בתשובה להאייל האלמוני, 24/05/10 9:35
''דעה'' אחרת 543623
איפה גזרתי גזרה שווה מתאגידים למדינה?
''דעה'' אחרת 543626
דיברת על ''חברות יווניות שפשטו את הרגל''. אבל הבעיה איננה עם חברות מסחריות שמשלמות משכורות שאי אפשר לעמוד בהם. הבעיה היא בראש ובראשונה עם הממשלה שאוהבת להגדיל תקציב, לקחת הלוואות שאינה יכולה לפרוע, לשלם שכר מופרז, ונמנעת מגביית מס אמת.
''דעה'' אחרת 543629
שים לב מה אמרתי- לא מה שאתה מייחס לי.
''דעה'' אחרת 543641
לידיעתך, משקלה "הרשמי" של הממשלה היוונית בתמ"ג 52%. אבל לאחרונה התגלו זיופים עצומים במסד הנתונים החשבונאיים הלאומיים שהסתירו גרעונות עתק בשת"פ עם בנקים זרים. כעת ההערכה היא כי הוצאות התקציב הממשלתי נוגעות למעשה ב-‏60% מהתוצר. מלמעלה.

לשם השוואה, בישראל זה 41% בלבד. עם הוצאות בטחון כבדות, השקעה בחינוך ובמו"פ הגבוהה בעולם המערבי (כחלק מהתמ"ג. אם כי יש לציין כי פר גולגולת המצב שונה. שכן ישראל היא מדינה צעירה מאוד. הגיל החציוני 28 וקצת) ותשלומי העברה (קיצבאות) רבים לסקטורים מסוימים, תוצאת לחצים פוליטיים והסכמים קואליציוניים.

התקציב הפדרלי בארה"ב מהווה רק 24.1% מהכלכלה. למרות שההוצאה לבטחון של המעצמה עולה על כלל יתר העולם ביחד.

לאור נתונים יחסיים ומוחלטים אלו ניתן להסיק כי ביוון שורר אקלים כלכלי בדומה למדינות הגוש המזרחי בעידן הקומוניסטי.
''דעה'' אחרת 543659
א. אין כל דמיון בין כלכלת יוון לבין מדינות הגוש הקומוניסטי לפני 1990.
ב. ביוון נעשתה פעולה של העברת והוצאת עושר מהמדינה ומרוב האזרחים. כמו שכתבת: בשיתוף פעולה עם בנקים אמריקאים ואירופאים. עכשיו חוגגת שם הדמגוגיה: אפשר להאשים את האיגודים "הקומוניסטיים" שדאגו לפצות את העובדים שלהם במשכורת 13 ו- 14 על השכר הנמוך יחסית. הם מואשמים באחריות למשבר. כרגיל במקומות רבים, מנסים לנצל את המשבר כדי לבצע "שינויים מבניים": לשבור את האיגודים. גם כאן קיים האיש השמן- עובדי המדינה - והאיש הרזה -המגזר העיסקי. על זה אין צורך להכביר מילים. ידוע לכולם שאחת הסיבות לגרעונות התקציביים הוא הפטורים הגדולים ממיסים של אלו שצריכים לשלם את הסכומים הגדולים ביותר.
לגבי ארה"ב: לולא היה המטבע של ארה"ב מטבע בין לאומי, היתה ארה"ב פושטת את הרגל כמו איסלנד. לגבי איסלנד:
האם איסלנד פשטה את הרגל בגלל שמשלמים שם משכורת 13 ו-‏14 ויוצאים לפנסיה בגיל 55 ? http://www.counterpunch.org/hudson05112010.html
''דעה'' אחרת 543665
א. קיים קשר מובהק בין משק ריכוזי בחסות ממשלתית לבין קומוניזם. או לפחות סוציאליזם רדיקלי.

ב. חמישית מכ"א ביוון מורכבת ממהגרי עבודה זרים בענפי החקלאות והבניה. שכרם מושך את הממוצע כלפי מטה. עובד ציבור רגיל מקבל כ-‏2000 אירו לחודש בחישוב שנתי. לא רע בכלל. רק שזה רע מאוד לכלכלה היוונית המקבצת נדבות מהאיחוד האירופי.

ג. החוב הכולל החיצוני של ארה"ב עומד על כ-‏80% מהתמ"ג. רחוק מאוד מרעיון פשיטת רגל כדוגמת יוון, אירלנד, ספרד, פורטוגל, דרום איטליה, וכמובן יפאן. ציינתי בהודעה קודמת את בריטניה כמוקד אפשרי לבעיה דומה ואף חמורה מכך.

ד. מלבד החמדנות של מנהלים ובעלי חברות במסורת הקפטיליסטית של אמריקה, כמעט תמיד וועדי עובדים חזקים בעלי זיקה שמאלנית גורמים לקריסה פנימית. לולא התגייס ממשל אובמה משיקולי פוליטיקה לממן את תעשיית הרכב מגרעונות עשרות מיליארדים עקב קשיחות הסכמי שכר מופלגים, הרי שכבר אתמול דטרויט היתה שובקת חיים.

ה. איסלנד היא קוריוז. בקושי 300K נפש שלא מעידים על שום דבר. ספרד הסוציאליסטית עם למעלה מארבעים מיליון נפש תהווה את המבחן הבא. 25% אבטלה עד סוף השנה.
''דעה'' אחרת 543677
מה פירוש "ספרד הסוציאליסטית? ממתי ספרד סוציאליסטית? זה שמפלגת הימין הפסידה ומפלגת שמאל הרכיבה את הממשלה - עושה את ספרד למדינה סוציאליסטית? האם יוון הוא משק ריכוזי מתוכנן? מישהו מהממשלה נותן הוראות למשפחות ההון? מה פירוש הכתוב "עובד ציבור רגיל מקבל כ-‏2000 אירו לחודש"? מי זה עובד ציבור רגיל? העובד הממוצע? מבטא מצב כמו שהשכר הממוצע מבטא באמת את מצב העובדים במדינת ישראל.
הבעיות של תעשיית הרכב האמריקאית אינן הסכמי השכר.
יפן פושטת רגל? לא ידעתי.
''דעה'' אחרת 543747
א. ספרד היא סוציאליסטית משום שמנהיגה אותה "המפלגה הסןציאליסטית של ספרד" בראשות זאפאטרו מאז תחילת 2004, עם מדיניות כלכלית-חברתית סוציאליסטית של הרחבת הוצאות הממשלה והעלאת מיסים לשכבות הביניים והגבוהות.

ב. עובד ציבור "רגיל" ביוון משקף למשל פקיד בינוני במשרד ממשלתי, או מורה בתיכון, עם וותק של 15-20 שנה, המשתכר בחודש כ-‏1650 אירו, אבל יחד עם משכורת 13 ו-‏14, שכרו האמיתי עומד על כ-‏2K.

ג. מכיוון שממשלת יוון גורמת ל-‏0.6 מהתוצר בפועל (16% תיירות, ועוד 6% מהספנות הגרעונית להחריד), הרי שהיא בבחינת שחקן מכריע במשק מאוד לא תחרותי וריכוזי.

ד. הבעיות של תעשיית הרכב באמריקה נובעות בראש ובראשונה בחוסר הגמישות של הענף בענייני תעסוקה ושכר. בעוד שביפן ובקוריאה עברו למיכון ורובוטיקה, ארגון העובדים בארה"ב מנע רפורמה דומה וגרם לניוון וחוסר התייעלות.

ה. מבחינת חוב ציבורי יפן ניצבת במצב גרוע בהרבה מארה"ב עם חובות בסדר גודל של כ-‏200% מהתוצר. יחד עם מיתון מתמשך והאטה כלכלית. http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Japan
''דעה'' אחרת 543763
כתבת על פשיטת רגל של יפן. אם לפרש את המונח, יפן תזדקק לעזרה בין לאומית מאסיבית כדי להציל אותה מפשיטת רגל. זה מה שהתכוונת?
''דעה'' אחרת 543775
לא. אתה כתבת את המשפט "לגבי ארה"ב: לולא היה המטבע של ארה"ב מטבע בין לאומי, היתה ארה"ב פושטת את הרגל כמו איסלנד."

ניסיתי להסביר כי חובות החוץ של אמריקה ביחס לתוצר אינם נוראיים בהשוואה למדינות שציינתי בתגובה 543665 סעיף ג.
''דעה'' אחרת 543923
ואני אענה כן, לא לעולם חוסן, היפנים לא יכולים להמציא כלכלה חדשה. בסופו של דבר, אם הכלכלה היפנית לא תחזור לצמוח, או לחילופין הממשלה תתחיל לצמצם את הגירעון, היפנים לא יוכלו יותר להלוות כסף למממשלה שלהם (יותר מ90% מאגרות החוב מוחזקות ע"י יפנים) או שהם ידרשו ריבית גבוהה יותר. והממשלה היפנית תיקלע לפשיטת רגל.
''דעה'' אחרת 543981
זו טעות בקריאת הנתונים. יפן, כמו ארה"ב, אינה מועמדת לפשיטת רגל. או כפי שנהוג לגבי מדינות סוברניות ומטבע עצמאי חזק וסחיר בעולם הניתן להדפסה ולפיחות - אינפלציה מצמצמת חוב חיצוני.

הין נמצא במקום השלישי לאחר הדולר השולטט!. וממילא חובות החוץ ברוטו של יפן מקוזזים כדבעי על פני השקעותיה במשקים זרים. כך גם אמריקה.

כלכלות שונות בגוש האירו לא יכולות להתנער מחובות חוץ דרך חילוץ מוניטרי. זו חולשתה היחסית של יוון כיום לעומת משברי עבר בארגנטינה ורוסיה. כנ"ל אירלנד, ספרד ופורטוגל.

ביחד עם גרעון חשבונאי בבנקים של אירופה קשה למצוא נחמה בעתיד הקרוב. העולם כולו עומד בפני תמורות שליליות מאוד.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים