיעה בתדמית המותג (אם הוא לא). הבעיה היא שבפלח הנמוך של השוק נמצאים רוב המשתמשים. את התוצאה אתה רואה בנתונים שהבאתי: אנדרואיד הגיעה לנתח שוק גדול פי שלושה ויותר. התוצאה הבלתי נמנעת של מצב כזה תהיה שמפתחי אפליקציות יעדיפו את אנדרואיד; גרסת iOS לאפליקציה תפותח רק אחרי גרסת האנדרואיד או כלל לא. מובן שזה יתן יתרון תחרותי נוסף לאנדרואיד - והנה אתה מגיע למצב דומה לחלונות מול מק: מערכת אולי פחות מלוטשת אבל כזו שמי שמשתמש בה לא מרגיש שהיא מגבילה אותו, מול מערכת נוצצת ומתוחכמת עם מותג יוקרתי אבל פחות אפשרויות. יש לנו נסיון ממושך עם השוואה כזו.

לגבי הטאבלטים, מה שיקרה בתחום הזה הוא השלכה מובהקת של מה שקורה בתחום הסמארטפונים, כיוון שהאפליקציות שנכתבות לסמארטפונים משמשות גם את הטאבלטים (וגם מעבר לכך, כל מה שנאמר לגבי הסמארטפונים מבחינת עלויות וכו' תקף גם לטאבלטים). לאפל היה בתחום הזה יתרון התחלתי ועדיין יש לה, אבל היתרון הזה מצטמצם בקצב מהיר מאד.
מקוריות 588157
כל זה נכון, לכאורה, אבל אתה מניח כמה הנחות מוטעות.

"אפל לא פונה לכלל השוק ולא יכולה לפנות אליו. כלומר כל אחד מהיצרנים היה מוכר מערכת משולבת של חומרה ותוכנה שהיא יחודית לו."

לא. השוק לא מוגדר ע"י אופי הפתרון הטכנולוגי, הוא מוגדר על פי פלח האוכלוסיה שאליו משווק המוצר ושצורכת את סוג המוצר. הגישה שלך נכונה ברמת העקרון, אבל צריך לבחון מה באמת קורה בשוק.

"זה לא המצב במחשבים נייחים/ניידים, ולכן אפל לא מתחרה שם על השוק העיקרי; רק מי שמוכן להסתפק באפליקציות מק בלבד (או להתקין חלונות על המק) קונה מק, וזה מראש לא עיקר השוק"

המצב בשוק הפיסי הוא תוצאה של שוק שהתמצק במשך שלושים שנה (וגם בו יש שינויים). שוק מכשירי האפליקציה הסלולארים שונה מהותית. הוא קיים, באופן אפקטיבי מאמצע 2007. כבר דיברנו על זה.

"סביב אנדרואיד קמה סביבה עסקית ענפה, שמציעה ללקוחות מגוון עצום של מכשירים וממשקים החל מפלח השוק הנמוך ועד הגבוה ביותר."

נכון. כנ"ל לגבי iOS.

"ליצרנים זה נוח מאד, כי כדי להביא מוצר לשוק הם זקוקים רק לפתח חומרה ולבצע אינטגרציה. "

כן. אבל רובם מפסידים. ואפל גורפת יותר מ50% מהרווחים.

"ללקוחות זה נוח מאד"

אבל כשהם רוצים לשדרג למערכת הפעלה חדשה, הם בדרך כלל צריכים לקנות מכשיר חדש.

"ואין מה לעשות, עשרות חברות יכולות להביא בסופו-של-דבר יותר חדשנות מחברה אחת, מוצלחת ככל שתהיה"

זה נכון, חלקית. לאפל יש יתרונות שנובעים מהאינטגרציה של החומרה והתוכנה, אחידות קו המוצרים שלהם, וכו'. העולם אינו שחור ולבן.

"היא לא יכולה להציע מכשיר לפלח הנמוך של השוק...

אבל היא כבר מציע כזה.

" - הן משום שבמודל העסקי שלה נופלות עליה גם עלויות פיתוח חומרה וגם עלויות פיתוח תוכנה"

אתה שוכח שיש לאפל יתרונות לוגיסטיים וכלכליים שנובעים מהפיקוס של אפל בכמות מוצרים קטנה, יחסית. ואתה גם שוכח, באופן די נח, שההכנסות של אפל לא מוגבלות רק למכירת החומרה, בניגוד לרב יצרני מכשירי האנדרואיד, יש להם שליטה על הפצת תוכנות צד שלישי (30%), ומדיה (30%).

שים לב למה שאמזון עושה בשוק הטבלטים... איפה זה שם את כל יצרני האנדרואידים ה"רגילים" בטווח הארוך? (רמז: לדעתי היחידים שישערו עומדים הם מוטורולה(גוגל), אמזון, ועוד שחקן אחד או שתיים)

ברמת העקרון, אתה צודק. ברמת המציאות - כאמור, נחיה ונראה.

"הן משום שמכשיר כזה עלול לגרום לקניבליזציה של הדגמים היקרים (אם הוא טוב) או לפגיעה בתדמית המותג (אם הוא לא)."

לגבי קניבליזציה - אם תבחן את האסטרטגיה של אפל בעשר השנים האחרונות תגלה שקניבליזציה לא הפחידה אותם. הם הרגו קווי מוצרים יקרים ורווחיים ע"י מוצרים זולים יותר כשהם היו צריכים. וכאמור, הם כבר מוכרים אייפונים ב0$ (כולל תוכנית).

"את התוצאה אתה רואה בנתונים שהבאתי: אנדרואיד הגיעה לנתח שוק גדול פי שלושה ויותר"

אוקי.

" התוצאה הבלתי נמנעת של מצב כזה תהיה שמפתחי אפליקציות יעדיפו את אנדרואיד"

לא. הם יעדיפו את הפלטפורמה הגדולה ביותר. מה שאתה קורא לו אנדרואיד הוא *לא* פלטפורמה אחידה. האם הטאבלט של אמזון הוא "אנדרואיד" במובן שהזום של מוטורולה הוא "אנדרואיד"? האם הנקסוס1 של HTC הוא אותו אנדרואיד שהגלקסי נקסוס הוא אנדרואיד? מה באמת מייצג את הפלטפורמה שצריך לתכנן חומרה עבורה? ומה יהיה בעוד שנה? או חצי שנה?

הפלטפורמה הגדולה ביותר למפתחי תוכנה היום היא מכשירים שמריצים IOS5. לא אנדרואיד. אני *לא* רואה את המצב הזה משתנה בטווח הקרוב עד שיהיה ברור מי מנצח במלחמה הפנימית בשוק האנדרואידים.

"גרסת iOS לאפליקציה תפותח רק אחרי גרסת האנדרואיד או כלל לא"

לכאורה זה כבר היה אמור לקרות בשוק הסמרטפונים, לא? אז למה זה לא המצב כיום?

"מובן שזה יתן יתרון תחרותי נוסף לאנדרואיד - והנה אתה מגיע למצב דומה לחלונות מול מק: מערכת אולי פחות מלוטשת אבל כזו שמי שמשתמש בה לא מרגיש שהיא מגבילה אותו, מול מערכת נוצצת ומתוחכמת עם מותג יוקרתי אבל פחות אפשרויות. יש לנו נסיון ממושך עם השוואה כזו."

לא. ההצלחה של אנדרואיד בשוק הטאבלטים לא תקרה בגלל "שמי שמשתמש בה לא מרגיש מוגבל", היא תקרא בגלל שמשהו ימכור אותם במחירי הפסד כי הוא יגביל את המשתמש אפילו יותר (ראה אמזון).

מה שכן - תחרות היא דבר טוב. נראה מה הצעד הבא של אפל.
הטבלטים יהיו מוצר שימושי לאחר שיקויימו 3 תנאים 587920
תנאי ראשון:
תהיה קישוריות טובה ופשוטה דרך USB לכל מחשב דסקטופ ונייד (שמחוייב ל- USB)

תנאי שני:
תפותח מערכת הפעלה מינימלית שמשתמשת כיאות במחוות מגע.
(כרגע, אם לשפוט לפי הטרנספורמר אסוס שיש לי, מערכת ההפעלה אנדרויד היא בדיחה עצובה, לא שווה הרבה).

תנאי שלישי:
הטבלט יציג כראוי את כל סוגי המדיה הנפוצים (כולל כל הקודקים הנפוצים של סרטים).

מתי זה יקרה ? בתנאים אידאלים היה אפשר לקיים זאת תוך 3 שנים מהיום (הקושי העיקרי הוא פיתוח מערכת הפעלה ראויה ופחותה פחות או יותר פתוחה למפתחי צד שלישי _מסחריים_ כמו DOS ווינדוס).

מאחר והתנאים היום לא אידאלים עלול לקחת 10 שנים בהם נימצא תקועים עם מחשבי טבלט מוגבלים כמו אילו של היום. שכן אין גורם רציני בתעשיה שידחוף לפתרון הבעיות. (המחשב האישי התפתח כראוי רק לאחר שהשלישיה IBM אינטל ומייקרוסופט הוציאו את המחשב האישי של IBM, אילולא כן היינו תקועים עוד שנים רבות עם מחשבי אפל קומודור וכל החבורה של יצרני מחשבים אישיים שלא שיתפו פעולה זה עם זה.)

חברת אפל אינה חברה מסוג שיפתח מערכות פתוחות, לא ניוושע ממנה. מייקרוסופט יכולה לפתח מערכת הפעלה ראויה, אבל לא ברור אם היא רוצה כי לא ברור שהיא תרוויח מזה (מייקרוסופט יכולה להסיק את הלקח של חברת IBM שפיתחה מוצר גאוני, IBM PC , אבל איבדה את השוק למכירתו תוך כ- 8 שנים לאחר שהוציאה אותו לשוק בשנת 1980).
הטבלטים יהיו מוצר שימושי לאחר שיקויימו 3 תנאים 587924
בתחום הקודקים יש לשבח את העבודה העקבית של גוגל.

בכל מקרה, כמו שהצבעתי קודם, מערכת ההפעלה החדשה של מיקרוסופט למכשירים ניידים היא דווקא הכי סגורה מבין כל הגדולות.
הטבלטים יהיו מוצר שימושי לאחר שיקויימו 3 תנאים 587963
לגבי התנאי השני שלך, אנדרואיד היא רק בתחילת דרכה בתחום הטאבלטים ואמורה להשתפר מאד בגרסה 4 הקרובה. מייקרוסופט תוציא בשנה הבאה את גרסה 8 של חלונות - אם לשפוט לפי דמו שהזדמן לי לנכוח בו, הם פוגעים בחווית השימוש של משתמשי המחשבים הרגילים והעכברים לטובת זו של משתמשי המכשירים הניידים וממשק המגע. יהיה מעניין.
הטבלטים יהיו מוצר שימושי לאחר שיקויימו 3 תנאים 587976
אינני בטוח ש- WINDOWS 8 מיועד לטבלטים. נראה לי שזו מערכת המשך לווינדוס 7 ששימושו דסקטופ וניידים רגילים (לרבות נטבוקים, הניידים החלשים יותר). במילים אחרות, מערכת הפעלה WINDOWS 8 משתמשת במיקלדת + עכבר (או קלט דמוי עכבר) כאמצעי קלט עיקריים.

לפי מה שאני מבין (לא התנסיתי) יש למיקרוסופט מערכת יעודית לטבלטים (לרבות סמרטפונים) או בעיקר לסמרטפונים, המערכת היעודית נקראת WIN7 או WINPHONE7 שם דומה . זה שם לא מוצלח כי שם זה מבלבל עם ווינדוס 7 הרגילה (המוכרת) שניכתבת בצורה מקוצרת WIN7.

לגבי הסיכוי של מערכת אנדרויד להתפתח בצורה "אבולוציונית" , אני לא מאמין בזה. לדעתי, נחוצה התפתחות "רבולוציונית"
(מכיוון שאני מתעצל והסבר מפורט יהיה ארוך מאוד איני ניכנס לפירוט).

אומר רק זאת. צריך לחשוב בצורה מאוד עמוקה מה המתווה האיסטרטגי של שפת מחוות-מגע שיכול להתפתח למוצר יעיל. רק חברה עם משאבים כספיים גדולים יכולה לבצע חשיבה כזו כי מדובר בהשקעה גדולה, שאורכה מספר שנים, עד שהמוצר החדש (שפת מחוות מגע) יהיה מוצר שימושי.
הטבלטים יהיו מוצר שימושי לאחר שיקויימו 3 תנאים 587987
וגוגל היא לא חברה עם משאבים כספיים גדולים?
הטבלטים יהיו מוצר שימושי לאחר שיקויימו 3 תנאים 587988
בינתיים ההתקדמות של האנדרואיד היא אבולוציונית ומהירה למדי: גרסה חדשה כל חצי שנה. בקצב כזה אפשר גם לנסות כמה וכמה דברים חדשים ולטעות מדי פעם.
הטבלטים יהיו מוצר שימושי לאחר שיקויימו 3 תנאים 588142
חלונות 8 מיועדת להפעיל את כל מגוון המכשירים - ממחשבים נייחים ועד סמארטפונים. זו, בעצם, התקווה של מיקרוסופט: הם מקווים להתמודד מול מערכות ההפעלה המבוססות בשוק המכשירים הניידים באמצעות היכולת לכתוב תוכנה עבור כל הרצף הזה, ובכך למנף את הכוח שלהם בשוק המחשבים כדי להאחז בשוק המכשירים הניידים. הממשק העיקרי של חלונות 8 אמור להיות ממשק מגע. אני מאד לא אהבתי את ההדגמה שראיתי, וכנראה איני בודד. כך, למשל, נכתב כאן:

For tablet users, the new Metro interface is superb: we’d go as far as to say it’s the best tablet interface we’ve seen yet. It’s slick, it’s customisable and it contains far more information than the home screen of an iPad or an Android tablet.

For desktop PC or laptop users, however, we’re struggling to see the appeal. The entire interface is so geared towards touch, that using a mouse or cursor keys to navigate around the Start screen just feels awkward. We suspect Windows 7 will remain the operating system of choice for conventional PC users.
הטבלטים יהיו מוצר שימושי לאחר שיקויימו 3 תנאים 588162
אתה שוכח שאפשר לעבור בלחיצת כפתור לממשק הישן.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים