בתשובה ליובל נוב, 08/04/11 8:41
מבט אחר 567387
מה יהיה אופיה של המלחמה הבאה? האם היא תהיה דומה למלחמת יום הכיפורים, לאינטיפאדה, או אולי ללבנון 2? מבחינת "מבט אחר" מובן מאליו שהמלחמה הבאה תהיה גירסה משודרגת של לבנון 2 - המלחמה הקודמת. אולי. צה"ל מעדיף מערכות נשק גמישות וניידות שניתן להפעילן במתארים שונים ובחזיתות שונות. "מבט אחר" מעדיף מערכות נשק שטובות לירוט טילים בלבד. ההצעה של "מבט אחר" מסוכנת יותר מפני שהיא מהמרת על תרחיש אחד, ומזניחה לחלוטין את האחרים. היא מסוכנת יותר מפני שפגיעה בעורף מסכנת חיי אדם ורכוש, אבל הכנה לא מספיקה לתרחיש בנוסך יום הכיפורים מסכנת את קיום המדינה.

האם "מבט אחר" מציע לנו להיות נתונים במשך חודשים במשטר של אזעקות, מקלטים ושיתוק כלכלי, בשעה שצה"ל אינו נוקף אצבע התקפית להפסיק את ההתקפה? (זה בדיוק מה שקרה בלבנון 2) האם למציאות כזאת לא יהיו השלכות מורליות ופוליטיות?

"באיזון תקציבי ותפיסתי אחר, ניתן היה לייצר הגנה כמעט הרמטית לחלוטין מפני טילים בליסטיים" - מוטב היה לקצר בהגיגים אסטרטגיים ומדיניים, ולהתמקד בהסבר הנקודה הקריטית הזאת. מי שבוחר באסטרטגיה של הגנה פסיבית, מחייב את עצמו למרוץ חימוש בתנאים נחותים - האתגר של פיתוח טילים לירוט טילים גדול מהאתגר של פיתוח טילים "לירוט" ערים. כיצד אפשר לנצח במירוץ כזה לאורך זמן?
מבט אחר 567544
אולי לא קראת את כל מה שהוא כותב (גם בדיון הארוך שם). הוא גם מציע לבסס פתרונות התקפיים על טכנולוגיה של טילים; למשל, לטענתו, אם מה שהמטוס החמקן יודע לעשות הוא לטוס לנקודה מסוימת ואז להפקיד שם מטען של פצצות, אז טיל יכול לעשות את זה לא פחות טוב, בלי לסכן טייס ובלי לעלות 100 מיליון דולר ליחידה. על הגמישות המופלאה של החמקן משלמים הרבה כסף, וברוב מוחץ של מתארי הלחימה אין לכסף הזה שום אפקט חיובי. להבנתי, הוא לא מציע לוותר על ההתקפה אלא לשלב בה גם הגנה. צה"ל התנגד וממשיך להתנגד בעקשנות להוספת ההגנה אל השילוש הקדוש של הרתעה-התרעה-הכרעה; דא עקא, שהשילוש הזה כבר לא ממש עובד.

האם תרחיש בנוסח יו"כ הוא ריאלי היום? בחינה של היכולות של שכנינו ושלנו מראה בקלות שלא. האם תרחיש מלחמת טילים הוא ריאלי? עם חמאס כן, עם חיזבאללה כן, עם סוריה כן, עם איראן כן.
מבט אחר 567683
"מבט אחר" טוען שלצה"ל אין בעיה לנצח במתקפה קלאסית (אני חושש שהוא מגזים), אבל התמונות הקשות ולחץ התקשורת יבלמו אותו. התוצאה לדעתו תהיה תבוסה מדינית.

אם מחליפים הפצצת מטוסים במתקפת טילים האם התמונות יהיו קלות יותר? מה ההבדל? הצעתו היא לחזור על לבנון 2, עם מיגון טוב יותר. (וגם עם אוייב חמוש יותר). הבעיה העיקרית שלנו בלבנון 2 הייתה שלא ניצחנו. מאחר שחיזבאללה שרד והיה מסוגל להמשיך לירות - חזבאללה ניצח. כיצד הצעתו של "מבט אחר" משנה מצב זה? הוא הרי לא חותר להכרעה, כלומר מראש הוא מגיש את דימוי הנצחון לאוייב.

ההצעה הכנה היחידה הקונסיסטנטית עם דוקטרינת המגננה שלו, וגם כזאת שפותרת את בעיית התקשורת העויינת, היא לגזול מהאוייב את תפקיד הקורבן בהצגה. לשבת באופן פסיבי במקלטים, להפחית במידת האפשר את אבדותינו באמצעות טילים נגד טילים, לא לגרום אבדות לצד השני ולבקש התערבות הקהילה הבינלאומית לטובתינו. ככל שההגנה הפסיבית תהיה מוצלחת יותר, כך הדוקטרינה כולה תהיה מוצלחת פחות.

דוקטרינה כזאת תהיה אולי אטרקטיבית לקבוצה מסויימת, רהוטה ואינטיליגנטית במיוחד, במסגרת דיון איילי, אבל בעולם האמיתי חבל לבזבז עליה זמן.

אני לא מומחה צבאי, ואין לי עמדה עקרונית בעד או נגד. אני טוען שהמאמר של "מבט אחר" רגשני ולא משכנע.

1. אני מקנא ב"במבט אחר" שיודע מה יהיה אופיים של האיומים הביטחוניים בעוד עשר שנים. אני מקנא בו שהוא בטוח כל כך בניצחון קל של צה"ל במתקפה. ההערכות שלו שהוא מציג אותן בבטחון מוחלט, אינן מבוססות. כל מי שקורא בפורום צבא ובטחון של פרש (נמצא ברשימת הרסס שלי) יודע שיש הרבה מאוד פערים גם בציוד וגם באימונים. הייתי "ישן יותר טוב בלילה" אם הייתי יודע שהצבא שלנו קצת יותר איכותי. זה מה שיקבע בסופו של דבר. כמי שלא מבין, וכמי שלא יודע מה יהיה בעתיד, הנטיה שלי היא לפזר את הסיכון, להשקיע במערכות שיועילו בכל מקרה.

2. הייתי מצפה לדיון מפורט ומחכים בבניין הכוח של צה"ל. "מבט אחר" מציע אלטרנטיבה לתוכנית ההתעצמות של צה"ל. מה הוא מציע ועל חשבון מה? מה יהיו העלויות והתפוקות של צה"ל כפי שהוא מציע לעומת אלטרנטיבות אחרות? על זה צריך להיות הדיון, וזה צריך להיות השדה שבו הוא צריך לשכנע שההצעה שלו עדיפה.

3. במקום לטעון עניינית, "מבט אחר" מבלבל את המוח עם סיפרים על הטיטאניק. בסדר, זה טכסיס רטורי לשתף את קורא בתחושה האפוקליפטית שלו שאו שעושים מה שהוא רוצה, או שטובעים בים. עלי זה עשה רושם לא טוב. גם לא הוגן כל כך, מפני שיש "כיפת ברזל" ויש "חץ" ויהיה "שרביט קסמים", אולי לאט ומעט מדי (מקווה שלא מאוחר מדי), אבל כך זה גם בתחומים אחרים.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים