בתשובה לנדב, 18/12/17 13:45
696296
הפרוצדורה המשפטית/חוקית לא כל כך מעניינת אותי.. אבל כן מעניין אותי מה אתה חושב שראוי שיהיה.

האם הנושא העקרוני שמפריע לך הוא ההתערבות של המדינה? בוא ניקח דוגמא קצת יותר פשוטה מפייסבוק, למשל הבוס שפיטר עובדת כי היא איחרה ב 2 דקות. האם אתה מסכים שזה התנהגות לא ראויה ואתה לא היית מתנהג ככה? אבל פשוט חושב שאסור למדינה להתערב כי היא חורגת מתפקידה? או שזה לא נושא עקרוני אלא עניין של מידה. כלומר יש דברים שהמדינה צריכה להתערב בהם - נגיד הלנת שכר - אבל הפיטורים האלה, זה לא.
696309
לפטר עובד שאיחר בשתי דקות זה מעשה קשה (אם הייתי עושה את זה או לא פחות רלוונטי כי אני לא מבין דבר בניהול). אבל זה חוקי לגמרי וצריך להיות נתון לשיקול דעת הבוס. להלין שכר זה לא חוקי וזה משהו אחר לגמרי.
696314
אבל מעניין אותי מה, לדעתך, ראוי שיהיה החוק ולא מה החוק בפועל. זה שאסור לפעול כנגד החוק זה טריוויאלי.

האם ראוי שהמדינה תתערב במקרה של הלנת שכר? ( ולא משנה מה המנגנון, חוק, קנס, תלונה במשטרה, מה שצריך).
האם ראוי שהמדינה תתערב במקרה של פיטור עובד שאיחר ב 2 דקות?
ובשני המקרים, למה. מה העקרון שעל פיו צריכה המדינה להתערב או שלא להתערב.

התרוץ של לא מבין בניהול לא נשמע לי רלוונטי, כי זה קלף שאפשר להשתמש בו לכל דבר. אתה חולק על הפסיקה של השופט.. האם אתה מבין בחוקי חוזים? : -) לצורך הדיון, דמיין שמפטרים אותך או שמלינים את השכר שלך - ושאתה יודע שזה לא צודק.
696318
אני חושב שלמנהל צריך להנתן מלוא שיקול הדעת בשאלה איזה עובדים לשכור ומה בדיוק מצדיק פיטורים. ה''לא מבין בניהול'' היה כדי להדגיש שלפטר עובד שאיחר בשתי דקות אולי עשוי להראות קשה, אבל יכול להיות שאם הייתי מתנסה בניהול הייתי מגלה שהדרך היחידה להחזיק חברה מתפקדת היא לדרוש מהעובדים משמעת צבאית בלתי מתפשרת, אחרת החברה שלך תשקע - ואם זה המצב, לפטר עובד כזה זה הכרחי. כמו כן - לעסק פרטי צריכה להיות הזכות המלאה לקבוע עם מי לעשות עסקים ובאילו תנאים להחליט שאדם מסויים אינו רצוי בעסק. הלנת שכר זה משהו אחר לגמרי - כאן מישהו בעצם מחזיק כסף שמגיע לך בדין עבור עבודתך, זה כמעט כמו גנבה, בוודאי שראוי שהמדינה תתערב.
696326
למה מגיע לך בדין? אם איחרת ב 2 דקות, אני אדחה לך את המשכורת ביומיים. או שאתן לך קנס של 500 שקל על כל דקת איחור. ואני אעשה את זה כי הדרך היחידה להחזיק חברה היא מה שאמרת.
למעשה מנהל כזה שמלין שכר בתור עונש על איחור הוא הרבה יותר טוב מהמנהל שאתה מתאר. כי גם הוא לא מבזבז לחברה משאבים פיצויי פיטורין ושכירת עובדים חדשים, והוא גם פוגע פחות בעובד. אז באיזו זכות המדינה מתערבת ולוקחת כלי חיוני כמו הלנת שכר.

אף מנהל לא רוצה מלכתחילה להלין שכר או לפטר עובדים באופן אכזרי וכו. פשוט מתישהו יש נסיבות.

ומצד שני, של העובד, מגיע לו יחס הוגן. יחס הוגן זה גם שישלמו לו בזמן אבל גם שלא יפטרו אותו באופן בלתי צודק - למשל כי הוא במילואים או בהריון.
696329
אגב לא גנבה ולא נעליים. נכתוב בחוזה שמותר למנהל לקנוס את העובד על כל הפרה, יש סעיף דומה מאד בחוזה שכירות.
מנעלים מגניבים 696330
אם כך: לא גנבה אלא עשקה? חוזה אינו תקף רק בגלל ששני הצדדים הסכימו עליו. אנחנו רוצים שהמדינה תאכוף את החוזים והיא החליטה שהיא לא אוכפת כל חוזה אלא רק חוזה שהיא מחשיבה כחוקי (ר' חוק החוזים).
696390
חשבתי שאתה מתכוון הלנת שכר בניגוד לחוזה, בקטע של ''הגיע העשירי ואין לי כסף לשלם לך משכורת'' כמו שקורה מדי פעם בארץ... אתה מתכוון להלנת שכר בתור עונש באופן שמעוגן בחוזה. כאן השאלה היא האם חוזה כזה צריך להיות חוקי. אבל השאלה הזאת מתרחקת מהנושא הנוכחי. החוזה שלן חתם עליו מול פייסבוק הוא חוזה סביר בהחלט, ואני חושב שיש לה זכות להגיב בעונש מיידי ולא להסתפק בהזהרה (כי שוב, אלו עבירות שמאד קשה לגלות, אז העונש צריך להיות חריף).
696395
כתבתי לך שמה שמעניין אותי הוא מה ראוי שיהיה החוק ולא מה החוק בפועל. אני אחדד שוב: זה שאסור לפעול בניגוד לחוק זה טריוויאלי. וגם זה שאסור לפעול בניגוד לחוזה זה טריוויאלי. השאלה המעניינת מבחינתי היא מה ראוי. ואני רוצה לשמוע את דעתך מה ראוי..

נניח שאתה כותב את החוק, האם ראוי לאפשר למעסיק להלין את השכר או לפטר ללא התראה ומכל סיבה שעולה על דעתו (כל עוד זה לא בניגוד לחוזה). כמו שכתבתי אני מתחבר לדוגמא של המנהל עם משמעת הברזל. החופש הזה עשוי להועיל למעסיק ולפעמים החופש הזה חיוני, עד כדי כך שמעסיקים מפירים את החוק לפעמים.

דעתי היא כזו: זה שמשהו עשוי להועיל למעסיק (ואפילו חיוני מבחינתו) לא אומר בהכרח שאנחנו כחברה צריכים להתיר את זה. לדוגמא, אני רוצה לאסור על מעסיקים להלין שכר. ולחייב אותם לתנאי בטיחות מינימליים (ושוב אני מזכיר.. אפילו אם החוזה שהוא חתם עם העובד כן מתיר לו הלנת שכר או בטיחות גרועה). זה מספיק חשוב כדי לוותר לגמרי על כל עסק שלא מסוגל לעמוד בתנאים האלו.

ומה דעתך?

אחרי שנסכים או לא נסכים על העקרון של ראוי או לא להטיל מגבלות על מעסיק (כלומר ראוי או לא להטיל מגבלות על חוזים בין שני אנשים ומתי), יהיה אפשר לדבר על פייסבוק..
696423
לא כל כך.
אם אתה מנהל מקום עבודה שהדרך היחידה לנהל אותו היא הקפדה על הדקה, תפטר את העובד, הוא ימצא לו מקום עבודה גמיש יותר, ואתה תשכור את העובד הפרוסי הפדנט שיגיע פונקט על הדקה.

אם אתה קונס עובד - אתה פשוטו כמשמעו - גונב.

_____________
אגב, יש עסקים שאשכרה מבוססים על זה, כפי שהתפרסם בזמנו שקבלנים נותנים הצעות מחיר מפסידניות (פחות משכר מינימום X מספר עובדים), ובעצם משלימים את הרווח מקנסות.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים