6527
קודם כל ברכותי על מאמר מרתק והידד על הקישוריות לטקסט המלא של פיין. כך ניתן להתרשם ממקור ראשון ולא רק יד שנייה.
מילה על המחלוקת של ברק ופיין שהזכרת ברפרוף בלבד. קודם כל, לטעון שפיין"ריסק את טיעוניו (של ברק) אחד לאחד" זה קצת מוגזם. משתמע מכך אחת מן השתיים: מיד לאחר ששמע את תשובותיו של פיין, הכיר ברק בטעותו ו"חזר בתשובה", או שברק היה אדיוט מושלם, הרי טיעוניו "רוסקו" והוא לא שם לב...
מדובר במחלוקת בין שני הוגים חשובים, שגם אם דעתך כדעת אחד מהם, אין צורך לזלזל ולבטל כליל את דעתו של השני. אדמונד ברק היה לא רק 'פרקליטו של השטן' בכך שהגן על המשטר המלוכני, אלא גם אחד החוזים את האלימות המשתוללת של המהפיכה הצרפתית.
טיעונים כגון 'זכות מולדת' אולי אינם משכנעים היום כמו אז, אך ברק טען גם שכוחה של האימפריה נובע מיחסה *המיטיב* עם ילידי מושבותיה, שמצבם הפיזי והכלכלי שופר עקב חדירת המודרנה למחוזותיהם (מזכיר לי טיעונים ששמעתי על שיפור מצב הפלסטינאים עקב הקמת המדינה...)
ברק טען גם נגד עבדות, למרות שתמך בהימנעות מעימות עם האמריקאים בנקודה זו, שכן מדובר ברעה חולה הפשה בכל מקום.
מעל לכל, ברק טען לשימור האימפריה ע"י הכרה בזכויות האזרח של אנשי המושבות ובראשם האמריקאים. האימפריה, טען, תתחזק ע"י שימור אהבתם של אנשי המושבות לאנגליה - שתלויה ביחס מכבד אליהם. זאת, בעיקר לגבי הזכות לייצוג, שהאמריקאים שמו בראש דגל המרד שלהם.
כן, הוא ייצג דעות מתנשאות ואת המעמד השליט במדינה שראתה את שאר העולם כפרס העומד לחלוקה, אך היו לו כמה טיעונים די חזקים נגד מתן כוח להמונים שאינם יודעים מה לעשות איתו. בדיעבד, קשה מאוד להגן על דעותיו כמכלול אחד, אך מותר לנו להכיר בנקודות העוצמה שלו כמו בתורפה. בסה"כ, הדמוקרטיה האמריקאית נפלאה ומהווה אור לגויים - אלא אם כן איתרע מזלך להיוולד אינדיאני למשל, או שחור, או אישה....
ברק ו''המחשבות'' 6529
כשברק כתב את ספרו, העבדות הייתה חוקית גם בבריטניה. רק ב-‏1811, כמדומני, היא בוטלה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים