בתשובה למאור ציון, 10/12/15 13:00
ההפך בוגי 669504
בן כמה אתה? האם התגייסת לפני או אחרי מלחמת יום כיפור? זה שאתה כותב סמ"ל בראשי תיבות מעיד שכנראה לפני.

______________
כשאני שירתתי בצבא, לפני כ-‏20 שנה, לא היית יכול למצוא קרביים עם רב"ט, גם אם חיפשת בנרות. מ"כים קיבלו דרגת סמל עם תום הקורס. בעצם - כל המ"כים היו סמלים. וזה ככה גם היום.
אם קרביים מקבלים דרגת רב"ט בסוף האימון המתקדם, כשהם עם ותק של 7 חודשים בצה"ל, זה די חסר טעם שמ"כים, שיוצאים לקורס רק לאחר תום האימון המתקדם, וכבר קיבלו רב"ט, יקבלו רב"ט עם תום הקורס.
והואיל ובקידום-עפ"י-פז"ם רב"ט בעיקר מסמן שאתה משרת כבר (או רק) 7-8 חודשים בצה"ל, אין בו טעם. לכן קרביים לא מסתובבים איתו. וגם לא ג'ובניקים שיכולים להמנע מזה.
אם אתה מזדמן למקום בו יש הרבה חיילים, נסה לאתר חייל קרבי עם רב"ט. לא תמצא.
ההפך בוגי 669604
התגייסתי (הרבה) אחרי מלחמת יום כיפור, שירתתי בקרבי במהלך כל השירות שלי, והעברתי מחזור שלם כמ''כ טירונים בדרגת רב''ט (עם דרגות ותגית שם תפורים על מדי הב' המגוהצים), עד שעברתי מבחן סמלים. רק בקו לא הלכנו עם דרגות.
ובסוף האימון המתקדם נשארנו טוראים. רק החניך המצטיין קיבל טר''ש.
ההפך בוגי 669783
הטר"ש בוטל כבר לפני שנים רבות, אחרי תקופה ממושכת שבו היחידות כמעט שענדו אותו היו חיילות חיב"ה. חייל קרבי בסוף שנות השמונים-תחילת התשעים היה מעדיף לשבור שמירה ולהשפט לריתוק של 35 יום מאשר לקבל חניך מצטיין ולצאת הביתה עם טר"ש על הכתף. יש צבאות בעולם שבהם כדי לפקד אתה צריך להיות בכיר בדרגה מחבריך ושבהם חייל לוחם בקבע יכול להשאר טוראי עד סוף ימיו. בצה"ל שלנו אין כל חשש כזה. הוא לא ילמד את השטויות האלה מהגויים. הם מתהדרים בהרבה אותות על החזה ומעט על הכתף, רק חיימק'ה שלי צועד ברגל הנכונה, חובש את הכומתה על הכתף במקום על הראש ומצרף אליה דרגות כסמל של פז"מ ולא של יכולת פיקוד כלשהי. אבל מי יודע, יתכן שיש ניצנים של שינוי: אם צוק איתן הוא כבר מערכה הראויה לאות משלה ולשלל צל"שים ועיטורים, אולי עוד נזכה שהצבא שלנו על השגיו המרהיבים ידביק את הגויים גם במספר האותות על החזה.
ההפך בוגי 669784
מה שאני תוהה, זה מתי בדיוק הפסק-זמן-המינימלי לדרגה הפך להיות לפסק-זמן-מקסימלי-וכמעט-אוטומטי, ולמה.

_
גיגול טרם סייע לגלות את זה, אבל כן גיליתי שהיתה פעם‏1 דרגת רב-טוראי-ראשון, באופן כמעט אקסקלוסיבי לנהגי תובלה, שצה"ל ניסה לשכנע אותם לחתום קבע בלי להעלות אותם לדרגת סמל. זה לא היה פיתוי גדול מספיק ולא עבד.

1 בין סוף 69'-תחילת 70' ל-‏71'.
ההפך בוגי 669856
שאלה מעניינת. ''למה'' כנראה קשור לכך שדרגת סמל העניקה זכויות יתר ודרגת סמ''ר זכויות רבות עוד יותר (שלא לדבר על היוקרה של פז''מניק לפני שחרור) כך שהיה לחץ חזק מאד מלמטה. מתי ואיך - זה היה כנראה תהליך שונה בין יחידות ואפילו בתוך. אצלנו בגדוד, למשל, חיילי מפקדה קיבלו דרגות לפי הפז''מ ואילו לוחמים קיבלו סמל איפה שהוא בין שנתיים לשנתיים וחצי, וסמ''ר רק במילואים - תאורטית זה נועד למנוע מצב שבו מט''ק שהוא סמל מפקד על איש צוות שהוא סמ''ר. בפועל התוצאה היתה שלוחם שהקיא על המ''פ שלו באמצע תרגיל כדי לקבל העברה למפקדה קיבל את הסמל בעוד חבריו שנשארו לוחמים היו עדיין רב''טים, והתגאה בסמ''ר חצי שנה לפני שהם השתחררו כסמלים.
ההפך בוגי 670934
אני אכליל את התשובה של ת"ן: אינפלציה של דרגות / תארים / תוספות שכר היא תופעה רגילה וכמעט בלתי נמנעת בארגונים, בוודאי ארגונים גדולים שמתנהלים לפי תקנונים. זה עובד כך: כשיש חייל/עובד מצטיין רוצים להבליט אותו לטובה, ובצדק, אז נותנים לו דרגה / תואר / תוספת שאין לאחרים. אבל אז, רגע, מה עם ההוא שגם עשה משהו מיוחד? נותנים גם לו. ידה ידה ידה, מכניסים לתקנון, ואחרי קצת זמן כולם מקבלים, ואז ממציאים משהו חדש עבור אלו שבאמת יותר מצטיינים. בכל מקרה, תמיד נוח יותר לתת כיבוד מאשר לשלול כיבוד, לכן התנועה היא חד-כיוונית.
ההפך בוגי 672396
המתי (לא בדיוק אבל בערך) היה באמצע שנות ה70. והוא כלל חלוקת דרגות גם לטוראים במיל. הלמה (הפרשנות היא שלי ועל דעתי, הצבא לא הוציא הודעה רשמית) קשור בדיוק לזה - לאנשי המילואים. ע"פ החוק היתה מכסת ימי מילואים מוגבלת (בגילי אני כבר לא זוכר את מספר הימים) לחיילים, ומכסה גדולה יותר למפקדים בדרגת רב"ט ומעלה. במצוקת המחסור בימי המילואים הגה מישהו את הרעיון הגאוני של הפיכת צבא המילואים לצבא של מפקדים בלבד.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים