בתשובה לdd, 13/06/14 1:41
אוף טופיק? 634024
האם ארה"ב של לפני מלחמת העולם ה-‏2 לא נטתה לגישה דומה?
אוף טופיק? 634026
אני חושב שכן. רק מאז המלחמה הראשונה ארה''ב מאמצת מדיניות גלובלית, עד אז טווח המעורבות שלה נוגע לענייני העולם החדש. עם השפל הכלכלי, היא שוב נסוגה ושבה להתערב רק בעיצומה של המלחמה השנייה, וגם אז היא מצטרפת באיחור ניכר כך שעלויות המלחמה ומאמץ המלחמה נופלים על רוסיה ועל בריטניה. כלומר הנה שוב חישוב של תועלת, של ארה''ב כמדינה. למרות הפאתוס, ארה''ב לא הצטרפה למלחמה למען החירות או למען העולם, אלא בראש ובראשונה כדי לקטוף לעצמה את הפירות.
אוף טופיק? 634029
בנוסף לכוחות הבדלנים החזקים בארה''ב, הנשיא רוזוולט חשש מכניסה למלחמה כשהכוחות הצבאיים והתעשייתים לא מוכנים. המאמץ שלו בשנים לפני פרל הרבור היה לבנות כוח שיוכל לעמוד במעמסה של מלחמה. למעשה הוא אמר שהוא לא חושש שאמריקה תיכנס למלחמה מאוחר מדי (להציל את אירופה) אלא שהיא תיכנס מוקדם מדי, לא מוכנה, וכך תבטיח תבוסה.
אוף טופיק? 634031
ארצות הברית הייתה ניטרלית לטובת בריטניה כבר מתחילת המלחמה: השאל-החכר [ויקיפדיה]. היא נכנסה למלחמה בפועל כי יפן התקיפה אותה‏1. היא הכריזה מלחמה על יפן. גרמניה, בת בריתה של יפן, החליטה בתגובה להכריז מלחמה על ארצות הברית. לכן ארצות הברית עורבה במלחמה באירופה.

לעומת זאת, ברית המועצות נשארה במצב של אי-לוחמה עם יפן מאז הלחימה הקצרה שלה (כמה חודשים. יותר מכל מלחמת ששת הימים, אבל זניח ביחס למלחמת העולם השנייה) עם יפן ב־1939 עד שיפן כבר הייתה על סף כניעה.

1 למה יפן התקיפה אותה? זה כבר סיפור נפרד. אבל בפועל זו הייתה הסיבה המידית לכניסתה למלחמה.
אוף טופיק? 634038
כן, אך ההצטרפות בפועל הייתה מאד מאוחרת ולמעשה הגיעה לאחר שברה''מ הייתה זו אשר ניצחה למעשה את המלחמה וכבר החלה להתקדם במהירות לתוך אירופה. הפלישה האמריקאית לאירופה, לפחות כך נדמה לי, לא הייתה מכוונת לשאת במעמסת המלחמה, אלא לגזול את פירות הניצחון של ברה''מ ולמנוע את ההשתלטות שלה על אירופה.
אוף טופיק? 634040
ארצות הברית הצטרפה למלחמה בחורף 1941. באותו הזמן היה הצבא הגרמני עמוק בתוך שטח רוסיה. בשנה הבאה עוד תתקוף גרמניה מתקפת קיץ רצינית. בקיץ 1942 הספיקה כבר ארצות הברית להשתתף בפלישה לצפון אפריקה. שלא לדבר על הציוד הרב שהיא העבירה לבריטניה וברית המועצות.

בנוסף לכך ארצות הברית נשאה כמעט לבדה בנטל המערכה באוקיינוס השקט (היו שם גם הבריטים והאוסטרלים. אבל האמריקאים נשאו בעיקר הנטל). רוסיה לא נקפה שם אצבע עד כבר עמדה להיכנע ורק אז היא תקפה את היפנים והמשיכה להילחם איתם (כדי לכבוש שטחים במנצ'וריה) עוד לאחר כניעת היפנים לאמריקאים. בשכר זה הם זכו בחצי אי וחצי וחסות על חצי מחצי אי.
אוף טופיק? 634051
אולי יש על זה בדיחה במנצ'ורית.

משהו עם הפלישה היפנית למנצ'וריה ב-‏31, קרבות מגוחכים על גשרים, הסכם אנטי קומיטרן כנקודה בה עורבה ארה"ב במלחמה, וחילים רוסיים.
אוף טופיק? 634044
ככל שהבנתי האמריקאים קלטו שהכח העולמי הבא שהם צריכים להתעסק איתו הוא בריה"מ רק אחרי שסטאלין קרקס את רוזוולט בועידת יאלטה [ויקיפדיה]
אוף טופיק? 634046
פאתוס או לא, במלחמות עולם לא ניתן שלא להתערב. בהגדרה.

אני בהחלט מקווה לחישוב קר, על המגרש מצד ארה''ב.
אוף טופיק? 634057
ספר את זה לספרדים ולשוייצרים.
אוף טופיק? 634065
אם כבר מדברים על שיקולי תועלת כמדיניות, שוויץ שיחקה באחד מהתפקידים הקרירים ביותר במחזה. גם אם משמר-הבנק שלהם נשאר בגדר הרתעה תיאורטית.

פרנקו באמת הצליח לברוח הצדה (תוך שהוא ממלמל מתחת שפם קטן ומסודר 'אני את שלי עשיתי')..

ודרום אמריקה עשתה את עצמה ישנה, או שישנה באמת בחלק מהזמן.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים