אכן תורה נאה היא הממטיקה 23755
אך במצבה הנוכחי היא דומה יותר ל"מדעי" החברה מאשר למדעים המדוייקים. לא שמעתי על ממטקאי שחזה את ההצלחה המסחררת של ICQ לעומת הכישלון של עשרות החיקויים שקמו לו (ההצלחה של AIM ושל Yahoo Messenger קלה להסבר, אך זו של ICQ כמעט לא אפשרית).

מעניינים אותי גם הקשרים בין הממטיקה לסמיוטיקה, האם אלו נחקרו די הצורך?

ואולי בכלל צריך להגיד מיימי?
אכן תורה נאה היא הממטיקה 23759
א. לא לזלזל במדעי החברה.
ב. אף אחד לא חוזה כלום. מי אמר שחייבים לחזות דברים? גם להסביר זה משהו.
ג. למיטב ידיעתי, ממטיקה תרם זכתה לפקולטה משלה איפשהו (ויפה שעה אחת קודם!), ולכן אינה באמת מדע, אלא רק תחום שכל מיני אנשים משתעשעים בו. יש ספר בשם "המכונה הממטית", או משהו כזה. ניתן למצוא אותו ברשימת הספרים-שאנשים-שקנו-את-"הגן-האנוכי"-באמאזון-קנו-גם (פיו!). נראה לי שזה הדבר הקרוב ביותר לעיסוק מקיף בסוגיה עד כה.
אכן תורה נאה היא הממטיקה 23763
א. מי זילזל? רק הכינוי מדע לא מתאים להם בעיני, עדיין אין בכך לומר שאין להם חשיבות.

ב. הסבר שאינו מאפשר לחזות (ומצד שני אינו מונע את התחזית) הוא שימושי במידה קטנה בהרבה מכזה שמאפשר לחזות. גם תחזית ללא הסבר היא טובה פחות (משום שהיא עשויה להפסיק לפעול ללא הסבר).

ג. יש מחקר אקדמי נרחב למדי והרבה יותר מ"כל מיני אנשים משתעשעים" - חיפוש פשוט בגוגל - נניח (academic study of memetics) יניב תוצאות רבות ובחלקן מעניינות.
אכן תורה נאה היא הממטיקה 23806
"ממטיקה תרם זכתה לפקולטה משלה ... ולכן אינה באמת מדע"

האם הגדרת המדע מכילה את מושג הפקולטה?
אכן תורה נאה היא הממטיקה 23807
אהם. א' - אין סיבה לחזור על השגיאה המביכה שלי. טרם, לא תרם. כמובן...

שנית - ''מדע'' אולי לא, אבל תחום מחקר - ודאי. למיטב ידיעתי אין חוקרים שמקדישים את זמנם לממטיקה, אין קורסים לממטיקה בשום אוניברסיטה (שאני מכיר). אין מחקר בנושא. לא רשמי, בכל אופן.
אכן תורה נאה היא הממטיקה 23809
זכור לי במעורפל מאמר שרפרפתי עליו בקלילות בקורס ''המח והמחשב'', באדיבותו של דיקן הפקולטה להנדסה ביו-רפואית בטכניון, הפרופ' משה גור (הידוע בכינויו ''מוגי''). במאמר הועלתה התזה כי אנו מקבלים החלטות כתוצאה מ''תחרות'' בין ''רעיונות'' או ''מחשבות'' על תאי מוח -- זה שתופס יותר הוא המנצח. לא זוכר את המכניזם או משהו אחר, אבל זה נראה לי כמחקר רשמי.
אכן תורה נאה היא הממטיקה 23884
האם תרם הפך למם במוחם של כותבי האייל האלמוני?
ממטיקה באקדמיה - המצב גבולי. 136417
אמנם אין 'פקולטה' או אפילו 'מחלקה' או 'מכון' למממטיקה בשום מקום, אבל יש לא מעט חוקרים מתחומים שונים (פסיכולוגיה, תקשורת, היסטוריה ופילוסופיה של המדע) שעוסקים במידה סו או אחרת בנושא. סוזן בלקמור, שכתבה את 'מכונת הממים' עוסקת במחקר בפסיכולוגיה באחת האוניברסיטאות בארה''ב. כמו-כן, יש כתב-עת אקדמי רשמי לתחום, ואפילו בישראל זכיתי להשתתף בסמינר שעסק בשאלה 'האם יש בממטיקה משהו'.
מה שנכון הוא שרוב גדול מהממסד האקדמי אינו מקבל כיום את הממטיקה כתחום מחקר לגיטימי, ומציג טענות נגד כבדות משקל מול האנלוגיה שהיא עושה עם הגנטיקה. עם זאת, בשוליים כבר יש הכרה אקדמית כלשהי בתחום.
ממטיקה באקדמיה - המצב גבולי. 136450
סוף סוף שימוש למאגר הלינקים הנכבד שלי:
ועוד אדם העוסק בנושא, וויליאם קלווין, שספריו (היו בזמנו, אולי גם עכשיו) נגישים באינטרנט:
ICQ??? 23767
כל מי שהשתמש בICQ כשהיא התחילה הבין את גדולת הרעיון ואת משמעותו. כל חברי ומכריי הגולשים ידעו תמיד (עוד מימי 5 הספרות) שICQ זהו רעיון גאוני שהולך להצליח ובגדול. או במילים אחרות - "סטארטאפ"!
את ה"כשלון" של מוצרים אחרים אפשר להסביר בקלות בעזרת נימוקים מתחום השיווק ונימוקים טכניים. כך גם את ההצלחות של חלק מהמתחרים...
ICQ??? 23774
זוהי דוגמטיות לשמה. ראשית, אני מכיר כמה וכמה משתמשים מימי 6 הספרות (5 ספרות היו רק למקורבים לצלחת) שלא הבינו שזה רעיון גאוני או סתם לא סבלו את העניין. שנית, למרות הגישה הישראלוצנטרית, בארה"ב מעדיפים בכפייה את ה AIM ולבסוף, קשה לי לחשוב על הרבה נימוקים טכניים או שיווקיים שמשחקים לטובת ICQ חוץ מאשר אותו מכתב מופלא שהמשתמש בפוטנציה מקבל מחבריו. אשמח לשמוע על עוד נימוקים וכמובן על ההסבר מהי הגאונות כאן (קדמו ל ICQ מספר תוכנות בעל יכולות דומות ואף טובות יותר - ע"ע PowWow וכמובן כל שרתי ה IRC שיש להם יכולות דומות להפליא למה שהיה אז ל ICQ).

האייל המשכפל, 6 ספרות, מתחיל ב 1.
ICQ??? 23813
6 ספרות, מתחיל ב-‏4.
גם טוב, לא?
ICQ! 24189
משכפל יקר,

יתכן ואותו מכתב מופלא שהזכרת הוא אכן המפתח להצלחת ICQ בשעתו. ICQ, כמו IRC ושירותים "ויראליים" אחרים, היא תוכנה שהערך שלה עבור המשתמש הוא פונקציה ישירה של מספר החברים של אותו משתמש שגם הם מפעילים את אותה תוכנה. אם אף אחד שאני מכיר לא היה מפעיל את ICQ, גם אני לא הייתי מפעיל אותה (כי עם מי הייתי מתכתב?). ברור שלהצלחת ICQ חברו יחדיו גורמים שונים שחלקם לא ניתן להסבר, אבל ICQ נתנה למשתמש כלי אינטואיטיבי להדבקת חבריו בוירוס הזה ע"י כך שהיא קישרה את דיאלוג "הוספת חבר לרשימת החברים" עם האופציה לשלוח למי שלא נמצא במאגר מכתב הזמנה אישי. שים לב - ויראליות היתה גם קודם (למשל הפקס הוא שירות ויראלי מאין כמוהו), וגם האופציה להדביק אנשים אחרים בוירוס היתה גם קודם (בחלק מהתוכנות, אבל ב-IRC למשל בכלל לא), אבל רק ב-ICQ היתה לנשא הזדמנות להפיץ את הוירוס בלי שייזום את זה כפעולה רצונית (הוא הרי חשב שהחבר כבר מחובר, אבל אם לא, יאללה, נלחץ פה ונשלח לו מכתב) ובלי שירגיש שהוא עובד עבור מישהו אחר. זו, לפי דעתי, אחת הסיבות להצלחת ICQ ואני מודע לכך שזו חוכמה בדיעבד.

לאחר הצלחת ICQ, וכתוצאה ישירה ממנה, הפכה הויראליות למטבע לשון מקובל בתעשיית התוכנה ואלפי חברות תוכנה בנו עליה מודלים עסקיים והוסיפו מנגנונים מופלאים שכל מטרתן היתה הקלת ההדבקה בוירוס. כפי שתואר היטב במאמר, קהילת המשתמשים פיתחה עם הזמן נוגדנים ולא שיתפה פעולה, ו(זו כבר תוספת שלי) כך קרס לו כל רעיון הדוט-קום וגרר איתו בהתחלה רק את הנסדא"ק ואחר-כך גם את אמונתו של הציבור במוצרים חדשניים באשר הם. יעברו עוד כמה שנים, החזקים (או מה שהם לא יהיו - לדיון הזה אני לא נכנס) ישרדו, ולאט לאט יחלשו הנוגדנים ואמון הציבור יחזור.

לסיום אני חייב להתייחס לכך שמצאת לנכון לציין שמספר ה-ICQ שלך הוא בעל 6 ספרות ומתחיל ב-‏1, אך לא חשפת אותו כאן. אקט זה למעשה נוגד במהותו את עקרון הויראליות שמאחורי השירות ומעיד כאלף עדים על השינוי שעברנו בשנים האחרונות. אין לי ספק שרק לפני שלוש שנים היית מפרסם את המספר בחפץ לב שכן בפרסום זה היה פוטנציאל להעלאת הערך של ICQ עבורך. היום, אולי מכיוון שאתה סבור שכל מה שיצא לך מפרסום המספר הוא spam וסתם בלבול מוח, אתה נמנע מלעשות כן למרות הרצון הברור להפגין את פז"מך המופלג.

אשמח לתגובות (אפילו ב-ICQ, אני 128363 :).

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים