בתשובה לצפריר כהן, 26/09/19 6:11
עברנו את הבחירות 709737
רג'ו די קלבריה ?
עברנו את הבחירות 709752
מה הקשר לאיראנים ומזרחיים?

בכל מקרה, העיר היא אחת מעשר.
עברנו את הבחירות 709757
בית שאן?
עברנו את הבחירות 709763
נכון. רוצה לפרט?
עברנו את הבחירות 709772
די ניחשתי.
בית שאן, סקיתופוליס בשמה היווני היתה בירת הדקאפוליס, ברית עשרת הערים בימי בית שני. הסקיתים הוא הכינוי היווני לקבוצת עמים נוודים שמוצאם כנראה מן הרמה שבמזרח איראן מעבר להרי הזגרוס. שבטים נוודים שלפעמים כונו סקיתים ולפעמים בשמות אחרים הופיעו בזמנים שונים בשטחים שמצפון לאימפריות הפרסית והפרתית (היום בערך דר' אוקראינה) ועד מז' אירופה והבלקן. בשפה האשורית הם כונו ''אישגוזה'' ולכן משערים שהתנ''ך מכנה אותם אשכנז.
עברנו את הבחירות 709775
שמה של העיר שונה חזרה לשם שדומה לבית שאן על ידי הכובשים הערבים.

ושפתם של הסקיתים היתה ממשפחת שפות שנקראת „שפות איראניות מזרחיות״.

לא לגמרי ברור למה קראו לבית שאן סקיתופוליס. ראיתי בכמה מקומות השערה שהיא לא נקראה על שם סקיתים אלא על שם בני עמים נוודים אחרים מאותו אזור כלל, שכונו כולם לעיתים „סקיתים״ על ידי היוונים.
עברנו את הבחירות 709773
אאז''ן יוסף בן מתיתיהו מספר שמקור השם סקיתופוליס הוא בשכירי חרב סקיתים ''גמלאים'' שאחד המלכים החשמונאים יישב שם.
עברנו את הבחירות 709758
לפי ויקיפדיה [ לא בדקתי את המקור] העיר רג'ו די קלבריה [ויקיפדיה] בדרום איטליה - בשפיץ של המגף- נוסדה על ידי נינו של נח מר אשכנז (דמות מקראית) [ויקיפדיה].
לפי ויקי האנגליזית - הערבים כבשו את רג'יו בשנת 918 ומכרו את מרבית תושביה לעבדות, ובמשך תקופות קצרות במאות ה-‏10 עד ה- 11 נשלטה העיר על ידי הערבים.

וממקום אחר -
בספרות היהודית בימי הביניים הביטוי אשכנז התייחס להאימפריה הרומית הקדושה [ויקיפדיה] או בשמה המאוחר גרמניה . יתכן ומקור השם נגזר מן השם Scanzia ,Scandza -סקנדינביה הנחשבת למולדתם של שבטים גרמאניים אחדים והנורדים .

בתקופה הנאצית רעיון הגזע הארי [ויקיפדיה] הסתמך על מוצא הגרמנים ‏1 מארץ הארים - איראן [ פרס], אם כי השוואות DNA מוכיחות שהקשר הוא בין תושבי צפון הודו, פרס ומזרח אירופה וצפון אירופה. [ לשאלתך מה הקשר בין האיראנים למזרחיים]

כך או כך - תשובה מלאה אך לא נכונה .

1 הצוענים יותר קרובים גנטית לארים מהגרמנים
עברנו את הבחירות 709778
פעם שמתי לב שמעולם לא שמעתי על גרמני שנולד אחרי 1945 וקראו לו "אדולף". לא בדקתי סטטיסטית, אבל יש לי הרגשה שהשם הזה סבל מצניחה בפופולריות שלו, משום מה. ועכשיו חשבתי על זה שיהודים דווקא לא התקשו, דווקא אז ועד היום, לקרוא לילד שלהם "ארי".
עברנו את הבחירות 709781
לפני כ-‏25 שנה ביקרתי באיי סיישל. האיים האלו יושבו ע"י חוואים צרפתיים/איטלקיים שלעתים קרובות התמשפחו עם נשים שחורות מאפריקה שמעבר לים. האוכלוסיה שם מגוונת בבני תערובת מושכי עין. אחד ממדריכי הצלילה שם היה בחור שחור עור שגוון עורו תואר בעברית יפה כגוון הבנה (שחור ולא חום). הבחור כנראה סבל מהתקרחות וראשו המגולח היה זרוע שורשי שיער בצבע אדום להבה. שמו של הבחור היה אדולף.
מאחר ואדולף הוא שם שקיים אצל גרמנים, צרפתים, שוויצרים וסקנדינבים, הם מן הסתם הפיצו אותו לכל הקולוניות שלהם ושם ההקשר ההיטלראי פחות חזק.
עברנו את הבחירות 709782
גם אני שיערתי בדיוק אותו דבר על הפופולריות של "אדולף". רק בזכות התגובה שלך בדקתי עכשיו, ואני רואה שבקיץ 2018 היו בגרמניה 46,000 איש בשם אדולף. עם זאת,

The majority of Adolfs still living in Germany are elderly and named before the end of World War II. The name has become rare since then. Official records show that only 13 children were named Adolf between 2006 and 2013. It has made a minor comeback in recent years, with 46 children named Adolf since 2013.

ויש גם שתי פיסות טריוויה נחמדות:
Adidas, the sportswear company, is named after its founder, Adolf 'Adi' Dassler, who was born in 1900. The real name of Harpo Marx of the Marx Brothers was originally Adolph, though he changed it to Arthur before the rise of Hitler.

עברנו את הבחירות 709784
תודה. (''אדולף מרקס'' נשמע כמו נפש מסוכסכת אידיאולוגית.)
עברנו את הבחירות 709803
נזכרתי שקראתי על קומדיה גרמנית Der Vorname מלפני כמה שנים על הורים שהחליטו לקרא לתינוק אדולף. מסתבר שזאת גירסה לסרט אמריקאי שהיה גירסה לסרט צרפתי.

וגם זוג בריטי שהחליט לקרא לתינוק על שם אדולף היטלר הורשעו בחברות בארגון נאו-נאצי לא חוקי.

המבוגרים אולי זוכרים שחקן מפורסם, אמריקאי בשם אדולף מאנז'ו ששיחק עם קירק דוגלאס באחד מסרטי האנטי-מלחמה הקלאסיים Paths of Glory בשנות החמישים.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים