בתשובה לצפריר כהן, 23/04/14 9:26
אביב הגיע, פסח תם 631208
למה הן נראות לך גדולות? אתה חושב שכמות הקמח במצה שונה משמעותי מכמות הקמח בפיתה? לא שמעתי אותך מתלונן על גודלן של פיתות‏1.

1 מן הסתם אפילו יותר רלבנטי לתקופה ההיא זאת המתקראת פיתה עירקית, שהיא אפילו יותר גדולה בשטחה מפיתה רגילה.
אביב הגיע, פסח תם 631213
פיתות אפשר לבצוע. יותר מסובך לשבור מצות. כמוכן, כשמוכרים לך מנה בפיתה מדובר על פיתה קטנה בהרבה (כן, מבצק תופח. אבל זו פיתה בגודל שפוי). יש גם לאפות. והן מיועדות למנות מאותו סדר גודל על ידי קיפול. קיפול מצה אינו מעשי.

מצות היו במקור "עוגות מצות" כמו הפיתה העירקית (ר' מצה שמורה), למיטב הבנתי. מהמעט שקראתי, השימוש במצות המרובעות הוא תוצאה של התיעוש. יותר יעיל לאפות מצות מרובעות מאשר מצות עגולות. הייתה גם מחלוקת במאה ה־19 על כשרות השימוש במצות תעשייתיות בפסח.
אביב הגיע, פסח תם 631215
למה לשבור כשאפשר לנגוס? וחוץ מזה, כשמורחים שוקולד השחר על חצי מצה, לא כל כך קשה לשבור אותה בדיוק באמצע (בכיוון הנכון כמובן), ואז היא מתקפלת היטב על עצמה, ומי שלא אכל סנדביץ' שוקולד במצה בפסח לא יצא ידי חובתו‏1.

1 טוב, גם מצייה זה נהדר.
אביב הגיע, פסח תם 631218
אתה יכול לשבור אותה רק בכיוון אחד. עדיין נשאר משהו שהוא די גדול מלחם. וגם בפעולת השבירה הזו נושרים לא מעט פירורים.
אביב הגיע, פסח תם 631225
וכשחוטבים עצים עפים שבבים. ככה זה.

מעבר לזה, כשיש לך ילד קטן, אני יכול להבטיח לך שמ<כל דבר> נושרים פירורים, חתיכות, טיפות, ושאר מצבי צבירה. וכאן דווקא התיאוריה שלי היא שיבש עדיף על רטוב‏1, אז מצות זה ממש הרע במיעוטו.

1 סוד קטן: כשמחכים מספיק, כל דבר מתייבש ;-)
אביב הגיע, פסח תם 631272
שוברים לשלושה שלישים, ועושים כריך מוארך בשלוש שכבות - נגיד, עם סלט אבוקדו. גם עם השבירה לא עושה חתיכות שוות בדיוק, זה שווה.
אביב הגיע, פסח תם 631278
כל מי שמרוצה מחתיכות מצה ארוכות: כאשר עומדת לפניכם פיתה שטוחה וגדולה: האם אתם בוצעים אותה לרצועות ארוכות?

הדרך הסבירה היחידה לחתוך מצה לרוחב היא לאחר הרחבתה (מה שגורם לפסילתה אצל בני עדות מסוימות (אצלי: אישית. אם היא לא עוברת טיגון).

למה אין מצות פחות רחבות?
אביב הגיע, פסח תם 631285
ליצרני המצות יש זמן קצר להכין כמויות אדירות של מצות, שיעמדו בדרישות כשרות חמורות, ושצריכות להמכר במחיר שווה לכל נפש. תחת האילוצים האלה מוצר סטנדרטי ככל האפשר הוא כורח. תחשוב 1950.
אביב הגיע, פסח תם 631230
כשאני חושב על זה, שוקולד השחר על מצה יכול להיות המאכל הלאומי.
יותר אותנטי מפלאפל, חוצה עדות וגילאים, אפילו ערבים אוכלים אותו בהנאה.
אביב הגיע, פסח תם 631240
אני רואה שהאומה הפאן-ישראלית הקיאה אותי סופית מתוכה. מדובר בשוקולד נחות על קרקר. מה טעים פה?

____________________
ברקת, מעדיפה להטביע אותן בביצים ולטגן.
אביב הגיע, פסח תם 631242
או, סוף-סוף קרן אור! כבר שנים אני צועקת ששוקולד השחר הוא פשע נגד האנושות ושצריך להוציא אותו מחוץ לחוק ומחוץ לגדר, ומלבד בני משפחתי שדאגו לאשפז אותי במקום רחוק-רחוק בטענה שהצעקות מפריעות את מנוחתם - אין שומע ואין עוזר.
אביב הגיע, פסח תם 631247
חוש הטעם מתרגל למה שאכלנו בימי ילדותנו?

התהליך קרה פעמים רבות. מאכל של עניים הופך למאכל עממי ולאחר מכן למאכל אותנטי ומייצג.
אביב הגיע, פסח תם 631248
קשה לי להסביר, אבל זה פשוט יוצא נורא טעים, פריך ומתוק ומתפצפץ בפה.

אגב, ביום ביום הלא מצתי, כשאני רוצה שוקולד על דגנים‏1, קוביה של שוקולד מריר 85% על פרוסת לחם, 20 שניות במיקרו ולמרוח - פשוט משמח לבב אנוש וחיכו.

1 לא כל יום כמובן, זה לא בריא :)

_________________
כמובן, זה לא סותר. (אז הוויכוח הוא כמובן - מלח או סוכר‏2?)

2 מייפל למהדרין

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים