714377
שאלה לביולוגים ולרופאים שבקהל: האם בפרק הזמן שבו חום הגוף עולה כתוצאה מזיהום "קל" (נניח הצטננות) גדלה העמידות בפני הידבקות או דגירה של זיהומים אחרים (נניח קורונה)?
חוששני... 714389
גם אם חום גבוה מעכב קצת את הנגיף, העומס על מערכת החיסון מבטל את היתרון הקטן הזה. הספק ייצור הנוגדנים של הגוף מוגבל, וזאת הסיבה לכך שבעת מחלה האדם חשוף יותר לחיידקים או וירוסים אחרים שמנצלים את ההזדמנות. דלקת ריאות כסיבוך של שפעת והתלקחות של הרפס בעקבות מחלה הן דוגמאות ידועות.

לך ולקוראים הקבועים אין צורך להזכיר, אבל לטובת קוראים מזדמנים: אני לא רופא ולא ביולוג, בקושי פוסק הלכות.
חוששני... 724059
ואולי ההיפך הוא הנכון . לא קל לבדוק את הרעיון אבל כשיתחילו החיסונים נגד השפעת אפשר אולי יהיה להבחין באפקט באופן סטטיסטי.
חוששני... 724067
מעניין.
זה מתאים לגישה הכללית שלי לגוף האדם, שפועל ההיפך ממכונה: ככל שאתה מעמיס עליו כך הוא מסתגל ומתחשל, וככל שאתה מקל עליו הוא נחלש‏1
___________
1 צפיפות עצם, לדוגמה- אצל סבלים, עובדי משרד ואסטרונאוטים. שכיחות נמוכה של אלרגיות ואסתמה בפרט אצל האיימיש.
אפרופו חום 714539
משרד הבריאות הצרפתי ממליץ לא להשתמש בתרופות נוגדות דלקת ממשפחת ה-NSAIDS (וגם סטרואידים אבל אלה ממילא ניתנים רק במשרשם רופא שאמור לדעת) לא רק בגלל ההשפעה שלהן בכיוון הורדת החום, אלא מפני שיש אינדיקציות לכך שהן מחמירות את המחלה. אין עדיין מספיק מחקרים כפולי סמיות בנדון , כך שייתכן שהממצאים לא תקפים מכל הסיבות הרגילות, אבל אם אני הייתי מפתח כעת מחלה דמויית שפעת לא הייתי מתקרב לשום תרופה מהמשפחה הזאת - ובכלל אל הייתי מנסה להוריד את החום - ואם הייתי משרד הבריאות הייתי מציע לציבור כולו לנהוג כך לפחות עד שמדברים עם רופא. נראה לי שבעת הזאת תרופות הומיאופטיות הן התרופות היחידות שהייתי לוקח.

למי שאינו יודע: תרופות נפוצות ו"ידידותיות" כמו אספירין, נורופן ואדויל שייכות למשפחה הזאת.

לקריאה מהנה: https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to...
אפרופו חום 714541
אז אקמול או אופטלגין זה בסדר?
אפרופו חום 714542
אני חושב שככל האפשר כדאי להימנע מהורדת חום בכלל - זאת ככל הנראה תגובה טובה של הגוף שעוזרת למלחמה בפולשים. ברור שכשהחום גבוה, בעיקר אצל ילדים, צריך להתייעץ ברופא ולא בשוטים, כי פרכוסי חום הם לא משהו מומלץ.
אפרופו חום 714544
חשבתי שהיום חום גבוה שם אותך בקבוצה שמוגדרת כמחויבת בבדיקות, וחלק מהסכנה היא שלמרות שיש לך סתם שפעת, יבודדו אותך במלונית ל-‏5 שבועות (עם הרבה נשאים פוטנציאליים) מחוץ לבית ורחוק מהמשפחה.
זה יכול לשנות חלק ממערכת השיקולים.
אפרופו חום 714549
לא מצאתי באתר של משרד הבריאות שום התייחסות ל NSAIDS ולהורדת חום בכלל, ואני לא יודע אם זה בגלל צורת ניהול המשבר המשובחת שלהם או בגלל שהעדויות המחקריות חלשות מדי (אם כי אני הייתי מעדיף לטעות בכיוון המחמיר). למיטב הבנתי אם יעשו לך בדיקה שתצא שלילית לא יאשפזו אותך בשום מקום, ואם היא תצא חיובית אני משער שתעדיף להיות רחוק מהמשפחה. אבל, כמו שאומרים חברים שלי, מלון "דן פנורמה" לא משהו, מוטב לחכות לסבב של יערות הכרמל.
אפרופו חום 714551
יערות הכרמל באמת מתאים, הם ממילא לא מקבלים שם ילדים. אם רוצים בידוד איכותי אולי שווה גם ללכת על בראשית במצפה רמון, אפילו לווירוסים קשה למצוא איפה זה על המפה.
אפרופו חום 714559
מפתיע אותי כבר שנים שאין ידע מדעי מבוסס (נכון?) האם חום עוזר או מזיק או למל"מ, ואם למל"מ אז למה הוא קרה אבולוציונית, ואיך התשובה לשתי השאלות האלו משתנה בין חום 37.5 ל-‏39 ל-‏42? זו באמת שאלה פתוחה, או שאני מחמיץ משהו? לפחות השאלה הראשונה אמורה להיות די קלה למחקר, ומאוד מתבקשת.
אפרופו חום 714565
שאלה מצוינת.
אחת מתשובות הסבתא שאני מכיר, זה שהחום מכריח אותך להישאר בבית במיטה ולנוח, במקום להמשיך להוציא את האנרגיה שלך ברדיפה אחרי ממותות ובאגים בקומפילציה. זה מפנה אנרגיה למערכת החיסון לעשות את שלה.
אגב, מל"מ?/
אפרופו חום 714567
למל”ם - לא מועיל, לא מזיק.
אפרופו חום 714569
אני חושב שהחום הוא סימפטום ולא הפעולה עצמה. הוא תוצאת לואי של מה שהגוף עושה נגד הגופים הזרים ולכן השאלה האבולוציונית לא תופסת. זה כמו לשאול בשביל מה מנוע של מכונית מתחמם כאשר הוא מתאמץ.
אפרופו חום 714570
אבל לרוב כשיש לך חום אתה מרגיש שקר לך, לא שחם לך.
אפרופו חום 714575
כבר דיברנו על כך.
תגובה 610946 והמשכה מתגובה 667446
אפרופו חום 714572
אכן תשובת סבתא מוכרת. קושי אחד בה הוא שנראה לי שהיה קל מאוד לאבולוציה להביא לאותה תוצאה עם תחושת עייפות סתם, בלי להעלות את חום הגוף. קושי שני הוא בתחום ה-‏42 מעלות. את שני הקשיים אני יכול לתרץ איכשהו, אבל לא להתשכנע בתרוצים האלה.
אפרופו חום 714580
אפילו אחרי כמעט עשור של טיפול בילדות קטנות, אני לא בטוח שהגוף מגיע לטמפרטורה המסוכנת של 42 כל כל מהר, אם בכלל.
תחושת עייפות היא לא תמריץ מספיק חזק, ראיתי מגוון מקרים בהם אנשים מתגברים עליה בנצלחה, החל מקורסים בצבא וכלה בשעות לימודים ארוכות לתוך הלילה. התעלול עם החום הרבה יותר אפקטיבי.
יכול להיות אגב שזה מצטרף להפיכת הסביבה לפחות ידידותיים גם לחיידקים, ונוצר אפקט משולב שלא קרה אצל השבט המתעייף שלך.
אפרופו חום 714577
טכנית, החום הוא תגובה של הגוף לזיהום (יש איזשהו איזור במוח שהוא מעין תרמוסטט שאחראי על וויסות טמפ'). התאוריה שקראתי היא שטמפ' גבוהה יותר מקשה על מזיקים מסויימים להתרבות. https://www.quora.com/Why-does-body-temperature-rise-...

לי זה דווקא נשמע לי סביר מאד אבולוציונית. יונקים בלאו הכי צריכים להתמודד עם ויסות טמפ' על פי כל מיני אותות פיזיולוגים. לפעמים הם צריכים להגביר את ייצור החום (נניח בלילה, כשקר) ולפעמים להוריד אותו. חלק מהאוכלוסייה תהיה רגישה לעוד קצת אותות. אם יהיה בזה יתרון מסיבה כלשהי, אז התכונה הזו תתפשט.
אפרופו ספקולציה 714582
ואני תוהה - גם וירוסים רגישים לחום?
(בעצם, היתה איזה שמועה כזו בקשר לקורונה, אבל לגבי חום חיצוני - האם קשור?)
אפרופו חום 714574
Fever#Usefulness [Wikipedia] מציעה כמה תועלות אפשריות של חום במלחמה בזיהומים, כולם לכאורה עם תמיכה מחקרית כזו או אחרת. עושה רושם שהכף נוטה לכיוון שהחום הוא יוזמה (הוסף מרכאות לפי הטעם) מפורשת של הגוף, ולא תוצר לוואי של פעולת המערכת החיסונית במו בהשערה של שוקי. אבל אם כך, האם לא היינו מצפים שלתרופות להורדת חום יהיה נזק מובהק (אפילו אם לא דרמטי, אז מובהק סטטיסטית), שקל לגלות אותו במחקר?
אפרופו חום 714576
ומי יממן את המחקר? חברות התרופות?

אאז"נ יש עדויות מחקריות לכך שפעילות גורמים במערכת החיסונית (תאי ה T?) מתגברת כשיש לך חום.
אפרופו חום 714587
אני חושב שזה מחקר מספיק פשוט וזול שמחלקות בבתי חולים, חוקרים באקדמיה ומבטחים רפואיים יכולים להרשות אותו לעצמם גם בלי תמיכה מחברת תרופות.
אפרופו חום 714579
התועלת המרכזית בתרופות להורדת חום היא בשיפור ההרגשה של החולה.
זה גורם לכך שהחולה לא מרגיש חולה ועוסק בענייניו כרגיל, ולא נותן לגוף שלו את המנוחה כדי שיתמודד בעצמו עם המחלה.

לרוב משככי הכאבים/תרופות להורדת חום (כולם חוץ מפרצטמול, אני חושב) יש תועלת רפואית נוספת בכך שהן אנטי דלקתיות. אם החום הוא תוצאה של דלקת התרופות מטפלות גם בדלקת.
אפרופו חום 714598
...וזאת הבעיה.
אפרופו חום 714599
תרופה אנטי-דלקתית עוזרת כאשר הדלקת היא תוצאה של חבלה (מכה, שבר, פריצת דיסק), תגובה אלרגית או מחלה אוטו-אימונית. כאשר הסיבה לדלקת היא זיהום חיידקי, פטרייתי או נגיפי, לדלקת יש תפקיד בחיסול הזיהום ולא כדאי לדכא אותה יותר מדי.
אפרופו חום 714606
אדרבא.
שוב ושוב אני מקבל חיזוקים לרתיעה האינטואיטיבית שלי מתרופות.
אפרופו חום 714622
האם לכל היונקים (למשל) יש עליית חום כתוצאה מזיהום?
אפרופו חום 714625
לא לכולם אבל לחלקם.
אפרופו חום 714543
חדשות רעות לאנשים הרבים שמדללים את דמם על בסיס יומי עם קרטייה
אפרופו חום 714548
מחר אני צריך לקחת תרופות בקופ''ח, מעניין אם הרוקח יזהיר אותי מהאספירין.
אפרופו חום 714555
וחמור מזה, האם האספירין יזהיר אותך מהרוקח.
אפרופו חום 714603
לא הזהיר.
אפרופו חום 714609
מקווה שאתה נזהרת.
אפרופו חום 714610
בהחלט. למרות שזמן מחצית החיים של אספירין מאפשר (כנראה) להפסיק ליטול אותו כאשר מתגלים סימפטומים ראשונים אני לא רואה סיבה טובה לקחת סיכון, מה עוד שבמקרה שלי התועלת בנטילתו מוטלת בספק מלכתחילה.
אפרופו חום 714634
לפני כמה שנים קראתי באינטרנט טענה (אין לינק ואין אחריות) שהפסקת נטילת אספירין לאחר תקופה של שימוש מדי יום, מעלה באופן משמעותי את הסיכון לקרישים לעומת מי שמלכתחילה לא השתמש (אפקטים של פיצוי ואוברשוט). נדמה לי שמינון האספירין המקובל לדילול דם (קרטייה ליום) נמוך פי 4 או 5 מבכדור יחיד המיועד להורדת חום ושיכוך כאבים. אני מציע בחום(!) שתתייעץ עם הרופא המטפל לפני שתקבל החלטה.
אפרופו חום 714638
זה ידוע לי והכל בשליטה. תודה!
אפרופו חום 714640
לפני דקות ספורות ראיתי את פרופ' שלמה מור יוסף שהיה בשעתו מנכ"ל הדסה אומר שאין להצעה הצרפתית "שום אימות מכל מקום אחר" ולפיכך הכתיר זאת כ "fake news". המצב העובדתי הוא כפי שמתואר בקישור שנתתי להודעה הקודמת כלומר יש ספקות לגבי חוזקן של העדויות הקיימות, אלא שהפרופ' הנכבד כנראה לא טרח לבדוק מכלי ראשון‏2 למרות שהוא מספר שהופנו אליו הרבה שאלות בנדון. לדעתי זה מקרה קלאסי שבו מחיר השגיאה הוא הפרמטר החשוב בקבלת ההחלטה, ואין שום סיבה לקחת סיכונים רק בשביל להרגיש קצת יותר טוב, בטח לא עבור אנשים זקנים. ברור שאני לא מדבר על מי שנוטל תרופות אלה דרך קבע, בשביל זה יש לו רופא.

האם כל זה חלק ממלחמה סמויה של חברות התרופות?
_____________
1- גם אני לא, אבל אני לא נותן עצות רפואיות למאות אלפי מאזינים.
אפרופו חום 714655
עפ"י "הארץ" העמדה של "מומחים בתחום":

"נכון לעכשיו, אין התייחסות רשמית במשרד הבריאות לנושא. באופן לא רשמי, מומחים בתחום מסכימים עם השורה התחתונה של המאמר ב-BMJ, לפיהן ליתר ביטחון, ישנן חלופות פשוטות ובטוחות להורדת חום כמו פראצטמול, או אפילו חלופות לא תרופתיות, עבור אנשים ללא מחלות רקע. אולם במקרה של חולים המטופלים באיבופרופן בהוראת רופאים, אין להפסיק את הטיפול ללא התייעצות עם הרופא המטפל."
אפרופו חום 714957
בינתיים ארגון הבריאות העולמי שהצטרף להמלצה לפני כמה ימים חזר בו, וכעת מודיע ש"Based on currently available information, WHO does not recommend against the use of ibuprofen." אני, מכל מקום, לא חוזר לאספירין.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים