בתשובה לנדב, 14/06/20 0:32
720825
זאת דרך אחת (לדעתי תמימה) להסתכל על זה.

דרך אחרת היא זאת: כל תרבות אנושית בהסטוריה שאפשר לחשוב עליה בנויה על אי אמת (או ליתר דיוק: שקרים מופרכים).
מרופא האליל של השבט ועד מתן אשראי. מאלי האולימפוס ועד הלאומיות המודרנית. מרצון האלים ועד טובת המדינה. מטקסים פגניים של קשירת רצועות עור ועד ללגימת אקונומיקה כי איזה דביל ג׳ינג׳י בשלטון אמר שכדאי. מהאידאות של הפילוסופים היווניים ועד ל״חוכמות״ של מירי רגב. זה אולי הדבר הכי בסיסי במין האנושי: אנחנו מנהלים את כל המבנים החברתיים, חיי הרוח, חיי היום יום והאירגונים שלנו על בסיס סיפורים מצוצים מן האצבע, מציאות וירטואלית והבלי המטריקס.

כל העידנים של התרבות האנושית הם הדבר שאתה מכנה ״עידן פוסט אמת״ (בטעות - כי עידן בו תרבות מבססת את עצמה על חשיבה רציונלית וחתירה לאמת מעולם לא היתה קיימת בהיסטוריה האנושית). ההבדל בין העבר להווה הוא לא מעבר מאמת לשקר אלא פשוט ביזור הכוח והיכולת לשקר ולאגד סביבך מבנה חברתי בועתי של אנשים שמשקרים לעצמם במקום הסדר החברתי הרגיל של אליטה שמשקרת לנתיניה.

אנחנו עוברים ממצב של מונופולים של שקר שבד״כ שלטו על המציאות הוירטואלית של האנשים שחיים בה על בסיס גאוגרפי (נולדת באיזור גאוגרפי מסוים אז סביר להניח שהאמנת בכל השטויות שכל האנשים סביבך מאמינים בהן) למצב של המון קורפורטיבים קטנים של שקרים וכזבים חוצי גבולות ומרחק גאוגרפי.

העולם כרגע במצב של אנומליה חברתית: מבנים חברתיים רבים עדיין מבוססים על ״העולם הישן״ בו הכוח לשקר מצוי בידיים בודדות לבין אותו ״עולם חדש״ בו כל שנוזל עם מקלדת וחשבון פייסבוק יכול לברוא ולתחזק קהילה שמתאגדת סביב שקרים משלה. המתח בין העולמות הוא לא מתח בין אמת לשקרים אלא מתחים של מרכזי כוח והיכולת לעצב מבנים חברתיים מתפקדים.
אמת לשעתה 720832
לא כל מה שאינו נכון הוא שקר. שקר היא טענה שידוע שאינה נכונה. המאמר עוסק במקרה של שקר. גם האקונומיקה היא שקר, או לפחות מחדל של בירור אמת (בעיקרון יכול להיות שטראמפ לא יודע מהי האמת במקרה הזה, אבל מחובתו לדעת).
720855
מה לגבי הממסד המדעי? איפה הוא נכנס בכל הסיפור שלך, האם גם הוא פיקציה מצוצה מהאצבע?

הדברית שמנית, האידאות, הדתות וכו - אינם שקרים. אלו ניסיונות, מגושמים יותר או פחות - להגיע לאמת ולתאר אותה. אולי יש ביניהם כמה שקרים ציניים שנועדו לשלוט באוכלוסיה אבל אלו לא הרוב. האם התקיים פעם עידן שבו האמת הייתה נר לרגליהןם של כל בני האדם? כנראה שלא. אבל היו עידנים שהיה בהם מעט יותר כבוד לסמכות (מדעית, לדוגמא), ומשקל רב יותר ניתן לדעתם של אנשים שהקדישו את חייהם למחקר בנושא. היום, נראה שההבדל בין מדען לבין מישהו שראה כמה סרטונים ביוטיוב הולך ומצטמצם, ההירכיה נעלמת. וזה עידן שיש בו פחות אמת, או פחות כבוד לאמת מאשר עידנים קודמים.

האם לדעתך יש אמת? האם יש לנו איזושהי יכולת מוגבלת להתקרב אליה? האם יש לדעתך חברות או אנשים או ממסדים שיותר קרובים אליה מאשר אחרים? או אתה אומר הכל שקרים ובדיות וזהו?

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים