בתשובה לתשע נשמות, 29/08/14 10:58
למה כל זה היה שווה? 640522
קודם זה היה שעון, עכשיו זאת תמונה. איך אפשר להתדיין איתך אם אתה מחליף נושא כל רגע?

וברצינות, אני מניח שגם אתה וגם אני מכירים את הטיעונים הרווחים בעניין. אני מאמין שעמים מתעייפים, בסופו של דבר, ממסעות ההרס כשהם לא רואים רווחים שמצדיקים אותם. אין בכך הרבה נחמה כי אין לי מושג אם יידרש לשם כך עוד סיבוב או שניים או עשרים ושבעה; אני רק לא אוהב את האינדוקציה שנוטים לעשות (אם היא היתה תקפה כל העולם כולו היה שקוע במליון סכסוכים אלימים בכל רגע נתון).
למה כל זה היה שווה? 640543
האמת היא שכשכתבתי במקור חשבתי על תמונה של ההורים, ואחר כך החלפתי את זה לשעון של הסבא - ושכחתי. נראה שערך סנטימנטלי זה כבר לא מה שהיה (או אולי הבעיה היא לא בסנטימנטליות אלא בסניליות המנטלית).

כאן לא מדובר על עם אלא על ארגון. הארגון הזה הוא ארגון שעילת קיומו היא הלחימה המתמדת (''ההתנגדות האסלאמית''). לכן המחשבה שהוא יפסיק רק כי זה לא מביא לו רווחים היא, לדעתי, שגויה - בדיוק כמו המחשבה שארגון יד שרה יפסיק לסייע לחולים כי זה לא מביא לו רווחים. הלחימה היא תכלית בפני עצמה, ומכאן שאינה נבחנת (רק) בכלים של מהו-האמצעי-היעיל-ביותר-להשגת-מטרה-מסוימת.

אפשר לשלול את האינדוקציה שסוברת שאם שלוש פעמים הכינו את חמאס והוא חזר להלחם בנו אז סביר שזה מה שיקרה גם בפעם הזו - אבל כדאי גם לזכור ש-''איוולת היא לעשות אותו דבר פעם אחר פעם ולצפות לתוצאות שונות''. לדעתי, הנסיון להתיש את חמאס באמצעות מהלומה חזקה-אך-לא-מכרעת פעם בשנה-שנתיים נדון לכשלון. כפי שאנו רואים, המחיר שאנו משלמים על כל מהלומה כזו הולך ועולה - ועד כה לא ראיתי דבר שישכנע אותי שהתמורה שאנו מקבלים עולה גם היא. אם האסטרטגיה שלנו מובילה אותנו לכביש ללא מוצא, נראה לי שעדיף להחליף אסטרטגיה.
למה כל זה היה שווה? 640549
כן, אבל אולי הם יחליטו שכדאי להם לשנות כיוון ולכוון את המאמץ שלהם בשלב ראשון נגד הרשות, ורק אחר כך יראו עצמם מוכנים לסיבוב נוסף נגדינו.
למה כל זה היה שווה? 640740
איך חמאס-עזה יכול לכוון את המאמץ שלו נגד הרשות? לירות רקטות רק על איו"ש? לחפור מנהרות לרמאללה? אין להם אופציה מעשית למהלך נגד הרשות. הם ילמדו את מה שעשינו, יחפשו נקודות תורפה חדשות (אסדות גז!), ינסו לבנות יכולות בהתאם - ואז יחליטו שהם מוכנים לסיבוב נוסף.
למה כל זה היה שווה? 640785
לא לחפור מנהרות לרמאללה, אבל כן פעילות חתרנית. אם הייתי עזתי הלקח שלי היה שעזה קטנה מדי, ותנאי השטח שלה נוחים מדי לאמצעי התצפית והפגיעה מרחוק של ישראל. רחוקה מדי מרכוזי אוכלוסיה ישראלים, וגבולותיה קצרים מדי, חשופים מדי לתצפית, קלים לחסימה. הייתי חושב שאם הייתי נוקט באותה אסטרטגיה, אבל מיהודה ושומרון הייתי מצליח הרבה יותר.

כל עוד משטר אל-סיסי שולט במצריים, מה האלטרנטיבות שלהם לסיבוב כוחני נוסף מעזה? יתרונה של עזה שאפשר היה להבריח לתוכה נשק. אבל בסופו של דבר הרקטות לא עובדות, ועכשיו הסגר יהיה הדוק מדי. התגלה להם שעיקר החשש של ישראל הוא מחדירה פיזית, זה לקח מבחינתם. כאן יש יתרון חשוב ליהודה ושומרון.

אני לא יודע מה מצבם בדעת הקהל הפלסטינית ביהודה ושומרון, אבל אם הם התחזקו שם, אם הם נתפסים שם כגורם "התנגדות" אידאליסטי ומנצח, לעומת הרשות המשת"פית של ישראל וארה"ב, אז האופציה הזו צריכה להיות כיוון פעולה מעשי מבחינתם.
למה כל זה היה שווה? 640839
להפך: יהודה ושומרון הם שטחים שנמצאים תחת מעקב ישראלי הדוק לאין ערוך מזה של עזה, וזאת משום העובדה שבעזה קשה מאד לגייס סוכנים ואילו ביו"ש הדבר קל למדי. הניטור האלקטרוני פחות הדוק, אבל רק מהטעם שיש פחות צורך בו. לישראל יש ביו"ש יכולת להכנס לכל בית מתי שהיא רוצה, לעצור ולחקור - והיא אכן עושה זאת. כמו כן, ישראל נהנית משת"פ של גופי הרשות שיש להם אינטרס חזק לשלב ידיים עם ישראל במאבקה נגד החמאס. לו יכלו לבצע חדירות מיו"ש, האם לא היו עושים זאת מזמן?

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים