בתשובה לאפופידס, 25/01/19 13:31
ספר מסוכן 703882
בקשר לסוגיה מה צריך הממסד לעשות עם רופאים שמביעים דעות סוררות, ממש לאחרונה הדילמה עלתה במערכת בישראל. משרד הבריאות החל לפעול נגד רופאים המתנגדים לחיסונים, וועדת האתיקה של הסתדרות הרופאים נדרשה לעניין. אני חושב שהכיוון שלה משכנע:

"לתופעה של רופא ששוחה נגד הזרם יש היסטוריה ארוכה והיא חלק בלתי נפרד מהתפתחות הרפואה. ישנן אין ספור דוגמאות שבזכות רופא אחד גילתה הרפואה שהיא שגתה לאורך הדרך", אמרה ד"ר תמי קרני, יו"ר הלשכה לאתיקה בהסתדרות הרפואית. "אחת הדוגמאות היא ד"ר איגנז סמלווייס שבאמצע המאה ה-‏19 גילה שצריך לשטוף ידיים בין טיפול ביולדת אחת לאחרת, מה שהתברר כעניין דרמטי בהתפתחות זיהומים. ולכן חשוב מאד לשמר אצל רופאים וחוקרים רוח חופשית. נייר העמדה שלנו מדבר על איזונים", הסבירה.

נייר העמדה החדש של הר"י שיתפרסם בקרוב קובע כי אם רופא מחזיק בדעה הסותרת את הדעה המקובלת, הוא נדרש להוכיח אותה בכלים מחקריים מקובלים, ואיסוף נתונים, ולדון בה בפורומים ובכנסים מדעיים ורפואיים. קרני משוכנעת שאם היו מוצגות ראיות מדעיות מובהקות ומשכנעות בנוגע לנזקים או חוסר יעילות של החיסונים, העולם הרפואי היה מאמץ אותן.

לדבריה, הפצת רעיונות מסוג זה ישירות לציבור, מבלי לקיים דיון רפואי מעמיק, גורמת נזק. "ישנם כללים בסיסיים שצריך לעמוד בהם. אם העמדה המקובלת והרשמית היא שהימנעות מחיסונים מסכנת חיים, ורופא מונע את הטיפול הזה, מבלי שעבר דרך הפורומים הרפואיים הנדרשים, הוא גורם נזק", אמרה קרני, "ואם רופא מופיע בתקשורת הוא צריך לציין באופן ברור מה העמדה המקובלת, ושהוא החריג. ועוד דבר: אם רופא מצוי בתקופה של התפרצות מחלה, בזמן שבמערכת עוסקים בהצלת חיים – כדאי גם לחשוב היטב האם זה הזמן הנכון לנהל את המאבק הזה".

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים