בתשובה להאייל הזקן, 25/09/02 21:08
לעניין העתקת דיסקים 94330
עד כמה שאני מבין (ואני לא מבין גדול בענינים משפטיים) אפשר להעתיק בארה"ב גם את WINDOWS (לשימוש עצמי) אפילו אם מיקרוג'אנג אמרו לך שאסור (ברשיון התוכנה וכו').

United States Copyright Act of 1976 Section 117 §
Limitations on exclusive rights: Computer programs
Notwithstanding the provisions of section 106, it is not an infringement for the owner of a copy of a computer program to make or authorize the making of another copy or adaptation of that computer program provided:
1) that such a new copy or adaptation is created as an essential step in the utilization of the computer program in conjunction with a machine and that it is used in no other manner,
2) or that such new copy or adaptation is for archival purposes only and that all archival copies are destroyed in the event that continued possession of the computer program should cease to be rightful.
For the complete text see: United States Copyright Act of 1976 Section 117 §

הרעיון שעומד מאחורי גישה זו (האמריקנית), דווקא מאוד הגיוני בעיני והחוק הישראלי הוא אשר גורם לי לתהות מי הגאון שעומד מאחוריו.

כאשר אתה משלם X$ על תוכנה, אתה קנית בדיוק את זה - תוכנה (הדיסק זה סתם מדיה חסרת ערך). המקום שהתוכנה נמצאת עליו ממש לא רלונטי וזכותך לעשות בה כל העולה על רוחך (הרי קנית אותה, לא?). זאת כמובן כל עוד אתה לא מפר את זכות היוצר של אותה תוכנה. הרי זכותו למכור אותה למישהו אחר וגם לא לאבד את הסטטוס שלו כיוצרה.

הדבר המצחיק הוא, שדווקא בישראל, העתקה בלתי חוקית של תוכנה היא דבר נפוץ יותר, למרות קיומו של חוק מחמיר שפוגע בזכויות הצרכן. אבל אולי זה בעצם *בגלל* החוקים המחמירים עם הצרכן או אולי החוקים המחמירים קיימים בגלל אופיו של הצרכן הישראלי... עדיין לא החלטתי.
לעניין העתקת דיסקים 94334
לא קונים את התוכנה, אלא רשיון לשימוש בה. אחרת, היית יכול להתקין את אותה תוכנה על כמה מחשבים, או להציג אותה באינטרנט לתועלת הכלל.
לעניין העתקת דיסקים 94353
לא קונים את התוכנה עצמה (את קוד המקור) או זוכים לבעלות על התוכנה עצמה (בכל מקום בה היא נמצאת). זה ברור. אך אי היכולת ליצור עותק של התוכנה אותה קנית, עלול לפגוע בזכותך להשתמש בתוכנה באופן תקין (מסיבות בלאי של המדיה ומסיבות נוספות).

הבהרה : בהעתקה לשימוש עצמי הכוונה להעתקת דיסק על מנת לשים אותו בארון כגיבוי, בהעתקה להרד-דיסק לשם נוחיות השימוש (כמו להעתיק את קבצי התקנת WINDOWS לדיסק הקשיח) או בהעתקה לכל צורך בו רוצה המשתמש כל עוד אין בכך הפרת זכויות יוצרים (למשל הסרת הגנת תוכנה שיש בה מטרד לקונה התוכנה ויצירת דיסק שימושי ונוח יותר למשתמש). כל זה מותר עפ"י החוק האמריקני (עד כמה שאני יודע). אם להתוכח אז להתוכח איתם ולא עם העובדות (כפי שאני מכיר אותן - אפשר להראות לי שאני טועה עובדתית כמובן).

אם כתוב על רשיון מיקרוסופט שאסור לבצע גיבוי לתוכנה (לשם שימוש עצמי) אז חלק זה ברשיון הוא פשוט בלתי חוקי (על פי החוק הפדרלי בארה"ב) ושם פשוט זכותו של הצרכן להתעלם מסעיף זה (פה כנראה שלא).

אסור להתבלבל בין מה שחברות התוכנה רוצות שיהיה החוק לבין מה שהחוק הוא למעשה. אכן יש מאבק פוליטי לא קטן בארה"ב סביב נושא זה. השאלה היא שאלה סבוכה של הגנת זכויות הצרכן מול הגנת זכויות היצרן ובארה"ב משתדלים לשמור על איזון, כמה שאפשר. בארץ לעומת זאת פוגעים בזכויות הצרכן (למרות שהפגיעה היא לכאורה משום שהצרכן המקומי נוהג לצפצף על החוק בכל מקרה).

לא רק שחוקי לפצח הגנות תוכנה בארה"ב (עפ"י תקדימים ופסיקות רבות בבתי המשפט האמריקנים) לשם שימוש עצמי (גיבוי וכדומה), יותר מכך. תוכנות אשר תפקידן לפצח הגנות שכאלה (כמו never-lock של COPYWARE למשל) נמצאו חוקיות וכשרות עפ"י פסיקות בית המשפט, בטענה שלא ניתן להוציא אותן מחוץ לחוק משום שאפשר להשתמש בהן גם באופן חוקי.

מיקרוסופט נותנים לך רשיון להשתמש בתוכנה. יצירת דיסק עותק של התוכנה לשימוש עצמי (או לגיבוי) או אפילו העתקת קבצי ה-SETUP למחשבך האישי (שזה בעצם דומה במהות ליצירת דיסק נוסף) הוא דבר שלא מפר בשום צורה את החוזה עם מיקרוסופט (או כל יצרנית תוכנה אחרת). זה שזה אולי לא חוקי בארץ חכמי החלם שלנו, זה סיפור אחר לגמרי...

"היית יכול להתקין את אותה תוכנה על כמה מחשבים, או להציג אותה באינטרנט לתועלת הכלל"

אפשר לעשות דברים אלו גם אם יש ברשותך רק את העותק המקורי של התוכנה אותה קנית. מה הקשר בין זה לבין נושא העתקת דיסקים?
לעניין העתקת דיסקים 94356
1. האם על הרשיון של מיקרוסופט באמת כתוב שאסור ליצור עותק גיבוי?
2. האם זה באמת לא חוקי בארץ ליצור עותק גיבוי?
3. תוכנה היא רצף של ביטים. אין כזה דבר, "עותק מקורי". אני רק הערתי שאם היינו קונים את *התוכנה*, היינו יכולים לעשות בה מה שאנחנו רוצים - ואכן החוזים הסטנדרטיים מקנים לך רק *רשיון* לשימוש בתוכנה, ולא את התוכנה עצמה.
לעניין העתקת דיסקים 94484
1. אין לי מושג (אני רץ לבדוק).
2. כך טוען א.ז. מישהו יכול לרפרנס אותנו לאמור בחוק?
3. טוב, אתה צודק בכל מלבד מהטענה שאין דבר כזה "עותק מקורי".
לעניין העתקת דיסקים 94372
האם הפסקה הרביעית מהסוף נכונה גם לימי ה-DMCA? נראה לי שמה שמופיע בה הוא הסיבות העיקריות לחקיקתו. הרי גם ב- DeCSS (כך קוראים לזה?) ניתן להשתמש גם באופן חוקי, ובכל זאת היא אסורה להפצה.
לעניין העתקת דיסקים 94378
חשבתי שרק אסור להוציא אותה מתחומי ארה''ב (כמו כל דבר שקשור להצפנה בארה''ב). אבל אני בטח טועה.
לעניין העתקת דיסקים 94485
אז איך ניתן להסביר אתרים כמו GameCopyWorld שקיימים ברשת באופן *גלוי* ויציב כבר שנים?

מה יותר סביר לדעתך, שאתר זה הוא אתר חוקי לחלוטין (כפי שנאמר באתר) או שמסיבה לא ברורה החוק לא נאכף דווקא לגביו (החוק כן נאכף לגבי אתרי WAREZ רגילים).

לגבי ה-DMCA, יש משהו במה שאתה אומר, אני פשוט לא חושב שנאמרה המילה האחרונה לגבי חוק בעיתי זה (ההתנגדות לו היא רבה ומקרים רבים עדיין נידונים בבתי המשפט, על פי המידע המועט אותו קראתי).

דרך אגב, מישהו יודע מה החוק אומר, בנוגע להעתקת דיסקים, במקומות אחרים בעולם (למשל באירופה)?
לעניין העתקת דיסקים 94400
המצב החוקי בישראל - ככל שהצלחתי להבינו - הוא כזה:
*כל* העתקה של דיסק - לכל מטרה שהיא - מהווה הפרת זכויות יוצרים.

הפרת זכויות יוצרים מהווה עוולה אזרחית (כלומר תביעת פיצויים וכו') ובנסיבות מסויימות גם עבירה פלילית (שעונשה עד 3 שנות מאסר וקנס).

הנסיבות המסויימות שבהן העתקת דיסק מהווה גם עבירה פלילית, הם - לענייננו - אותם מקרים שההעתקה נעשית למטרות מכירה או השכרה, וכן חלוקה (כלומר מתנה) בכמות שיש בה להזיק לבעל זכויות היוצרים.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים