בתשובה לשוקי שמאל, 02/04/12 22:06
משונה מאוד 593679
באותה מידה, למה לא לתת פטור לגאוני הייטק עם רעיונות כבירים, מתוך הנחה שאולי הם יקימו סטארט-אפים מצליחים, וישלמו הרבה כסף לקופת המדינה? או לבנים של עורכי דין עם שאיפות דומות‏1? ולבנים של מליונרים שישתלבו בעסק המשפחתי?

_________________
אתה לא יכול לדעת שרוני דלומי ועומר אדם יהיו השלמה ארצי והחוה אלברשטיין הבאים (מבחינת קריירה מצליחה וארוכת שנים). הם יכולים להיות גם האדם או האושיק לוי הבאים.

1 ומקום עבודה מובטח במשרד של אבא
משונה מאוד 593681
מה הבעיה עם אושיק לוי? גם לו יש קריירה מצליחה וארוכת שנים. אמנם מעולם לא מילא את קיסריה, אבל לא היינו מוותרים על אף שיר שלו.

בכלל, את לא יכולה למדוד אמנים רק מבחינת ההצלחה המסחרית, או אורך הקריירה. יש אמנים שפעלו זמן קצר וכמעט לא הגיעו למודעות הקהל הרחב, אבל כוחם בחדשנות פורצת דרך שלהם, איכות נדירה כלשהי, או בהשפעה גדולה שלהם על אמנים אחרים, שבתורם העבירו את ה"בשורה" האמנותית הלאה.
משונה מאוד 593683
שוקי טען ש"הדרך היחידה בה צה"ל יכול לצאת נשכר משירותיהם של רוני דלומי ועומר אדם היא בכך שה"מחוננים" הללו יופיעו הרבה, יעשו הרבה כסף וישלמו הרבה מסים אשר ישמשו כדי שיהיה אפשר לשלם לחיילים של ממש משכורת של ממש במקום דמי כיס".
ומכאן, שהמדד הוא ההצלחה המסחרית לאורך שנים, כי רק בדרך זו, בעצם, זמר מפצה על אי-שירות‏1.

אמנים חדשנים שפועלים זמן קצר וכמעט שלא מגיעים למודעות הקהל הרחב - מה הנימוק לתת להם פטור? ולמה את הפעילות-הקצרה-אך-החדשנית-והנדירה שלהם לא יוכלו לעשות אחרי השחרור?

1 לשיטת שוקי. לשיטתי - מוטב שיתגייסו ויופיעו בפני חיילים.
משונה מאוד 593685
אבל הקריירה של אושיק לוי נמשכה/ת שנים רבות והניבה להיטים רבים.

לגבי אמנים שלא הצליחו מסחרית, בהיבט הכלכלי באמת אין עילה לבנות עליהם כמקור הכנסה קבוע.
משונה מאוד 594401
מכל התגובות כאן אני רואה שכלל לא הובנתי.
אני מנסה לטעון בזכות ביטול שירות החובה והחלפתו בגיוס שכירים. להבנתי מספרם של אלה שכלל אינם משרתים הולך וגדל, בבד בבד עם מספרם של אלו שמשרתים בתור זמרים, מנגנים, מורות-חיילות, נהגי-בוס, משגיחי כשרות, משרתים, מלצרים וטכנאי מזגנים. השאלה היא, האם לא הגיע הזמן שצה"ל ישלם למגוייסיו את מה שמגיע להם וכך גם יאלץ לגייס רק את אלו שהוא באמת חייב לגייס?
איני טוען שאני יודע את התשובה לשאלה זו. השאלה הזו היא באמת שאלה קשה שעתידה של מדינת ישראל תלוי בה. אני גם לא מבטל את חשיבותו וערכו המוסף של עיקרון השירות האוניברסלי. אך אם מגיעים למסקנה, שאין ברירה וחייבים לוותר על עיקרון זה, מה זה עלה בדעתך, שדוקא את גאוני ההייטק לעתיד ואת צאצאיהם של אצולת הממון והמשפט יגייסו?
המצב כפי שאני רואה אותו הוא כזה: מדינת ישראל וצה"ל ניצבים בפני שתי אלטרנטיבות של ממש:
א. מצב של צבא מקצועי שבו הצבא יאלץ מצד אחד לשלם לחייליו את מה שהם ראויים לו ומצד שני לבנות את משימותיו כך שיהיו בנויות על כוח אדם מתנדב בלבד.
ב. מצב בו הצבא מורכב משלושה רכיבים: רכיב צבאי של חיילים העושים שירות מפרך ומסוכן ומסיימים אותו עם טפיחה על הכתף ומענק חסד השווה בערכו לשכ"ל של שנה אקדמית אחת, רכיב שני של חיילי דמה אשר תמורת דמי כיס מבצעים תפקידים אזרחיים לחלוטין ורכיב שלישי הפטור מן השירות.

אין לי בכלל שום עניין בויכוח לגבי ערכם האמנותי או הכספי של רוני דלומי ועומר אדם. זה בכלל לא רלאבנטי. מה שכן רלאבנטי הוא שהשירות של הללו הוא המחיר של עיקרון השירות האוניברסלי המתבטא בהבאה לידי אבסורד של מה שתארתי כרכיב השני של חיילי דמה. בכלל לא מעניין אותי אם הנ"ל הם אדם או אושיק לוי. מדוע צריך לגייס את ילדיי שאולי אינם צאצאיו של מיליונר או עו"ד, אבל לפחות בפוטנציה יש להם את הסטרט-אפ המצליח הבא, כדי להכין לדלומי/אדם וכיוב' צהריים ולכבס להם את המכנסיים. אפילו אם רוני דלומי ועומר אדם הם ממשיכי דרכו של קארוזו הגדול בעצמו, צה"ל יכול לחייב אותם להופיע פעם בחודש בפני חיילים ושאת השניצל והפירה תכין להם אמא שלהם.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים