בתשובה לירדן ניר-בוכבינדר, 17/09/11 6:19
מחקר (לא) חדש על מחקרים חדשים שמגלים כי... מגלה כי... 581724
5% הוא הסיכוי שהשערה שגויה תעבור את המבחן. אם בדיקת איידס טועה ב-‏5% מהמקרים, זה לא אומר שמתוך האנשים שקיבלו תוצאה חיובית בבדיקה, 5% בעצם בריאים. האחוז הזה תלוי בהרכב האוכלוסיה הנבדקת.
מחקר (לא) חדש על מחקרים חדשים שמגלים כי... מגלה כי... 581739
תודה וטפיחה על המצח.

אבל אם להיכנס קצת יותר לעובי הקורה: אם במקום האיידס נשים מחלה מאוד נדירה, אז המסקנה הופכת להיות נכונה בקירוב. במקרה של מחקרים, אפשר לקוות שה"מחלה" (תוצאה מובהקת בניסוי, מסקנה נכונה במחקר) נפוצה למדי; בכל זאת המחקרים לא נעשים כיריות באפילה, אלא מבוססים על השערות ומודלים. מצד שני, התופעה שעליה מתלונן פרסלר היא של פרסום יתר של מחקרים מפתיעים ומופרכים בפוטנציה - בעצם אלו שהולכים בניגוד למודלים המקובלים. ואצל אלו, אפשר בכל זאת לשער שה"מחלה" נדירה, ובמקרים קיצוניים (חיזוי העתיד של צפייה בפורנו, ושקולים לו) אחוז המחקרים המובהקים השגויים הוא באמת 5%.
מחקר (לא) חדש על מחקרים חדשים שמגלים כי... מגלה כי... 581767
> אם במקום האיידס נשים מחלה מאוד נדירה, אז המסקנה הופכת להיות נכונה בקירוב.

נראה לי (תקן אותי אם אני טועה) שהסתמכת על תחושת בטן, ולא ניסית לחשב. אם המחלה נדירה,(נאמר 1 ממליון), אז על כל חולה (שנתפוס בסיכוי 95%) נקבל המון (50000) בריאים. ז"א שבהנתן שקיבלת תוצאה חיובית בבדיקה, הסיכוי שאתה באמת חולה עדיין נמוך.
מחקר (לא) חדש על מחקרים חדשים שמגלים כי... מגלה כי... 581771
האופטימום קיים כשהמחלה נפוצה, ולמעשה כאשר היחס הוא בדיוק 1:2. אז ה Positive predictive value [Wikipedia] וה Negative predictive value [Wikipedia] הם בעצמם 95%.
אם המחלה נדירה יותר, נקבל PPV נמוך יותר, ואם המחלה שכיחה יותר, נקבל NPV נמוך יותר.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים