בתשובה לשם, 23/07/11 2:20
חורף 2011 576238
אבל מה הקשר בין קמבריה לקמבריום?
חורף 2011 576247
אני עצמי התכוונתי לקשר הצלילי, ברוח הרמזים שלך לגבי קלמר, אופסלה ונורא. אבל גיגול מהיר העלה שיש קשר ממשי יותר.
קמבריה היה השם הלטיני שנתנו הרומאים לויילס (קומרי בויילסית). בויילס נחקרו לראשונה סלעים מעידן קדום זה, ולכן קראו לעידן על שם חבל הארץ. התושבים הקדומים של אזור קמבריה שבצפון אנגליה קראו לעצמם קומרי, כמו הויילסים. לכן האזור נקרא קמבריה.
חורף 2011 576252
נכון. אבל יש כמה פרטים חסרים. מה עם בית טיודור?
חורף 2011 576258
נוצר מאיחוד בית יורק ובית לנקסטר.
חורף 2011 576262
תשובה יפה, אבל לא לזה התכוונתי. תשובה מלאה בקרוב, אם לא תקדימו אותי.
חורף 2011 576267
אולי התכוונת לעידן הקמבריום, כלומר לויילס עצמה, בגלל שמשפחת טיודור היתה משם. אבל "בית" טיודור במובנו המלכותי מתחיל מהנרי ה-‏7 ואשתו אליזבת מיורק.
חורף 2011 576269
לזה התכוונתי. תשובה מלאה בהמשך.
חורף 2011 576335
ראשית אומר שאני מתלבט בין העידן הקמברי לאורדוביקוני.

אואן טיודור הוא השם האנגלי של בן למשפחת אצולה וולשית מהאי אנגלסי [ויקיפדיה] שנשלח לחצר המלוכה האנגלית בימיו של הנרי הרביעי. יותר מאוחר הוא שימש כמנהל הבית בארמון של אלמנתו של הנרי החמישי. זו התאהבה בו והשניים נשאו בסתר. הנישואים הללו הוכרו בסופו של דבר ע"י בנה הראשון של האלמנה, המלך הנרי השישי ולכן בניו של אואן קיבלו תארי אצולה ומקום בין אנשי לנקשייר.

הבכור שבהם, אדמונד טיודו, נישא למרגרט ביופורד, נינתו של ג'ון מגונט (אבל בת לאחד הבנים הלא לגמרי חוקיים). לבני הזוג היה ילד אחד בלבד, הנרי, לפני שהאב נהרג במלחמות שפרצו עם המלכים החדשים מבית יורק. כמו שאפשר לראות, הוא לא היה מועמד רציני לכתר.

מרגרט הספיקה להתחתן שוב. בעלה נפטר, והיא התחתנה שוב. הנרי גדל. בינתיים כל שאר המועמדים הרציניים יותר לכתר מבית לנקסטייר מצאו את מותם בדרך זו או אחרת, ובסופו של דבר הנהיג הנרי מרד מוצלח נגד ריצ'רד השלישי והיה למלך.

ועכשיו נחזור קצת בהסטוריה:

שלושה מהשבטים הקלטיים שהיו בבריטניה לפני הגעת האנגלים בתחילת ימי הביניים היו דומנונים בדרום מערב (קורנוול ודבון של ימינו), הסילורים בדרום ווילס והאורדוביקונים בצפונה. ברבות השנים נדחקו הקלטים מדבון, אבל המחוז קרוי עדיין על שם אותו שבט קלטי.

השם "קמבריה" הוא שם מאוחר יותר: הוא מופיע לראשונה רק בתחילת ימי הביניים. הקלטים שבאזור ווילס ובצפון אנגליה של היום קוראים לעצמם "אנשי ארצנו" (לבדיל מהפולשים האנגלו־סקסים). הממלכון הקלטיות בצפון לא החזיקו מעמד, אבל השם קמבריה (Cumbria) נשאר. ווילס קיבלה דווקא את השם Cambria . זו גם הסיבה לקרוא לסלור ולאורדוביק "פרה-קמבריים". הדבון (השם) נראה לי מאוחר קצת יותר.

אם הוולשים קראו לעצמם "אנשינו", מן הסתם האנגלים קראו להם "זרים", וזו אכן משמעות השם. עוד שם מאותו מקור: הוואלונים, דוברי ה"צרפתית" שבלגיה: דוברי הפלמית החשיבו אותם במקור לזרים.

קמבריה היא כל ווילס. האזור האורדוביקי הוא צפון ויילס. נראה לי שהאי שממנו הגיעה משפחת טיודו שייך לשם, ולכן זהו הפתרון, לדעתי.
חורף 2011 576343
יפה ומעניין. תודה על המידע.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים