בתשובה לרון בן-יעקב, 16/08/02 5:18
מיתוס - לא סתם סיפור, שלב אבולוצ 85378
אבל לא ענית על השאלות שלך "מדוע בכלל יש מיתוס, מה גרם להתפתחות מודל של מיתוס בכל תרבות ותרבות".
והאם כשאתה כותב ש"יכול להיות שהמיתוס היווה שלב הכרחי בהתפתחות האבולוציונית של תודעה באדם" אתה רומז שחשיבה מיתית היא נחותה מסוגי חשיבה אחרים שמהווים את התודעה שלנו?
מיתוס, לא סיפור, שלב אבולוציוני 85985
עפ"י התאוריה הזו, השלב המיתי הוא חלק מהאבולוציה של התפתחות המוח/נפש. זה לא ענין של סוגי חשיבה נחותים או עיליים אלא שאלה של נדבכים המאפשרים או בונים נדבכים מורכבים יותר. לכל שלב התפתחותי דרוש מכניזם מורכב יותר הן מבחינת המודולים שבמוח, מורכבותם, גודלם, הקשרים בניהם וכו' והן מבחינת היכולות המנטליות שהם מאפשרים.

למשל - תולעת מגיבה לאור/חושך אך זו תגובה רגעית ומקומית ואין פיתוח של "נרטיב" לאורך זמן. כדי לקשר מקרה אחד של התחלפות אור/חושך למקרה נוסף יש צורך במערכת של זכרון, של אחזור, של קישור בין זכרונות, של סימון זכרונות, של cue (עברית?) שגורם לאיחזור רצף זכרונות וכיוב'.

אם אתה רואה לאן זה מוליך אז אפשר לקשר בין הכושר העצבי של תולעת לזה של אורגניזם מפותח יותר. כיום, הכושר המיתי של האדם לא נעלם אלא הוא עדיין שורד בחשיבה שלנו, כמו גם הוא חלק מההתפתחות של תינוק, למשל. אבל החשיבה המיתית על כל מרכיבה (פרטתי בתגובה הראשונה) נבנית על יכולות בסיסיות יותר מצד אחד ומאפשרות בניה של יכולות מורכבות יותר מצד שני, קרי התרבות הנוכחית שלנו ש"מורידה" סמלים מהמוח של הסביבה ובונה בראשנו מערכת של סימונים, איזכורים ו-cue לתרבות החיצונית. כל זה נתמך על ידי מודולים מוחיים מודרניים שבנויים על מבנים ארכאיים.
מיתוס, לא סיפור, שלב אבולוציוני 86220
האמת היא, שפתאום אני קולט שלא ברור לי בכלל למה אתה מתכוון כשאתה כותב על "חשיבה מיתית" (התבלבלתי כל הזמן עם חשיבה מאגית). אתה יכול לנסות לספק הגדרה או תיאור?
מיתוס, לא סיפור, שלב אבולוציוני 86607
לא בדיוק התכוונתי ל"חשיבה מיתית" כמו שמקובל בדיבור, על משקל חשיבה מתמטית וכו'. כמדומני שהכוונה היא ל"כושר חשיבה מיתי". זאת היכולת של האורגניזם, שנובעת מהכשרים הפזיולוגיים שלו, לקיים, ליצור, לתפוס הפשטות של סמלים במסגרת רחבה. הכושר לאגד ארועים בודדים (זוכר את דוגמת התינוק, לינק למטה) לכדי מוטיב מתמשך, לייצג אותו בשפה וכל זה יחד עם היכולת להעביר את ה"סיפור" הזה מאדם לאדם כך שישנה המשכיות על ציר הזמן שלא תלויה בקיומו של המוח הספציפי שבהם נוצר ה"מיתוס".

אגב, להעביר, לספר, לשמר את המיתוס זה לא דבר פשוט. גם פה דרושה דוגמת התינוק לעיל, של שיתוף קשב attention ועוד הרבה יכולות מנטליות וכשרים עצביים שונים.

תגובה 80706

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים