בתשובה לל, 20/12/09 9:17
מידע 552407
נראה לי שסוף־סוף הטענה הזו תוכל לעמוד במבחן המציאות. רוב קהילת מפתחי ומשתמשי OpenOffice פיצלו את הקוד והחלו לפתח אותו בנפרד (ובלי השמת זכויות יוצרים).

אורקל שומרת בינתיים על שתיקה. כך גם IBM (אבל לא כל עובדיה).

הניחוש הסביר שלי הוא שעיקר הפיתוח יעבור לשם. אם אורקל לא הגיבה על זה, היא כנראה רוצה להצליח למצות מהפרוייקט את ההכנסות האפשריות. מן הסתם צוות הפיתוח בגרמניה יתחיל להדלדל.
מידע 574395
חלפו 9 חודשים ובינתיים יש כמה התפתחויות מעניינות.

אבל לפני כן, בתגובה 574252 נוצר בלבול קטן בין שני מושגים: מה שיש שם הוא תשתית (framework) ולא שרת. יש דוגמה לשרת שדווקא קשורה לענייננו:

האדסון (Hudson) הוא שרת בריטי אדיב ויעיל. כל יום (או מתי שמגדירים לו) הוא בונה מחדש את התוכנה, מריץ את הבדיקות האוטומטיות ואם התגלו בעיות הוא מעיר על כך למפתחים כמו כל שרת בריטי טוב. זוהי דוגמה לתוכנה של Continuous integration [Wikipedia] (עברית?).

הוא נכתב ע"י תוכניתן שעבד באותו הזמן בחברת סאן. עם השנים הוא עזב את החברה. התוכנה התבררה כתוכנה מועילה ושימושית. יש לה תורמים רבים. בשנה שעברה רק אחד מהם היה עובד של אורקל (סאן לשעבר). מסיבות הסטוריות השם ועוד כמה נכסים המשיכו להיות בבעלותה של סאן ויותר מאוחר של אורקל.

בשלב מסויים מישהו במחלקת השיווק חשב שיש לו נכס. מכיוון שמדובר על תוכנה שכתובה בג'אווה, הוא חשב שזה יהיה נחמד אם כל הפיתוח שלה יהיה תחת http://java.com . המפתחים לא הסכימו: מה שאורקל מספקת להם שם פשוט לא נוח.

אנשי אורקל התרגזו וחשבו שהם יכולים לאיים: "אם לא תעשו כדברינו, לא נרשה לכם להשתמש בשם האדסון".

אז מסתבר שאין שרת שאין לו תחליף: כך נולד ג'נקינס (Jenkins). אותו מפתח בודד של אורקל המשיך עדיין לפתח את פרוייקט האדסון המקורי, אבל כל השאר עברו לג'נקינס. בסופו של דבר אורקל גילתה "גדלות רוח" והחליטה לתרום את הקוד שלו לEclipse Foundation [Wikipedia]. זה דרש כמובן שינוי של הרשיון. אבל לשאר העולם זה באמת לא שינה.
_______

עם אופן אופיס וליברה אופיס יש סיפור די דומה. אבל יש קצת יותר אינטרסים.

במשך כמה חודשים אופן אופיס המשיך בקצב הרגיל (כלומר: לא מהר מדי) ואילו ליברה אופיס המשיך להתקדם די מהר (ובפרט: המשיך במגמות קיצוץ השומנים). נעשה די ברור לאורקל שהמומנטום הולך לכיוון של ליברה אופיס ואין טעם להמשיך לפתח את המוצר בעצמה.

המפסידה הגדולה מהפסקת הפיתוח היא IBM, שממשיכה לפתח את Symphony שלה (מסתבר שיש לו קונים חוץ מאנשי IBM עצמם). יש גם חברה סינית בשם Red Office שמפתחת מוצר עם רשיון קנייני מאורקל.

בסופו של דבר אורקל החליטה להפסיק לפתח את OpenOffice.org ולהפוך אותו לפרוייקט של קרן התוכנה אפאצ'י [ויקיפדיה]. בינתיים הפרוייקט הוא במעמד של "פרוייקט באינקובטור", כלומר: מועמד לפרוייקט רגיל. הוא צריך להוכיח שהוא יכול לעמוד על רגליו (בפרט: שיש לו קהילה).

לא לגמרי ברור אם זה יצליח. המפתחים המסכנים צריכים לבנות מחדש תשתית, לעבור חזרה ל־Subversion (במקום מרקוריאל של אופן אופיס או גיט של ליברה אופיס), ליצור תשתית של הפצת חבילות, למצוא מתרגמים לכל השפות (חלק נכבד מהם עברו לליברה אופיס, עם כל הקהילה. צריך לשכנע אותם להשקיע עבודה כפולה), להחליף חלק מהרכיבים שפרוייקט אפאצ'י לא מרשה להשתמש בהם בגלל "רשיון לא מספיק מתירני" (לדוגמה: ספריות הגישה לתרגום, myspell ו־hunspell).

כלומר: ייקח זמן עד ש־Apache OpenOffice.org יעבוד היטב. בינתיים אם אתם צריכים לשדרג, עדיף פשוט לעבור לליברה אופיס.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים