בתשובה להאלמון האיילי, 10/04/20 18:46
מספר המתים בישראל מאוד נמוך ביחס למספר החולים המאומתים. למה? 716647
האנומליה הזו הופיעה כבר בתחילת הדרך ונמשכת גם היום. התייחסתי אליה בפרוטרוט בתגובה 714392. אני השתמשתי באחוז תמותה שחושב עפ"י חלוקת מס' המתים במספר החולים תשעה ימים קודם לכן (ולא 14 כפי שהוצע כאן בפתיל), כי ההערכה היא לתמותה 14 יום אחרי הופעת התסמינים, ולהערכתי יש עיכוב של כחמישה ימים בין הופעת התסמינים לבין הדיווח על החולה (עד שמשיגים בדיקה, עד שמפענחים, עד שמדווחים).
כפי שהראיתי בתגובה ההיא, כבר מתחילת הדרך היו מדינות שבהן אחוז התמותה המחושב היה נמוך להפליא (גרמניה) ואחרות שבהן היה גבוה בצורה מחשידה (צרפת, ספרד, איטליה, בריטניה). הפער הזה נותר בעינו גם היום, אבל לגרמניה הצטרפו מאז עוד כמה מדינות, בהן אוסטריה, נורבגיה, אוסטרליה וישראל. בכולן אחוז התמותה המתוקן לפי החישוב שלי נע בטווח של 1.5-3%, בעוד במדינות אחרות, בהן כאלה שממש שכנות (למשל: צרפת, בריטניה, הולנד, שבדיה, ברזיל וכמובן ספרד ואיטליה), מקבלים אחוזי תמותה מתוקנים של 16-30% - הפרש עצום. בבדיקה שערכתי אתמול יש גם קבוצת ביניים - מדינות שבהן אחוז התמותה המתוקן עומד על 6-10%, בהן ארה"ב, טורקיה, שווייץ וקנדה.
מבין ההסברים שלך, אפשר לפסול את 1 (האפקט התחיל לקרות הרבה לפני שמדינות כמו צרפת ובריטניה היו קרובות לקריסת מערכות) ואת 4 (הוא קורה יותר מדי בעקביות כבר הרבה זמן). 2 בהחלט משמעותי, והוא לדעתי הסיבה לכך שישראל במצב קצת יותר טוב מאחיותיה לקבוצה (את"מ של 1.6% לעומת 2.3% בנורבגיה או 3.6% בגרמניה), אבל לא יכול להסביר פערים כל-כך עצומים (בבריטניה את"מ של 31% - פי 20 מאשר בישראל!) ולכן לדעתי ההסבר הטוב ביותר הוא 3 - ההבדל בין הקבוצות הוא במספר הבדיקות וביעילותן, מה שמגדיל את המכנה (מספר המקרים המאומתים). אפשר בהחלט לראות שהמדינות בקבוצה ה'טובה' מצטיינות כולם במספר בדיקות רב יחסית לאוכלוסייה, ואנחנו יודעים שהן ביצעו אותן מוקדם וביעילות רבה יחסית. מצד שני, בארה"ב אמנם נערכו המוווון בדיקות, אבל יחסית בשלב מאוחר, ולכן היעילות שלהן נמוכה יותר, ובספרד ואיטליה גם ביצעו הרבה בדיקות, אבל מאוחר - ומעט בדיקות יחסית למספר החולים. המדינות במצב הגרוע ביותר לפי מדד זה הן צרפת, בריטניה ושבדיה, שם יש בעיית בדיקות רצינית - בייחוד בשבדיה, שבה במוצהר לא בודקים את מי שלא מתאשפז. שבדיה היא גם המדינה היחידה שבה היתה עלייה מהותית באת"מ מהפעם הראשונה שבדקתי ועד אתמול.
בקיצור - מספר המתים הנמוך בישראל הוא צירוף של אבחון איכותי, שמפספס יחסית מעט מקרים סימפטומטיים, ואוכלוסייה צעירה.
לגבי רוסיה - היו דיווחים לא מעטים על 'מגיפה של דלקת ריאות' באזור מוסקבה בפברואר ותחילת מרץ, ולדעתי הרבה מאוד תמותה מקורונה נרשמה תחת סעיפים אחרים (במכוון או במקרה).

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים