חוק הספרים האמיתי 598850
החוק החדש חביב, הוא יועיל במקצת לחברות ההוצאה לאור ולקומץ סופרים, על "מצב הספרות בארץ" הוא לא ישפיע כלל.
החוק האמיתי לשמירת הספרות הוא:
א. זכויות סופרים: תקפות ל-‏30 שנה מיום הוצאת הספר לאור (בכל מדיה ובכל צורת הפצה).
ב. ספר שאזל מן הדפוס לפני תום 30 שנה ואי אפשר לקנותו אלא מיד שניה: אחרי שלוש שנים הופך אוטומטית לנחלת הכלל. לחילופין ההוצאה חייבת להדפיסו או להוציאו במדיה דיגיטלית, לחילופין ההוצאה חייבת להחזיר את הזכויות לסופר ומותר לסופר או ליורשיו לעשות בספר כרצונם.

סעיפים א' וב' חלים גם רטרואקטיבים על כל הספרים שהוצאו בישראל, ספרי מקור וספרות מתורגמת, ספרות יפה וספרי עיון.
חוק הספרים האמיתי 598856
מה ההבדל בין זכויות הסופרים לזכויות היוצרים? האם זכות הסופרים ניתנת להעברה?
חוק הספרים האמיתי 598864
לא התכוונתי להיכנס לדקויות האלה, דיברתי על חוק זכויות היוצרים על טקסט ספרותי, ששומר את זכויות היוצרים של המחבר למשך 70 שנה אחרי מותו. בממוצע מדובר על מאה שנה מאז שהיצירה נכתבה.
סופר מוכר להוצאה את זכויות היוצרים שלו על הדפסת הספר לתקופה מוגבלת או לא, לפי החוזה ביניהם.
למשל, אינני יודעת איזה חוזה נחתם בין שמעון צבר לבין עם עובד, אבל "ספר תורת המפלות והתבוסות השלם" אזל מן הדפוס לפני שש שנים (קניתי מההוצאה חמישה עותקים בעשרה שקלים לאחד ובזאת נגמר המלאי). פעם בשנה אני מתקשרת להוצאה ושואלת מה העניינים, ועונים לי שחושבים על זה, שיעבירו את הבקשה. השנה עוד לא התקשרתי, אולי תהיה הפתעה.

אין לי טענות כלפי עם עובד, אם הם חושבים שהם יפסידו על הספר זכותם לא להדפיסו שוב, אבל לא זכותם להעלים אותו מעל פני האדמה.
חוק הספרים האמיתי 598866
מצד שני לפני שנים ספורות יצאה הדפסה חדשה של טוסברהינדי הגיבור, אז אל תתיאשי.
חוק הספרים האמיתי 598871
טוסברהינדי אף פעם לא יצא מדפוס.
בכל מקרה זה לא קשור לנושא.
חוק הספרים האמיתי 598911
נראה לי שכיוונת לזכויות הדפסה ולא לתמלוגים.
חוק הספרים האמיתי 598986
נכון, סעיף ב' מדבר על זכויות הדפסה. הן לא מוגדרות בחוק אלא בחוזה בין הסופר להוצאה. התיקון שלי: הוצאה שרכשה זכויות הדפסה לא יכולה לבחור שלא להדפיס.

סעיף א' דן בזכויות יוצרים, הן קבועות בחוק ל-‏70 שנה אחרי מות הסופר.
אני למדתי בתיכון את "שירה", ילדים בתיכון לומדים היום את "שירה", והסיפור לא קיים באינטרנט. מתי יעלה הטקסט לרשת? בשנת 2040.
ביאליק שוחרר לפני שנה-שנתיים והדור הצעיר לפתע מתאהב בו, אני זוקפת לזכותי חלק בתחייה ובהתאהבות.
נדמה לי שאין צורך להסביר מדוע חוק זכות היוצרים אנכרוניסטי ויש לקצץ אותו בצורה דרסטית.
חוק הספרים האמיתי 598987
טעות, התכוונתי ל''תהילה''.
חוק הספרים האמיתי 599013
1)יש בזה משהו, החוקים אכן אנרכוניסטים (באופן כללי וגם במקרה זה) הם לא מתייחסים למציאות שרוב מרכיבי הספר (מלל עימוד וכו') הם כיום קבצים, בעצם גם חוק הספרים הנוכחי היה יותר הגיוני אם היה מדבר על מחיר הקובץ ולא על מחיר הספר כשהוא בחנות.
2) מבחינה מעשית מצב דומה למה שאת מתארת קיים במוזיקה, אקו"ם חתומה עם תחנות הרדיו על חוזה שהם יכולים להשמיע על שיר שהם רוצים תמורת תמלוגים.
3) צריך להזכיר גם את דיון 3429 שם המצב יותר גרוע. במקרה ההוא רוב הקובץ מיוצר בהתנדבות ולהוצאה יש זכויות מלאות עליו.
חוק הספרים האמיתי 598995
עניין דומה (אבל מכניס אותנו גם לנושא הפלטפורמות השונות האפשריות למקרה של ספרים אלקטרוניים) הוא Abandonware [Wikipedia] - תוכנות ישנות שלא משתלם לאף אחד להוציא, ושבפועל הדרך הסבירה להשיגן היא לא חוקית, אם בכלל.

יש לציין שיש מי שמוכר כל מני תוכנות ישנות במחירים זולים (נדמה לי שכבר היו כמה קישורים כאלו באייל. אחד מהם שלי, או אולי אחד מהם בתגובה למשהו שכתבתי) - כנראה שמחיר יקר יותר לא יצליח להתחרות בהפצה הלא חוקית, וממילא התוכנה כבר הרוויחה את שוויה.
חוק הספרים האמיתי 599131
שלום,
היינו מעוניינים להביא לתשומת לבך את פרויקט החממה הספרותית של סטימצקי – כאשר מי שבוחר להוציא ספר במסגרת "החממה" זוכה לקבל תגמול של 30% ממחיר המכירה, בין אם הוא בוחר להוציא את הספר בפורמט דיגיטאלי ובין אם במודפס. מדובר באחוז גבוה מאוד ביחס לאחוזים בשוק.
החממה הספרותית מאפשרת להוציא לאור ספר במימון עצמי. אולם בניגוד להוצאות האחרות סך עלות הפקת והדפסת הספר נעה בין 15-25 אלף שקלים (המחיר תלוי מספר עמודים ומספר עותקים שהסופר בתיאום עם ההוצאה מחליט להדפיס). מדובר בהוצאה לאור של ספר דיגיטלי מוצפן לצד ספר מודפס שיוצג במדפים ייעודים ובבולטות בכל 140 חנויות רשת סטימצקי. מעבר ליתרון הבולטות בחנויות, היתרון נוסף הוא עניין זכויות היוצרים. בחממה הספרותית זכויות היוצרים נשארות אצל הסופר, עם חתימת החוזה אנו מבקשים בלעדיות של שנה אחת בלבד על מכירת הספר בחנויות. זכויות היוצרים חייבות להיות שייכות למחבר ואינן עוברות לחממה הספרותית גם בתקופת החוזה.
לקריאת פרטים נוספים על הפרויקט -
נשמח לשמוע את דעתך בנושא.
חוק הספרים האמיתי 599133
מהו בדיוק אותו ספר דיגיטלי מוצפן? איך ואיפה אפשר לקרוא אותו? איפה אפשר למצוא פרטים טכניים?

(מי החברה שצריכה להתמוטט כדי שהם יהפכו ללא זמינים: אורנג'? סטימצקי? חברה אחרת? או שמספיק שלא יהיה לי חיבור לאינטרנט כדי שלא אוכל לקרוא)
החוק בצרפת 601358
בדומה לנסיון להלחם בהורדות פירטיות עם חוק HADOPI גם בנושא מחירי ספרים הצרפתים מתעקשים ללכת בדרך שונה. חוק לאנג משנת 1981 קובע מחירים לספרים בצרפתית ומתיר עד 5% הנחה ממחיר המו"ל ובשנה שעברה לובי ההוצאות הצרפתיות הצליח לשכנע את הממשלה להגביל מחירי ספרים אלקטרוניים. בנוסף לחוק הממשלה הצרפתית מציעה מענקים והלוואות ללא ריבית לבעלי חנויות ספרים.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים