בתשובה לברקת, 30/03/11 16:20
התביעה נדחתה על הסף 566779
רק לחדד: לפי העדכון שבתחתית הפוסט האחרון של פרסיקו, בינתיים רק נדחתה התביעה להסיר לאלתר את פרסומי ה"דיבה", עוד לפני המשפט. משפט הדיבה עצמו ממשיך להתנהל.
התביעה נדחתה על הסף 566805
זה לא ממש עוזר לתומר, אבל המורה קונפוציוס אמר, ''שאני שומע מחלוקת משפטית, אני כמו יתר האנשים. אך אם אתם מחפשים את ההבדל ביני לבין אחרים, אז זה שאני מנסה לגרום לצדדים שלא יגיעו לתביעה משפטית מלכתחילה''. אני עדיין ממתין לאותו שופט שיזרוק מבית המשפט תיק בגלל בזבוז זמנה של המערכת.
התביעה נדחתה על הסף 566807
מכיוון שעיקר אותו הפוסט של תומר מדבר על גנדי ומנהגיו הלא מקובלים, ראוי להזכיר שאחד המעשים הראשונים של גנדי כעורך־דין צעיר בקהילה ההודית בדרום־אפריקה הייתה השגת פשרה בין שני צדדים בסכסוך משפטי ממושך שבו הוא שימוש כעורך־דין זוטר של אחד הצדדים (והיה אמור להרוויח לא רע מהתמשכות הסכסוך).

בסין העתיקה בימי קונפוציוס היו כבר עורכי דין?
התביעה נדחתה על הסף 566812
ב"לזרוק מבית המשפט תיק בגלל בזבוז זמנה של המערכת" אתה מתכוון לדחיה על הסף ומחיקה על הסף, כן? כי אלו פרקטיקות מקובלות שקבועות בחוק.‏1 לא צריך איזה שופט אמיץ לב בשביל זה.

1כלומר, בתקנות.
התביעה נדחתה על הסף 566830
OK. מה שאני מחפש הוא שופט אמיץ לב שישתמש בתקנות הנ"ל. אני לא מדבר על טוען עלוב נפש הבא לחפש את 15 דקות הצדק שלו בביה"ד. אני מתכוון לאנשי "כהנא אנא וגברא רבא" הבאים לביה"מ בכל מיני בוקי סריקי שמטרתם לקבל הד תקשורתי/ציבורי ולא סיוע משפטי. המצב כפי שהוא משתקף מבחוץ הוא שהשופטים מעדיפים להאריך רוחם בכל מקרה ובלבד שהנשפטים לא יוכלו לטעון שקופחו בכל צורה שהיא (ע"ע קצב, אולמרט, רמון, ליברמן וגם אדון זדורוב מקצרין שמערכת המשפט שלנו שפטה אותו במשך 4 שנים).
התביעה נדחתה על הסף 566833
נראה לי שמה שאתה מחפש לא קשור למשפט, ובטח שלא לצדק.
התביעה נדחתה על הסף 566837
מישהו אמר שצדק שלא בעיתו גרוע מאי צדק.
בזמן שבכירי השופטים מבזבזים חודשים ושנים על פרשת קצב העלובה, עניינים שאינם בעלי עניין תקשורתי כמו אלימות במשפחה, תשלומי קצבאות, הלנת שכר, הוצאת כספים במרמה יכולים להמתין.
התביעה נדחתה על הסף 566839
מצטערת על קטנוניות היתר, אבל הלנת שכר ותשלומי קצבאות‏1 זה בבתי הדין לעבודה. גם מקרי אלימות במשפחה בד"כ נדונים בבתי המשפט השלום ולא בבית המשפט המחוזי שם דנו בפרשת קצב.

1לפחות חלק מהם
התביעה נדחתה על הסף 567062
זו לא קטנוניות ויכול להיות שאין יחס ישר בין העומס בביה"ד לענייני עבודה לבין המחוזי. יחד עם זאת הערכאות הגבוהות אמורות לפקח ולבקר את הנמוכות כך שלבטח יש כאן כלים שלובים המאזנים את הלחצים (ערעורים למשל).
כאשר תיק אינו בעל פרופיל תקשורתי גבוה אפשר למשוך אותו לאורך זמן מבלי לעורר עניין ציבורי. מאידך גיסא בתיקים בעלי פרופיל תקשורתי גבוה, תמיד אפשר לומר שבגלל מורכבות וחשיבות התיק ובגלל העניין הציבורי חייבים לתת לתיק כל זמן שידרש ובלבד שתישמר מראית פני הצדק.כלומר בכל מקרה אפשר לסחוב את הזמן. כך מגיעים לאבסורד שכאשר האזרח מן השורה עם התיק השגרתי שלו, מגיע לביה"מ, לאחר המתנה של חודשים ושנים, הוא מגלה שכל מה שהמערכת מוכנה לתת לו הוא משהו כמו 15-20 דקות.
תיק קצב או להבדיל תיק זדורוב (הרצח בקצרין) לא היו באמת תיקים מורכבים ולא היתה שום סיבה למשוך אותם לאורך שנים. מדוע נדרשים חודשים כדי להכריע אם קצב יקבל 3 או 7 שנים? אפשר לחשוב שאימת בעלי הדין נפלה על השופטים והם חוששים מפני מה יאמרו כל מיני "כהנא אנא, גברא ראבא", או גרוע מכך הם מנסים להאריך את החוויה הנעימה של השהייה באור זרקורי התקשורת.
אם השופטים הבכירים היו נותנים את האות שיש לשופט את הסמכות לפעול ע"פ הערכתו והבנתו ואין בהכרח צורך במחקר אוניברסיטאי של כל התקדימים, המקבילות המשפטיות וסטטיסטיקת ההרשעות והעונשים, אני מניח שהדבר היה מחלחל די מהר למטה.
סיכומו של דבר כאמור: צדק לא בעיתו יכול שלא יהיה צדק כלל.
התביעה נדחתה על הסף 567067
במילים אחרות, מה שאתה אומר זה ''שופטים - עזבו אתכם (אותנו) מפרוצדורה''.
יש מסלולים כאלה, למחפשי הצדק המהיר (יותר) - קוראים לזה בוררות.
התביעה נדחתה על הסף 567069
בערך. אני לא מדבר רק על פרוצדורה, אלא גם על הפיכת הפרוצדורה המשפטית למחקר אקדמאי נוסח לימוד הגמרא בבית המדרש (''הפוך והפוך בה, דכולי בה''). תארי לעצמך שרופא מנתח, לפני כל ניתוח היה מרגיש צורך לעיין בכל המאמרים המדעיים הנוגעים איכשהו לסוג הניתוח שהוא עומד לעשות. רוב החולים היו נפטרים עוד לפני שהוא היה מסיים לעבור על האבסטרקטים.
התביעה נדחתה על הסף 567070
אתה מוכן לחיות עם הסתברות 90% לצדק?

עוד הבדל מהותי הוא ששופט צריך ללמוד במקרים רבים תחום חדש. במקרים לא מעטים קראתי פסק דין והערכתי את השופט שהצליח להבין ולהסביר את התחום האמור.
התביעה נדחתה על הסף 567112
אני מוכן לחיות עם הסתברות 90% לצדק? אני מת לחיות עם הסתברות 90% לצדק. אני מוכן להתפשר אפילו על הסתברות של 75% לצדק, אתה יודע מה? בוא נתחיל עם 50%.
התביעה נדחתה על הסף 567074
איך הדוגמא הזו עונה על משהו?
מרגע שמתחיל הניתוח, המנתח עושה את עבודתו (יחד עם הצוות הרפואי) "במכה" והדבר היחיד שמשפיע על משך הזמן של הניתוח הוא מידת מורכבותו. מה גם שמנתח שמתמקצע בתחום מסוים (ניתוחי אף, הסרת גידולים, ניתוח מעקפים) אמור להכיר פחות או יותר את החומר האקדמי הרלוונטי. ואם מדובר בניתוח מורכב אני מצפה שהוא יקרא ויתעדכן (לפחות ברמת האידיאל).
קצב של משפט נקבע במידה רבה על ידי הצדדים עצמם. הם צריכים זמן כדי לכתוב את כתבי הטענות, לבקש חומרים מהצד שני, לאתר ולהכין חומרים שהצד השני ביקש, להסכים על פלוגתאות ועל עניינים שאינם במחלוקת, וכל זאת עוד לפני שהגענו לדיון המהותי ועוד לפני שדיברנו על גורמים חיצוניים - נתבע שבמילואים, עורכת דין בחופשת לידה, פגרות וחגים, עדים שלא נמצאים וצריך להמתין לחזרתם...
כמובן שאם הצדדים משתפים פעולה אחד עם השני, מסכימים מראש על הנקודות הספיציפיות שבמחלוקת ולא מעוררים עוד ועוד עניינים - משך הזמן מתקצר. יותר מזה - בהליכים אזרחיים לצדדים יש מידה רבה של יכולת להשפיע על קצב המשפט - הם יכולים להחליט שהם מוותרים על פרוצדורות מסוימות, מקצרים את הזמנים הקצובים בחוק וכיוצא בכך.

נכון שיש שופטים שמתייחסים לכל כתב הגנה כאל מאמר אקדמי או כמצע לכתיבת הגיגיהם בנושאים שברומו של עולם, אבל (א)הם לא הרבים ו(ב)משך זמן כתיבת פסק הדין כשלעצמו הוא לא בהכרח הגורם להמשכות ההליכים.
התביעה נדחתה על הסף 567118
אני רק שאלה, כמה זמן, במשפט פלילי רגיל, מתבזבז על פרוצדורה (בקשות דחייה, הארכת מעצר, ערבות וכיו"ב) וכמה על עניינים שבמהות? נניח ומשפט היה מתנהל 8 שעות ביום כל יום, כמה זמן היה לוקח משפט פלילי ממוצע?
לא יודעת 567123
התביעה נדחתה על הסף 567125
המלצה: קח יום חופש וסע לבית משפט השלום הקרוב למקום מגוריך. כנס לכמה דיונים פתוחים אקראיים וצפה איך מתנהל הצדק במדינה שלך. על תחכה ליום בו תאלץ להיות נוכח שלא מטעמי סקרנות נטו.
התביעה נדחתה על הסף 567126
8 שעות ביום? זה כולל את הזמן ששני הצדדים משקיעים בהכנה להליכים המשפטיים?
WYSIWYG 567130
כידוע, עורכי דין, ממש כמו מורים, אינם עובדים אלא כאשר הם מופיעים מול קהל היעד שלהם,‏1 ואת התשלום להם צריך לגזור מהשעות (המעטות) שהם עוסקים בכך.

___
1 שופטים, תלמידים whatever
התביעה נדחתה על הסף 567138
לא. ההכנה למשפט צריכה להיות, כמובן, לפני המשפט, אם עורכי הדין צריכים לשם כך חודשיים, שיהיה חודשיים. אבל מרגע שמתחילים לדון בתיק ממש, שהמשפט יהיה קצר ככל האפשר.
התביעה נדחתה על הסף 567321
המחלוקת ביננו עמוקה יותר מאשר דוגמא מוצלחת יותר או פחות. גם אני יכול להביא דוגמא עם בעל אלים המסוכסך עם אשתו ויכול להרוג אותה בכל רגע נתון, ועדיין "נתבע שבמילואים, עורכת דין בחופשת לידה, פגרות וחגים, עדים שלא נמצאים וצריך להמתין לחזרתם..." יכולים להוליך את המשפט אל העתיד הרחוק והבלתי רלאבנטי.
ההרגשה שלי היא שביסוד הדברים נמצאת ההנחה שהמערכת המשפטית בנוייה על אתגרים אינטלקטואלי שמבחר המוחות המשפטיים אמורים להתיר, לפרש ולפתור את מסתורי המוח הקרימינלי, במטרה להגיע להוצאת האמת לאור ולהופעתו של צדק אבסטרקטי ברמה ביטחון של 90% או 100%.
אני מעדיף את הגישה לפיה המערכת המשפטית כלל אינה מערכת אינטלקטואלית. מרבית התיקים עוסקים בסכסוכים ומחלוקות ולא בפרשיות נוסח אגתה כריסטי. לרוב העובדות די קרובות לפני השטח ולכל היותר מדובר בשאלה מי משקר יותר ומי פחות. הפתרון לשאלה הזו בודאי לא ימצא בספרי החוקים. לפי גישתי, המערכת המשפטית מייצגת את החברה הכללית ואת החשיבה של החברה ומנקודת המוצא הזו היא שופטת במחלוקות האלו ומכריעה בהן. המערכת המשפטית מייצגת כלפי הטוענים את העמדה החברתית המקובלת ("דעת הקהל הנאור"). הנשפטים מקבלים את הדין לא מפני שהם מקדשים את ספרי החוקים אלא משום שהם מאמינים שהפסיקה מייצגת את דעת החברה שמסביבם ביחס לבעיה שהם מציגים. הנשפטים אינם תופסים את השופט כהרקול פוארו או הרב עובדיה. הם פשוט רואים בו את קול שכניהם וידידיהם.
באופן היסטורי השופטים כלל לא היו מלומדים במדעי החקיקה, אלא זקני העדה ובכיריה, שישבו וסייעו לשאר הציבור להכריע במחלוקות שפרצו בתוכה.
בירור העובדות, לימוד התיק וחקירות אחרות דורשת זמן, אבל בעיקרון מה שהאייל הסתמי קרא לו"הכנה" והקצה לו חודשים, הוא החלק הפחות חשוב של הארוע. החלק המרכזי הוא ההופעה בביה"מ, ההתרשמות של השופט/ים מן העדים וקביעת הדין ע"פ המוסכמות החברתיות (חוקים, דעות קדומות, אידיאולוגיות חברתיות וכל מה שתרצי לכלול כאן).
מכאן אני מסיק:
א. מוטב לשופטים לסמוך על עצמם קצת יותר ועל ספרי החוק קצת פחות.
ב. מריחת המשפט על ישיבות, שכ"ט לשעות, וחודשי המתנה, לא זו בלבד שאינה משרתת את מטרת ה"צדק" ונראותו, אלא שהיא עצמה מהווה עיוות דין ומעילה בשירות אותו אמורה המערכת לספק.
התביעה נדחתה על הסף 567322
אני לא ממש יודעת עד כמה ההרגשה שלך מבוססת על המצב בשטח. פסקי הדין ה''מלומדים'' הם בד''כ בערכאות הגבוהות (וגם שם הם לא נפוצים כמו שנוטים לחשוב. הרי פסקי דין שמתמקדים בסכסוך ספיציפי ולא מתייחסים מעבר, בד''כ לא יזכו לפרסום או תהודה).

ספר החוקים לא מתייחס לשאלה ''מי משקר'', הוא מתייחס לשתי שאלות. הראשונה - איך מגיעים לשלב שבו קובעים מהן העובדות (או ''מי משקר''. על אף שבהרבה סכסוכים אף צד איננו משקר בהכרח), והשנייה - מה המשמעות שאנחנו נותנים לעובדות אחרי שקבענו מה הן.

הפרקטיקה של ''זקני העדה'' קיימת גם היום. קוראים לזה בוררות, ולצדדים בהליך פתוחה הדרך לפנות למסלול הזה. בתי המשפט גם ממליצים לא פעם לפנות להליך הזה באותם תיקים שמתאימים לכך.
התביעה נדחתה על הסף 568435
אם להודות על האמת השאלות שלך יותר טובות מה"תזות" שלי.
יש במשפט באמת שתי קטגוריות שאני זרקתי לקופסה אחת. יש אכן לעשות את ההבדלה בין תיקים מסוג מה שקראת "בוררות" לבין נניח "פלילים".
ב"בוררות" ביה"מ נקרא להכריע/לפשר בין שני צדדים שמצד אחד שניהם מקבלים מראש את סמכותו והכרעתו של ביה"ד ומצד שני אין כאן מקרה של שקר מול אמת (קרוב לודאי ששני הצדדים "משקרים" קצת). במקורותינו, זהו המקרה הקלאסי של "שניים אוחזים". התזה שלי היתה באמת יותר מתאימה למקרים אלו. לצערי, אני סבור שמה שאת והמערכת משפטית רואה כ"בוררות מוסכמת", הוא לא יותר מעוד נסיון של ההממלכה לחמוק מאספקת השירותים להם היא מחוייבת ולהפריט אותם (קריא לזרוק אותם למישהו שיותר רחוק ממנה בשרשרת האחריות). אם ל"שניים שאוחזים" יש את האפשרות לפתור את המקרה באמצעות פישור ובוררות של צד שלישי המקובל עליהם, מן הסתם הם לא יפנו למערכת המשפטית בכלל. אם הם כבר פנו למערכת, מדוע שהמערכת לא תספק את שירותי הבוררות הללו ולא תגלגל אותם לגורם אחר שככל הידוע לי אינו זריז במיוחד וגם לא עובד בחינם.
בקטגוריה השנייה, קטגוריית ה"פלילים", יש מבנה שונה, בו ברור שצד אחד משקר הרבה יותר מן השני. עבריינים מועדים או אנשים שבצעו מעשה פשע (החל מחשבונאות כפולה בנסיעות לחו"ל ועד הטרדה מינית בלשכת הנשיא) באים מראש במטרה להונות את ביה"מ ולחמוק מן העונש. כאן מרכזי גם האינטרס של החברה בענישה, הרתעה ונקמה. במקרים אלו ספר החוקים ובכלל הצד האקדמי של הלגאליסטיקה נועד להבטיח מידה מירבית של אחידות, הגינות והמשכיות בפסיקה ובענישה (שנינו מסכימים שמדע המשפטנות לא נועד לסייע לשופט לחשוף את האשם בנוסח אגתה כריסטי). התפקיד הזה הוא חשוב אבל נראה לי שבהשראת אסכולת א. ברק הצד הזה תפס את כל הבמה והשכיח שבצד חשיבותו, הוא גם משני. העיקר הוא בישיבתו של השופט בדין ובהכרעתו על סמך האינטואיציות, הניסיון, ההיגיון הישר והדעות הקדומות/הישרות שלו. את בודאי צודקת שחטא האקדמיזציה פושה יותר ברמות הגבוהות של השיפוט מאשר בשורשי הדשא המשפטיים. אעפ"כ אחזור ואשתמש במשל הכלים השלובים. אם המחוזי והגבוה אינם סומכים את בתי הדין הנמוכים יותר בהליכי ערעור פשוטים ומהירים, הרי זו רק אחת הדרכים בהם האקדמיזציה המיותרת של המשפט מחלחלת כלפי מטה.
אני סבור שגם אחרי שהבדלנו בין שני הסוגים הללו, עדיין נותרת בעינה טענתי בדבר הנזק הכולל שנגרם לשלטון החוק ומערכת המשפט בפרט כאשר מערכת זו אינה עומדת בחובתה לספק שירותים הוגנים ומהירים לשלטון החוק והסדר. כאשר שלטון החוק "מרים ידיים" מול גנבי רכב וחוטפי ארנקים בסופרמרקט, מה אמור הציבור הרחב לחשוב על על זמנה של נשיאת ביה"מ העליון המוקדש לסוגיה התאורטית לחלוטין של המצב ההומאניטרי ברצועת עזה. אילו תושבי הרצועה היו משלמים את שכרה של היו"ר, אולי הייתי מקבל את העיסוק הזה ביתר הבנה. מאחר שפני הדברים אינם כך, אני וכנראה עוד כמה אנשים, רואים בעיסוק הזה "ביטול תורה" ובטלנות של התחמקות מעשיית דברים שהם אולי פחות "מפתים" תקשורתית, אבל לפרט הנזקק הם חשובים לא פחות. (כדי להימנע מאד הומינם, אציין שלי אישית אין ולא היה שום עניין המחכה לסעד משפטי משום סוג שהוא).
התביעה נדחתה על הסף 568437
לא בטוחה אם אנחנו מדברים על אותו הדבר. המשפט מתחלק (בגדול) לשלוש קטיגוריות: אדם מול אדם - הליך אזרחי; המדינה מול אדם - הליך פלילי; האדם מול המדינה - הליך במשפט ציבורי.
בוררות היא "תחליף משפט" שאפשרי בהליכים אזרחיים ואם אינני טועה - גם בהליכים מסוימים במשפ"צ. בבוררות הצדדים מסכימים על זהותו של הפוסק, יכולים להגדיר בגמישות רבה את הכללים. הליך אזרחי בבית המשפט נוקשה יותר (אם כי גם בו הצדדים - בהסכמת השופט - יכולים להחליט לחרוג מברירת המחדל שבחוק) ולצדדים אין זכות לקבוע מי יהיה השופט (בחריג של הליך פסלות שופט, כי זה החריג ולא העיקר, וכי גם במקרה כזה לא הצדדים קובעים מי השופט אלא מקסימום מי *לא* יהיה השופט).

"אם הם כבר פנו למערכת, מדוע שהמערכת לא תספק את שירותי הבוררות הללו" - מבלי לפתוח דיון על שאלת ההפרטה, רוצה רק להעיר שהרבה פעמים הצדדים פונים לבית המשפט בלי להכיר אפשרויות אחרות, לעתים גם אם הכירו את האפשרויות האחרות בטרם פתיחת ההליך - תוך כדי הם רואים את הדברים אחרים וכו'.

לא הבנתי למה התכוונת ב"אם המחוזי והגבוה אינם סומכים את בתי הדין הנמוכים יותר בהליכי ערעור פשוטים ומהירים, הרי זו רק אחת הדרכים בהם האקדמיזציה המיותרת של המשפט מחלחלת כלפי מטה". הליך ערעור (בארץ) נוגע בשאלות משפטיות ובד"כ לא בשאלות העובדתיות. כלומר, ערעורים לא מתעסקים, לרוב, בשאלה "מה קרה", אלא לשאלה "מה המשמעות שניתן למה שקרה". בדרך הטבע שאלות משפטיות כרוכות ביותר "אקדמיזציה".

והערה אחרונה - תפקידה של נשיאת בית המשפט העליון איננו להתעסק בגונבי האופניים וחוטפי הארנקים. בכל העולם מדובר בתפקיד של הערכאות הנמוכות והמשטרה.
התביעה נדחתה על הסף 568604
לצורך המיקוד נראה לי שכדאי לנו להתרכז במשפט האחרון שלך, אשר לדעתי ממצה את חילוק הדעות שביננו.
ע"פ הבנתי תפקידו של ביה"מ העליון ושל נשיאו בפרט הוא בראש וראשונה להתעסק בגונבי האופניים וחוטפי הארנקים. ביה"מ הוא גורם בכיר ומנהל בתוך מערכת שלמה שהמשטרה והערכאות הנמוכות הם חלקים אחרים בתוכה, חשובים לא פחות מהבג"צ ולמעשה חשובים יותר ממנו. כל המערכת הזאת קיימת במטרה לשרת את המטרה העליונה של שלטון החוק והסדר.
כאשר כל המערכת הזו פועלת ומצליחה לרכוש לעצמה אמינות ואוטוריטה בחברה אותה היא משרתת, אחת מתוצאות הלואי היא שביה"מ העליון רוכש לעצמו מעמד גם כסמכות אתית ומוסרית היכולה לנווט את החברה בתוך השאלות החברתיות הקרדינליות, כפי שעושים זאת גם אנשי הדת בחברה הדתית ונציגים נבחרים בחברה הדמוקרטית.
כדי לתת מעט רקע היסטורי לתזה הזו, חשבי על ביה"מ העליון בארה"ב שהוא דוגמה ומופת למוסד הזה בכל העולם הדמוקרטי. ביה"מ הזה קיים כבר 200 שנה ועל אף היוקרה הרבה המיוחסת לו מאז ומתמיד, הוא לא הוביל אף שינוי חברתי מאג'ורי ובמידה שעסק בנושאים אלו, כשל והכשיל אף יותר מן החברה הכללית שסביבו (גירוש האינדיאנים לאוקלהומה, העבדות והאפלייה הגזעית, מעצר המהגרים היפאניים בימי מלה"ע השנייה, שאלת ההפלות וזכויות ההומוסקסואלים).
אוכל להסכים איתך שלביה"מ העליון יש תפקיד מרכזי בעיצוב הטכניקה והפרוצדורה המשפטית. אבל ,גם זו מטרה משנית ביחס למטרה המרכזית של שלטון החוק והסדר. ושנית מטרה זו חופפת רק במעט ובודאי שאינה זהה למטרות מטאפיזיות ורליגיוזיות מסוג הנחלת מלכות השמיים ורעיונות אולימפיים אחרים, כאן בעולם החיים והמעשה.
כבודה השופטת בייניש אחראית, בין היתר, לכך שגונבי האופניים וחוטפי הארנקים פושים בחברתנו כמו פשפשים במוטלים זולים. לעומת זאת, היא אשמה ויש לה יכולת כלשהי לשנות משהו בשאלת מצבם ההומאניטרי של תושבי הרצועה לא הרבה יותר מאשר בשאלת מצבם של יושבי אפריקה המשוונית.
התביעה נדחתה על הסף 568606
חוטפי ארנקים וגנבי אופניים כמעט לא מגיעים לבית המשפט העליון (אם כערכאת ערעור ועם כבג"ץ). עוד לפני שהם מגיעים (או לא) למשפט הם צריכים לעבור דרך המשטרה (שצריכה לחקור את הפשע). בפועל יש גם את הפרקליטות (שתובעת בשם המדינה). יש גם את הכנסת (שקובעת את החוקים) והממשלה (שקובעת תקנות ותקציבים).

אז על מה בדיוק אתה מדבר? אם אתה ואני נחליט שזה חשוב לנו, נקים מפלגה שתחרוט על דגלה הקצאת משאבים רבים יותר לנושא. המפלגה שלנו תצליח ותדאג בסופו של דבר להקצאת המשאבים החסרים. המסקנה: אנחנו אשמים.
התביעה נדחתה על הסף 568607
חוטפי ארנקים וגנבי אופניים כמעט לא מגיעים לבית המשפט (בכלל, לא רק העליון).
התביעה נדחתה על הסף 568610
תפקידו של בית המשפט העליון (באופן כללי במערכת משפטית מבוססת תקדימים, לא בהכרח זה הישראלי) להתוות את הדרך המשפטית ואת העקרונות והפרשנות הכלליים בהתאם למסגרת החקיקתית ולא לבחון שאלות עובדתיות. במקרים של גניבות זוטרות מהסוג שאתה מתאר, השאלה ברוב רובם של המקרים קמה ונופלת על העובדות. במקרה כזה, איזה יתרון מיוחד יש לשופטים גבוהים? איזו התווית מדיניות רלוונטית למקרים האלה? (להבדיל, למשל, מהשאלה העקרונית האם אפשר להחזיק גנב מכוניות במעצר במשך איקס זמן כי גניבות רכב הן מכת מדינה).
התביעה נדחתה על הסף 568650
אני מסכים רק עם המשפט הראשון.
להבנתי את (וגרוע מכך אסכולת ברק) מגמדת את תפקידם של ביה''מ העליון ובג''ץ כמנהלים (אדמיניסטרטיבית) ומובילים (של מדיניות ודגשים מקצועיים ואידיאולוגיים) של מערכת המשפט כולה. גם בגניבות זוטרות, תפקידו של ביה''מ העליון (דרך בג''ץ וערעורים) הוא לקבוע רמת ענישה, צרכי הציבור, משך המשפט, התחשבות בנסיבות וכיוב' (כל אלו אכן אינם עניינים של קביעת העובדות).
מנהל בי''ח לא בהכרח מנתח ורושם תרופות אבל הוא אחראי ונדרש שגם ינהל בפועל את המערכת (תורים, הקצאת משאבים, פיתוח, השתלמויות, תנאי שכר, ניקיון). מנהל המפיל את הנושאים האלו על מנהל אדמיניסטרטיבי תופס במערכת את המשבצת של ''פאראזיט יקר''.
התביעה נדחתה על הסף 568653
קביעת רמת ענישה, צרכי הציבור, משך המשפט, התחשבות בנסיבות וכיוב' הם אכן מתפקידי הערכאות הגבוהות. עם זאת, ברוב רובם הגדול של תיקי העבירות ה''קטנות'', לא נדרש לבחון את השאלה הזו בכל פעם מחדש. הרף וההגדרות נקבעות בתיקים החריגים (והם חריגים באופן אינהרנטי להגדרה - תיקים שאינם חריגים לא מגיעים לערכאות גבוהות מלכתחילה).
התביעה נדחתה על הסף 568615
ההחלטה שמתייחסת לתאגיד כאל פרט ולכן מותר לו לתמוך בכל אישיות ועניין פוליטיים, אינה שינוי פאזה והובלת מהלך?
התביעה נדחתה על הסף 567323
כתבת: "תיק קצב או להבדיל תיק זדורוב (הרצח בקצרין) לא היו באמת תיקים מורכבים ולא היתה שום סיבה למשוך אותם לאורך שנים."

מישהו יכול לפרט כאן את התמשכות התיקים הנ"ל (אם אפשר גם כולל סיבות מפורטות).
התביעה נדחתה על הסף 566840
אני באמת לא מבינה. לא משתמשים בסמכות מכוח התקנות האלה כעניין נדיר. נכון, בתי המשפט לא נוטים לדחות תביעות על הסף בקלות, וגם מחיקות (שלא מונעות הגשת תביעה עתידית באותו נושא) לא נעשות כלאחר יד, אבל לא מדובר בפרקטיקה שנדרש אומץ לב מיוחד כדי להשתמש בה.
אם לתובע יש עילה ממשית צריך לדון בה, גם אם אתה חושב שהוא תובע מטעמים ''זרים'' להליך המשפטי.
התביעה נדחתה על הסף 566849
שכ"ג, הערת לקונפוציוס?
התביעה נדחתה על הסף 567243
אבל טובלי הבין את הרמז, ומשך את התביעה.

משפט טובלי סיכום אירוע (או: איך שריתי עם צוות בוראי הגלקסיה, ויכלתי)

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים