בתשובה לוילסון המוזר, 14/10/11 16:53
הדרך המקובלת 584341
המשתמש הביתי העדיף פלאפון פשוט משום שהוא היה יותר זול בהרבה. מאז מחירי החומרה ירדו והביצועים שלה עלו באופן מטורף. בשנת 2000 לא היתה טכנולוגיה שתאפשר לך גישה ל-‏2 ג'יגה במהירות שטלפון חכם זקוק על מנת להראות את הציפורים הכועסות, בטח שלא בגודל שיכנס לך בכיס ובבטריה שתשאר למשך יותר משעה. אבל הגדילה של השוק היא עקבית ומטורפת מאז 2,000. לפי זה ב-‏2002 נמכרו 10 מליון מכשירי סמארטפון וב-‏2007 130 מליון. אם זה לא צמיחה מטורפת צמיחה מטורפת מהיא?

היו, ויש טלפונים שהזכירו מחשבים הרבה יותר מהאי-פון. למעשה, האי-פון בכלל לא מזכיר מחשב, תסתכל על ה-N-900 למשל ותראה מחשב.
הדרך המקובלת 584350
ה-N-900 הוא בדיוק אותו טלפון כבד ומגושם שעליו דיברתי. אם אתה מדבר על מכשיר ששוקל כמו מחשב, ונראה כמו מחשב אז אתה צודק. האייפון הוא לא מחשב. אם אתה מדבר על מכשיר שמסוגל לעשות חלק גדול ממה שעושה המחשב הביתי שלך, אז האייפון הוא מחשב. ו(שוב למיטב ידיעתי) הראשון בתחום.

מסתבר הגדילה של השוק הזה אכן גדולה יותר ממה שחשבתי. האם יש שם איזושהי חלוקה למשתמש משרדי מול משתמש ביתי?

אני חושב שמבחינה טכנולוגית רים, פאלם ונוקיה יכלו בקלות לייצר מכשיר דמוי אייפון הרבה לפני אפל. אבל הן לא עשו זאת, והרושם שלי הוא שהגישה הכללית היתה לייצר פלאפון שמאפשר פעולות מסויימות של מחשב, לעומת הגישה של אפל - לייצר מחשב זעיר שהוא גם טלפון.
הדרך המקובלת 584355
המשקל והגודל הם פונקציה של החומרה והמקלדת. מבחינת העיצוב החידוש הגדול של אפל היה הכפתור הבודד, וכמו בעכברים אף חברה אחרת לא אימצה אותו (ולדעתי הוא מעיד על האופי של המוצרים של אפל, בהם השימושיות מוקרבת על מזבח העיצוב). מה האיפון יכל לעשות שמכשירים אחרים שיצאו לפניו (N95, i600, Pearl, Q...) לא יכלו לעשות? אני לא מכיר חידושים נוספים מהותיים שהאיפון הביא לשוק (מבחינה טכנולוגית) מלבד אלה שפירטתי (וכמובן היה החידוש של ההסכם המבריק שלהם עם AT&T, אבל זה לא הטלפון עצמו).

לפי מיטב זכרוני (גילוי נאות, עבדתי בתחום) בארה"ב רוב מוחלט של השוק היה משרדי (בגלל זה בלאקברי שלטו שם, מס הכנסה לא הכיר בטלפון עם מצלמה כהוצאה מוכרת בלאקברי בכוונה לא שמו מצלמה בטלפונים שלהם) ובאירופה וכמובן ביפאן השימוש האישי היה הרבה יותר נפוץ. כמובן שככל שהחומרה נהפכה לזולה יותר (==>מספר פריימים לשניה גבוה יותר, רזולוציה גבוה יותר, קישור מהיר יותר לרשת) השימוש האישי הפך להיות יותר ויותר פופולרי.

אני לא מבין מאיפה הבאת את ה"מחשב זעיר שהוא גם טלפון", למיטב ידיעתי הגישה של אפל היתה בדיוק הפוכה, לייצר מכשיר מולטימדיה שהוא גם טלפון וממש לא מחשב. הגישה של מחשב שהוא גם טלפון היתה הגישה שנוסתה בחברות אחרות (סוני אריקסון ונוקיה) ולא כל כך בהצלחה.
הדרך המקובלת 584372
מה הוא יכול לעשות שמכשירים קודמים לא יכלו לעשות? לא יודע. מה יכולה חלונות לעשות שאי אפשר לעשות בדוס? ממשק גרפי נורמלי, מסך בגודל נורמלי, יותר תוכנות, יותר עוצמת חישוב, דפדפן שממש עובד (למעט מגבלת הפלאש הארורה, יקח השד את סטיב ג'ובס. אה, כבר לקח), ספר כתובות וטלפונים שעובד בצורה נורמלית (לפחות יחסית לנוקיות שאני זוכר), וכיוצא בזה...

אני חולק עליך (קשות) בנוגע לשמישות של מוצרי אפל. אני חושב שהם אכן מגבילים לעיתים קרובות את היכולת של המשתמש להתאים את המכשיר, את מערכת ההפעלה וכיוצא בזה, אבל בעיני זה יתרון עצום ולא חסרון. הממשקים של אפל אחידים והחומרה מותאמת ספציפית לתוכנה. בעיני זה נוח בהרבה למרות המגבלות האלו. אני בהחלט יכול להבין אנשים שקריטי לדעתם שלמשתמש תהיה היכולת לשנות כל דבר ודבר במערכת. בדרך כלל (מהנסיון הדל והמר שלי עם לינוקס) זה נגמר במסכים אין סופיים, שבהן מופיעות האופציה לפרמט את המחשב, ולשנות את גודל הפונט זו לצד זו כאילו הן שוות ערך בחשיבותן.

זה גם הרושם שאני קיבלתי (אני גר בארה"ב כרגע). אני חושב שהעובדה שהאייפון נוח מאוד לשימוש (וכן, גם אופנתי) היא חלק חשוב מאוד בשינוי המגמה במעבר מהשוק העסקי לזה הפרטי. אבל אני מודה שאין לי סימוכין לזה, זו בעיקר תחושה.

בנוגע למחשב שהוא גם טלפון - זה נראה לי מובן מאליו. האייפון (המקורי) היה טלפון בינוני ביותר, ומחשב יד לא רע בכלל. הוא עשה הרבה יותר דברים (מייל, אינטרנט, עיבוד תמלילים, עיבוד תמונה, משחקים, מוסיקה, וידאו וכו') מאשר כל מכשיר של בלקברי או פאלם שיצא לי לראות. במילים אחרות - אם תיקח לי מחר את הלפטופ ותשאיר לי רק את האייפון, סביר שאוכל להסתדר (לפחות לכמה ימים :)). אם תיקח לי אותם ותשאיר אותי עם בלקברי, אני אוכל לשלוח מיילים נהדרים שבהן אשאל את רים למה לעזאזל שום דבר אחר לא עובד.

אבל, במחשבה שניה, אני מודה שהאייפון אכן מוכוון מולטימדיה הרבה יותר ממחשב רגיל.
הדרך המקובלת 584373
ממשק וגודל מסך זה לא "דברים שהוא יכול לעשות". הממשק הוא עניין של טעם. המסך של האיפון הראשון היה 3.5 אינצ', ברזולוציה של 320 על 480, אותו גודל כמו ה-N900 (למשל) עם רזולוציה נמוכה בהרבה. יותר תוכנות זה בטח לא מה שהטלפון עושה, זה מה שמפתחים עצמאיים עושים אחרי שהטלפון יוצא לשוק‏1. לא היתה לי בעיה עם ספר הכתובות בנוקיות הישנות. (ואם מדברים על דברים שחסרים, סקייפ, הדבר שמאפשר לך לדבר מארה"ב עם חברים בישראל בחינם היה בשאר הסמארטפונים עוד לפני שהאיפון הראשון ולא היה באיפון הרבה זמן). אבל הנקודה היא שאני לא רואה איך הדברים האלה יוצרים "מוצר חדש", היו ויש לאיפון יתרונות על המתחרים שלוף היו ויש למתחרים שלו יתרונות עליו, זה חלק ממהות התחרות, זה לא מוצר חדש, זה מוצר שנכנס לשוק קיים ומצליח לכבוש נישה קטנה ומכובדת בתוכו.

בין המגבלות של אפל לפרעות של לינוקס יש קו ביניים, ווינדוז ואנדרויד, והם באמת מצליחים לכבוש בשווקים הרלוונטים הרבה יותר מאפל. אבל הנקודה שלי היתה אחרת, בעכברים של אפל יש רק כפתור אחד, שאר העולם משתמש בעכברים עם שלוש כפתורים, מנסיוני זה הרבה יותר שימושי ומאפשר לעשות בעזרת העכבר שלוש פעולות שונות בלי להסתמך על זמן הלחיצה או שטויות כאלה. למיטב הבנתי הסיבה היחידה שאפל מתעקשים על העבכר עם הכפתור היחיד היא היופי של המוצר. למיטב הבנתי זה לא המקרה היחיד בו אפל הקריבו את השמישות לטובת האסטטיקה, וזה מאד לגיטימי, יש אנשים שמאד רגישים למכשירים מכוערים ובהחלט מגיע להם מוצרים שהם יהנו מהם, אני לא אחד מהם.

אנחנו פשוט קוראים מחשב לדברים שונים. היה לי N-900 מהעבודה לכמה שנים, זה מחשב. לא רק שאפשר לקרוא מיילים אפשר גם לכתוב (מצטער, אני לא מסוגל להקליד באצבע אחת), אפשר גם לכתוב לקמפל ולהריץ קוד, אפשר אפילו להתחבר למחשר מרוחק בעזרת remote desktop ולעבוד מאמצע שום מקום, אפשר אפילו להחליף את מערכת ההפעלה... אני לא חושב שאייפון יכול לעשות אחד מהדברים האלה היום (אבל אנשים לא רוצים עוד מחשב נייד קטן, יש להם את זה הגדול, בנראה שבגלל זה זה לא הצליח).

1 והסיבה, לדעתי, שאנדרויד מנצח היא שהרבה יותר קל וזול לפתח לאנדרויד מאשר לאפל.
הדרך המקובלת 584379
באיזה מובן ממשק וגודל מסך הם לא דברים שהוא יכול לעשות? ממשק יכול להיות נוח יותר או פחות (אתה יכול לנחש איזה ממשק אני מעדיף) וגודל מסך משפיע ישירות על השימושיות של המוצר. בנוגע לN900 - אולי אנחנו מדברים על מכשירים שונים אחרי הכל. זה שאני מדבר עליו היה עם מסך שחור לבן (כמו כל הנוקיות שלפניו) ועם איכות טקסט ותמונה זהות. היתרון העיקרי בהקשר הזה היה גודל המסך.

תוכנות שרצות עליו זה בפירוש מה שהטלפון עושה (או ליתר דיוק מה שהמחשב עושה). האייפון היה הראשון שאיפשר (או אתה יודע מה, הראשון שהצליח) לפתח כמות עצומה של תכנות. כמעט לכל תכנה שיש לי על המחשב הביתי אפשר למצוא מקבילה לאייפון. יכול להיות שזה סתם צירוף מקרים ובמקביל להופעת מכשיר נוח לשימוש (שמאפשר להריץ את רוב סוגי התכנות), נוצר פרץ של פיתוח סלולרי. סביר יותר שהשניים קשורים זה בזה.

בנוגע ליצירת מכשיר חדש - אתה כמובן צודק. האייפון הוא לא מכשיר חדש. הטכנולוגיות ליצירתו היו קיימות כבר לפניו. ה"חדשנות" שלו היא בשילוב כל הטכנולוגיות האלו על מנת ליצור משהו שהציבור הרחב רוצה להשתמש בו. באופן דומה, גם חלונות לא היתה יצירה חדשה, היו ממשקים גרפים כבר לפניה (זה של המק טוב יותר לטעמי) ובכל זאת חלונות איפשרה "משהו חדש".

על וינדוז אני עובד ביום יום (לצערי). הוא אכן רחוק מאוד מפרעות הלינוקס, אבל (בעיני) רחוק באותה המידה מהמק או האייפון. על האנדרואיד לא יצא לי לעבוד, אבל מהתרשמות חולפת זה נראה לי חלונות שרץ על פלאפון. כלומר, סבך של ממשקים שונים, ואפשרויות התאמות מיותרות. אבל אני באמת מוזר בקטע הזה.

בנוגע לעכבר - אתה צודק שזה מגוחך שעד היום העכברים של המק מגיעים עם עכבר בודד. ניסיתי את העכבר החדש שלהם לא מזמן, והוא בלתי נסבל. אני לא משוכנע שהסיבה היחידה היא אסתטית. יש יתרונות מסויימים לסילוק העכבר ועבודה עם המקלדת במקומו. סתם דוגמאות שהציקו לי תמיד בחלונות - העתק הדבק באמצעות תפריט ימני איטי ומסורבל בצורה קיצונית לעומת שימוש במקלדת. הנטיה של אנשים לפתוח חלון, להעתיק את הקובץ, לסגור את החלון, לחפש את התיקיית היעד, לפתוח אותה, ולהדביק. רק מלכתוב את זה אני מתעייף. וכל זה במקום לגרור את הקובץ ישירות לתיקיית היעד.

אני לא בטוח שאנחנו קוראים מחשב לשני דברים שונים אלא מחפשים חווית שימוש אחרת. אני לא רואה בעיה להקליד בשתי אצבעות באייפון (אני מניח שלא הקלדת על המקלדת הזעירה של נוקיה עם כל האצבעות, או שאני טועה?). אין בעיה להתחבר למכשיר מרוחק למעשה אני מכיר כמה אנשים שעובדים כך באופן קבוע. אכן אי אפשר לקמפל ולהריץ קוד (לפחות עד כמה שאני יודע) ולהחליף מערכת הפעלה... זה עניין ישן עם אפל, ואני נוטה לקבל אותו. הם מתאימים את החומרה שלהם למערכת ההפעלה ולהפך. אני מסכים שזה לא נוח לפעמים.
הדרך המקובלת 584396
ממשק הוא הדרך שבה אתה אומר למכשיר מה לעשות, לא מה שהוא יכול לעשות. גודל מסך הוא לא משהו שמכשיר יכול לעשות, הוא מה שיש למכשיר. ל-N900 (כמו לכל הנוקיות שקדמו לו החל מה9210 שיצא ב-‏2000) היה מסך צבעוני.

כן, הזכרתי את קיומה של חנות קפליקציות מרכזית כרשימת הפיצ'רים שאפל חידשו. פיתוח סלולרי הוא תחום שעולה בעקביות יחד עם גדילת השוק (באופן טבעי) לפני, תוך כדי, ואחרי ההצטרפות של אפל.

לא ברור לי מה זה "שילוב כל הטכנולוגיות האלו על מנת ליצור משהו שהציבור הרחב רוצה להשתמש בו" הציבור הרחב רצה להשתמש בהם גם קודם, ואכן עשה את זה. כזכור, מדובר בשוק שהלך וגדל שנים לפני שאפל הצטרפה, ואפל בשום שלב לא הגיעה ליותר מ-‏30% בו.

איך אפשר לעבוד כחצי מהמסך מכוסה על ידי מקלדת וירטואלית ואתה כל הזמן צריך להסתכל על איזה מקש אתה לוחץ? טוב, זה לא באמת משנה את העיקרון.
הדרך המקובלת 584458
בנוגע לממשק - אני חושב שאתה טועה. הדרך שבה מכשיר מאפשר לך אינטרקציה איתו הוא חלק ממה שהוא יכול לעשות. נכון להיום (וכנראה לנצח) רק לאייפון יש ממשק של אייפון מהסיבה הפשוטה שאפל היא קודם כל יצרנית חומרה, ואין לה עניין לפתח לפלטפורמות אחרות. במידה והייתי יכול להריץ את המערכת של אפל על מכשיר של מוטורולה הייתה לך נקודה.

גודל מסך - בסדר. הניסוח "מה שהוא יכול לעשות" אולי לא קולע כאן. אבל לאייפון היה מסך גדול יותר מלרוב הפלאפונים לפני (אם לא לכולם. אני כאמור לא זוכר מה היה הגודל הפיסי של ה-N900). העובדה שהמסך גדול ואיכותי משפיעה ישירות על איכות הממשק, הגרפיקה של התוכנות, וכמובן על היכולת לנגן סרטים. כך שמבחינתי האייפון "יכול לעשות" או "אפשר לעשות איתו" דברים שלא היה אפשר לעשות עם מכשירים נחותים יותר.

ושאלה כללית - אם האייפון אכן לא במיוחד חדשני, מדוע הוא הפך פחות או יותר לסטנדרט שאליו שואפות יצרניות הפלאפונים? מדוע כל מכשיר חדש נמדד מולו, אם לא בגלל שהוא מציע יכולות שרוב המכשירים לפניו (וגם כיום) לא מציעים? רק בגלל שהוא יפה יותר?

בעיני חנות האפליקציות היא לא החלק העיקרי של העניין (אם כי היא חלק חשוב). העניין הוא שאנשים ממש מפתחים לאייפון. היה לי פעם מכשיר של ARCHOS שהיה עדיף בהרבה על האייפודים של זמנו. הוא יכל לנגן וידאו, ומוסיקה, ולהריץ תוכנות. ממש מחשב קטן. היה לו שוק של בערך עשרים תוכנות. רק בגלל שלא הייתה חנות תוכנות? או בגלל שהיה לא נוח לפתח עבורו תוכנות, היה לו שוק זעיר, והתכנה הסופית נראתה (במקרה הטוב) כמו תכנה לחלונות 3.1?

שוב, מהרושם שלי - הציבור הרחב שאתה מדבר עליו הוא המשתמשים העיסקיים. שוק חשוב וגדול, אבל לא עליו אני מדבר. הבלקברי יכול בעיקר לשלוח אימייל. המשתמש הביתי רוצה "קצת" יוצר מזה.

אפשר לעבוד גם עם חצי מסך מכוסה, זה אפילו קל ונוח יחסית. אבל כן, זה עניין של טעם אישי.
הדרך המקובלת 584465
זאת סמנטיקה. מבחינתי מה שמכשיר יכול לעשות זה האאוטפוט שהוא מייצר, וממשק בהגדרה הוא לא חלק מזה. אין ספק שרק לאיפון יש את הממשק של איפון, זה עוד לא הופך אותו למוצר חדש‏1, גם למכונת הכביסה החדשה שלי יש ממשק שונה ממכונת הכביסה הישנה..

זהו, שלא, לאיפון לא היה מסך בגודל חריג לעומת שאר המוצרים בשוק (העולמי, האמריקאים באמת פיגרו אחרי אירופה שבתורה פיגרה אחרי יפן). המסך הגדול משפיע על הממשק, אבל מה שיותר משפיע, והרבה יותר רלוונטי מבחינת הדיון הוא כמות הפריימים לשניה, וזה בהחלט היה חידוש.

האייפון היה חדשני, היו לו כמה חידושים (פירטתי אותם למעלה) שהפכו אותו למוצר חזק שהצליח להגיע ל20% משוק מאד תחרותי (והביא כמה מתחרים על סף פשיטת רגל). מוצר חדשני הוא לא מוצר חדש‏1. מודל T של פורד היה מוצר חדש, פורד פוקוס היה מוצר חדשני, ואייפון הצליח הרבה יותר מהפוקוס, אבל הוא לא מודל T.

אנשים גם מפתחים לאנדרויד, לחלונות ולסימביאן. אני לא חושב ש-Objective C היא שפת פיתוח קלה, בטח לא בהשוואה ל-java, C# או QT. התחרות היא לא רק בין בלאקברי לאיפון, היא בעיקר בין אנדרויד לאיפון, ובתחרות הזאת, מה לעשות, האיפון מפסיד (אם כי, לדעתי, יש לו מה שאין לאף מתחרה אחר, נתח שוק נכבד שישאר שלו בכל מקרה).

1 תגובה 584289
הדרך המקובלת 584466
בסדר. אני חושב שההבדל בין הממשק של האייפון לבין ממשקים של פלאפונים קודמים דומה יותר להבדל שבין דוס לבין חלונות מאשר להבדל בממשקים בין מכונות כביסה. אבל אולי זה רק עניין של טעם.

אני באמת לא יודע. מהמעט שראיתי בארץ ובארה"ב מעולם לא ראיתי פלאפון עם מסך גדול יותר מהאייפון. מצד שני כבר שנים שלא הייתי באירופה (ומעולם לא ביפן).

מעולם לא טענתי שהאייפון הוא מוצר חדש. אני חושב שהוא מוצר חדשני שיצר מהפכה בתחום. כיום אף אחד לא רוצה סתם פלאפון‏1. עד להופעת האייפון לרוב האנשים שאני מכיר היה פלאפון פשוט. אולי הוא פשוט היה המוצר הנכון בזמן הנכון, ואולי הוא זה שיצר את הסחף. אין לי נתונים לכאן או לכאן.

התכנות שאני ראיתי רצות על חלונות מובייל וסימביאן היו, לרוב, מביכות למדי. האנדרואיד הופיע *אחרי* האייפון. אולי גוגל הייתה מייצרת את האנדרואיד גם בלי החידוש (הממשקי) שהציג האייפון, ואולי לא.

בנוגע לקלות הפיתוח - אתה צודק (כלומר אני מניח שאתה צודק, אני לא מתכנת). התכוונתי בעיקר למבחן התוצאה. אני לא יודע אם זה בגלל שהממשק שלו טוב יותר, בגלל שהמסך שלו נוח יותר, או סתם בגלל שהוא טירוף אופנתי, אבל התכנות שרצו על האייפון מיומו הראשון היו מרשימות יותר מכל תכנה שראיתי על ממשק אחר (לא, לא כולל האנדרואיד, רק שכאמור הוא הגיע אחריו).

1עם העפרונית הסליחה.
הדרך המקובלת 584467
היה לו (ויש לו) ממשק יותר יפה, יותר זורם, יותר שלם (במובן של איך הוא גורם למשתמש להרגיש) ויותר פשוט מהמתחרים שלו, בהחלט. לא דוס מול חלונות, אולי חלונות 3.11 מול חלונות 7.

למיטב ידיעתי, הייתה מגמה קבועה, אייפון ניצל אותה בצורה מוצלחת (ובארה"ב שינה אותה לגמרי). אבל אני לא חושב שהוא ייצר את המגמה יש מאין.

לא יודע כמה זה נכון, הרושם שלי הוא קצת שונה.
הדרך המקובלת 584518
תיקון קטן: רכשתי לא מזמן מכשיר עם מסך גדול משל האייפון.
הדרך המקובלת 584526
וכבר יש מי שטוען שזה דווקא בעוכריו.
הדרך המקובלת 584527
ניחוש: אם אפל הייתה מוציאה טלפון עם מסך בגודל 4.25 אינץ' הוא היה מוצא הסבר חליפי למה זה דווקא טוב.
הדרך המקובלת 584529
זה בגלל שהבוהן שלו קצרה...
הדרך המקובלת 584542
כן, כבר יש מכשירים עם מסך גדול יותר. נדמה לי שגם ה-EVO כזה. אבל הכוונה הייתה למכשירים שיצאו לפני שהאייפון הראשון הופיע.
הדרך המקובלת 584543
אכן הוא היה בעל המסך הגדול ביותר, ככל שאני זוכר.
הדרך המקובלת 584548
והנה משהו שהוא עדיין לא עושה.
הדרך המקובלת 584615
זה בסדר. במקרה שלי סירי סרבה להצעת נישואין והציעה שנשאר חברים. נחמד לדעת שבאפל מודעים לקיומם של אדיוטים כמוני.
הדרך המקובלת 584677
והאנטיג'ובים היו אומרים - לא רק מודעים אלא גם מתבססים עליכם (:
הדרך המקובלת 584777
הייתי מתווכח, אבל למרבה הצער קיומם של אתרים כאלה מראה שהאנטיגו'בים צודקים.
הדרך המקובלת 584779
כמו שקיומם של אתרים כאלה מראה שאנטישמים צדקו.
הדרך המקובלת 584789
אני אישית מעדיף לחזור בתשובה מאשר לצאת עם מישהי שהמחשב שבו משתמש בן הזוג שלה הוא חלק מהותי מהרצון שלה בקשר איתו.

מצד שני בג'יידייט (לפחות זה האמריקאי) כולן גם מעדיפות לבלות כל ערב שישי בריקודים סוערים וגם מעדיפות לבלות את אותו ערב שישי בדיוק בנמנום עצל על הספה. אולי באמת עדיף לצאת עם פאנגירל של אפל. לפחות היא מוכנה לנקוט עמדה בנושא כלשהו.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים