בתשובה לצפריר כהן, 26/05/13 15:40
למה זה מעליב לבקר אותם? 616025
היו מחלוקות חריפות בכל שלב של פיתוח המדריך ובמקרים רבים אין הסכמה על ההגדרות. האם לדעתך יש כאלו ויכוחים באיבחונים של סרטן למשל?

מה שאתה אומר בסיפא שלך שמגדירים הפרעות על פי היכולת לטפל בהן הוא הבעייתי. למה זה הקריטריון? למה אדם שנכנס לדיכאון כי מישהו קרוב לו מת סובל בהכרח מהפרעה שצריך לטפל בה? לא במקרה חלק גדול מהויכוחים קשור לדיכאון כי זו התעשייה הגדולה ביותר של תרופות.
למה זה מעליב לבקר אותם? 616031
איפה כתוב שמי שמי שמישהו קרוב לו מת מסווג אוטומטית כמדוכא? יש עוד קריטריונים לאבחון. אין לי מושג מהם.

לעצם העניין: האם נראה לך שאם מישהו בדיכאון הוא סובל מהפרעה שצריכים צריך אוטומטית לטפל בה?
למה זה מעליב לבקר אותם? 616032
יש הבדל, משמעותי למדי בין המילה "דיכאון" בשימושה בשפה המדוברת‏1, לבין שימושה הפסיכיאטרי. אם אני לא טועה (ואשמח שיתקנו אותי), שימושה הפסיכיאטרי זהה כמעט בהגדרתו ל"הפרעה (חמורה) שצריך אוטומטית לטפל בה".

1 נשבר לי המגן של האייפון, אני מה זה בדיכאון.
לא טענתי שזה הקריטריון היחיד 616033
אבל הנה מה שמצאתי מההצעות לקריטריונים בנושא: http://en.wikipedia.org/wiki/Complicated_grief_disor...

כך למשל נקבע שאחרי תקופה של חודש, אם מישהו חווה סימפטומים כמו כאב בעקבות העלאת שם הנפטר או "שומע" אותו מדבר אז זו בעייה. למה מלכתחילה צריך לתחום זמן לאבל? ולא, אני לא חושב שאנשים שסובלים מדיכאון בהכרח צריכים לקבל טיפול.
לא טענתי שזה הקריטריון היחיד 616038
ראשית, זו היתה הצעה לוועדה. ברור שההצעה הזו לא התקבלה כלשונה (ולו בגלל השם). אין לי מושג עד כמה הקריטריונים שבה קרובים לקריטריונים הסופיים. נניח שמדובר על הקריריונים שנכנסו בסופו של דבר ל־DSM-5.

אם אני מבין נכון את ההצעה הזו, צריכים להתקיים ארבעה תנאים כדי לעמוד בקריטריון. התנאים הם (תרגום לקוי שלי):

1. באבל (לדוגמה: על קרוב משפחה) לשך שישה חודשים לפחות
2. מתקיים לפחות אחד מהרשימה הבאה של סימפטומים (המעידים על אבל עמוק) למשך פרק זמן שלא מקובל בסביבה החברתית או התרבותית של האיש
3. לפחות שניים מהסימפטומים הבאים מתקיימים למשך לפחות חודש (רשימת סימפטומים, שכוללת גם את שני הסמפטומים שהזכרת)
4. הסימפטומים מתקיימים לפחות חודש (לא הבנתי: לא מיותר לציין את זה שוב?)
5. יש פגיעה משמעותית בתיפקוד (מעבר למה שהיה מצופה מבחינה תרבותית)

מכאן שלפי ההצעה הזו אין אפשרות לעמוד בקריטריונים לפני שעוברת חצי שנה. אבל גם אז זה צריך להיות "פרק זמן לא מקובל". ובכל מקרה, זה מתחיל להיות בעיה כאשר זה בעיה.

1 באנגלית: person
לא טענתי שזה הקריטריון היחיד 616040
אני מקבל את מה שאתה אומר אבל השאלה למה צריך לקרוא לזה הפרעה? למה זה לא יכול להיות אבל שנמשך הרבה מאוד זמן? ברגע שמכניסים את עניין ההפרעה יש כאן עניין שיפוטי. כאילו המתאבל היה צריך כבר להתגבר על האבל שלו ואם לא, משהו לא בסדר איתו. אני עדיין לא מבין מה לא בסדר עם אדם כזה.
לא טענתי שזה הקריטריון היחיד 616043
אחת הבעיות המרכזיות אגב של האיבחונים הללו היא שיש סט אחד של קריטריונים שמתאים לכולם. המדריך מתעלם מהבדלים אינדיבידואליים גדולים בין האנשים.
למה זה מעליב לבקר אותם? 616034
מה שהם מנסים לומר כאן ש"אבל" הוא גורם סטרס בדיוק כמו "פוטרתי מהעבודה", "התגרשתי" ולכן אם פלוני מקיים את הקריטריונים של Major Depressive Disorder (הקריטריונים לפי ה DSM-4) - כדאי לסווג אותו כסובל מ"דכאון", ולו משום שדכאון שכזה הוא בעל המאפיינים של דכאון "רגיל" ואותו פלוני ירוויח מהטיפול ה"רגיל" בדכאון.
למה זה מעליב לבקר אותם? 616035
אבחון סרטן: משהו כמו זה? ("הוויכוח על הממוגרפיה: האם יש מודעות יתר לסרטן השד?")
זה לא דומה 616036
סרטן השד היא מחלה מוגדרת היטב אבל שיש לה הייפ עצום שבין השאר מוביל לבדיקות לא הכרחיות או לבדיקות עם אחוז מסוים של false positive. אם זה היה המצב עם הפרעות נפש שהיו מוגדרות היטב אבל האיבחון שלהן לא היה 100% אז זה מצב טוב.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים