התודעה של התינוק 58688
רון שלום,
נהניתי מאוד לקרוא את חלקים א' וב' של מאמריך על התודעה ואני עומדת עכשיו בפני קריאת חלק ג'. שאלה אחת שעלתה במהלך קריאת חלק א' היא מה שכתבת על תודעתו של התינוק: "תינוק... מרגיש ומגיב, אבל חסר תודעה...".
אם הבנתי נכון את רעיון התודעה, אז בעצם תודעה היא מצב בו אנו יודעים ומעבדים מידע על דבר שקיים במוחנו. כך למשל, ראיה היא לא בהכרח מודעת, אבח התבוננות כן. לכן, מדוע אין לתינוק תודעה? הוא מסוגל הרי לחשוב (ברמתו) על הדברים שהוא רואה ולהתייחס אליהם. אשמח לשמוע את תגובתך, גם היא דורשת פירוט מה.
נ.ב. נושא הראייה מענין אותי במיוחד כמורה לצילום.
התודעה של התינוק 58804
זאת שאלה השאלות, כיצד אנחנו יודעים שלמשהו/מישהו יש תודעה. האפשרות היחידה שקיימת היא באמצעות "עדות מצד שלישי", ז"א או על ידי מתבונן חיצוני או רמות התודעה הגבוהות. המוח של תינוק איננו מפותח דיו, על פי המודל שהצגתי, כמו שאברי המין שלו עדיין לא מפותחים ולכן הוא לא מסוגל לבצע פעילויות מסוימות.

תודעה איננה מצב (שוב, עפ"י המודל שבוחן מה דרוש למצבים מוחיים כדי שיהיו במצבי תודעה) אלא הפעילות המערכתית של המוח. לא ניתן למפות אזור מוחי עם תודעה, למרות שישנם אזורים שזוהו כקשורים לתהליכי תודעה, כמו posterior parietal cortex (לא יודע מה השם בעברית) שבין השאר עשוי לעניין אותך כחלק מתהליך עיבוד נתונים ויזואליים (כיוון תשומת הלב, התבוננות viaul gaze) או בלוטת ה LGN שאותה הזכרתי במאמר. (הסבר מעניין על תהליך עיבוד נתונים חושי-ויזואלי תוכלי לקרוא בפרקים הראשונים בספר של צ'רצ'לנד The Engine of Reason ,The Seat of the Soul)

ברור שתינוק מסוגל לחשוב אבל האם ניתן גם לאמר שהוא *מודע* למחשבה? מנסיוני המשולש אני יכול להעיד שממש אפשר לראות כיצד הולכת ומגיחה תודעה אצל תינוקות.

אגב, למה השמטת את שם המשפחה?
התודעה של התינוק2 58867
רון, שלום
נשמע מובן יותר, אם כי מעלה שאלות נוספות לגבי היכולת לבדוק מצבי תודעה. תודה על ההמלצה. אשמח לקרוא מאמרים נוספים שלך בנושא. השם, אגב, הוא שיינפלד.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים