על עכברים ואנשים 115296
לשיטתך, הניסויים האלה והתוצאות האפשריות הם בלתי מוסריים:

(מכיר מישהו על דיאליזה?)
על עכברים ואנשים 115522
הניסויים האלה הם בלתי מוסריים ואני גם הסברתי מדוע כל כך הרבה פעמים עד שזה כבר יצא מהאף הסולד קולקטיבית של רוב חברי הקהילה הזו.

אם למרות כל ההסברים עדיין לא הבנת, בוא נתחיל בזה שתסביר מדוע לשיטתך ניסויים בבעלי חיים הם מוסריים יותר מניסויים בכושים, זאת בהנחה שאינך כושי כשם שאינך עכבר. בהזדמנות זו אולי תסביר גם מה הקשר של זה לשאלת ההיכרות האישית שלי עם ''מישהו על דיאליזה'', שאלה שבעיני היא פולשנית, דמגוגית ומיותרת, ומן הסתם לא היתה נשאלת כלל אילו התשובה עליה היתה ידועה לך.
על עכברים ואנשים 115574
כמובן שהשאלה לא היתה נשאלת אם התשובה עליה היתה ידועה לי.

ראיתי לנכון להביא את הקישורית למרות שיכולתי לנחש את תשובתך לשאלה החשובה יותר ששאלתי, לטובת כל אלה שבעקבות הדיון הארוך שינו את דעתם לכוון של איסור הניסויים. חשבתי שדוגמא אחת (מיני אלפים) על משמעות האיסור יכולה לגרום להם לבחון שוב את עמדתם.

מעבר לזה, אני לא אפתח שוב את הויכוח, אבל שומר לעצמי את הזכות (זה בסדר, היא הוענקה לי ע''י בעלי מקצוע) לזרוק מדי פעם קישוריות נוספות שנראות לי שייכות, ומי שאפו סולד שילך לעשות ניתוח פלסטי.
על קופים וחזירים 115702
המאמר הזה שהבאת הוא לא דוגמא למשמעות האיסור. הוא לכל היותר "ידיעה מטעם" שלאחר קריאת תוכנה אפשר אולי לנסות ולדמיין מה נעשה במעבדות הניסויים כל עוד אין איסור לעשות דברים כאלה.

הנה דוגמא יותר טובה למשמעות האיסור. במעבדות הנטינגדון (HLS) שבאנגליה, כרתו חוקרים את הטחול ואחת משתי הכליות של כל אחד מ-‏14 קופי מקק, והשתילו בהם כליה שנלקחה מחזרזירים בני פחות מחודש. תשעה מהחזרזירים הללו הונדסו קודם לכן גנטית על מנת להקטין את הסיכוי לדחייה מיידית של אבריהם שיושתלו בקופים. לאחר ההשתלות, נתנו החוקרים לקופים קוקטייל של תרופות נוגדות דחייה באמצעות הזרקה או בליעה כפויה, עקבו אחר הסימפטומים עד שכל הקופים מתו, ואז הכתירו את הניסוי כהצלחה משום שלא כל הקופים מתו במהלך הימים הראשונים. תקופת ההישרדות המקסימלית היתה 78 יום לאחד מהקופים.

(מקור: E. Cozzi, et al, 'Long-term survival of nonhuman primates receiving life-supporting transgenic porcine kidney xenografts', Transplantation 2000 Vol 70, Issue 1, 15-21.)

עד כאן מידע שאפשר להוציא ממאמרים כמו זה שאתה הבאת, אבל הסיפור לא נגמר כאן. מסתבר שהניסוי הזה היה חלק מתוכנית ממושכת של החלפת איברים שמומנה ע"י חברת הביוטכנולוגיה אימוטראן, והוא בוצע במעבדות הנטינגדון תמורת תשלום. תוכנית זו גבתה את חייהם של מאות קופים ושל אלפי חזירים. סבלם של בעלי החיים וכשלון הניסויים נחשפו בסדרת מאמרים ב'דיילי אקספרס' בספטמבר 2000, בהתבסס על מסמכים פנימיים של החברה. הניסוי שתואר כאן, אחד ממעט הניסויים שהתפרסמו בעיתונות המקצועית, היה אמור לבדוק גם אם הסרת הטחול של הקופים תאריך את משך הזמן שייקח לאיברי החזירים להידחות. זמן ההישרדות הממוצע עבור הקופים שבהם הושתלו כליות של חזירים מהונדסים גנטית היה 35 יום. זמן ההישרדות הממוצע עבור כלל הקופים היה 24 יום, והוא הושג בזכות שלוש תרופות רעילות נגד דחייה שניתנו להם. בין תופעות הלוואי שתועדו ע"י החוקרים אפשר למנות הקאות, שלשולים, הצטברות נוזלים ברקמות, דלקות בלבלב, דימום במערכת העיכול, אנמיה ו... אי ספיקת כליות.

חשוב לשים לב שרוב הפרטים על מה שבאמת קרה לא הגיעו מהמאמרים שהחוקרים פרסמו ביוזמתם בעיתונות המקצועית, אלא מהמסמכים הפנימיים שדלפו החוצה מחברת אימוטראן והגיעו לידי התקשורת. המסמכים הללו גילו, בנוסף לנאמר לעיל, עוד כמה עובדות מעניינות. רבים מהקופים, כפי שדווח בדיילי אקספרס, נלכדו בטבע והוחזקו במחנות כליאה טרופיים שבהם חלק מהם מתו. האחרים הובלו במשך 35 שעות או יותר בכלובים קטנים שגרמו לחלקם למות מחנק עוד בדרך. לאחר תקופת בידוד, החל הניסוי ואיברים שונים מחזירים שעברו מניפולציות גנטיות הושתלו בחלקים שונים בגוף הקופים - כולל לבבות שהושתלו בצווארם על מנת שניתן יהיה לצפות בקלות בתהליך הדחייה. לרבע מהקופים היה מספיק מזל למות כבר על שולחן הניתוחים או זמן קצר לאחר מכן. בניסוי אחד, 33 מתוך 61 קופים מתו תוך 24 שעות מההשתלה כתוצאה מ"תקלות טכניות". באותו מאמר בעיתון תועד שבחלק מבעלי החיים בוצעו מספר ניסויים ברצף, שחלק מהתרופות הוחזקו ללא תוויות וללא מכסים, ושבמאות מקרים לא תיעדו החוקרים את תוצאות המדידות שביצעו בבעלי החיים לאחר הניתוחים. קוף אחד מת משום שהשאירו תחבושת בתוך פצעו במהלך הניתוח, מה שגרם לזיהום בטחול שלו. קוף אחר "הוקרב" כשהחוקרים גילו שכליית החזיר שאמורה היתה להיות מושתלת בו נשארה קפואה בטעות. כמו כן דווח באותו מקום על קופה שהומתה יום לאחר שקיבלה תרופה מסוימת במינון שהיה פי 4 מהמינון שהומלץ.

רק ימים יגידו אם הכיוון של השתלת איברים מבעלי חיים אחרים באדם הוא כיוון בעל משמעות יישומית כלשהי לאדם. מה שניתן לקבוע כבר היום בוודאות הוא שאם היה איסור על ניסויים בבעלי חיים, כל המתואר לעיל לא היה קורה.
תפילת הקופים 115711
תפילת הקופים:

בוא מוות. אנא, בוא.
עשה נא עמדי את החסד היחיד.
עטפני נא ברחמיך שלא אחוש יותר דבר
ושאצא לחופשי.
אנא ממך, השמד אותי, הכחד את הזן שלי,
מחה אותי מעל האדמה.
עשה שלא אטעה בפעם האלף,
ואחשוב שהיד המלטפת אותי היא יד אוהבת.

אצל בני-האדם המוות הוא שונה. יש אנשים שנראים לי כבר מתים בעודם בחיים. רגשותיהם חסומים. חושיהם קהים. אוזניהם אטומות. נאקות, צווחות ויללות-כאב לא חודרים אליהם. כשהם מבצעים את עבודתם יש במבטם מין עירוב של ריכוז עם ריקנות. הם מביטים בישות החיה והנושמת שבידיהם, ולא רואים אותה. הם רואים דרכה, רואים רק את ההליך בדרך למטרה. תחת השפעתו של רעיון מדעי הם דולים חוט-עצב מתוך הבשר החי, הנמק והכחול, כמו תולעת מגוויה. תחושת ההצדקה למעשיהם תופחת ומתפשטת בנפשם כסרטן על חשבון תאי-החמלה המצטמקים ונעלמים. בהתחלה אולי היו להם ספקות. החתול הראשון שהחזיקו בידיהם הזכיר להם אולי את החתול שגידלו בילדותם. אבל הימים עברו והם ראו שהאדמה לא פערה את פיה לבלוע אותם והמעבדה היא צריח מוגן ומעניין להפליא, ממנו הם משקיפים על בני התמותה. אין ברירה, הם יגידו לך, למען התקדמות המחקר המדעי. למען עתיד טוב יותר לכולנו.
תפילת הקופים 115719
כך עושים את זה: תגובה 46527
איפה הקרדיט לקוף שכתב את זה? 115810
על קופים וחזירים 115800
אכן, הטכניקה רחוקה מלהיות מושלמת:
האיברים המהונדסים עדיין לא מושלמים,
הטכניקות הניתוחיות,
תוכנית הטיפול התרופתית...

המסקנה שלי היא: יש לעשות יותר ניסויים, כדי להשתפר, לפני שעוברים לטפל בבני אדם.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים