אנטישמיות ודם שפוך במזה''ת 61333
זכורה לי שיחה ב-בי.בי. סי בתחילת "מלחמתו של ערפאת", בתקופתו של ברק; כתב רשת השידור הבריטית ראיין את שגריר ישראל בבריטניה: "ומה יש לך לומר על כך שמתים הרבה יותר פלסטינים מיהודים?" שאל הכתב. "זו מלחמה. האם היית מעדיף לראות יותר דם יהודי שפוך?" ענה השגריר. הכתב לא ענה, השתררה שתיקה.

בפרספקטיבה שקיבלנו מאז, אפשר שניתן לפרש את שתיקתו של הכתב כהודאה. אכן, דומה שהאירופים אדישים (אם לא ששים בסתר ליבם) לדם היהודי שנשפך כאן. בכל אופן הם לא עושים מזה עניין גדול. כך, למשל, למחרת הירי על אזרחים בנתניה והפיגוע בקפה "מומנט" (שבו נהרגו 11 ישראלים ועשרות נפגעו), הופיעו אירועים אלה בעיתונים אירופים בשפה האנגלית (אלה שעברתי עליהם) בכותרות קטנות בהרבה מאשר פעולות צה"ל בשטחים הפלסטיניים (לא כך בניו יורק טיימס האמריקני, למשל, שבו הסיקור היה מאוזן).

הגיבוי שנותנים האירופים ואחרים לערפאת ולטרור שהוא מפעיל, בתוך כך שהם מגנים את תגובותיה של ישראל, הביא לכך שגורמים ברשות הפלסטינית כבר אינם חוששים להצהיר בגלוי שהם מפעילים טרור נגד אזרחים. מעידה על כך, למשל, ידיעה מהיום ב-Ynet:

"התחושה ברשות היא שהאינתיפאדה והפיגועים מתחילים להניב תוצאות. נביל עמרו, השר לענייני פרלמנט ברשות ומקורבו של יאסר ערפאת, אמר בראיון לרשת אל ג'זירה כי הפיגועים מתחילים לחולל שינוי בדעת הקהל בישראל נגד מדיניות הממשלה בשטחים ומכבידים על המצב הכלכלי והפוליטי בישראל."

האמנם הרג מכוון של אזרחים ישראליים מדי יום ולעיני כל העולם היה מתקבל בכזה שיוויון נפש באירופה אלמלא היה ממד של אנטישמיות שם?

על מצפונה של אירופה רובצת השואה. הצגת מדינת ישראל באורח חד-צדדי כתוקפן, כובש, מנשל ומבצע רצח עם (במנותק מכל קונטקסט היסטורי וגיאו-פוליטי), מסייע לאירופים לנקות את כתם טבח היהודים ממצפונם. כדי שיוכלו לומר לעצמם "היהודים אינם טובים מאתנו", הם שואפים להציג את מדיניותה של ישראל כאכזרית ואנטי-הומנית ככל האפשר. (אין זה שישראל נקיה מרבב, אולם מדובר כאן בחריגה מפרופורציה, ולעיתים אף ברטוריקה שמעמידה את ישראל במישור אחד עם המדיניות הנאצית).

מאמרו של אלכס חשף את האנטישמיות שמקננת באירופה ובאה לידי ביטוי בהתקפה עקיפה על שרון. הוא גם ציין שהשמאל הישראלי הקיצוני משתף פעולה עם אנטישמיות זו מבלי דעת ומתוך תמימות ועיוורון. דומני שיש מה להוסיף בנושא חשוב זה, שבתקשורת המקומית לא מרבים לדון בו.

נ. ב.

למען הסר ספק, וכדי למנוע שוב הסטת הדיון מנושא האנטישמיות. איני מצדד בשפך דם של אזרחים פלסטינים תמימים אלא רק בלוחמה בטרוריסטים, ובראש וראשונה בראשיהם.
אנטישמיות ודם שפוך במזה''ת 61407
משהו קטן לגבי הראיון עם שגריר ישראל בבריטניה שהזכרת בתחילת הדברים: מובן שאם מוסכם על הצדדים שמדובר במלחמה, אין מקום לשאלות אוויליות על הסיבות לכך שבצד אחד נהרגים יותר אנשים מאשר בצד השני. כולם יודעים שבמלחמה כמו במלחמה. מהתרשמותי האישית, רוב האנשים שחיים בחו"ל ומכירים את המצב רק מדיווחי החדשות, כמו גם כמה ישראלים, לא סבורים שמה שמתרחש כאן הוא מלחמה בין ישראל לפלסטין. העובדה שאין מדינה בשם פלסטין היא מן הסתם אחד הגורמים העיקריים להשקפה זו, והיא שמזמינה שאלות על מספרם הגבוה של האזרחים ההרוגים.
אנטישמיות ודם שפוך במזה''ת 61408
אין גם מדינה בשם אל-קעידה.
אנטישמיות ודם שפוך במזה''ת 61410
כן, וישראל היא לא ארה"ב, ואין צדק בעולם. אז מה? אותי בסך הכל הפתיעה תגובתו של המראיין שקיבל מיד את הסברו של השגריר כאילו מה שמתרחש כאן הוא מלחמה, למרות שרוב האנשים שאותם הוא (המראיין) מייצג, לא חושבים ככה. זאת, כאמור, רק לפי התרשמותי האישית משיחות עם אנשים שאינם מעורבים מדי בסכסוך הישראלי-פלסטיני.
אנטישמיות ודם שפוך במזה''ת 61423
ואני בתמימותי חושב שמראיין של הבי.בי.סי לא צריך לייצג את האנגלים אלא לנסות לדווח להם על האמת ועל מה שקורה בשטח. הו, נאיבי שכמותי.
אנטישמיות ודם שפוך במזה''ת 61946
יש עוד נקודת מבט:

יתכן שללא כל אנטישמיות, האירופאים באמת מאמינים שאנו האחראים למצב, ואם היינו מחליטים לסגת מהשטחים, לא היה כל צורך בהרוגים. ולכן ההרוגים משני הצדדים הם באשמתינו ואחריותינו, ויש לרחם על הפלסטינים שנהרגים שלא באשמתם, אך לא על הישראלים שנהרגים באשמתם.

אני לא אומרת שזו נקודת מבט נכונה (להיפך, לדעתי היא אדיוטית), אבל זו נקודת מבט אפשרית המסבירה את היחס הארופאי, מבלי להשתמש באנטישמיות כהסבר.

כלומר, יתכן שהסיבה להטיית הסיקור היא אנטישמיות, אבל גם יתכן שלא.
אנטישמיות ודם שפוך במזה''ת 61954
חן,

אכן, גם אני מניח שאנטישמיות אינה הסיבה היחידה (ובכלל באירועים בעלי אופי היסטורי אין למהר לתלות הכול בסיבה אחת ויחידה). כך, למשל, חשף תחקירן (יהודי) בצרפת את העובדה שהמדיה הצרפתית מוטה לטובת הערבים מכיוון שהיא נזונה ברובה ממה שמאכילה אותה ''סוכנות הידיעות הצרפתית'', גוף ממשלתי שיש לו אינטרסים כלכליים ומדיניים בקיום קשרים טובים עם המדינות הערביות ומעט מאוד אינטרסים מסוג זה כלפי ישראל. לפי תחקיר זה ''סוכנות הידיעות הצרפתית'', שהיא השלישית בגודלה בעולם, מציגה תמונה חד צדדית של הסכסוך, שמשחירה באורח עקבי את ישראל ותומכת בפלסטינים.

סיבות שונות אינן מוציאות זו את זו. לאירופה יש אינטרסים לצדד בערבים וגם אנטישמיות לא חסרה שם.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים