בתשובה לצפריר כהן, 21/10/12 4:14
מה אפשר לומר? 604738
לא נראה לי שאפשר להגיד שצרכני ומדינאי מדינות המערב משתדלים. נשמע לי כאילו יש כמה ארגונים שמנסים לעורר מודעות, וקומץ צדיקים בסדום בין הצרכנים והמדינאים, אבל את רוב האנשים ממש לא מעניין מאיפה מגיעים המוצרים שהם קונים. האם אתה קונה שוקולד שאינו תוצרת סחר הוגן? האם אתה מכיר מישהו שקונה שוקולד שאינו מסחר הוגן? אני לא מכיר כמעט אף אחד שמקפיד על זה.

גם זהב נכרה בקונגו, עם אותן בעיות כמו שאר המינרלים שלהם. אומנם לא חלק גדול מהסחר העולמי בזהב, אבל מספיק בשביל לגרום הרבה צרות:
אני לא יודע כמה משאבים מוקדשים במדינות המערב לעניינים האלה, וממש לא יודע כמה מוקדשים בסין – כדובר עברית ואנגלית ותושב מדינות מערביות, אני מוטה בבירור לקבלת מידע רק על המאמצים במערב. אולי כשהסינית שלי תהיה טובה יותר אוכל לתת יותר מידע על סין. אבל בכל מקרה, אני לא חושב שזה משנה. בשורה התחתונה צרכני המערב גורמים נזק באפריקה בדיוק כמו צרכני סין, ולנקוט צעדים נגד סין בלי צעדים מקבילים נגד אחרים נראה לי גם לא הוגן וגם לא יעיל. אם רוצים לעזור לאפריקה, נראה לי שיעזור יותר להחרים את המכולות שמוכרות שוקולד שמערב עבדות ילדים, את התכשיטנים שלא יודעים בדיוק מאיפה הגיעו הזהב והיהלומים שלהם, ולחשוב ברצינות על מוצרי האלקטרוניקה שלנו‏1.

1 אני מודה שקשה לי להציע חרם מלא בתחום הזה – מאז שלמדתי על עניין המתכות הנדירות עוד לא נדרשתי לקניית מוצרים כאלה, אבל ביום שיתקלקל המחשב, הטלפון‏2 או קורא הספרים האלקטרוני שלי, אני עדיין לא בטוח מה אעשה.

2 אגב, המחשה נהדרת – כשצפיתי בכתבה של 60 דקות על זהב הדמים, היא הגיעה כרגיל עם פרסומת – פרסומת למבחר הסמארטפונים החדש של חברה כלשהי, כמובן. אין הולם יותר מזה.
מה אפשר לומר? 604741
כאמור, מקרה השוקולד הוא מאבק שבינתיים מוסמס בהצלחה על ידי הגופים המסחריים. צריך לזכור שלצרכן המערבי אולי אכפת, אך המאבק הזה הוא רק אחד מבין כמה עשרות‏1 מאבקים דומים להם הוא מתבקש לסייע. לא מעט מהם הוכתרו בהצלחה.

לעניין מתכות נדירות: זוהי הכללה. יש עשרות מתכות בקבוצה הזו. על מי מהן בדיוק אתה מדבר? לצורך העניין: מה דעתך, לדוגמה, על השימושים בגדוליניום ובנאודומיום?

1 עשרות? אין לי מושג כמה. יש לי הרגשה שיותר. נסה לכתוב רשימה של המאבקים הצרכניים שהיו אמורים להשפיע על בחירתו של הצרכן הממוצע בארץ בשנה האחרונה.
מה אפשר לומר? 604744
עשרות מאבקים דומים? אני אשמח לקבל רשימת מאבקים שצרכנים מערביים מתבקשים לסייע וגם מסייעים להם, בתנאי שאכן יהיו דומים – כלומר לא מיועדים לעזור לאותו הצרכן (נחרים את הקוטג' כדי שהקוטג' יהיה זול) אלא מיועדים לעזור לזולת (נחרים את השוקולד כדי שלא תהיה עבדות ילדים באפריקה). חוץ אולי מכבד אווז, אני לא יכול לחשוב על שום דבר כזה. עוד לא נתקלתי באדם שניסיתי לעודד לצרכנות אחראית‏1, והבעיה הייתה שהוא עסוק מדי במאבקים אחרים. החוקיות שאני ראיתי היא כמעט תמיד, מי שמתחיל עם צרכנות אחראית בתחום אחד ממשיך גם לתחומים אחרים.

בעניין המתכות הנדירות – אני מתכוון לאלה המפורסמות בכרייתן הבעייתית בקונגו. אני לא מומחה לנושא, אבל ויקיפדיה לדוגמה מצביעה על טנטלום, בדיל וטונגסטן (Conflict Minerals [Wikipedia]).

1 אני לא עוסק הרבה בסחר הוגן, אבל כטבעוני אני נתקל בהרבה אנשים שמסכימים על עקרונות הטבעונות או לפחות הצמחונות, ועדיין קונים בשר.
מה אפשר לומר? 604751
1. אני מדבר על סך כל המאבקים הצרכניים. המאבקים המוסריים מתחרים עם השאר על תשומת הלב של הצרכן. אבל הזכרת כבר כמה מאבקים צרכניים בתחום בעלי זכויות בעלי החיים. ויש כמובן את הכשרות: מאבק צרכני מוצלח מאוד של קבוצת צרכנים קטנה יחסית.

רגע. אז לא מדובר על משהו שמצא רק במכשירי יוקרה. מדובר על הטונגסטן שבנורה חסרת כספית (ובמקומות רבים אחרים), הבדיל שבהלחמות (ובמקומות רבים אחרים). למה אתה מנסה להחרים את המכשירים היקרים הללו שבמקרה מכילים קצת טנטלום (בין המון רכיבים אחרים). מה אתה מנסה להשיג בדיוק במשימה סיזיפית כזו? לפי הערך הוויקיפדי על טנטלום:

However, although important for the local economy in Congo, the contribution of coltan mining in Congo to the world supply of tantalum is usually small. The United States Geological Survey reports in its yearbook that this region produced a little less than 1% of the world's tantalum output in 2002–2006, peaking at 10% in 2000 and 2008.

המצב עם הטונגסטן דומה: רובו של הטונגסטן נכרה בסין. רואנדה מספקת אחוזים בודדים מהתפוקה העולמית (לא מן הנמנע ששחלק מהם מגיעים מקונגו). גם המצב עם הבדיל די דומה:
מה שאומר שחרם צרכני פשוט הוא חסר תועלת.
מה אפשר לומר? 605225
אתה כנראה צודק בעניין המתכות, נראה כאילו הערכתי לא נכון את מידת ההשפעה שלהן. אני אצטרך בהזדמנות לבדוק את זה יותר לעומק.

ועדיין אני לא רואה סיבה להיטפל לסינים – צר לי על הצרכנים המערביים הטובעים במאבקים צרכניים, אבל זו בעיה שלהם. אני בטוח שגם לסינים יש הרבה דאגות כשהם הולכים לקניות. זה לא משנה את הנקודה שהצרכנים המערביים לא מפגינים אכפתיות גדולה לזולת בקניות שלהם, ולכן אין הגיון להחרים דווקא את הסינים. לא הזכרתי "כמה מאבקים צרכניים" בתחום זכויות בעלי החיים, הזכרתי את המאבק נגד כבד אווז בתור המאבק היחיד אי פעם בתחום הצרכנות המוסרית שהצליח במידה כלשהי. הזכרתי גם את הטבעונות כדוגמה נגדית, שעדיין לא ממש סחפה את העולם המערבי איתה. הכשרות היא מקרה מעניין, אבל הוא ממש לא מייצג את ישראל או את המערב – אנחנו לא יכולים להצביע על זה כמקרה שבו "אנחנו" (בניגוד לסינים) הצלחנו במאבק צרכני מוסרי.
מה אפשר לומר? 605226
פיירטרייד‏1 די מצליח בעולם המערבי. כל כך מצליח שבבריטניה קשה למצוא שוקולד או קפה שאיננו פיירטרייד.

מה אפשר לומר? 626637
אינטל הכריזה לא מזמן שהשבבים שהיא מייצרת כבר לא כוללים "מחצבי סכסוך" (conflict minerals).

לא מן הנמנע שאינטל רוצה לקבל עוד נקודות בתחרות העזה שיש לה לאחרונה נגד יצרניות שבבים אחרות (שחלקן סיניות). אבל סביר להניח שהסיבה לכך היא תקנות של הוועדה לניירות ערך ולבורסות (SEC) שעומדות להכנס לתוקף בקרוב ומחייבות חברות ציבוריות אמריקאיות לדווח על שימוש ב"מחצבי סכסוך" מקונגו ומסביבתה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים