אז מה לעשות ? 555619
מסקרן אותי אם צמד המילים: "למותר לציין" במשפט "תוצאות אלו, למותר לציין, אינן תואמות את יעדי המאבק הממשלתי בסמים ותיעדוף ההשקעה בו (גם) בבריטניה, דבר אותו מציינים עורכי המחקר" הם ציטוט ישיר מתוך מסקנות עורכי המחקר או דעתם האישית של מביאי הידיעה. המשפט הזה מנוסח כך שקשה לדעת זאת בברור.
מכל מקום, ברור שעורכי המחקר היו רוצים שהמאבק כנגד אלכוהוליזם יגבר על חשבון המאבק בסמים האחרים. כלומר, דעתם היא כנראה שצריך להקל באיסורים על שימוש בסמים האחרים והפצתם, ולהחמיר את האיסורים על שתיית אלכוהול ומכירתו (וכיון ששתית אלכוהול מותרת, ברור שכוונתם להטיל איסורים שלא קיימים היום).
ואם זה כך, קשה שלא להיזכר ב"תקופת היובש" בארצות הברית. החקיקה כנגד האלכוהול לא זכורה כהצלחה גדולה. החקיקה הזאת, כנראה, לא הקטינה את צריכתו בצורה משמעותית, אבל הגדילה באופן מאד משמעותי את הפשע ואת התקציבים למלחמה בו.
אני שואל את עצמי את השאלה אם המסקנה המתבקשת מתוצאות המחקר אינה הפוכה. כשם שצריכת אלכוהול ומכירתו אינה בלתי חוקית, כך צריך להתיר גם שימוש בסמים ומכירתם. והמאבק הן בסמים והן באלכוהול, שהם ללא כל ספק רעות מאד חולות, צריך להתנהל לא בזירה המשטרתית והמשפטית אלא באמצעות השקעות גדולות בהסברה ובחינוך.
אז מה לעשות ? 555623
אני מניח שהם מתכוונים להעלאת המיסוי על מכירת אלכוהול.
אז מה לעשות ? 555625
מה שצריך לעשות הוא להפוך על ראשה את תפיסת המלחמה בסמים.

המוטיבציה הראשונה במעלה צריכה להיות הנזק לציבור.

כיום המוטיבציה של המלחמה בסמים היא הגנה על הפרט מפני עצמו. לא רק שמשימה זו נכשלת כשלון חרוץ כבר שישים שנה, לא רק שהיא יצרה עולם פשע ענקי הן של ברוני סמים והן של שודדי קשישות, אלא שהיא גם גוזלת מהמדינה לשווא משאבים אדירים.

בד בבד יש לחנך נגד צריכת סמים מזיקים, ולראייה המלחמה נגד עישון די מצליחה.

דבר אחרון הוא דאגה לאלה "שנפלו" לסמים קשים עד כדי כך שאינם מסוגלים לדאוג לעצמם. זה לא מתוקף המלחמה בסמים אלא מתוקף היותנו מדינת סעד.

אבל עד שיתרחשו המהפכות הגדולות כדאי להתחיל בניסוי מעניין: לגליזציה של מריחואנה.
אז מה לעשות ? 555627
>>> וכיון ששתית אלכוהול מותרת, ברור שכוונתם להטיל איסורים שלא קיימים היום.

הגם שזה כמובן אפשרי, זה רחוק מלהיות "ברור".
בדרך כלל מדובר על צעדים להקטנת צריכת האלכוהול, בדומה לצעדים שננקטים בהצלחה רבה במדינות המערב כמו גם בישראל להקטנת צריכת הטבק.
עיקרם של צעדים אלו הוא בכמה חזיתות, כולן אפשריות ואפילו לא קשות:
-- העלאת מחיר האלכוהול, הן על ידי מיסוי ומכסים והן על ידי קביעת מחירי מינימום
-- הסברה רחבת היקף על הנזקים בשימוש (כשהסברה זו ממומנת בעיקרה מהמסים בסעיף הקודם)‏1
-- הטלת הגבלות על האופן בו ניתן לפרסם אלכוהול
-- הטלת מגבלות לגבי איפה ומתי מותר למכור אלכוהול, כמו גם איפה ומתי מותר לצרוך אלכוהול.
את כל הצעדים הללו ניתן לבצע בלי לחזור על השגיאות המזיקות שנעשו בתקופת היובש בארה"ב.

בנוסף, כיוון שצריכת אלכוהול ניתנת לגילוי ומדידה, ניתן להטיל מגבלות או להחמיר מגבלות קיימות לגבי רמת האלכוהול המרבית המותרת במצבים מסוימים (בצבא, על הכביש, בהפעלת ציוד מסוכן וכן הלאה)

______
1 לגבי טבק, מדינות מסוימות הגדילו לעשות כשחייבו את חברות הטבק עצמן להשקיע בתכניות הסברה למניעת עישון
אז מה לעשות ? 555645
אז לא ''ברור'' אלא אולי מתאימה מילה אחרת וזה לא כל כך משנה.
כשמדברים על ''תיעדוף'' המלחמה בסמים על מלחמה בסם האלכוהול, מבלי לומר שום מילה על אופן המלחמה בסמים, זה נראה כאילו מקבלים את צורת המלחמה הזאת כמובנת מאליה, ומבקשים פשוט להשקיע יותר אמצעים ומאמץ בדיוק באותה שיטה גם בשדה האלכוהול.
בתגובתי ניסיתי לעורר ספק בשיטה הזאת עצמה שמביאה לפשע בממדים אדירים, ולהשקעת תקציבי ענק במלחמה בו, וספק אם היא תורמת למטרה שלשמה היא קיימת.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים