בתשובה להפונז, 03/12/23 11:25
שאלה לשמאל האיילי 764741
שמאלנים!
שאלה לשמאל האיילי 764749
שלומנים!
שאלה לשמאל האיילי 764764
אגב, עם חלוף הימים אני לא בטוח שאיזה סוג של שלטון אזרחי בשיתוף הרשות הפלסטינאית איננו הרע במיעוטו לגבי עזה ביום שאחרי.
ולמזדעקים, יש לי דוגמה נגדית: אם זה בלתי מתקבל על הדעת שהרשות - עם שליטה בטחונית ישראלית, מנגנונים ערביים ובינלאומיים ושאר ירקות - תנהל את עזה אזרחית, כי זה שם סיכון בלתי נסבל על ישובי העוטף, נגזר מזה שיש סיכון בלתי נסבל גם בכפר סבא, חריש וירושלים עצמה, במצב כפי שהוא היום.
אני לא כל כך בטוח שזה המצב בירושלים וכפר סבא וחריש וירושלים‏1, ועל כן, בשביל קוהרנטיות - אני רואה כאן שתי אופציות:
א. הרשות הפלסטינית היא איום זהה לזה של החמאס. זה מצריך מיד השמת כוחות צבאיים אדירים מול ומסביב לאיו"ש כדי למנוע את הסיכון הזה, כולל כיבוש מחדש של שטחי A-B כדי למנוע את הסיכון הזה.
ב. אם הרשות היא איום מופחת, הוא יהיה מופחת גם בעזה‏2. ולכן זה יכול להיות אופציה ליום שאחרי.

1 שאמנם פגיעה לפיגועי טרור, כידוע, אבל בין זה לבין 7 באוקטובר יש מרחק רב.
2 שוב, עם כל המנגנונים המוזכרים לעיל.
שאלה לשמאל האיילי 764784
הפיזור הגיאוגרפי בשטח של פלסטינים, אזרחים יהודים וצבא מאוד מאוד שונה בין יו"ש לעזה. אני נוטה לחשוב‏1 שזו הסיבה העיקרית להבדל, יותר מאשר זהות הארגון הפלסטיני השולט (ואולי הוא אחת הסיבות להבדל בזהות הארגון הפלסטיני השולט).

1 מה שכנראה ממקם אותי בערך עם דב.
שאלה לשמאל האיילי 764787
את פיזור הצבא בעזה כמובן שאפשר לשנות, הוא לא יחזור להיות כמו לפני ה-‏7 באוקטובר, מה השאלה.
לגבי פיזור הישובים היהודיים - קל לטעון שזה בדיוק הפוך.
הטענה לפיה פיזור האוכלוסיה הוא גורם מז'ורי בסיכון הבטחוני היא מרחיקת לכת, בלי קצת חיזוק קשה אפילו לומר עליה משהו.
(וממילא יהודה ושומרון גדולה בהרבה מעזה, אז לצורך הענין אתה יכול למצוא תאי-שטח קטנים יותר בה, שדומים יותר לתאי השטח בעזה מבחינת פיזור האוכלוסיה. למשל).
שאלה לשמאל האיילי 764799
אני אהיה יותר ספציפי: בעזה היו חצי מיליון תושבים, והיא די קרובה לחאן יונס על קצת פחות ממאתיים אלף תושביה. העיר הכי גדולה ביו"ש (לא כולל מזרח ירושלים, שהיא סיפור נפרד) היא חברון, עם קצת יותר ממאתיים אלף אלף, רחוקה ממנה גיאוגפרית שכם עם פחות תושבים מחאן יונס.

עוד עניין גיאוגרפי: ההתנחלויות בכל מקום והנוכחות של הצבא גורמים לכך שלפלסטינים ביו"ש קשה יותר לנוע ולשנע דברים כבדים ממקום למקום. אני משער שיש כאן מידה מסוימת של הפרד ומשול.

גם אם מעכשיו צה"ל יהיה יותר נוכח ברצועת עזה, אני לא בטוח שהוא יוכל לבתר אותה באותה מידה כמו את הערים ביו"ש, באותו מחיר לצה"ל.
שאלה לשמאל האיילי 764800
אז עמדותינו ההדדיות מתקרבות כשאתה מכניס את נוכחות הצבא פנימה, שעליו כבר הסכמתי.
זה שאולי יהיה יותר קשה בעזה? והמחיר יהיה יותר גבוה? אולי, אבל זה עדיף על 1400 אזרחים בפוגרום, לא ככה?

(במאמר מוסגר - לטענתי אחד החטאים הקדמונים שמלווים אותנו כבר 15 שנה לפחות, זה ששכחנו שתפקיד החיילים לשמור על האזרחים ולא להיפך. ומי שנמנע בכל פעם מחדש מלהגיב בעוצמה נדרשת מחשש לחיי החיילים כשירו עשרות ואז מאות טילים על אזרחים, בסוף שילם גם בחיילים וגם באזרחים. ולמען הגילוי הנאות אומר שאת החטא הזה אני לא מניח רק לפתחו של נתניהו. משהו עם דעת הקהל הציבורית, אולי קמפייני "הילדים של כולנו" על חיילים, אין לי מושג. אבל התזוזה ארוכת השנים הזו שגרמה להיפוך תפקידים בין החיילים לאזרחים מטרידה אותי מאד כבר הרבה זמן).
שאלה לשמאל האיילי 765052
1. נדייק: 950 אזרחים, 350 חיילים, סה"כ כ-‏1300, ולהם נוספים 240 חטופים.
2. יצירת רצועות ביטחון בעזה - כלומר שליטה צבאית בציר נצרים ובציר פילדלפי - לדעתי אפשרית בקלות יחסית, ואז אתה חור למצב ביו"ש.
3. יש הבדל עצום בין רש"פ לחמאס בלגיטימציה הבינלאומית ומכאן גם ברצון ללגיטמציה כזו. התוצאה היא שגם אם דעות האזרחים על הסכסוך די דומות בגדהה וברצועה, זהות השליט (המחזיק בכסף ובכוח) שונה מאודץ
שאלה לשמאל האיילי 765054
1. ונדייק עוד יותר - ברור לכולם שחלק מהחטופים הם כבר הרוגים, חלקם אנחנו כבר יודעים בבירור לאסוננו, השאר נגלה בהמשך. מבחינתי הם חלק מהרוגי הפוגרום באופן ישיר. גם חלק מהחיילים שם בעצם נרצחו כאזרחים, לא כחיילים.
2. לא ממש - זה המצב ביו"ש בהבדל של עשרות אלפי נשקים תלולי מסלול שמכסים את רוב המדינה. לא דומה בכלל להבנתי.
שאלה לשמאל האיילי 765012
אני די מסכים (עם דב, למשל) שהחמאס זה נבלה והרשות הפלסטינית זה טרפה, אבל אני חושב שאני (או מי שמסכים איתי) לא יצטרך לעבוד קשה בעתיד כדי לשכנע את אלה שעדיין לא משוכנעים שזה המצב. נראה שבעתיד, יהיה יותר קשה ליותר ישראלים לא להסכים שזה אכן המצב.

הרשות הפלסטינית היא כל כך חלשה היום בדעת הקהל הפלסטינית שנראה שהפלסטינים הולכים לכיוון שיחסוך ממך את ההתלבטות בעניין זה. נציגי הרשות כבר טסים להם לקטאר ומנהלים תחת המטריה הקטארית שיחות על היום שאחרי ועל שיתוף פעולה בין הנהגת החמאס לבין הרשות הפלסטינית (למרות שהברווז הספק צולע ספק מת מהלך סינוואר מתנגד למהלך).

שלטון אזרחי בעזה בשיתוף הרשות הפלסטינית, בין אם תרצה ובין אם לא תרצה, כנראה הולך להיות שלטון אזרחי בשיתוף החמאס ועם המשך השחיתות המבחילה של הזרמת כסף קטארי למימון הטרור הפלסטיני כנגד אזרחי ישראל (לצערי עם סיכוי שתהיה לזוועה הזאת שוב מטריה בינלאומית בשיתוף הקהילה הבינלאומית, ארה״ב וממשלות ישראל). הייתי אומר שזו אותה הגברת בשינוי אדרת, אבל זו הולכת להיות גברת שמנה יותר ומסוכנת יותר.

אם זה יהיה התסריט (חמאסניקים וקטאר מרדימים שוב את ישראל ואת העולם ומשתלבים/בוחשים בשלטון הטרור של הרשות‏1). אז זה לא הולך להיות רק בעזה. תוצאה (בהסתברות גבוה) של המלחמה הזאת עלולה להיות גידול בכוחו של החמאס ושל הכסף הקטארי בגדה המערבית. לא במקום הרשות אלא במסגרת הרשות.

אם זה המצב, זה לא יהיה הרע במיעוטו.

_____________
1 הרשות כפי שהיא בעולם האמיתי. לא הישות הדמיונית הזאת, שקיימת רק בלה לה לנד, של נציגות סבירה/מתונה לעם הפלסטיני.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים