בתשובה ליוסי כהן, 25/01/02 5:41
הפרכה 54346
א. אני לא מבין איך תהליך אוסלו היה אמור לגרום לליכודניקים (שהתנגדו, כמובן, לתהליך) לעזוב את הליכוד - דווקא כשהוא זקוק לקולותיהם כדי לקיים את המדיניות שהם מעוניינים בה.
ב. קשה לראות כיצד, במשך שנים רבות כל-כך, נשמרו דפוסים ברורים מאוד של הצבעה - ופתאום, באבחת הסכם, ישברו אלו לחלוטין.
הפרכה 54414
א. לגבי השמאלנים אתה מסכים? מי ששני הנושאים הקרובים לליבו היו, בסדר יורד, תהליך השלום והפרדה בין דת ומדינה, לא היה לו קל יותר להצביע שינוי?

ב. התהליך התרחש אצלי ואצל אנשים רבים שאני מכיר. מעניין לערוך סקר כזה בין שלושת קוראי האייל שהיו מבוגרים מספיק באותו זמן - למי הצביעו לפני, למי הצביעו אחרי ומה גרם לשינוי. ההימור שלי הוא שחוק הבחירה הישירה לא היה גורם ראשי.
הפרכה 54416
א. הם היו מצביעים (כמו לפני זה) למרצ.
ב. אתה לא יכול לשאול אנשים מה גרם לשינוי. זה לא אמין באופן קיצוני‏1.

1 לך לאם מיניקה ותראה שהיא מחזיקה את התינוק בד"כ בזרוע השמאלית. שאל אותה למה. נשים ימניות (בידיים, לא בפוליטיקה) יגידו שהן שומרות את היד החזקה בשביל דברים אחרים - טלפון, עט, מה שלא יהיה. נשים שמאליות יגידו ש"כמובן" הן מחזיקות את הילד ביד החזקה יותר שלהן. האמת היא שלכל הנשים (אבל לא לגברים) יש הטייה ביולוגית להחזיק ילדים בזרוע שמאל (אולי בגלל הקרבה ללב). גם אצל שימפנזים קיימת ההטייה הזו.
הפרכה 54419
"אתה לא יכול לשאול..." ולכן בהכרח מתקיים דובי צודק?
הפרכה 54434
לא, אתה לא יכול לשאול, ולכן אתה צריך להמציא ניסוי אחר כדי להפריך את הטענה שלי. אני הראיתי מתאם ברור בין תאריך החלת החוק החדש לבין התפוררות המפלגות הגדולות. תהליך ההתפוררות לא קרה עם חתימת הסכם השלום עם מצרים, הוא לא קרה בשנים שאחרי 67', הוא לא קרה במגוון הזדמנויות - פרט לזו בה התאפשרה הצבעה בשני פתקים.
אירוע חד פעמי 54743
אינו אינדיקציה למתאם ובוודאי שה"מתאם" שהראית אינו ברור. האם למשל ברשויות המקומיות, היכן שההצבעה היא בשני פתקים, ראינו בעבר את אותן תופעות כמו אלו שהתחוללו בכנסת? האם לא נכון שבמערכת הבחירות לרשויות המקומיות שהיתה הסמוכה ביותר לזו בה שונתה שיטת הבחירות לכנסת חל שינוי דומה בחלוקת המנדטים בחלק מהערים?
אירוע חד פעמי 54750
אין לי מושג מה קורה במועצות המקומיות. אבל תסכים איתי שרמת הרגשות שמלווה הצבעה לכנסת שונה לחלוטין מאשר למועצת העיר...

בכל מקרה, זה נכון שמקרה אחד הינו הוכחה, אבל זה מה יש במדעי המדינה.
הפרכה 54559
התשובה פשוטה: אדם יכול היה להצביע נתניהו לראשות הממשלה, ולהאמין כי בכך הוא משמר את הרשות המבצעת עם מדיניות של הליכוד, ובאותה עת להצביע ש"ס לכנסת עפ"י סדר העדפות אחר. התוצאה היתה - בלגן.
הפרכה 54591
נו? זה מה שאמרתי - ללא שיטת הבחירות החדשה, התהליך הזה לא היה יכול להתבצע.
הפרכה 54636
צודק. טעות שלי. לא הבנתי אותך נכון.
הפרכה 56779
א. לא כל מצביע ליכוד (בתקופת התחלת הסכמי אוסלו) היה נגד תהליך אוסלו.
אתה מתבלבל בין העבר להווה.

ב. דברים משתנים. בייחוד בזמני תפנית היסטורית. בדיעבד אולי הסכם אוסלו (לשיטתך) אינו תפנית היסטורית או בכלל אינו תהליך רצוי, אבל אין הדבר אומר שהוא לא היה תפנית היסטורית בעיני המצביע (בזמן החתימה על ההסכמים) המסתכל קדימה אל העתיד.
אולי קבוצה מסוימת ממצביעי הליכוד הגיעו למסקנה (שוב מדובר על אז ולא היום) שהמערך מקדם תהליך בר סיכוי עם הפלסטינאים ולכן כשם שנאמר בתזה למעלה הקריטריון להצבעה הפך לקריטריון החברתי ?
הפרכה 56818
א. המממ... אנחנו מדברים על אותו ליכוד? זה שסירב לדבר עם אש"ף? זה ששלח נציג לשיחות מדריד במטרה מוצהרת לגרור את השיחות עד שיקפא הגהינום? מצטער, אבל בזמנו, הליכוד היה נגד רעיונות כמו תהליך אוסלו. מי שתמך בליכוד בבחירות 92 התנגד לתהליכים כאלו.

ב. אם אנשים ראו שהעבודה מובילה מהלך בר סיכוי, הם היו צריכים לעבור לתמוך בעבודה, לא ללכת לש"ס או מפלגות חדשות שצצו פתאום. אבל ראה זה פלא - גם הליכוד וגם העבודה נפלו חזק בבחירות, וזאת אחרי שנים רבות ששתי המפלגות הללו שלטו ביחד עם כמעט שני-שליש מהפרלמנט (בכנסת ה- 12 לשתי המפלגות ביחד היו 79 מנדטים). היום שתיהן ביחד אפילו לא יכולות להחזיק קואליציה.
השווה את המצב הזה למהפך ב- 77. המהלך הזה החל ארבע שנים לפני כן, בבחירות ב- 73, ולקח לו ארבע שנים להבשיל. זאת למרות הטראומה החזקה מאוד של יום כיפור. אז אם יום כיפור לקח שתי מערכות בחירות להשפיע, אז נראה לך שתהליך אוסלו הקופצני ישפיע באופן מיידי, ובאופן כל-כך משמעותי?
הפרכה 69676
גם רבים מהתומכים במערך בבחירות 92 התנגדו לתהליכים כאלו.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים