להעמיד דברים על דיוקם 98648
לפני שמבינים את כהנמן וטברסקי, צריך להבין משהו על ההתיחסות של מדע הכלכלה להחלטות בתנאי אי ודאות:
רוב ההחלטות אותן אנו צריכים לקבל בחיי היום-יום כמו גם בחיים העסקיים נעשות בתנאי אי ודאות מסוימים (האם ירד גשם או לא? האם המניה תעלה או תרד? הביקוש יהיה גבוה נמוך?). התאוריה הכלכלית המודרנית (שהתפתחה במהלך המאה ה - 20) מניחה שאנשים מקבלים החלטות כאלו באופן "רציונלי" - כשהכוונה היא בעיקר לכך שתהיה עקביות בהעדפות המחליט בתנאי אי ודאות.
כך למשל, להעדיף 400 ש"ח במזומן, על פני הגרלה המבטיחה 1000 ש"ח או כלום (בסיכויים שווים) זו בהחלט התנהגות רציונלית, על אף שתוחלת ההגרלה גבוהה יותר. התנהגות זו - המכונה "שנאת סיכון" מאפיינת אנשים רבים (אך לא את כולם - למשל, הימורים מייצגים תופעה הפוכה). השאלה היא האם אותו אדם יקבל החלטות דומות באופן עקבי.
המונח "עקביות" מתורגם לאוסף של הנחות ספציפיות (אקסיומות), שמי שמקיים אותן הינו "רציונלי".
הניסויים הגאוניים של כהנמן וטברסקי הראו, שרוב האנשים מקבלים החלטות באופן שמפר את האקסיומות האלו. מסתבר שלמוח האנושי יש מספר רב של "כללי אצבע" המאפשרים לו לקבל החלטות מסובכות באופן מהיר, פשוט ו...שגוי. מכיוון שהכלכלה מנסה להעריך את תוצאות האינטראקציה הכלכלית בין אנשים (או גופים כלכליים) שונים, הרי שהתוצאות המתקבלות תחת הנחת הרציונליות, שונות מהותית מאלה המתקבלות תחת תאוריות חלופיות.
אגב , הסיבה לכך שהתאוריה הכלכלית עדיין מתבססת על הנחות הרציונליות נובעת בראש ובראשונה מהאלגנטיות המתמטית של תורה זו, ומהעובדה שהיא מאפשרת להתמודד עם מורכבות העולם מבלי לקום מהכיסא...(ולעשות ניסויים, וכו'). אם זה מעניין מישהו, אשמח לתת גם דוגמאות לחלק מהניסויים שלהם.
להעמיד דברים על דיוקם (חלק 2) 98650
כמה הערות לגבי דברים שנאמרו כאן על פרס נובל:
1. הפרס לא ניתן למתמטיקאים משום שאלפרד נובל רצה לתת את הפרס לאנשים ש"עושים דברים שמקדמים את העולם", ולדעתו המתמטיקה (בעיקר בתחילת המאה ה - 20) היתה תחום תאורטי לחלוטין ולא שימושי. אגב, מאותה סיבה הפרס בפיזיקה ניתן רק על תגליות ניסיוניות, ולא על תאוריות.
2. 2 מזוכי פרס דן דוד אכן זכו השנה בפרס נובל, אולם בפרס בתחום הפיזיולוגיה והרפואה ולא בפיזיקה.
3. ברוב התחומים, הפרס ניתן על הישגים מדעיים שארעו 2,3 ואף יותר עשורים טרם מתן הפרס. הדבר עומד, אגב, בניגוד לכוונתו המקורית של נובל, שרצה שהפרס יאפשר לחוקר להמשיך לעבוד ללא דאגות כספיות. ספק אם הזוכה בן ה - 87 בפרס בפיסיקה השנה (אחד מהשלושה) אכן עוסק עדיין במחקר פעיל...
להעמיד דברים על דיוקם (חלק 2) 98655
1. זה לא מדויק שהפרס בפיזיקה ניתן על תגלית נסיונית ולא על תאוריה - להיפך, במקרים רבים קיבלו את הפרס במשותף מי שהציע את התאוריה, ומי שאישר אותה בניסוי. נכון שלא נותנים את הפרס על תאוריה שעדיין לא אושרה (ולכן לפעמים עוברים כמה עשורים בין הצעת התאוריה להכרה בה כראויה לפרס).

2. תודה על התיקון.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים