בתשובה לדב אנשלוביץ, 26/11/17 16:24
הכל ברור, רק 695796
>> לא מדובר בפליטים רדופים אלא במהגרי עבודה.

אני רוצה לאתגר את הקביעה הנחרצת הזו. יש נהלים בינלאומיים לקבוע האם מבקשי המקלט הם פליטים או לא, אבל משרד הפנים עשה חוכא ואטלולא מהנהלים האלה בדיוק כדי שלא נדע אם המסתננים הם פליטים. לכן לכל היותר אפשר לומר שלא ניתן לדעת, אבל אי אפשר להכריז עליהם נחרצות כמהגרי עבודה כל עוד לא נבדקו בקשות המקלט שלהם כהלכה. מאז שבשנת 2009 הפך משרד הפנים לכתובת לבקשות המקלט, הגישו בסך הכל 11,861 אריתריאים וסודאנים בקשות שכאלה — אך עד יולי 2016 רק שש מהן אושרו‏1. רובן פשוט נערמו.

המקרה של מוטסים עלי [ויקיפדיה] מדגים מה צריך לעבור כדי לקבל מעמד פליט בישראל: עלי חצה את הגבול בין מצרים לישראל באופן בלתי חוקי ב-‏5 במאי 2009. עלי ערך מאמצים למילוי טופס בקשת מקלט החל מ-‏2010, אולם עד 2012 סירבה רשות האוכלוסין וההגירה לאפשר לאזרחי סודאן ואריתריאה להגיש בקשות למקלט. הוא הגיש את בקשת המקלט שלו בדצמבר 2012. הבקשה לא נדונה במשך למעלה משלוש שנים. במהלך השנים 2014–2016 הגיש עלי שלוש עתירות מנהליות לבתי משפט מחוזיים, וכן שני ערעורים ועתירה אחת לבית המשפט העליון, בבקשה כי המדינה תכריע לגבי בקשת המקלט שהגיש. ביולי 2015 שוחרר עלי ממתקן "חולות" לאחר 14 חודשים ששהה בו, כאשר המדינה בתשובתה לערעור שהגיש לבית המשפט העליון הודיעה שהיועץ המשפטי לממשלה הנחה לשחררו.
ביוני 2016 קיבל שר הפנים אריה דרעי את בקשת המקלט של עלי, והעניק לו הכרה כפליט מטעם מדינת ישראל.
שבע שנים, ארבעה עשר חודשי כליאה, מאבק משפטי ממושך, התערבות של היועץ המשפטי לממשלה והחלטה של שר הפנים. ככה מקבל מעמד פליט מי שמראש לא היה הרבה ספק במעמדו‏2.

היועץ המשפטי של רשות האוכלוסין הודה במדיניות מכוונת של סחבת בתקווה שבית המשפט העליון יוציא עבורם את הערמונים מהאש: "ההנחה היא שאם בית משפט העליון יאשר את המדיניות הזאת, המספרים שיישארו במדינה יהיו אחרים, וז למשל לא יצטרכו להגיע לפתרון המורכב מאוד של הבחנה בין סוגי אריתראים שונים וכו'. בהתאם לתוצאות פסק הדין תיקבע מדיניות — תתבהר התמונה בקשר לכמה אנשים צפויים להישאר בישראל, לצאת מישראל, גם סוגיית הדארפורים תתבהר, כלומר האם יש צורך לתת מעמד הומניטארי למספר גדול יותר או לא".

__________
1 15 אלף בקשות מקלט תלויות ועומדות - המדינה לא אישרה אף אחת מתחילת השנה
2 פעיל פוליטי שנכלא שלוש פעמים ועבר עינויים בשל פעילותו הפוליטית.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים