בתשובה ליוסי, 02/06/21 16:10
ולחדשות הטובות 738963
אני אומר שמספר שעות העבודה השבועיות (בשכר) של כל משק בית עלה, בממוצע, מאז שנות ה- 50.
ולחדשות הטובות 738968
מכיוון שרמת השכר של רוב העובדים במשק היא כזאת שמושפעת מאפקט התחלופה הרבה יותר מאפקט ההכנסה, זה יכול להיות גם אינדיקציה לעליית השכר הריאלי לשעת עבודה.

____

לשם הפשטות, נכלול בשכר הריאלי גם את תנאי העבודה הנוחים יותר. אין דין סלילת כביש עם טוריה כבדה כאכילת סושי במשרד ממוזג.
ולחדשות הטובות 739291
אני לא בטוח שהבנתי. הטיעון הוא שאנשים מעדיפים לעבוד יותר שעות מאשר פעם?
ולחדשות הטובות 739324
על קצה המזלג, ועם קצת נפנופי ידיים -
על פי התיאוריה - בשוק חופשי, עובד (להבדיל מעבד) מחליט מרצונו להמיר חלק משעות המנוחה בשעות עבודה תמורת תשלום. אם העובד מקבל העלאה - שהיא תמורה גבוהה יותר לשעת עבודה - מתקיימים שתי אפקטים מנוגדים.
* אפקט התחלופה. משמעו שלאחר ההעלאה, המרת שעת מנוחה בשעת עבודה תניב יותר כסף. מה שיניע את העובד לעבוד יותר שעות.
* אפקט ההכנסה. ככל שהעובד מתעשר, הוא יכול להרשות לעצמו מותרות יקרות - כמו יותר שעות מנוחה.

על פי נתונים אמפירים ולמיטב ידיעתי הצנועה - ברמות הכנסה נמוכות אפקט התחלופה הוא אפקטיבי הרבה יותר מאפקט ההכנסה, והעלאת השכר גורמת להם לעבוד יותר. אפקט ההכנסה מתחזק ככל שהשכר עולה עד לרמה שהמגמה מתהפכת, והעלאת שכר גורמת לצמצום שעות העבודה.

___

הערות:
1. נתונים אמפירים מתקבלים מממוצע של הרבה אנשים. הטיעון ״אבל יש לי דוד מליונר שעובד כמו מטורף״ הוא אינדיבדואלי ואינו סותר.
2. תמורה לעבודה אינה רק תלוש המשכורת אלא גם תנאי עבודה, מעמד חברתי, סיפוק (אינטלקטואלי, פילנטרופי, או מה שלא יהיה) וכו׳.
3. גם המושג ״המרת שעות מנוחה בשעות עבודה״ אינו תמיד ברור. בטווח הקצר לפעמים מדובר ״רק״ בהשקעה גדולה יותר במשך אותם השעות (מה שגובה מחיר בשעות המנוחה), אך נהוג לחשוב שבטווח הארוך העובד יסכים לעבודה הכרוכה בשעות מרובות במידה וזאת תוצע לו.
4. לא לגמרי קשור לשאלה שלך, אך לעיתים קרובות משתמשים בגרף האמפירי של הכנסה לשעה מול שעות עבודה (נראה כמו חצי כד) כטיעון תומך לדרישות חברתיות מסוג ״הגדלת שכר מינימום״, ״צמצום פערי שכר״, וכו׳. הטענה היא שהגדל שכר לעובדים החלשים תביא להגדלת פריון העבודה בצורה יעילה בגלל הנאמר למעלה. יש גם טיעונים סותרים, אבל זה כבר שייך לסיפור אחר...
ולחדשות הטובות 739332
יש גם אפקט בכלכלה התנהגותית שעובדים שחושבים שמשולם להם שכר נמוך מדי ולא הוגן יחפפו בעבודה.
ולחדשות הטובות 739974
אם הבנתי נכון (קצת באיחור), הטענה היא שהעליה בשעות העבודה למשק בית בארה"ב - לעומת שנות ה- 50' - נובעת מאפקט התחלופה, כלומר מעליה ברצון לעבוד יותר שעות, מתוך הבנה שכך תתאפשר עליה ברמת החיים.

נשאלת השאלה אם מה שהשתנה הן העדפות העובדים, או אולי גם האלטרנטיבות שניצבות בפניהם. יכול באמת להיות שמשקי הבית היום רוצים רמת חיים (רווחה, סיפוק, הנאה) גדולה יותר מאשר בשנות ה- 50'. כל כך גבוהה, שאפילו תוספת שעות העבודה העצומה שנובעת מהצטרפות הנשים לכוח העבודה (כמעט הכפלת שעות העבודה למשק בית) עדיין לא מספיקה כדי להגיע לרמת החיים הסטרטוספרית שמשקי בית שואפים אליה היום. במילים אחרות, לו לקחנו משק בית אמריקאי ממוצע בן ימינו, והקפצנו אותו אחורה בזמן אל שנות ה- 50', אזי בני הזוג היו עובדים (יחד) מספר שעות גדול בהרבה מהממוצע בגלל שאיפותיהם הגבוהות.

אבל יש עוד אפשרות: שהעדפות העובדים לא השתנו, אבל הברירות שניצבות בפניהם היום פחות אטרקטיביות. כלומר, ש- 40 שעות עבודה שבועיות למשק בית קונות היום רמת חיים שנחווית כהרבה פחות טובה ממה שניתן היה להשיג באותו מספר שעות עבודה בשנות ה- 50', ולכן נוצר רצון, או אולי צורך, לעבוד יותר - אולי אפילו במטרה להשיג רמת חיים שנחווית כמינימום הנדרש לצרכי קיום בכבוד.
ולחדשות הטובות 739980
בתחילת שנות הששים, למשפחה אמריקאית בפרברים היו בית, שתי מכוניות, כל מוצרי החשמל במטבח וכו', וכל זה ממשכורת אחת של הבעל שעבד נגיד במפעל מכוניות בדטרויט.
המשכורות היו גבוהות יחסית כי ארגוני העובדים היו די חזקים.
ולחדשות הטובות 739981
ידה ידה ידה, היום רובוט עושה את התפקיד שלו
ולחדשות הטובות 739983
ובעוד חמישים שנה רובוט יעשה את התפקיד שלי. מה זה קשור?
ולחדשות הטובות 739988
לדעתי קשור לפתיל הנוכחי, כי הוא עוסק בדברים שהשתנו בשוק העבודה מאז שנות ה 50. אני חושב שזה שינוי משמעותי, אבל אם אתה לא מסכים - אל תתייחס, הכל טוב.
ולחדשות הטובות 739991
סליחה על השפה הבוטה. התכוונתי לומר שהעובדה, או האפשרות, שבעתיד תחול התקדמות טכנולוגית, לא יכולה להשפיע על רווחת העובדים בהווה, והעובדה הזו היתה נכונה בשנות ה- 50' כפי שהיא נכונה היום.
ולחדשות הטובות 739984
והוא עבד על יד מכונה שהחליפה לא מעט עובדים אחרים.
ולחדשות הטובות 739987
מסקרן.. לאיזה מכונה אתה מתייחס?
ולחדשות הטובות 739989
אם תשווה את תנאי המחיה של הפועל בתעשית הרכב בארה''ב בשנות החמשים והששים של המאה הקודמת, לפועלי הטקסטיל או הפחם והמתכת בבריטניה מאה שנה קודם לכן, או לפועלי המחסן של אמזון ששים שנה אחר כך, תגלה שהם נהנו מרמת חיים יוצאת דופן באיכותה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים