בתשובה לשוקי שמאל, 21/06/20 19:48
721044
למה אובר רייטד ?

כאשר ניתקלתי לראשונה בספר קיצור תולדות האנושות (לפני מספר שנים) צרמה באוזני הטענה שלו שהשליטה בשפה קפצה קפיצת מדרגה לפני 75 אלף שנה, טענה זו לא שיכנעה אותי משום ששימוש בשפה היא דבר כל כך מורכב ושזור בכושר החשיבה הרציונליות (ובמושגים מופשטים) עד שקשה לחשוב שזה תהליך שיכול לקרות כהרף עין דווקא לפני 75 אלף שנה. אילו הייתי צריך להמר היית מהמר שכושר הדיבור התפתח באיטיות במקביל להתפתחות המוח ( כלומר התפתחות הדרגתית משך 3.5 מיליון שנים בקירוב, מאז ימי האוסטרולופיתקנים הראשונים).

טענה מוגזמת זו היא הסיבה העיקרית שנימנעתי מלקנות את הספר אז, לפני 3 שנים בערך. אבל — יצא לי לשמוע את הררי בערך ב- 10 הרצאות ביוטיוב (באנגלית !), והתרשמתי שלמרות שהוא נוטה למסקנות גורפות שווה לשמוע רעיונות שלו.

אילו הייתי מסווג את הררי על
סמך הראיונות שלו ביוטיוב, הייתי מגדיר אותו בתור היסטוריוסוף, כלומר שילוב של היסטוריון ופילוסוף. שווה עיון.

אשר לעניין קריאת הספר ספיינס באנגלית. במקרה , חשבתי שזה רעיון לא רע למי שרוצה לשפר את ידיעותיו באנגלית דרך קריאה. זאת משום שליובל הררי יש סיגנון דיבור באנגלית מוצלח לצורך זה (סיגנונו פשוט , מילים בסיסיות, עם זאת סגנונו בהיר ומעניין). הצעות הקריאה באנגלית הגרועות ביותר שניסיתי מעודי היו של ספרים בסגנון דיבור "גבוה" שבגללן הפסקתי את הקריאה לפני שהגעתי לעמוד 10. יתכן שאשקול לקרוא באנגלית ספר של יוטיובר שהניק שלו virtuallynative, שגם הוא צנוע מאוד באוצר מילים ועם זאת הוא מעניין בתחום המומחיות שלו (איך ללמוד ביעילות אנגלית כשפה זרה).
721050
נו טוב. אלך אחריך לתחום שבו הידע שלי מזערי ומפוקפק לחלוטין, אבל עד כמה שאני מבין כל עניין הדיבור הרבה יותר פשוט ממה שתיארת. למעשה גם לקופים יש יכולת ביטוי די מרשימה וגם לבע"ח אחרים. הטריק הוא לגמרי מכאני, איזושהי מוטציה די פשוטה יצרה שינוי מבני קטן בלוע/גרוגרת האנושית שיצרה אפשרות להפקת מגוון צלילים וקולות הרבה יותר רחב, דבר שהוכח כיתרון הישרדותי אדיר בקבוצות ההולכות וגדלות גם של הספיינס וכנראה גם של המתחרים (הניאנדרטלים למיניהם). בסה"כ לח'ברה הפרהיסטוריים היה עולם מושגים דתי אומנותי וחברתי די מפתיע. מה שהיה חסר, היה דוקא היכולת לדבר ברור גם בקולות נמוכים.
לא מסכים. 721061
הדיבור, הוא מימשק נוח ל"תוכנה" מורכבת ועצומה. התוכנה היא היכולת של קליפת המוח לתפוס את העולם סביבו במונחים של אבסטרקציות. דוגמא (פרימיטיבית): עץ במובן האסבסטרקטי הוא מושג גנרי שמאפיין את כל סוגי העצים שיתכנו. יובל הררי נותן עוד דוגמאות לאבסטרקציות הרבה יותר מורכבות מאשר המושג "עץ".

ההיטפלות ל"מימשק" של תוכנה ווהצגתה כאילו היא "מייצגת ומייצרת " את התוכנה שמתחבאת מאחורי המימשק, זו תפיסה מוטעית לחלוטין כפי שכל מי שנגע ברצינות במדעי מחשב יאמר לך.

לקופים יש יכולת לדבר באמצעות הקולות הצווחניים שלהם, אם הם היו מסוגלים לחשוב במושגים מופשטים. זה לא כל כך מסובך , כל אילם שמדבר בשפת סימנים עושה זאת ללא שימוש בכלים קוליים, כי זה לא הכלי היחיד האפשרי, זה רק כלי נוח יותר.

התפתחות כלי הדיבור האנושיים ככל הנראה לא התפתחו בגלל מוטציה אקראית אלא באמצעות שורה ארוכה מאוד של מיקרואוולוציות בכלי הדיבור, שכל אחת מהן שיפרה את היכולת הטכנית של העברת מסר על ידי הדיבור. כל זאת — כאשר היכולת הפוטנציאלית לחשוב במושגים מופשטים היתה כבר קיימת ברמה ניכרת גם כאשר הפרטים (האנשים הקדמונים) לא שוחחו זה עם זה. הערך האבולוציוני המוסף המיידי למיקרואוולוציוני בתחום הדיבור — היה בכך שפרט אחד העביר ביעילות טובה יותר את המחשבות שלו ובכך יכול היה ליצור ביתר קלות "קשר קואליציה" איתו.
לא מסכים. 721063
אנסה אולי להביא בהמשך קליפ של היוטיובר virtuallynative שבו הוא מדבר על יחסי גומלין בין שפה לבין תכנים שעומדים מאחורי שפה. זו לא ראיה ,
אחת-לאחת לגבי הטיעון של דיבור כמיממשק בין מחשבה אבסטרקטית לדיבור , אבל קליפ זה נותן הארה לגבי טיעון המימשק.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים