בתשובה לדב אנשלוביץ, 23/02/11 6:37
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564554
אני לא יודע כמה שנים כבר אני שומע משפטים כמו ''זו השנה האחרונה להשיג שלום'' ו''חלון ההזדמנויות עומד להסגר'' מפי פרס, המלך עבדאללה ואחרים.
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564559
כן. גם אני. המשפט הזה הוא משפט הפחדה עם כוונות מאחוריו. מצד שני, כשלעצמו הוא נשמע מאד טפשי בדרך כלל, כי ש''מאז שחרב בית המקדש'' וכו'
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564700
כן, זו הגרסא השמאלנית ל"תוך שנתיים תהיה לאיראן יכולת גרעינית", שאנחנו שומעים כבר מאז שנות ה-‏90... רק שלמשפט השמאלני לא הייתה שום השפעה בינתיים, בעוד המשפט הימני משמש להצדקת כל שטות שהימין רוצה לעשות.
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564719
איני חושב שההערכת הזמן שבו תרכוש לעצמה איראן יכולת גרעינית קשורה בימין או שמאל. לא ראיתי שיש חלוקה כזאת. ובכלל, הימני האחרון שנתקלתי בו במערכות המודיעין שלנו היה עמידרור, ומאז כולם שם ''רודפי שלום'', כך שבהגדרה לא יכולה להיאמר הערכה כזאת ממישהו בגופי המודיעין שלנו.
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564726
שוב הגענו ליחסיות שבייחוס-שמאל וימין. המדינה מתנהלת היום באופן כל כך ימני קיצוני שבאמת כל מי שהושב קצת אחרת נכנס אצלך לקטגוריה של ''רודף שלום שמאלן''. רובם לחלוטין לא.
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564730
מתי *לא* התנהלה המדינה באופן כל כך ימני קיצוני? איזו ממשלה ישראלית (או גורם הערכה מודיעיני) בהיסטוריה ראויה בעיניך לכינוי "רודפת שלום", ומדוע?
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564738
אני הייתי מציע כגורם כיול את מה שמקובל בצבור ושמתבטא בבחירות. אני לא חושב ש''המדינה מתנהלת היום באופן כל כך ימני קיצוני'' בהתייחס לגורם הזה, אלא, לצערי, בדיוק להפך.
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564727
אתה יכול להביא דוגמאות לשטויות של הימין שהוצדקו ע"י האיום האיראני ?

אתה יכול להביא דוגמאות ל"יוזמות שלום" ב20 השנים האחרונות (מאוסלו ועד ההתנתקות) שלא לוו בטענה על חלון הזדמנויות צר וקצר ?
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564733
ההתנתקות היא יוזמת שלום?
ראשית, צריך להזכיר שמפמפמי האיום האיראני הגדולים ביותר הם הצבא, והצבא מצליח להגדיל את תקציביו מדי שנה - לעיתים באמצעות האיום הזה. כל פעולה של נתניהו במישור הבינלאומי בשנים האחרונות לוותו ברעש וצלצולים של האיום האיראני. לדוגמא, בכנס הרצליה בשנת 2009 הסביר נתניהו שבגלל האיום האיראני אי אפשר לקדם את תהליך השלום עם הפלסטינים.

קשה לי להוכיח שיש יוזמת שלום שלא לוותה בטענת חלון ההזדמנויות (אי אפשר לחפש בגוגל מה לא נאמר...). אני לא זוכר דיבור על חלון הזדמנויות בהקשר של אוסלו, אבל זה היה מזמן והייתי צעיר.
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564734
"חלון ההזדמנויות" המקורי היה תהליך מדריד: ברה"מ קרסה, והפלסטינים הוחלשו בגלל עמדתם במלחמת המפרץ. נדמה לי שזה מונח שהאמריקאים השתמשו בו שם כדי לעודד את הישראלים להכנס למשא ומתן.
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564736
המילה "חלון" אולי בעייתית, אבל לקראת תהליך אוסלו, דיברו על הזמן המוגבל שהיה לפני שיופיע נשק גרעיני אצל מדינות נוספות. כלומר, במילה הזדמנות הכוונה שמה שאפשר לעשות כעת, אי אפשר יהיה לעשות מחר. הדבר הזה נכון לכל זמן אחרי מלחמת ששת הימים. לפני 30 שנה אפשר היה להגיע להסכם עם הסורים בקלות רבה יותר מאשר היום- גם עם הפלסטינאים ניתן היה להגיע בקלות רבה יותר לתהליך שלום לפני 35 שנה מאשר היום.
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564737
האם אתה יכול לצטט את המשפט שבו אמר, כביכול, נתניהו שאי אפשר לקדם את תהליך השלום עם הפלסטינים, במדוייק ? כי אני לא מצאתי בכתבה דבר כזה.
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564753
רציתי לכתוב ''הקפאה'' ויצא לי ''התנתקות''
בכל מקרה הנקודה שלי היא שטיעון חלון ההזדמנויות שימש הצדקה לכמה וכמה שטויות של ה''שמאל'' כך שדווקא כן הייתה לו השפעה די רצינית

לעומת זאת אני לא זוכר מעשה או מדיניות ''ימניים'' (אני מתכוון לדברים כמו שוק חופשי או דיכוי הערבים) שהוצדקו ע''י האיום האירני

צה''ל הוא לא ארגון ימין והשימוש שלו באיום כתרוץ להגדלת תקציבים אין לו קשר לאג'נדה הימנית

וההצגה שלך של דברי נתניהו היא ''לא מדוייקת''

הוא אומר שהאיום האיראני מפריע לתהליך השלום אבל הוא בהחלט לא משתמש באיום כהצדקה למדיניות ''השלום הכלכלי'' שהוא מציע
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564773
לאור מסמכי ויקיליקס, נראה שהאיום האיראני מפומפם על ידי שליטים ערביים לא פחות מאשר על ידי צבא ישראלי.
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564775
תקציב משרד הבטחון, כמו תקציב המדינה, גדל לאורך זמן. כדי להראות שהצבא "מצליח", צריך להראות שחלקו היחסי בעוגה, כלומר בתוצר או בתקציב המדינה, גדל. ולא היא.

תקציב הבטחון כחלק מהתוצר הוא פוקנקציה יורדת לאורך זמן (כן, גם לי יש בעיה קטנה עם הנתונים, במיוחד לפני 1980).

להגנתם של אנשי המודיעין, הצהרה מסוג "מדינה X יכולה להגיע ליכולת Y בתוך Z" היא סוג של כיסוי תחת כמעט הכרחי. כדי לא להיות מופתעים, ראשי המודיעין מכירים בכך שהם לא יכולים לשלול בוודאות את המשפט הזה, ומפרסמים אותו כאפשרות. ארה"ב, ד"א, הודיעה בזמנו שכבר אין לה וודאות לגבי אי הימצאותו של נשק גרעיני באירן. לקח להם שישים שנה, אבל בסוף הם למדו שנשק גרעיני מופיע בלי הודעה מפורטת המזהירה חודש מראש. אנחנו גם לא יודעים באיזו מידה העובדה שאין לאירן היום נשק גרעיני היא תולדה של פעולות של המערב.
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564781
אם תבקש את הנתונים לשנה מסוימת, תראה בקלות את הבעיה. ה-GDP הוא תמיד האחרון (10.24B$) בעוד שנתוני ההוצאות הצבאיות נכונים לשנה המבוקשת.
בלי קשר, אני חושב שאתה צודק והתקציב קטן לאורך זמן, באופן יחסי (במיוחד מאז שנתניהו התמנה לתפקיד שר האוצר). אבל וולפרם אלפא יצא קצת דביל.
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564782
(הפוך - ה-GDP נכון ונתוני ההוצאות הצבאיות שגויים)
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564783
זה נראה נכון יותר

הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564784
טוב, אחרונה ודי: למרות הירידה, מעניין לראות שרק למדינה אחת בעולם, ערב הסעודית, יחס גבוה משל ישראל. הסתייגות: אני מניח שהנתונים על ישראל מדויקים יותר מאלו של כמה דיקטטורות, ויש כמה מדינות שאין לגביהן נתונים (למשל, הרפובליקה הדמוקרטית העממית של קוריאה).

הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564788
איזו סיבה יש לערב הסעודית להוציא כל כך הרבה כסף על צבא?

ובודאי תנחם אותך העובדה שמזרח טימור ממש נושפת בעורפנו, עם 6.8% מסך התל"ג.

___________
אני משערת שחלק מהארצות, הנתונים שלהן ל-‏2009 טרם נתקבלו? אני מתקשה להאמין שהמיליטריסטים משוויץ לא הוציאו ולו פרנק אחד על הצבא.
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564789
אני מניח שהכוונה היא להתגונן מפני הידידים שמסביבם. את הקפיצה מ-‏8% ב-‏2008 ליותר מ-‏11% ב-‏2009 נראה לי שקל להסביר - ההוצאה הביטחונית נשארה דומה, בעוד שהתוצר ירד מ-‏475B ל-‏379B (הו כמה מפתיע, גם מחירי הנפט ירדו).
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564790
איזו סיבה? להתגונן מפני השכנה הדרומית שלה (עומאן) שמוציאה גם היא יותר מישראל (באחוזים מהתל"ג).

עוד בצמרת (4% ומעלה באופן עקבי) - אנגולה, ירדן, לבנון, כווית, איחוד האמירויות, סינגפור, ארה"ב, סוריה ותימן. טימור לא לגמרי עקבית.

אנחנו בשכונה טובה של מדינות עשירות.
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564791
סליחה: גם הכוויתים לא עומדים בדיוק באותו קריטריון. אבל הם קרובים.
הבחנותיו הסותרות של אפרים הלוי 564793
נדמה לי שמבט השוואתי כזה לא עושה איתנו צדק במידה רבה. התעשיות הבטחוניות בארץ, שבחלקן הגדול שייכות למדינה, אחראיות גם לחלק ניכר מהיצוא שלנו. ישראל נמצאת בעשריית יצואני הנשק המובילים בעולם (מקום שלישי לפי גלובס, שמיני לפי דו''ח אמריקאי), אולי הגדולה בעולם ביחס לתל''ג או למספר התושבים. כלומר הוצאות בטחוניות שנספרות כאן הן במידה מסויימת גם השקעה (פיתוח טכנולוגיות שימכרו גם לגורם שלישי). דרך אגב, באותה מידה חלק ניכר מההוצאה הבטחונית הסעודית היא למעשה ''שוחד'' או הטבה לאמריקאים.

הייתי מאוד שמח אם התעשיות הללו היו הופכות לגופים ציבוריים ומשרד הביטחון היה יכול להסתפק ברכש ולמעט בניהול, פיתוח ומכירות, ולו משום שזה היה מספק לנו תמונה ברורה יותר. אבל עד אז, השוואה כזו אינה הוגנת לחלוטין.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים