בתשובה להפונז, 15/11/15 10:21
נאום שש האשליות 667377
"מיזם פרטי שהצליח של חברה פרטית שהשקיעה המון (הרבה פחות ממה שחושבים, אבל מילא) ויש לה בעלות ואחריות מלאה עליו ועל תוצריו והפעלתו"

חוק הנפט תשי"ב מסדיר את ההיתרים שנותנת המדינה לחיפוש נפט (כולל גז). היתר מוקדם- לצורך עריכת בדיקות מוקדמות, רשיון- לצורך ביצוע קידוחי ניסיון, חזקה- לצורך הפקת נפט בשטח הרשיון. הוא מסדיר את התמלוגים (בשיעור 12.5%) וקובע את התנאים בהם פוקעת החזקה.

לפיכך זה כן מיזם פרטי שהצליח של חברה פרטית, אבל אין לה בעלות ואחריות מלאה עליו ועל תוצריו אלא היא חייבת לעמוד בתנאי הזיכיון.

החלק החשוב יותר לדעתי הוא לא שיעור התמלוגים שתקבל המדינה אלא המחיר שתשלם חברת חשמל בפועל על הגז- זהו המחיר שיקבע תכלס את מחירי האנרגיה בישראל. מחירי הגז בארה"ב מרחפים מתחילת השנה ברמות שפל היסטוריות מתחת 3$ למיליון BTU ואף צנחו לרגע לפני שבועיים מתחת 2$ למיליון BTU.
אם המחירים שחברת החשמל תשלם יהיו קרובים כמטחווי אבן למחירי השוק האלה- דייני. אפילו אם תשלם פרמיה נאה תמורת מחיר קבוע לשנים ארוכות, נגיד מחיר פיקס 3.5$ למיליון BTU לעשרים השנה הקרובות (50% יותר ממחיר השוק היום)- דייני. אבל הניחוש שלי (לא עקבתי אחרי הסיפור) הוא שהמחיר שחברת החשמל תשלם יהיה גבוה בהרבה. כך אני מנחש כי לא היזם ולא הממשלה יהנו ממחיר אנרגיה זול, רק הציבור. לכן יש לממשלה וליזם אינטרס משותף להעלות את המחיר ולריב ביניהם מי מהם יהנה יותר מעושק הציבור.
נאום שש האשליות 667381
יפה. איפה בחוק הזה כתוב שהממשלה צריכה לממן אבטחה למתקני הפקת הנפט?
ושאלה אנקדוטלית: עד כמה מסמך שאחד הסעיפים בו הוא "19. בעל רשיון ישלם אגרת רשיון שנתית חמש לירות לכל אלף דונם: האגרה תשולם
כל שנה מראש" אמור להיות רלבנטי ומייצג את המצב הכלכלי המצוי והרצוי בשנת 2015?
נאום שש האשליות 667396
אני לא משפטן. זה צריך לענות על שתי השאלות שלך.
מאידך מישהו אמר (לא בדקתי) ששותפות לוויתן עברה על סעיף 27 לחוק.
נאום שש האשליות 667398
אם המתקנים נמצאים בשטח הטריטוריאלי של ישראל, ועניין האבטחה איננו אבטחה פרטית-עסקית אלא אבטחה אל מול טרור והתקפות המכוונות דווקא נגד ישראל וישראלים, אולי יש מקום לדרוש שהמדינה תגן על אזרחיה ורכושם.
נאום שש האשליות 667418
זה נכון גם למתקנים של חברת טבע, של קניון איילון ושל הבורסה ליהלומים ברמת גן.
דא עקא, שכל החברות הפרטיות האלה לא מקבלות מימון מהמדינה עבור אבטחה שוטפת.
נאום שש האשליות 667423
לא בהכרח.
המתקנים של טבע, קניון איילון והבורסה ליהלומים נמצאים עמוק בתוך מרכזים עירוניים בהם כבר מפטרלים ושומרים על הסדר כוחות הבטחון של ישראל. מטבע הדברים הם מוגנים יותר ונדרשים לנהל אבטחה ברמה האזרחית.
שונה המקרה כאשר מדובר באסדת קידוח או שאיבה הנמצאת בלב ים, כאשר בגדול יש אפס נוכחות מסביב על מנת להתריע ולשמור והגישה קלה יותר לכוח תקיפה או ירי ארטילרי.

כל אחד שנמצא בעיר (לכאורה) אינו צריך לדרוש אבטחה מיוחדת מן המדינה, כי מטבע הדברים כוחות הבטחון כבר מאבטחים אותו, בתוך שאר חולי ישראל. מה יעשה מי שהצבא לא מאבטח אותו מלכתחילה?
נאום שש האשליות 667432
עד כמה שזכור לי, גם כשכל המתקנים, בתי הקפה והקניונים נזקקו לאבטחה לא ''אזרחית'' בתקופת האינתיפאדה השנייה, הם שילמו על זה מכיסם הפרטי.
נאום שש האשליות 667448
נכון, כי זו היתה אבטחה יתירה על האבטחה שהמדינה סיפקה. והמדינה עצמה הגבירה באופן משמעותי את האבטחה הרגילה שלה.
בנוסף, אין להשוות בין עלות האבטחה הנוספת שנדרשת מקניון, לעלות האבטחה הבסיסית והנוספת שנדרשת מאסדת קידוח או שאיבה. ואני מדבר על רמת המאבטחים וציוד האבטחה.
נאום שש האשליות 667455
אז אתה אומר שאסדת קידוח זה מקרה ייחודי? - זאת בדיוק הנקודה שלי. שמקרה ייחודי שדורש משאבים אדירים, ראוי שחלק מכספי המיסים שלי שיתבזבזו על שמירה על הונם ורכושם של נובל ותשובה, יסובסד על ידם. או על ידי התמלוגים הנוספים.
נאום שש האשליות 667459
יש צדק בדבריך, אבל נראה לי שצריך לחשוב גם על שיקולים נוספים.
האחד הוא עניין הריבונות וההגנה הכללית על האזרחים. די ברור שהיציאה למלחמת לבנון או למבצע צוק איתן לא נועדה להקריב עשרות חיילים על מנת להציל כמה חטופים בודדים. נראה לי שהשיקול במקרים כאלה הוא להכריז בפומבי שהמדינה מגינה על אזרחיה ואבוי למי שיפגע בהם.
כך כשרוצים לבדוק את היעילות של הנסיגה מלבנון או מעזה, בודקים לא רק כמה הרוגים היו לפני ואחרי, אלא גם איך זה משפיע על הידיעה הכללית שמדינת ישראל מגינה על אזרחיה, ועל ההעזה של גורמים חיצוניים לפגוע באזרחי מדינת ישראל.
לכן כשהמדינה מקצה משאבים להגן על אסדת קידוח/שאיבה, היא לא מקצה אותם אך ורק כדי להגן על הונם של נובל ותשובה, אלא כדי להגן על טריטוריה ישראלית ולהכריז שמדינת ישראל שומרת על אזרחיה ורכושם.

השיקול השני אומר שאם המדינה נתנה רישיון מטעמה לעבודה במקום כלשהו, המדינה צריכה לדאוג שהמקום יהיה בטוח לעבודה. אין תועלת או היגיון בכך שהמדינה תעניק רישיון ותגבה אגרות ותשלומי מיסים עליו, אם היא לא דואגת לאפשר סביבה בטוחה על מנת לממש את אותו רישיון.
בערך כמו שאתה משלם אגרה על רישיון נהיגה או רישיון רכב, והמדינה דואגת שיהיו לך כבישים לנסוע בהם, בין רכבים שבטיחותם נבדקה ונהגים שנמצאו כשירים לנהיגה.

לכן אני מצפה מחברות הקידוח לאבטח את עצמן כמו שכל עסק מאבטח את עצמו, ואני מצפה מהמדינה להגן עליהם ועל רכושם כשם שהיא מגינה על כל עסק הפועל כחוק.
נאום שש האשליות 667461
הם נמצאים בתחום המים הכלכליים של מדינת ישראל, אך לא בתחום המים הטריטוריאליים שלה.
נאום שש האשליות 667474
בסדר. אז ישראל צריכה להגן על הזכויות בתחום המים הכלכליים שלה, או שאין לה תחום של מים כלכליים...
נאום שש האשליות 669561
כבר למדנו במשבר של 2008 שיש שותפות בין הממשלה לתאגידים: הממשלה שותפה לקשיים ולהוצאות של התאגידים (במקרה הזה הוצאות ההבטחה)אך לא לרווחים שלהם. שהממשלה תקבל 60% מס? הממשלה מקבלת מטבע 25% מס חברות?
נאום שש האשליות 669566
עד כמה שידוע לי איכשהו הממשלה מקבלת הרבה פחות מס מטבע, ושאר חברות גדולות. משהו עם רווחים כלואים או שקר כלשהו אחר.
נאום שש האשליות 667411
מסתבר שהניחוש שלי די מדויק המספרים שנזרקים שם הם בין $4.9 ל $5.7 למיליון BTU עם הצמדה לכוון 6.25 עד 8.5.
למרות שמחיר הגז בעולם בשפל היסטורי המחירים האלה גבוהים בהרבה ממחירי החוזה עם מצרים
נאום שש האשליות 667419
נשמע משכנע, הענין הזה עם המחיר המופקע.
נאום שש האשליות 667464
לצערי יותר כיף למדינה שהצרכנים ישלמו מחיר מופרז אבל המדינה תקבל תמלוגים גבוהים ותבזבז אותם כראות עיניה.
בנורבגיה עשו את זה הכי סוציאלי ונכון- ההולכה בבעלות המדינה.
נאום שש האשליות 668084
משהו מוזר בטוקבקים אודות ההפגנות נגד מתווה הגז.
הרוב מגנים את ההפגנות, אבל אין שם שום טיעון, רק חזרה על "שמאלנים" ו "אנרכיסטים" ו"הקרן החדשה לישראל", עם יותר או פחות קצף על השפתיים.
נאום שש האשליות 668742
בסופ"ש האחרון נחמיה שטרסלר התייחס לענייו המחירים (לצערי אין לי לינק למקור באינטרנט)

"
שקר מספר 4: מחיר הגז גבוה בהרבה ממחירו העולמי. הוא צריך לעמוד על 3 דולרים ליחידת חום.
זה שקר מגוחך, כי אין בנמצא "מחיר עולמי" לגז. לא מדובר בקומודיטי כמו נפט. לגז יש מחירים מקומיים שונים בכל מדינה ובכל איזור, תלוי במשתנים רבים כמו קידוח יבשתי או ימי, ים רדוד או עמוק ועוד עשרות משתנים. מחיר הגז בישראל דומה למחירו באירופה, אך גבוה ממחירו בטקסטס, משם לקחו המתנגדים את הנתון של 3 דולרים. אבל לא כל העולם הוא טקסס. במדינת ניו יורק או במדינת וושינגטון, למשל, מחיר הגז כפול. בטקסס המחיר הכי נמוך בעולם, כי מדובר בהפקה זולה במיוחד, שרובה ביבשה, ובכמויות עתק. לעומת זאת, במקרה של תמר צריך היה להקים אסדה ענקית בלב ים. על המקדח היה לחצות 1.6 ק"מ של מי ים ולחדור עו 4 ק"מ באדמה. אח"כ היה צריך למתוח צינור, בקרקעית הים היתוכן, בעזרת רובוטים תת ימיים, לאורך 155 ק"מ, עד לפלטופורמה הגדולה לקליטת הגז מול חופי אשקלון. וכל זה עלה עד כה 4.25 מיליארד דולר. אז איך אפשר בכלל להשוות זאת עם קידוח יבשתי וזול בטקסס? אפשר גם אפשר. אם המטרה היא שקר.
"
נאום שש האשליות 668743
נסה כאן.
נאום שש האשליות 668756
קראתי, והתרגזתי. להכניס את עלויות ההפקה כגורם מסביר למחיר השונה זה אנטי כלכלה. זה טיעון שהייתי מצפה לשמוע משלי יחימוביץ', לא משטרסלר.

ומחיר הגז הראשי בארה"ב נקבע בצומת הראשי בלואיזיאנה, לא בטקסס, שנקרא Henry Hub [Wikipedia]. בחודש האחרון נע מחירו בין 2.0-2.4 דולר ליחידת חום, ולא 3 (20%-30% פחות מ 3, אבל מי סופר). מחירי ראש הבאר בארה"ב עוד זולים יותר כי הם לפני הובלה. זה עובד הפוך ממה ששטרסלר מתאר- יש מחיר נתון אחרי הובלה, וממנו נגזרים אחורה מחירי ראש הבאר.
מחירי ראש הבאר של נפט בצפון דקוטה, למשל, לוקחים בחשבון עלויות הובלה של 13 דולר לחבית ולכן כאשר מחיר WTI הוא 40 דולר לחבית- בראש הבאר בבאקן מקבלים רק 27 דולר לחבית.

נכון שבאירופה המחירים יקרים יותר, הנה מחיר הגז הרוסי בגבול גרמניה, ואפשר להתווכח למי אנחנו דומים יותר.

אם שטרסלר היה עקבי בעמדותיו הכלכליות הוא היה צריך להרים את קולו בעד מחירי גז נמוכים יותר, לתועלת הציבור, וגם מיסוי נמוך יותר, כדי להשאיר רווח נאה ליזם. במצב הנוכחי היזמים יקבלו יותר והממשלה תקבל יותר (ואנחנו יודעים למי היא תחלק את זה) והציבור יקבל מה שהוא מקבל תמיד: שטוצר.
נאום שש האשליות 669682
מחירי חוזה הגז בארה"ב נגעו הבוקר בשפל חדש - 1.88 דולר ליחידת חום. המחיר הכי נמוך מאז 2001. אני רק אומר.
נאום שש האשליות 669808
והבוקר 1.79 !סימן קריאה!

אם אני לא מתבלבל אז במחירים האלה משתלם לייבא גז נוזלי במיכליות יותר מאשר לקנות אותו במיזם הגז.
עלות LNG בכמויות גדולות צריכה להיות בערך $1.1 מעל מחירי החוזה - בערך 0.5 עלות הנזלה, ובערך 0.6 עלות הובלה. נוסיף 20% רווח יזמי ועל הכל 20% בלת"מ וקיבלנו $4.2 ליחידה לכל היותר.

למה לשלם לברונים השודדים 6?
נאום שש האשליות 669818
כנראה שהמספרים שלי לא מדויקים.
הנה מחירי גז נוזלי באוקטובר מסביב לעולם. המחירים הרלבנטיים עבורנו $6 ועודף.
אבל גם כאן הטכנולוגיות משתפרות והמחירים כל הזמן בנסיגה.

בושה אם נשלם על גז מקומי מחירים שאפילו מתקרבים לסביבה של מחירי גז נוזלי מיובא. להזכיר- כשאנחנו ייבאנו גז ממצרים שילמנו $3 ליחידה וזה היה כשהמחירים בעולם היו הרבה יותר גבוהים.
נאום שש האשליות 669832
אתה מבין מה עשית כאן עכשיו?
אנחנו שנים מחזיקים אותך כאורים ותומים בענייני מניות, נגזרים ושווקים פיננסיים, ואז תוך שבוע אתה מתהפך עלינו מציטוט מחיר של 1.8$ לציטוט של 6$. על מי נסמוך מכאן והלאה?
נאום שש האשליות 669837
:)

כבר הכנתי וידאו לאמרנו לכם הבא
נאום שש האשליות 669839
כי דבר לא מרחיב דעתו של אדם יותר מריקוד סטפס על‏1 ארון הקבורה שלו.

1 או מתחת
נאום שש האשליות 669843
כמתחמק מענייני אקטואליה אין לי מושג מה הולך שם, באותו מתווה גז, אבל אם הבנתי נכונה הרעיון הוא שחלק מהגז יימכר לגורמי חוץ כמו מצריים, ירדן ואולי תורכיה (אם יימצא כסא נמוך מספיק לשבת עליו מולם). האם המתווה כורך באיזו צורה את המחיר שנשלם אנחנו תמורת הגז ואת המחיר שישלמו לקוחות אחרים? האם ייתכן מצב תיאורטי בו הירדנים יוכלו לקבל את הגז במחיר זול יותר מאשר ממשלת ישראל (ואולי למכור אותו לנו בחזרה ברווח קטן)?
נאום שש האשליות 669882
ככל שהבנתי הצרכנים הישראלים יוכלו לעשות חוזים במחירי חוזי היצוא.
אני חושש שכל סיפור הייצוא הוא מסך עשן ובפועל חברת החשמל תחתום על חוזים יקרים. משום מה נוסחת המחיר נשענת על מחיר הנפט ברנט ולא על מחיר גז כלשהו. לא הצלחתי עדיין לרדת לחקר נוסחת המחיר, אבל נראה לי ששם תשובה ושותפיו השקיעו את מירב המאמצים כאשר כל הסעיפים הרגולטוריים מסביב הם מסך עשן שהם פיזרו כדי להסתיר את כוונתם.
עם המאגר החדש שנתגלה השנה במצרים, ולאור מתקני ההנזלה שקיימים במצרים, נראה לי שבשנים הבאות מעת שיפותח המאגר המצרי מחיר הגז לחופי הים התיכון לא יהיה גבוה בכלל.
נאום שש האשליות 669894
המחיר גם מוצמד למדד המחירים לצרכן בארה"ב. למה? ככה.
נאום שש האשליות 669895
זה ההסבר למה הסבר טיפשי, אבל זה הכי טוב שמצאתי.
נאום שש האשליות 669897
למי שיש זמן פנוי ואוהב להתרגז בזמנו הפנוי הנה הפרוטוקולים של הדיונים למתווה הגז
נאום שש האשליות 669900
אבל זה אפילו לא הסבר. למה? כי זה מה שנקבע בחוזה האחרון של חח"י עם חברות הגז? אבל מה הקשר בכל זאת? אם אתה עושה מתווה חדש למה שתקבע לפי חוזים קיימים, אם אין לדברים איזו הצדקה עניינית ברורה? אפשר להבין הצמדה לפי מדד כלשהו שקשור לתשומות של החברות או למחירי הגז בארצות מסוימות, אבל מה הקשר למדד לצרכן בארה"ב?
נאום שש האשליות 669919
אה, הזהרתי שזה רק למי שאוהב להתרגז בזמנו הפנוי.
תקרא את הפרוטוקולים, תתרגז עוד יותר.
למשל למה המדינה כל הזמן חוששת "שהמאגר לא יפותח בזמן" כאשר בחוק הנפט קיימת חובה ברורה על בעל הזכיון לפתח את המאגר, והרגולטור כבר השתמש בזכותו בעבר לקחת את הרשיון ממי שלא פיתח את המאגר שלו בזמן?

אני יכול לענות לך את התשובה שנתנה לי פעם הרופאה בקופת חולים כששאלתי יותר מדי שאלות "למה! למה, למה, למה?"
נאום שש האשליות 669922
על סוג כזה של שאלות כבר שרו הגששים:
מה הוא עושה לה מה הוא עושה
עם מן פרצוף תמים כמו שה?
מילא אם היה באמת כזה אז טוב
אלא שהאמת היא
שזה בכלל לא כך וחוץ מזה
מה שמרגיז פה עוד זה שבעצם ברור מאוד
מה הוא עושה לה מה הוא עושה.

בעצם זה ברור מאד.
נאום שש האשליות 670079
שכחת חלק נוסף שקשור:

וכשבאים אנחנו
עם כוונות טובות זה לא מועיל
איזה מזל נבזה איך זה הולך לו מן קלף כזה
מה הוא עושה לה מה הוא עושה.

ברור מאד איך זה הולך לו מן קלף כזה.
נאום שש האשליות 670095
וכמו שאמר מישהו על גיבור השיר: "לא יודע מה עושים ממנו עניין גדול, בסך הכל ישב בשקט ליד הבר וליקק את הגבות".
נאום שש האשליות 670107
בתור חתול אני לא מתרשם ממלקקי גבות.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים