בתשובה לעינת, 13/02/12 16:30
הרחם היהודי 591468
בפני החוק ודאי שהוא שוויוני.
בפועל, זוג שגר בפריפריה יש לו פחות נגישות לרופאי הפריון הטובים (וקשה לו יותר להגיע למרכז למעקבים ובדיקות שדורשים ביקורים אינטנסיביים בקופ"ח). זוג שפחות שולט בשפה המדוברת בבי"ח, פחות יבין את הוראות הרופא ואת פרוטוקול הטיפולים שנקבע.
כך שכולם שווים אבל יש כאלה שמצליחים להשיג יותר מאחרים, מתוקף הנסיבות. לאו דווקא בנושא הפוריות אלא בכלל.

לגבי "מקורות מידע" - איך בדיוק בודקים דבר כזה? אפשר לבדוק סטטיסטית כמות טיפולים באוכ' בסניף קופ"ח מסוים, משך הטיפולים, מינוני התרופות וכולי. אבל אי אפשר להסיק מכך הרבה. אם אישה נמצאת בטיפול חודשיים וכבר נכנסת להריון, אולי זה מפני שהטיפול הצליח והרופא היה מעולה. ואם היא נמצאת בטיפול חמש שנים ועדיין לא הרתה, האם זה מפני שהטיפול איום והרופא גרוע? או מפני שהיא מקרה כמעט אבוד אבל טובי הרופאים לא מוותרים ומנסים יחד איתה שוב ושוב? קשה לקבוע.
הרחם היהודי 591473
אבל היא שאלה על הזכאות לטיפולי הפוריות‏1, לא על אחוזי ההצלחה שלהם. דרך אחת (לא מושלמת) לבדוק זאת היא לנתח את נתוני הבקשות לאישור טיפולים לפי מגזר ולראות כמה אושרו (סובסדו?) וכו'. אציין שאין לי שמן של מוסך בפרוצדורות של טיפולי פוריות במדינת ישראל, וכן גם בסטטיסטיקה.

1 בהנחה שקיים דבר כזה
הרחם היהודי 591476
היא שאלה על הזכאות, ואחר כך שאלה על ה"מענה" שיקבלו, כלומר על איכות הטיפול. לכן לא מספיק לבדוק אם הם זכאים. אני מניחה שהם זכאים - לא תמצא (עדיין?) בישראל סעיף חוק שאומר שהטיפולים ניתנים "רק ליוצאי צבא" או נוסח דומה.

אני לא יודעת אם יש רישום מסודר של "נתוני בקשות" (למרות שיש כמובן רישום מדויק של הטיפולים וביקורי הרופא). מפני שהבקשות האלה מופנות לראשונה בד"כ לגינקולוג של האישה (הוא זה שצריך לתת הפניה למרפאת פריון), ולכן הן נקבעות או נדחות בשיחה אישית בארבע עיניים - זה תלוי ברופא עד כמה הוא העלה על הכתב כל חלק כזה של השיחה.

אגב, אישור טיפולים הוא גם סבסוד טיפולים (הסבסוד תלוי בגיל האישה ובמצבה ההורמונלי). את הטיפולים שלא מסובסדים אפשר לערוך אצל רופא פרטי, ואז הם לא זקוקים לשום אישור (ובד"כ כמעט תמיד יימצא הרופא שיסכים לטפל).
הרחם היהודי 591529
אני לא יודע ספציפית על גינקולוגיה ופריון, אבל באופן כללי שיעור הערבים בין הרופאים נדמה לי שאינו נופל משיעורם בכלל האוכלוסיה, וכנ''ל בסיעוד. כך שאם מגבלת השפה שאת מציינת היא רק ניחוש, אז לא בטוח שהוא נכון. אנקדוטלית, מספרים לי שבאחת מיחידות הפוריות בחיפה יש רוב ניכר (אין מספרים) למטופלות (ומטופלים) ערבים, וגם רופאה ערביה אחת.
הרחם היהודי 591541
לא התכוונתי רק לערבים. ראיתי למשל זוג אתיופי מול עיניי.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים