בתשובה לעדיין אני, 23/08/13 15:22
אני רק שאלה 619352
על "עקרונות" לא ניתן לרשום פטנט. על תוצאות מחקרים ניתן לעתים לרשום פטנט (על ידי החוקרים ו/או המוסדות האקדמיים). עצם האפשרות לרשום פטנטים מעודדות את החוקרים (באקדמיה) לא לפרסם את תוצאותיהם. לכן המסחור הזה גם פוגע באקדמיה.
אני רק שאלה 619356
כאן אנחנו נכנסים לדיון שהתקיים באייל. ההתנהלות בתחום הפטנטים (קניין רוחני) עברה כבר את גבול אזור האבסורד. גם ההתנהלות בתחום חוקי הקניין מתקרבת לשם אם לא הגיעה כבר.
אני רק שאלה 619357
אבל זה בדיוק הרעיון של מצוקאטו: להפוך את מוסדות המחקר הציבוריים לטרולי פטנטים אפילו יותר גדולים ממה שהם היום.

בקשר למאמר עצמו, לא מטריד שהעיקר חסר?‏1 היינו צריכים לצפות ממחקר מדעי שמשווה גדלים להציע שיטה למדוד את הגדלים. לכאורה שיטת המדידה הייתה צריכה להיות התרומה היצירתית העיקרית של המחקר. אבל החלק הזה חסר לחלוטין, וכנראה התחליף היחיד הוא רטוריקה של המון עדויות אנקדוטליות שאמור להרשים את הקורא, ולסחוף אותו לכיוון אג'נדת הממשלה הגדולה של מצוקאטו. (הצעה לכותרת של ספר: "מחקר ציבורי ואג'נדות פוליטיות".)

כיום הדרך היחידה לכמת ערך כלכלי של רעיון הוא לקיים משא ומתן בין בעל פטנט ומשתמש פוטנציאלי. אבל איך מודדים מרחק בין רעיונות? איך מודדים מידת החידוש של רעיון? איך מודדים את העלות הכלכלית של פיתוח הרעיון? משלמים למצוקאטו משכורת כדי שתעשה מחקר בסיסי במוסד ציבורי על חשבון הציבור. אז בבקשה שתתמודד עם השאלות הקשות ותציע מודלים מתמטיים שיש בהם חידוש ומצדיקים מימון ציבורי.

רעיון לסטרטאפ אקדמי‏2: בפקולטות ההנדסיות מכנסים אחת לשנה חוקרים לישיבות של סיעור מוחות עתידני. מזהים כיוונים טכנולוגיים שעשוי להיות להם ישום בטווח של 10-15 שנה. מפתחים קצת את הרעיונות למוצרים או שימושים עתידיים אפשריים, באופן סכמאטי כמובן, אין צורך להלחץ עם הפרטים מפני שאין כוונה להשקיע ולקחת סיכון עם מוצר אמיתי. ובסוף עורכי הדין של האוניברסיטה מיצרים מקבץ של בקשות לפטנטים. שיטת מצליח. לפזר שדה מוקשים של "רעיונות" לפני כל יזם עתידי בלי להתאמץ יותר מדי.

1 לא ממש עקבתי אחרי הדיון
2 בהנחה שלמצוקאטו אין כבר פטנט על המודל העיסקי.
אני רק שאלה 619366
1. שכחת שפטנטים עולים כסף, שגדל באופן מעריכי ככל שהזמן עובר. לרשום פטנטים סתם, כדי "לפזר שדה מוקשים" יעלה הון תועפות ללא תועלת.
2. לא ניתן לרשום פטנט על מודל העסקי הנ"ל, לפחות לא בארה"ב (לפי הפסיקה האחרונה, האפשרות היחידה לרשום פטנט על מודל עסקי היא אם הוא מיושם במחשב) ובאיחוד האירופאי (בכלל לא)
אני רק שאלה 619371
1. גם מחקר ופיתוח עולה כסף. ברור ששימוש בטכניקה כזו על ידי צדדים רבים רק תעלה את עלות המחקר באופן כללי ותגרום להשקעת משאבים רבים יותר במחקר שמיועד לעקוף פטנטים. יכול להיות תצליח להיות משתלמת לכל מיני גופים עם כיסים עמוקים.
אני רק שאלה 619374
מניסיוני הדל שמקיף פטנט אחד שהתקבל בארה"ב, רוב הכסף הוצא בשלבים שלפני קבלת הפטנט. אם אין משפטים ומאבקים אחרי קבלת הפטנט, לדעתי אגרת התחזוק של הפטנט לא כל כך יקרה, סדר גודל של אלפי דולרים בודדים הפרוסים על פני 20 שנה.
אני רק שאלה 619376
אם רשמתם את הפטנט בארה"ב בלבד, אז הנסיון שלך לא משקף כלום. בד"כ (אלא אם כן מדובר בפטנט שתופס רק בארה"ב, ו"מודל עסקי על מחשב" הוא דוגמה לכך) לא רושמים רק בארה"ב. 18 החודשים הראשונים הם זולים מאוד, אבל תהליך הבחינה (בכל אזור ואזור) עולה כמה עשרות אלפי דולר/יורו התרגום לשפת המקום עולה עוד כמה אלפי דולרים למדינה, ואח"כ כל שנה צריך לשלם אגרה שנתית של כמה אלפי דולר בכל מדינה ומדינה, כאשר, גם אם מסתפקים רק במינימום של המינימום: מושבות הכתר לשעבר (ארה"ב, קנדה, אוסטרליה וניו זילנד), המדינות המתועשות באירופה (מאירלנד עד פולין), ביפן, קוריאה, סין, טייואן ווהודו, מגיעים לעשרות אלפי דולרים כל שנה לכל פטנט. הרבה כסף גם למי שיש כיסים עמוקים, בשביל "שדה מוקשים". ולא דיברנו בכלל על טריטוריות נוספות וחשובות כמו דרא"מ, מזרח אירופה ומרכז אסיה, או על ההוצאות לעו"ד ולעו"פ, במידה שיש מאבקים משפטיים (והרי זו המטרה בשדה המוקשים מלכתחילה).

---
דיסקליימר: הכותב הוא מנהל הIP בחברה טכנולוגית אירופאית
אני רק שאלה 619378
תודה על על התיקונים. מסתבר שגם מוקשים עולים כסף, ועוד צריך לתחזק אותם.

ההצאה המתוקנת: לא שדה מוקשים בשני שקל האחד, אלא כמה מארבים מתוכננים בשותפות עם טרולי פטנטים מקצועיים ויועצים שמילאו בעבר תפקידים בכירים בתעשיה. חיפוש בגוגל מגלה (כרגיל) שבעיקרון עושים את זה כבר: Bill Gates still helping known patent trolls obtain more patents
ציטוט:
The company has also filed more than 3,000 patent applications from its own "in-house inventions and those generated by our global network of inventors."
IV's brainstorming sessions and Gates's involvement in them have been well known for a few years.
בדיוק הרעיון שלי - מזל שאין פטנטים על מודלים עסקיים שלא במחשב.

מדוע בעצם לא לתת לסטודנטים לעשות את העבודה? בשביל מה בעצם נוסד מוסד הסמינרים אם לא כדי לעשות סיעור מוחות? חושפים את הסטודנטים לכיוון טכנולוגי מבטיח, כמה הרצאות על הנושא עצמו, כמה הרצאות של אורחים מהתעשיה ומשפטנים והרבה עבודה יצירתית מודרכת. צוות שעושה עבודה מוצלחת שבסוף הופכת להיות פטנט, מקבל בנוסף ל-‏100 גם זכות לכמה אחוזים ברווחים אם יהיו. יש לי תחושה שסמינר כזה היה מאוד פופולארי.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים