בתשובה לעמית מנדלסון, 27/06/02 17:39
זה קרה גם לי 75764
עמית שלום,
קודם כל הרשה לי לציין שהמאמר מרשים וגם כך הדיון שהתפתח בעקבותיו (לפחות ברובו).
לי דווקא עניין אחר אליך,העניין הוא פחות או יותר אוף טופיק אך בכל זאת בכוונתי לנצל את בקיאותך בנושא הגאוגרפיה בארץ ישראל.
בשלהי החורף האחרון יצאנו חברי הטוב ואנוכי לטייל באזור מדבר אילת,התחלנו בעמק האדם,צעדנו לעבר תמנע ואוסיף שנהננו מכל רגע. לפנות ערב,כשחיפשנו מקום להקים בו את האוהל ולהעביר את הלילה בשנת מדבר מרעננת,יצאנו את גבולות פארק תמנע והלכנו לכיוון דרום מערב(במנוגד לכיוון מפעלי המכרות השוממים),לאחר הליכה לא ארוכה (פחות משעה),הגענו אל מקום נמוך (וכאן דרושה לי עזרתך) ובו אגם גדול (בעצם שני אגמים שאחד מהם גדול יותר) שמימיו "נקיים" (למעט נחושת ושאר מינרלים אני משער,אך כמובן ללא כל חי בהם). אוסיף רק כי מראה האגם מרהיב ביופיו במיוחד עקב העובדה כי הוא שוכן במדבר,(המראה כה נדיר עד כי היה עלינו לבדוק כי אין מדובר בפטה-מורגנה).
זה מקום נהדר לבלות בו את הלילה במדבר וכן מקום מצוין לטבילה מרעננת.
מה מקור האגם ? (חפירות של קוי דלק (או של קצא"א) שנתקלו במי תהום ?
בכלל,אשמח אם תוסיף פרטים על כל הקשור לאגם זה (יש לו שם ?).

תודה -->
Willow Tree
אגמי מכרות תמנע 75780
יש מספר אגמים.
האגם בפארק תמנע עצמו (ליד המסעדה) נחפר בשנת 1986 ואוגר מי שטפונות בנחל נחושתן (כנראה מתוגברים במים שנשאבים בסביבה).
במכרות תמנע לא הייתי אך יש לי מידע:
האגמים במכרות תמנע הנטושים הם תוצאה של הגעת הכרייה למי התהום. עוד אגם יפהפה כזה נמצא במכתש רמון - מעין פיורד סמוי, שמצוקיו מגיעים לעשרות מטרים. אומרים לי שגם ליד גשר בעמק הירדן יש אגם כזה וכמובן אגמי ניצנים ובית-ינאי. יש מקומות נוספים.
חוץ ממתחם המכרות הראשי, יש מחצבות נטושות של המכרות גם בדרום בקעת תמנע, ומן הסתם האגמים שראית שם נוצרו באותה דרך.
האגם במכרות תמנע - כנראה לא אותו אחד בו היית - זכה לתהילה מפוקפקת. לאחר כתבה צבעונית במעריב בראשית שנות ה-‏90' (יש לי בבית) על "האגם הנעלם" הגיעו כל מיני מטיילים והיו תאונות. אם אינני טועה לפחות שני מטיילים טבעו באגם הזה שגדותיו תלולות. הצבא אסר על חיילים להיכנס לאזור האגם, הוא לא מופיע במפות ובשנים האחרונות רק יודעי ח"ן מכירים אותו ומגיעים אליו.
אגמי מכרות תמנע 75794
עד כמה שידוע לי האגם שמכונה "האגם הנעלם" נמצא בפארק ספיר בערבה התיכונה.
אכן,היינו מצוידים במפה טופוגרפית של האזור ולא היה אזכור של האגם במפה.
יש לי הרושם שדווקא כן מדובר באותו אגם שהזכרת כי אכן גדות האגם תלולים (ירידה של כעשר דקות,חצי שעה עליה),
אני משער שאולי טבעו בו אותם מטיילים מפני שבחורף ייתכן וגדות האגם בוציות ואז היציאה יכולה להיות מסוכנת משום שהאגם עמוק מאד אחרת אינני רואה שום בעיה עם טבילה במי האגם.

היכן נמצא ואיך אפשר להגיע אל האגם שבמצפה רמון ?
מכתש רמון 75804
דברים נעלמים יש הרבה. למשל יש שלושה "העמק הנעלם" - בהרי אילת, בגלבוע ובחרמון.
אין לפני מפה, וההנחיות הן בערך:.
האגם נמצא בשטח המחצבות במכתש רמון, יש דרך עפר שיוצאת מכביש 40 לכיוון מזרח - דרך פרטית של המחצבות, אם אינני טועה זה בסביבות 2-1 ק"מ ממזרח לכביש הראשי, במחצבה עמוקה מצפון לדרך (מרחק מטרים בודדים מהדרך). יש ירידה די נוחה ברגל בלבד.
האגם אינו גדול, וקירותיו המצוקיים מדמים פיורד נורווגי.

כמו שציינתי יש גם אגם במחצבת הגבס ליד קיבוץ גשר - שם עדיין לא הייתי.
ועוד קצת 75817
המחצבה במכתש רמון נמצאת בשטח כרייה שעדיין פעיל (האגם עצמו נטוש) - אין מה להיכנס לשטח באמצע השבוע.
כמו כן דרך הגישה זו לא הדרך המסומנת בצבע אלא דרך משולטת למחצבות במכתש.
ועוד קצת 75832
מדוע אין להגיע באמצע השבוע ?
הדרך סגורה ונפתחת רק בסופי השבוע ?
ועוד קצת 75852
שטחי הכרייה פעילים באמצע השבוע, יש תנועת משאיות ואולי גם פיצוצים במחצבות.
ובהזדמנות זו אני מציין שהביקור במקום הוא באחריותכם הבלעדית.
ועוד קצת 82165
לקוראי צומת השרון מהיום 85420
כתבה שלמה (שני עמודים וחצי!) על המאבק להצלת הבריכות במכתש רמון.
מסתבר שיש 3 בריכות, ובכוונת המשרד לתשתיות לאומיות להרוס אותן ע"י פיצוץ קירות הבריכות. במצפה רמון, לה שייכות הבריכות, מתנגדים לכך.
אוכלוסין 87751
היי עמית,
מאמר מאד יפה.

שאלה דמוגרפית : מתי (על ציר הזמן) יהיה שיוויון בין האוכלוסיה הדתית חרדית לבין החילונית בישראל ?

נראה כי באופן כללי למפלגות הדתיות אין שום נגיעה לנושאים ירוקים.

תודה
מרילין
(או בקיצור מרי לין).
אוכלוסין 87758
תודה על המחמאה :)
אינני יודע מה התשובה לשאלתך. ולא ברור כמובן אם יושג שוויון כזה בהתחשב בשתי אוכלוסיות נוספות - ערבים ועובדים זרים ובמדיניות ההגירה הנוכחית לישראל, (מה שמכונה עדיין "עלייה").

אחת הבעיות היא שהירוקים הזניחו השקעה בהחדרת רעיונות סביבתיים לאוכלוסיות המיעוטים החרדיים והערביים. עם זאת יש כל מיני יוזמות בכיוון, וראוי לציין שבוועדת הפנים ואיכות הסביבה בכנסת משתתפים מספר חברי כנסת דתיים וחרדים.
מבחינה סביבתית, יש לי בעיה בעיקר עם המפד"ל, שאידיאולוגיית ההתיישבות שלה מכרסמת בשטחים הפתוחים משני צידיו של הקו הירוק. לש"ס ויהדות התורה אין מצע סביבתי, אך גם לא אנטי-סביבתי מובהק כל עוד הדבר לא פוגע לכאורה באינטרסים שלהם.
עכשיו יש גם באינטרנט 89968
גיליתי במקרה בגוגל היום שהאגם הנעלם הגיע לאינטרנט.
עכשיו יש גם באינטרנט 89981
זה כל כך יפה. 10 דקות אני רק בוהה בתמונה ומדמיינת שאני שם.
בריכות קצינים ואגמים נסתרים 385102
כל מיני נעלם וקצינים - האגם הנעלם/הבריכה הנעלמת/האגם הנסתר/בריכת הקצינים

שימו לב - אין בכתוב פה בגדר המלצה ומי שמשתמש בכתוב כאן עושה זאת על אחריותו האישית!!!
מבלי להתיימר להיות מדריך דגול או טייל מקצוען, רבים פונים אליי ושואלים אותי על כל מיני כאלו. למדתי עם השנים לקרוא להם "קצינים וניסתרים". חברי היקר יובל כהן פנה אליי זה מכבר ושאל אותי אפילו על "הבריכה של טלי??" אני מכיר כמה טלי, לאף אחת מהן אין בריכה. יובל אמר שכתוב שזה בן *ונה של מקום. טוב, דווקא הטלי שאני מכיר, אף אחת מהן לא *ונה ואין לה קשר ל*ונות בכלל.

אבל יובל, אני מברר עדיין.

אז תקשיבו על מה אני יודע, קצינים ונסתרים, בגדול זה מצפון לדרום:

*) בכולם הייתי או ראיתי. איציק ידידי, ה"אגם" שאתה דיברת עליו נמצא ברמת סירין ולא סירקין. אני מסביר עליו וכתוב שם "מה הקטע" אני הגעתי לשם מהצד ההוא (שרונה) אבל רק ראיתי, לא שחיתי, ואני מדבר איתך על 1984 בערך.

גולן וגליל, שלוש בריכות קצינים שאני מכיר, שתיים נותרו (אחת וחצי בעצם).

1) בריכת קצינים שליד בית המכס העליון - על הכביש מבית המכס ליישוב חד נס כ- 2.5 ק"מ מבית
המכס), פניה מהכביש לכוון מכלאה/דיר, בסמוך מאוד לבסיס צבאי.

2) בריכת קצינים שליד גשר הפקק (סוף נחל הג'ילבון) - ראשית הסבר (שאפילו טיילים ותיקים לא יודעים),
גשר הפקק הכוונה לפקק וולקני שעשה "פקק" לניקוז של עמק החולה ולמעשה היה "שותף" ליצירת ביצת החולה. חשוב - נכון למועד כתיבת שורות אלה (11/5/06) לא הייתי שם למעלה משנה אבל מדריכי בי"ס שדה בקצרין אמרו לי שלפני 10 ימים היה נפלא שם. (זה החצי בריכה שאני מדבר עליה, לא תמיד יש מים).

איך מגיעים יא נודניק! מצומת מחניים פונים לכיוון גדות, פונים לכיוון גונן (כביש גדות גונן) עוברים את גשר הפקק, יורדים לשוליים בצד ימין וישר פונים שמאלה. נוסעים בדרך עפר שמתעקלת ימינה וחונים בתחתית ההר ליד הגדר. ליד שלט יש שביל סימון אדום. הולכים לאורך הצינור והלאה עד שמגיעים ל"טחנת הקמח" (הייתה פעם). עולים לאורך הצינור ומגיעים ל"בריכת הקצינים".

*) בלי קשר לבריכה, עם ממשיכים ישר מזרחה (חפשו את השביל האדום) ועולים עוד קצת, "מגלים" כלי רכב
סוריים וכמה מבנים שנהרסו במלחמת 67. אם ממשיכים ללכת במעלה השביל – מגיעים לערוץ נחל ג'ילבון.

בשום אופן לא יורדים מהשבילים (בטיול כאן ובגולן בכלל) ישנם שדות מוקשים באזור!

3) בריכת קצינים שעל נחל חרמון - לא קיימת יותר כבריכת קצינים, רשות שמורות הטבע שברה את קיר
הבריכה שמשיק לנחל על מנת לבטל את ה"עומק" של הבריכה, אסרה על הרחצה שם ועשתה "כאילו" שמגדלים שם דגי חפף ארצישראלי. הדג הזה למעשה הוא ה-"סלמון לייט" של ישראל כי הוא שוחה במעלה הזרם (הלו הלו מדובר בישראל, זרם זה יחסי).

יש גם את בריכות קצינים שלי - דודי שטיין - בגליל תחתון וגלבוע!!!!

4) נחל הקיבוצים - נוסעים בכביש עפולה בית שאן, פונים לכיוון בית אלפא/חפצי בה, ממשיכים לכיוון
קיבוץ ניר דוד, וכשנגמרת גדר הקיבוץ, בפניה לרשפים יורדים מהכביש לימין, נכנסים למים. המהדרין נוסעים בדרכי העפר שם - עד למעיינות ול"בריכה" שבנו קצינים טורקים בזמנו (אה איזה קטע, יש גם קצינים שהם לא סורים). אם ממשיכים בכביש, מגיעים לעוד מעיין ואפילו יש עוד אחד - חפשו ותמצאו יש שלושה. (עין שוקק, מודע ו?)

לתשומת לב הקורא, שים לב, לכל אורך ה"מפגש" של הגלבוע עם העמק, בתחתית ההר, פורצים מעיינות: עין יזרעאל, מעין חרוד, הסחנה, היאסי, נחל הקיבוצים וכו'.

*) חוצמזה גם משהו - לכל מטייל יש "חוצמזה" אז הנה הזה שלי. כשהייתי קיבוצניק בקיבוץ יזרעאל, גילו לי חברה מקיבוץ שדה אליהו על מין ~ מעיין ~ ליד הגדר שלהם ושל קיבוץ עין הנציב (בכיוון ה"זור"). אני לא הולך לגלות בדיוק איפה זה (זה לא שלי) - אבל חפשו, זה שם, פינת חמד.

*) רבי אשתורי הפרחי, מאנדלוסיה, ביקר בארץ במאה ה - 14 וכתב את "כפתור ופרח" שם כינה את אזור בית שאן - פתחו של גן העדן ידעתם?) עד כאן בריכות.

*) זה קטע לידידי הקרוב איציק פורת!

5) אגם נסתר אחד - אני חייב להקדים ולהזהיר!!! הקירות שיורדים לאגם הזה תלולים ומסוכנים,
צריך להזהר כשמתקרבים לקצה. רוב ה"מבינים" טוענים שאסור לטבול במי האגם. אלו שלא מבינים אומרים שאלו שמבינים אומרים את זה כי המים עמוקים ואין נקודות אחיזה ולכן יש סכנת שקיעה וטביעה.

לא כל כך "קשה" לגלות את האגם. נוסעים מצמח לכיוון מנחמיה, פונים למנחמיה ואחרי כ - 2.5 ק"מ, ליד מזלג הדרכים שליד בית הקברות, פונים בדרך השמאלית לכיוון "מטמנת" טליה. בערך אחרי 2 ק"מ יש כניסה ימינה ליד מטע זיתים ואם נוסעים בשביל - ירידה - "מגלים" את האגם.

מה הקטע, - אפשר להגיע לאותו אגם - שהוא ניסתר mind you - גם מכיוון כפר תבור/ שרונה. נוסעים על כביש כפר תבור יבנאל (המספר של הכביש הוא כמו הבואינג 767) - וקצת אחרי הכניסה לשרונה לכיוון יבנאל יש שילוט לפניה ימינה לשביל שמסומן כחול. זה אמנם מסומן כשביל 4X4 אבל הוא עביר לכל רכב.

בצמוד לכביש יש את עין שרונה, מעיין עם בריכת שכשוך של 40 ס"מ ועץ אקליפטוס, זה אתר שקק"ל טיפחו, ספסלים לשבת ונקי. כמה קילומטרים בהמשך השביל יש את עין חדה - פינה נחמדה מאוד.

השביל הירוק מתפצל ומוביל לחרבת אולם ול- סירין פונים לשביל השחור וכשהוא מגיע למצוק מגיעים למצפה אלות. אם רוצים, ממשיכים ברגל לשמורה של מצפה אלות ואם לא רוצים, חוזרים בשביל הירוק - לחרבת אולם, ששם יש גם את עין אולם (זה מעיין אבל אפשר רק "לטבול" במקום).

בהמשך יש את חרבת סירין, יש שם מסגד עתיק, מצודה צלבנית ובית כנסת מתקופת התלמוד - יעני ההיסטוריה של ה"מידל איסט" בקטן. או, ועכשיו מגיעים ל- מה הקטע - השביל הכחול נהפך לכביש שיורד למנחמיה. חוץ מזה שהמשפחה של הגיס שלי הם ממקימי מנחמיה, אז יש שם גם כמה מקומות יפים וגם אפשר להגיע (הליכה לא קלה או 4X4) ל"אגם הנעלם" שנמצא מצפון לכביש שיורד מסירין למושבה.

*) את האגם הזה ראיתי מרחוק, לא הגעתי קרוב - ב- 1984!

אם הייתם אומרים לי שיש לכם 4X4 אז הייתי אומר לכם שהנסיעה על רמות יששכר מכוכב הירדן ועד מולדת היא נפלאה.

6) אגם נסתר שניים, דרום, ~ מצפה רמון - בשטח המחצבות במכתש רמון יש אגם אחד. אפשר להגיע
בדרך העפר שיוצאת מכביש 40. נוסעים לכיוון מזרח שזה דרך פרטית של המחצבות, אחרי איזה 2 ק"מ יש מחצבה עמוקה מצפון לדרך שזה יוצא ממזרח לכביש הראשי. הירידה היא בסדר, נוחה, אבל רק ברגל. הצוקים הם בגובה עשרות מטרים.

חשוב לדעת, באופן כללי, האגם (הנטוש) נמצא באזור שבו שטח כרייה פעיל. אני עצמו הייתי תמיד בסופשבוע או חג, יש הטוענים שאין מה להיכנס לשטח באמצע השבוע בגלל משאיות ועבודות בשטח. מכל מקום הדרך הנכונה היא לא הדרך שמסומנת בצבע אלא דרך משולטת למחצבות במכתש.

7) אגם נסתר שלוש, דרום, ערבה תמנע - אני לא מדבר על זה שכולם מכירים, האגם
בפארק תמנע, ליד המסעדה שקיים מ - 1986 ואוגר שיטפונות בעיקר.

אני מדבר על האגמים הנטושים בתמנע, אותם "גילה" לי מדריך טיולים וידיד קרוב בשם אייל אייזנר ז"ל, את ה"אזור" הזה ואתרים במדבר יהודה איל ז"ל "גילה" לי כשהוא עצמו הדריך באזור סיני וסנטה קטרינה (טיולים עם "ריו").

האגמים האלו הם תוצאה של הגעת הכרייה למי התהום. ה"אגמים" האלו לא מופיעים במפות. הסיבה לכך היא כנראה בשל העובדה שאירעו מקרי טביעה ב"אגם נעלם" אחד שנמצא בפארק ספיר בערבה התיכונה. גדות האגם תלולים הירידה היא עשר דקות והעלייה כחצי שעה, חשוב: בחורף גדות האגם בוציות והיציאה בעייתית. האגם עמוק מאד.

איפה זה כבר יא נודניק? - נסיעה לכיוון פארק תמנע, לאחר כקילומטר פניה דרומה, אל ציר הנפט (קו קצא"א). שביל מסומן אדום נסיעה של כ- 2.5 ק"מ והנה האגם הנעלם. הירידה לאגם היא או עם רכב שטח גבוה או פשוט לרדת ברגל.

*) יש לכם רכב 4X4? אופנוע שטח? שמעתי על אחד שבנסיעה בשביל האדום "פתח" עד 100 תוך שניות, במאמר מוסגר אספר לכם - זה מתאים לאייל ז"ל הקטע שביל הזה.

יש עוד כל מיני כאלה וכאלו שמכירים ויודעים ושומעים ואומרים. אני עצמי הייתי ב - 3 בריכות קצינים בגולן. אם יש יותר או מישהו שיודע על אחר - אני מבקש שתחזרו אליי בדוא"ל – david83@012.net.il.

אני לא מתכוון לעין תיניה או עין דרבשה וכאלה. אני מדבר על בריכות. לא לא לא , אני לא מדבר על הגייזר (האמת, זה לא גייזר, זה באר ארטזית של מי גופרית ומינרלים), אני לא מדבר על פינת החמד שמעל האנדרטה של הטייסים הטורקיים ולא על פינת החמד שבאזור דרדרה (מקום מצויין ללינת לילה בטיול ג'יפים).

כל מה שלעיל, הסיפור הזה והפירוט הזה, נובע משאלה פשוטה ששאל אותי ידידי היקר איציק פורת. הוא שאל על אגם נסתר אחד באזור מנחמיה. אני לא הבנתי למה הוא מתכוון (הוא אמר לי רמת סירקין), שאלתי את בן דוד שלי מקיבוץ שער הגולן שהסביר לי שאפשר להגיע מ"הכיוון של למעלה" ואז הבנתי שראיתי את האגם (כלומר הוא לא לגמרי ניסתר) מרחוק אמנם - כשהגעתי מכיוון חירבת סירין לכיוון מנחמיה. רק בשביל הקוריוז אספר לכם שאת הדרך, שעשיתי ברגל בגלל טעות בניווט (תלמיד תיכון 1975). באתי, ראיתי ופשוט, באפיסת כוחות, התיישבתי על הכביש עד שהגיע טרמפ ולקח אותי למנחמיה. (איך התביישתי, פדיחה).

אגב, למי שמעוניין בגבעה מעל מנחמיה יש מסעדה שהיא זולה יפהפיה לאכול וכאלה.

אני חייב סיפור נוסף -
שנה אחר כך ב - 1976 - חברי ג'קי הראל שכנע אותי לבוא איתו לסופשבוע בכנרת כי חברה שלו, רונית מפתח תקווה, תהיה בחניון בעין גב. אני הסכמתי בתנאי שנעשה את כל האורך של נחל תבור (נקרא פעם "ואדי המסתננים") זה היה ואדי שעדיין לא עשיתי עליו V. ירדנו עם תרמילים מהאוטובוס בצומת גזית. הלכנו ברגל את נחל תבור, בשדות בדרך תפסנו טרמפ עם טרקטור שחרש, המשכנו ברגל עד הר הרוח - החווה של מאיר הר ציון, שראה אותנו הולכים, חייך אלינו ואמר כל הכבוד (!) זה סיפור שיש לי עליו אימות - תשאלו את ג'קי (ד"ר יעקוב הראל היום), שנינו לא שוכחים את הטיול הזה. בכל אופן בעודנו יורדים ברגל את הר הרוח - מסטולים מעייפות - התחלנו לשיר, והיינו שנינו לבד, ואני פתאום מתלהב וצורח בקולי קולות "כולם ביחד להצטרף - ועכשיו רק הבנות" וג'קי מתפקע מצחוק ושנינו על סף קריסה מעייפות והגיע טרמפ – שנסע לכנרת...לעין גב... תודו – טרמפ מהסרטים. נו טוב, ג'קי קיבל באותו לילה ולי היו התכווצות שרירים וביצים קשות –
THE STORY OF MY LIFE.

זהו איציק ידידי, יש המון מסלולי טיולים והמון אתרים יפים. היפים ביותר הם אלה שהגעתי אליהם במקרה, אלה שממש לא תכננתי להגיע אליהם ואלה שבהם קרה לי ההפך הגמור ממה שציפיתי. כזה היה טיול שעשיתי למדבר יהודה עם מי שהם כיום רו"ח דיולד, אינג' בר-טל, ד"ר גיל ושוקי, טפס אותנו שיטפון - איזו חוויה.
שלך בנאמנות, דודי שטיין.
בריכות קצינים ואגמים נסתרים 433720
אם כבר מדברים על מקומות יפים יש אחד שהזכרת כאן ועומד להמחק (התוכנית הופקדה ב-‏24 לדצמבר 2006).
אני מדבר על כביש גדות גונן ידוע גם כ-כביש 918, ידוע גם ככביש מע"צ. ואותה המע"צ מתכננת עכשיו "ליישר קו" במקום הכביש הפסטורלי המתפטל יסללו מסלול המראה שמתחיל ממזרח למשמר הירדן הישנה ונגמר ע"י להבות הבשןוחסל סדר השכבות בסיבובים, וחסל סדר יופי פנו דרך למכבש הטיפש.
בריכות קצינים ואגמים נסתרים 466643
כביש גדות גונן נסגר אתמול לתנועה עקב סקר בטיחות שקבע שגשר הפקק מסוכן מדי לנסיעה, וכך הכביש היפה והחיוני לנו יהיה סגור לתנועה במשך כחודשיים עד להצבת גשר זמני (!!!)
יש לך קישור לתוכנית ליישר את כביש 918?
בריכות קצינים ואגמים נסתרים 466671
החלק היחיד שנסגר לתנועה בכביש הוא גשר הפקק עצמו.

אפשר לעבור את הירדן בגשר דרדרה (גשר יסוד־המעלה) שנמצא קצת צפונה משם, אך זה דורש נסיעה קצרה בדרכי עפר.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים