בתשובה לצפריר כהן, 12/02/12 0:46
פתרון קצר וחלקי 591405
ועוד נקודה קטנה שנשאר לסגור: הקשר בין אריות לטירונות וביאוס:

היגואר והקוגר/פומה [ויקיפדיה] שנזכרו ברמז מתחת לתגובה 590306 ולאחר מכן האריה והנמר שהוזכרו מאוחר יותר מתחת לתגובה 591176 הם שמות קוד של גרסאות של Mac OS X [Wikipedia]. החל מגרסה 10.2 הפך שם הקוד הפנימי ("יגואר") למעין שם רשמי של המוצר. "פומה" היה שם הקוד (הפנימי) של OSX 10.1. הפומה לא נמנה על הסוג פנתר, להבדיל מכל השאר (אריה, נמר שלג‏1, נמר, טיגריס, פנתר ויגואר. לא ראיתי בשום מקום טענה שמדובר על משהו מכוון, ואני מניח שמדובר על מקרה בלבד. גם הברדלס [ויקיפדיה] (צ'יטה), שם הקוד של OSX 10.0 אינו פנתר אמתי אלא בן למין חתולי קרוב. גרסת הבטא נקראה בכלל ע"ש דוב הקודיאק [ויקיפדיה]. ואגב חתול, אחת הטענות למקור השם "יגואר" היא ממילה אינדיאנית שמשמעותה היא "כלב".

אין בעיה למצוא מה טוב יותר בגרסה חדשה לעומת הישנה. רציתי לרמוז לגרסה ישנה יותר (יגואר) באמצעות חדשה יותר, והחלטתי לתאר את יתרונות הגרסה הישנה‏2. יתרון מובהק אחד, הוא צריכת זכרון (ram [Wikipedia]) נמוכה פי 8. הבדל נוסף הוא שגרסאות חדשות יותר עובדות על מעבדי x86 ולא על מעבדי PowerPC [Wikipedia] כמו הגרסה הישנה (החלטתי לקצר את השם למילה Power).

גרסאות 10.4 (טיגריס) ו־10.5 (נמר) היו גרסאות ביניים שעבדו עם שני סוגי המעבדים. מכיוון שהמחשבים הללו יכלו להריץ גם מערכות חלונות, נוצר למשתמשי אפל הצורך להריץ את המערכת הזו. וכאן אנחנו מגיעים לטירונות.

ראשית כל תזכורת קצרה: כל בר־בי־טאוב יודע למה קוראים לעליית מחשב boot: מדובר כמובן על הסיפור על הברון מינכאוזן שכמעט טבע בביצה וחילץ את עצמו בכך שמשך את עצמו ב־, הממ... ציצית ראשו. הסיפור הזה הגיע לארה"ב, אבל שם אנשים לא הסתובבו עם שיער ארוך. לכן בגרסה האמריקאית מינכאוזן חילץ את עצמו ע"י משיכה ב-bootstrap שכמובן אינו שרוך הנעל אלא רצועה של עור שיכולה לשמש לחליצת המגף. ישבו וחשבו החכמים באפל איזה שם לתת לתוכנה שעוזרת למשתמשים לבחור את מערכת ההפעלה‏3, ומצאו מילה שקשורה למגף. איכשהו: Bootcamp, כלומר: טירונות. את השם התמוה הזה לא יכולתי שלא להזכיר, ולכן החלטתי להזכיר את המושגים הקשורים BIOS (כתבתי "ביאוס") ו־EFI (אפי. אגב: מדובר שם עדיין על EFI ולא על UEFI).

יש לציין שאנשי אפל לא היו היחידים שנתנו שמות תמוהים לתוכנות שקשורות ל־boot. תוכנה מקבילה במידה מסויימת שמשתמשים בה במערכות משובצות רבות (גם ב־SheevaPlug שלי) היא U-Boot. במקור היא נקראה uboot, כלומר: micro-boot (loader)‎. אולם אז הם הבינו שU-Boot [Wikipedia] הוא הכתיב הגרמני המקורי של הצוללות הגרמניות ממלחמת העולם הראשונה והשניה, והחליטו שזה שם טוב יותר. תוכנה אחרת היא pump, תוכנה שמממשת את פרוטוקול DHCP ואת פרוטוקול BOOTP שקדם לו ונקראה כך מכיוון שעם המגף לוחצים על משאבה. התוכנה כבר לא בשימוש נרחב.

1 נמר השלג אינו נמר. ליתר דיוק, הוא גם לא נמנה על הסוג פנתר ובכך מאיים להרוס לי את התאוריה היפה. יש לציין שנוטים לשייכו כיום לסוג פנתר (ונראה שהוא יותר קרוב דווקא לטיגריס).

2 עוד משהו שלא היה בגרסה הישנה הוא העתקות בוטות של שמות מאובונטו. סוף סוף העיפו את רוזטה אז הכניסו את Launchpad במקומה?

3 אם זה במקרה משתמע: אני לא מזלזל במשימה עצמה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים