בתשובה לירדן ניר-בוכבינדר, 20/05/15 22:37
תגיד לי מי החברים שלך 655657
אכן כן. בפרלמנט הצרפתי המהפכני וזה שקדם לו, אכן היה לחלוקה שמאל-ימין מקבילה ברורה בתחום האידאולוגי, מה שלדעתי הרבה פחות נכון בישראל היום.
המהפכה הצרפתית שנשאה ע''י מה שנקרא המעמד השלישי היתה בעצם מהפכה של הבורגנות הצרפתית וכל מנהיגיה (כולל הראדיקלים ביותר) באו מחוגי הבורגנות. אני חושב שההבדל בין שמאל לימין היה יותר בעניין היחס לאוייבים פנימיים. עניין האוייבים החיצוניים היה יותר בגדר תואנה מאשר עניין אידיאולוגי. כאשר האוסטרים והפרוסים פלשו לצרפת, ''תומכיהם'' בתוך צרפת היו כבר מחוץ לפרלמנט ולא בתוכו. הציר האידאולוגי בכיוון שמאל התאפיין בשנאה והסתה לרדיפה כנגד האצולה, הכנסייה ובהמשך כנגד הבורגנים העשירים ששתפו פעולה בעבר עם המלוכה. למעשה כבר אז היו בשמאל אנשים שהזדהו כנציגי הקומונה (הפרולטריון הפריזאי) ואפילו מפלגה ראדיקלית ופופוליסטית שניתן לתארה כפרוטו-סוציאליסטית (אנשיו של ז'אק אבר). סוציאליזם אידאולוגי בדגם המרקסיסטי כמובן שעדיין לא היה קיים.
למעשה אאל''ט בפרלמנט הצרפתי כמו הבריטי לא היו מקומות ישיבה קבועים והנציגים פשוט התגודדו לפי מפלגותיהם וכך נוצרה ההפרדה הזו בין שמאל לימין.
אם צריך למצוא אנלוגיה בין הפרלמנט הצרפתי המהפכני לכנסת הישראלית דהיום הרי היא טמונה באמירה שכל מדיניות היא מדיניות פנים. נראה שהפוליטיקה האנושית היא כמעט תמיד קודם כל סיפור של אינטרסים קהילתיים, עדתיים דתיים וסקטוריאלים. האידאולוגיה כמעט תמיד מנגנת כינור שני בתזמורת הזאת ולעיתים קרובות אינה אלא מעטה דק המסווה ו''מעדן'' הבדלים בין קבוצות חברתיות.
לעניין של גרמניה הנאצית וברית המועצות, נוכחתי להפתעתי כי בקרב יוצאי בריה''מ רבים המשוכנעים כי הנאצים הם סוציאליסטים אנשי שמאל. כעיקרון מדובר בדברי הבל (הסוציאליזם פועל על קווי הפרדה מעמדיים בעוד הפאשיזם (והנאציזם בכלל זה) פועל על קווי הפרדה לאומיים ואתניים), אבל כמו תמיד המציאות מורכבת יותר. למפלגה הנאצית (שזה בעצם קיצור של נאציונל-סוציאליסטים) היה רקע סוציאליסטי די מובהק. העובדה שתומכיה באו בעיקר מקרב הבורגנות אינה בבחינת סתירה (שכן זה המצב בהרבה מפלגות סוציאליסטיות והמפלגה הנאצית היתה במידה לא מעטה גם אנטי-בורגנית). בתוך המפלגה הנאצית היו פלגים שהיו בעלי עמדות סוציאליסטיות ומהפכניות הרבה יותר מובהקות מאשר היטלר עצמו (אנשים כמו שטראסר ורהם). הנה כי כן אפילו כאשר מנסים לצייר את הקו האידיאולוגי בין הקטבים של הימין לשמאל, נתקלים עד מהרה בהפתעות וסתירות לא פשוטות.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים