בתשובה לאיתן, 03/03/21 20:08
אבולוציה של ציידים 733806
נשמע כמו הגיגים בתחפושת של מחקר מדעי.

אפשר להביא הגיגים אחרים, גם הם ללא נוכחות. למשל:

1)
היכולות הקוגניטיבית התפתחו בגלל התפתחות "תעשיית כלים" (מאז הומו האביליס). יכולת קוגניטיבית משפרת את היכולת להתפרנס ולהתעשר מאומנות של יצירת כלים, לפיכך מייצרי הכלים זכו לגדל הרבה צאצאים.

2)
האדן הקדמון חי בתוך שבט ,(לרבות חמולה). היכולות הקוגניטיבית יצרה קידום חברתי בתוך חברה שבטית, כי יצירת קואליציות שולטות דורשת אינטליגנציה.

(הדגמה לנאמר יש בחברה של שימפנזות, השולט בלהקת שימפנזים הוא זה שמצליח להקים סביבו קואליציה חזקה ויציבה, לאו דווקא השימפנזה החזק.)

שליטה בשבט מגדילה בהרבה את מספר הצאצאים של ראש הקואליציה.
אבולוציה של ציידים 733807
הם גם מנסים לתמוך את הסברה הזו בעובדות. הנה סיקור קצת יותר רציני של המאמר שלהם:
(בעקבות דיון שמתנהל במדע על הגורמים להכחדת החיות הגדולות באמריקה בערך בזמן שהאדם הגיע לשם: האם זה בגלל השפעת האדם או בגלל השינוי האקלימי של סיום תקופת הקרח בדיוק באותו הזמן. לאחרונה דווקא נמצאו תימוכין למתאם טוב בין שינויים אקלימיים להכחדה)
אבולוציה של ציידים 733809
(הלוגיקה שאני למדתי היתה קופצת וטוענת שזה שיש מתאם בין שינויים אקלימיים להכחדה זה לא אומר כלום על זה שהאדם הכחיד את החיות הגדולות באוסטרליה ואמריקה - ואגב שתיהן בהפרש של אלפי שנים זו מזו).
אבולוציה של ציידים 733813
ברור: זהו הסבר חלופי. בכל מקרה כרגע אין מספיק נתונים (לדוגמה: אין אף עדות ישירה לכך שאדם אכל חיות גדולות באמריקה באותה תקופה) ולכן יש מקום להרבה הסברים. אצלנו דווקא יש ממצאים כאלה. נדמה לי שהטענה לגבי צמיחת האינטלקטואל עקב היכחדות הפילים הופיעה בפרק הראשון של הסדרה „והארץ הייתה תוהו ובוהו״ מפי החוקרים שחקרו את מערת קסם.
אבולוציה של ציידים 733817
טוב, יובל נוח הררי נשמע מאד משכנע (ומשוכנע), אבל אני מודה שלא טרחתי לעקוב אחרי כל מראי המקום שלו.
אבולוציה של ציידים 734802
אם אני לא טועה גם ג׳ראד דיימונד שותף לדעה של הררי בעניין.
אבולוציה של ציידים 734807
דווקא מערת קסם מחזקת את ההיפותזה שלי למעלה שגידול המוח הואץ בגלל שהאדם הפך ל"יוצר כלים".

ההיפותזה שלי :

* יצור כלים נתן העדפה מתמשכת למי שמוצלח בייצור כלים,
* הצלחה בייצור כלים מחייבת כושר קוגניטיבי טוב יותר. הצלחה בייצור כלים יוצרת עושר של מייצרי הכלים. העושר מאפשר גידול צאצאים רבים הרבה מעל הממוצע.
* ריבוי הצאצאים אצל יוצרי הכלים מגדיל את תפוצת הגנים שלהם, לרבות הגנים של כישורים קוגניטיביים.

מה כל זה קשור למערת קסם ?

מערת קסם,לפי הממצאים שלהם (כמות עצומה של כלי צור, מדורות רבות, טכנולוגיות של מירוק חלקי גוף חיות, כמויות ניכרות של כלים עשויים עצם) — היתה "חווה תעשייתית" שסיפקה כלים מכלים שונים לאנשים בסביבת המערה (קרובים ורחוקים).
אבולוציה של ציידים 734823
ההיפותזה שלך בהחלט סבירה ודי מקובלת, אלא שהיא סובלת מבעיה די מטרידה: היא לא מסבירה את הקיפאון בטכנולוגיית ייצור הכלים במשך מיליוני(?) שנים, ובהתאם גם לא יוטדעת לספר כלום על הסיבות להפשרת הקיפאון הזה. הכחדת בע"ח גדולים אולי קשורה לסיפור.
אבולוציה של ציידים 734852
היתה התקדמות איטית כל הזמן, בסדרי גודל של מאות אלפי שנה. לדוגמא, הספיינס כנראה היה זה שהמציא את הדת והחץ ככלי ציד שנורה למרחק.

יתכן שהכלים הקיימים ענו יפה על הצרכים של ציד וליקוט לכן לא הייתה סיבה להתפתחות מהירה. העדיפות הקוגניטיבית לא חייבת להתבטא בהמצאות חדשות אלא בייצור איכותי בטכנולוגיה קיימת, כמו שחשמלאי טוב לא חייב להמציא טכנולוגיה חדשה אלא רק לספק פתרון טוב לבעיה ברשת החשמל.

העלמות חיות גדולות בגלל צייד יכולה לקרות בגלל גידול רב של האוכלוסיה האנושית. לחיות גדולות יש בעיה של חוסר גיוון גנטי (מה שמאיט את האבולוציה שלהן ולכן חוסר הסתגלות לתנאים משתנים). כמו כן, כן אצל חיות גדולות יש התרבות איטית. לכן חיות גדולות מתקשות להתמודד עם צייד מסיבי.
אבולוציה של ציידים 734825
ייצור הכלים מותנית בהבשלת הטכנולוגיה שתייצר את הכלים. אם נקח בחשבון שהמצאת הדפוס הייתה מותנית בייצור הנייר או הדיו ,אז מה עוזרת לנו המערה ?

אני מקווה שהסברתי נכון את שאלתי.
אבולוציה של ציידים 734853
אמרתי למעלה (נדמה לי לשוטה הגלובלי) שהיתרון הקוגניטיבי אינו מותנה בפיתוח טכנולוגיות חדשות, אלא בשימוש יעיל יותר בטכנולוגיות קיימות.
כמו שבעל מלאכה מוצלח יותר מבחינה קוגניטיבית מייצר מוצרים מוצלחים יותר מבעל מלאכה גרוע.
אבולוציה של ציידים 734811
אם הבנתי נכון המאמר טוען שלא היה קשר בין שינויי אקלים להכחדה היכן שהאדם לא התערב. לכן ההכחדה בידי האדם נשמעת כמו ההסבר הכי טוב, ובפער.
אבולוציה של ציידים 734813
עד כמה שאני זוכר מהררי, גם קבועי הזמן של ההכחדה היו אנתרופולוגיים ולא גיאולוגיים (במילים פשוטות - היא הרבה יותר מהירה יחסית לתהליכים גיאולוגיים ואקלימיים).
אבולוציה של ציידים 734832
ראינו גם שיונקים גדולים הסתגלו מצויין למזג אוויר קר (ממותות ולוויתני הענק). היכחדות הממותות "לא מוסברת" אלא על ידי הצייד בידי האדם.
הממותה האפריקאית נכחדה לפני 1.65 מיליון שנה. הממותה הדרומית (דרום אירופה ואסיה) לפני 1.5 מיליון שנה ואילו הממותה הקולומביאנית (צפון אמריקה) רק לפני 11 אלף שנה, והממותה הצמרית (סיביר ואלסקה) עד לפני 4000 שנה.
ההתאמה ליישוב הנרחב של אמריקה בידי האדם לפני 16,000-13,000 שנים אומרת דרשני.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים