בתשובה להאייל האלמוני, 12/05/25 14:27
שגשוג אנושי 778669
״מבחינה סטטיסטית, חרדים משקרים לא פחות מחילוניים אבל לובשים מגבעות הרבה יותר מחילוניים״
--------
בהקשר ה- 'חרדים, מגבעות ושקרים', משפט זה יכול להדגים כיצד סטטיסטיקה ותצפיות חיצוניות עלולות להיות מטעות או לא רלוונטיות לגבי תכונות פנימיות או מורכבות. הסטטיסטיקה ההיפותטית - ואני אכן מטיל ספק בקיומה של סטטיסטיקה כזו - עשויה להצביע על כך שאין הבדל משמעותי בנטייה לשקר בין שתי הקבוצות, שכן זוהי תכונה מורכבת הקשורה לערכים אישיים, נורמות חברתיות והקשרים ספציפיים. התצפית החיצונית שקישרת ללבוש היא ברורה וקלה למדידה סטטיסטית: ישנן מאות אלפי מגבעות בקרב הגברים החרדים, לעומת כמות שולית בקרב הגברים החילונים.

הקשר לדיון על P ו-NP: בדומה לכך, הדיון ב P ≠ NP, התחושה ש-P<NP מתייחס לפער שבין ההשערה הסטטיסטית/תאורטית, הגורסת כי קיימת הפרדה סטטיסטית בין בעיות שניתנות לפתרון יעיל (P) לבין בעיות שניתנות לאימות יעיל אך לא בהכרח לפתרון יעיל (NP), לבין התחושה האינטואיטיבית. בדומה לקלות שבה אנו מזהים מגבעות אצל חרדים, אנו עשויים לחוות הצלחה במציאת פתרונות 'טובים' לבעיות NP מסוימות או עבור קלטים קטנים, מה שיוצר תחושה שהן 'פשוטות' יותר מכפי שהן עשויות להיות במקרה הכללי.

שני המקרים מדגישים את הסכנה שבהסקת מסקנות על תכונות מורכבות (יושר, קושי חישובי) על סמך סממנים חיצוניים או תחושות אינטואיטיביות בלבד. המגבעת היא סמן חיצוני ברור, אך אינה מעידה על יושר. הקלות היחסית שבה אנו פותרים מקרים פרטיים של בעיות NP אינה מעידה על קיומו של אלגוריתם פולינומי יעיל לכל מקרה. בשני המקרים, חשוב להסתמך על ניתוח מעמיק ונתונים רלוונטיים ולא רק על תצפיות שטחיות או תחושות סובייקטיביות. ההבדל הסטטיסטי הברור במגבעות אינו משליך על ההבדל הסטטיסטי ההיפותטי בתכונות היושר, ובאופן דומה, התחושה האינטואיטיבית לגבי קלות פתרון בעיות NP אינה סותרת את ההשערה התאורטית על קושיין.
שגשוג אנושי 778671
״הסטטיסטיקה ההיפותטית - ... - עשויה להצביע על כך שאין הבדל משמעותי בנטייה ... שכן זוהי תכונה מורכבת הקשורה לערכים אישיים, נורמות חברתיות והקשרים ספציפיים...״ אבל מצד שני, יש דיבר קבוע בנושא, ז״א, אם הסטטיסטיקה נכונה, הבדלים סטטיסטיים (במקרה של חבישת מגבעת, או חוסר הבדלים במקרה של שקר) בין ההתנהגות של חרדים להתנהגות של חילוניים לא באמת קשורה לקיומה של הלכה אלא ל״לערכים אישיים, נורמות חברתיות והקשרים ספציפיים״ כמו שאתה ניסחת, בדיוק כמו הסטטיסטיקה ההיפותטית לגבי חבישת מגבעת או הסטטיסטיקה ההיפותטית לגבי הפסקת אכילה במצב של גסיסה. זה הכל, זה מה שרציתי להגיד, זה מה שאמרתי, ולמיטב הבנתי, ניסחתי את זה בצורה שצריך להתאמץ להבין את מה זה בצורה אחרת.

(מתנצל מראש שאני לא מגיב לשאר התגובה שלך. אני באמת לא מבין את השאר - לא איך זה קשור לתגובה שלי, לא איך זה קשור למציאות, לא מה אתה רוצה להגיד, לא מה אמרת למעשה, לא מה אתה חושב שאני אמרתי, ולא מה הקשר בין החלקים השונים של התגובה. מצטער, מן הסתם זאת בעיה שלי, אולי אם מישהו חכם ממני מסוגל לתרגם את התגובה שלך לעברית של אנשים פשוטים כמוני... מי זה קושיין, ואם כבר אנחנו זורקים שמות למה לא גדל?)
שגשוג אנושי 778672
אני מתנצל שלא הצלחתי להסביר את עצמי כראוי. עימך הסליחה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים