בתשובה להפונז, 24/10/21 18:11
גם בפודקאסט 744133
ולמרות שעומר מסכים איתך, יש הבדל בין מדינות גדולות וקטנות, בגלל שמדינה היא יחידה שיכולה להחליט על מדיניות ולאכוף אותה בצורה אפקטיבית בשטחה / על אזרחיה. רמות גבוהות יותר ממדינה כבר דורשות אמנות, ואלו הרבה פחות אכיפות. אז ארה"ב וסין יודעות, ויכולות להבטיח לאזרחיהן, שהפעולות שלהן בנושא האקלים ישפיעו עליהם באופן מורגש (אולי רק שליש או חמישית מכלל האפקט, אבל זה עדיין יהיה מורגש, אקס היפותסיס) גם בלי תלות במה שיעשו מדינות אחרות. ישראל לא יכולה להבטיח לאזרחיה דבר כזה.
גם בפודקאסט 744145
אני מסכים שיש הבדל.
אבל הבעייה היא שארה"ב וסין הן בערך היחידות מכל מדינות העולם שיכולות לומר דבר כזה.
אם זה הטיעון היחידי שישכנע ארגונים ואנשים, we're doomed then. בלי הרתמות של שאר שלושת-הרבעים של העולם, גם הן לא יעזרו הרבה.
גם בפודקאסט 744147
Dooooomed!
גם בפודקאסט 744150
הצד השני של אותו מטבע הוא שגם אם מאמצי האזרח האמריקני יביאו לשינוי מורגש מבחינתו, העובדה שאזרחי מדינות אחרות פטורים מאותה השקעה אבל זוכים להנות מפירותיה תפריע מאד. בניגוד למה שמקובל לחשוב, לא רק הישראלים שונאים להיות פראיירים, כך שאזרח ארה"ב שנאלץ להוריד את רמת חייו בשעה שהוא רואה איך 7.5 מיליארד אנשים פטורים מכך ירגיש שדופקים אותו ויפעל בהתאם.

כאשר יש בעיות ברמה הלאומית הרעיון של שותפות בנטל בין האזרחים מקובל בד"כ (אם נתעלם מפתולוגיות מוכרות; אני משער שאף אחד כאן לא רוצה להפוך את הישראלים לחרדים של העולם), וכאשר יש בעיות גלובליות חייבים למצוא דרך להרחיב אותה הסכמה לאזרחי העולם כולו.

רגע אחד, מר שכ"ג, אתה אומר שריקי כהן מחדרה צריכה לשלם יותר עבור החשמל גם כדי לשכנע את ג'ון סמיט ממונטנה שגם הוא צריך לשלם יותר? כן, זה מה שאני בעצם אומר. כדברי הפסוק הידוע, כל הפוטר נפש אחת מישראל‏1 כאילו פטר עולם מלא.
___________
1- אחרי נאומו של בנט באו"ם בו הוא השתמש בביטוי, רצתי לבדוק אם הוא השמיט את "ישראל" מהפסוק, כי הנוסח שהכרתי דיבר על "נפש אחת מישראל", ובזכותו של ראש ממשלתנו הנערץ גיליתי שהמקור אכן היה אוניברסלי. רק בנט!

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים