טיטאניק- מאיפה הניק 453331
האלים לא ניצחו כחלק ידוע מראש בהיסטוריה את הטיטנים? והאם שם האוניה אינו בבחינת התגרות בגורל? תחשבו על חשיבה בריטית ממוצעת בהקשר הזה. נכון שמיסטר סמית' קרא תגר על כוחות הטבע האימתניים, וכמוהו גם הטיטניק בכבודה ובעצמה, אבל במקום כל אחד ממאיישי האוניה, הייתי פוזלת לכיוון האולימפוס במוטרדות, שלא לומר בדאגה ברורה, משך כל שלושת הימים עוד לפני התקבל המידע על הר קרח "זאוסידוני" לא צפוי, או צפוי ומוזמן מראש מבחינתי.. (למרות הסיכוי האפסי משהו לראות את אפס קצהו של האולימפוס בהתחשב במיקום הלא נוח.). יתכן באמת שאם האולימפוס היה בקירבת מקום, זאוס בכל זאת היה חושב לרדת לעזרה. מצד שני, לא נראה לי שהוא היה שולח קרחון לכתחילה לקרבת האזור שלו עצמו, הא? אז אולי אחת המסקנות, רק אחת, (אחרי זו שמזכירה לכם לחשוב על שמות יותר נינוחים) היא לא להתרחק מידי מהבית, קר מאוד בחוץ. אגב , זה גם מה שסבא שלי היה אומר לכם, והוא היה ותיק. עובדה.
מכל מקום ללא ספק , עם קשר או בלי, חטא ההיבריס הוא מאז ומקדם אם כל חטאת, והעיוורון שבא עימו הוא אם כל מחדל, וזה חף מכל הומור.
טיטאניק- מאיפה הניק 453372
לגיל, אני דווקא מאמינה גדולה ביהדות, והטרמינולוגיה היהודית היא מעל לכל סאטירה בעיניי.
חוץ מזה, למה זה בעצם חשוב אם ה"טיטאניק"(כשם) קיבלה השראה מיתית?
טיטאניק- מאיפה הניק 453394
לא ראיתי כאן אף תגובה של גיל. אל מי כיוונת את תגובתך זו ובאיזה הקשר?
טיטאניק- מאיפה הניק 453391
ההיבריס מונח גם בבסיסם של הרבה השגים מפוארים.
טיטאניק- מאיפה הניק 453416
גם הנקמה וגם הזעם וגם הכאב וגם יצר המין ויצר ההרס ועוד אלף ואחת שמות לאנרגיות וכוחות ותחושות וחוויות, כל אלו עומדים בבסיסם של השגים מפוארים. וגם "אלקטרה נולדה בכאב", זהו ביטוי שאינו שלי. ושאול שהלך בכלל לחפש אתונות, הכל קשור לפה. זו אפילו לא בהכרח שאלה של טוב ורע,יש מניעים קשים לאורך ההסטוריה שהפכו להיות אבני הפינה למפעלים נהדרים, וטובים. פה להבדיל אני כן משתמשת במושג טוב. כי החומר הוא ניטראלי כידוע, ואנחנו אלה שיוצרים בו וממנו את הטוב או את הרע, וגם פה החלוקה לא בהכרח ברורה,
לעומת כל הנ"ל ההיבריס על כל גילגוליו נקרא חטא. חטא היוהרה או גבהות הלב, ומפה הוא התגלגל בוריאציות שונות. ללא ספק בחטא כזה יש פוטנציאל לא מבוטל, כמו בכל כוח מניע אחר כאמור. והטיטאניק היא רק דוגמא , אם לחזור לדברים מאמש. מכל מקום מעבר לחטא, אני רואה בבגבהות הלב, ההיבריס, הרבה מאוד קטנות נפש, כמעט הייתי אומרת סכלות. כי האדם החכם באמת מגיע ממקום של ענווה. ושוב הטינטאניק היא רק דוגמא, אולי סמל.
הי, מה בעצם רצית לומר במה שהיה נשמע כהגנה על ההיבריס?
טיטאניק- מאיפה הניק 453419
ההיבריס הוא חטא מבחינת הנצרות. הטיטניק בטח הייתה ספינה יהודית למהדרין.:)
טיטאניק- מאיפה הניק 453436
ידוע שהנוצרים גנבו מאיתנו. יש מצב שגם ההיבריס כחטא הוא שלנו במקור.. לגבי הטיטאניק זה ברור, אנחנו עשויים להיות מצטיינים גם בלנכס... אולי אחרי הכל גם את זה הנוצרים למדו מאיתנו, אבל זה ממש בחיוך. ללא ספק אנחנו גם האמא גם האבא. באמת יש לנו את זכות הראשונים, וככאלה, אנחנו המנכסים האחרונים דווקא.
בכל אופן את הטיטניק בנו, למרבה הצער, "ידים איריות חזקות", כך אם אני לא טועה, הם אומרים שם במחלקה השלישית של הספינה, מי שחשב את עצמו לבר מזל מעצם היותו שם. אני מדברת על הסרט,די קפריו וחבריו. אבל לך תדע, סביר להניח שאיזה מוח יהודי שלט באותן הידיים, ואם לא המוח אז לפחות הכסף היה יהודי. למרות שאנחנו מדברים על טרום המלחמה הראשונה, יש להניח שבין אילי ההון היו גם פה ושם יהודים.. אבל רגע, לא רק. דיברנו על הניק, מהיכן קיבלה המיתולוגיה את השראתה אם לא מאיתנו? זה בטח לא מגלומני כמו שזה אכן כך, בוא ניקח את הטיטאנים רק כדוגמא,
בבראשית ו יש על "הנפילים (אשר) היו בארץ בימים ההם.." כמו "אשר יבואו בני האלוהים אל בנות האדם וילדו להם.. המה הגיבורים.." עזוב זה דוגמא קטנה ובלתי ממוצה,
שים לב כמה ברצינות הגבתי על החיוך שלך...
טיטאניק- מאיפה הניק 453523
לא אהבתי את הסמל שלך.

עצם השימוש במילה חטא, או היבריס (חטא הגאוה) נותן לכל העניין נופך דתי. אם יש חטא, אז יש בוודאי עונש. ומהו העונש על החטא הזה? אסון שבו ניספו 1500 אנשים. אני לא חושב שזהו עונש צודק על גאוותם של מתכנני הספינה ואולי הקפטן שלה. אין לי בעיה עם מוסר השכל שאומר שאסור להניח שמשהו הוא בלתי פגיע, או שתמיד צריך להערך לאסון, או אפילו, שזה מסוכן להיות יהיר. אבל חטא? לא נראה לי. זה לא חטא לבנות ספינה גדולה ועמידה לטביעה (היום יש ספינות נוסעים יותר גדולות ויותר עמידות). זה גם לא חטא לשלוח אנשים לחלל. ובכל זאת ספינות טובעות ומעבורות חלל מתפוצצות. אנחנו צריכים להבין את הסיבות לזה, במקום להגיד שזה היה בגלל איזשהו חטא.

באופן יותר כללי, אסון כה גדול, ברור שאנשים ינסו לחפש לו משמעות. אפשר למצוא בטיטאניק הרבה סמלים וזה בסדר גמור. חלק מהסמלים אני אוהב, וחלק פחות.
טיטאניק- מאיפה הניק 453597
תשלום של רבים על חטאי היחיד הוא חלק מהרעיון, המונח במונח היבריס. אני לא מצדיקה את העונש, מיותר לציין. אבל הנה חלק מההשלכות בין השאר של ההיבריס. התייחסתי למר אדוארד סמית' ולזילזול אותו הוא הפגין מול הצפי של התקלות בקרחונים אזוריים, כך לפחות על פי העדויות, וכמובן הדברים נאמרים בזהירות והסתייגות וכו וכו, (ראה את הכתבה לעיל של דנה אשכנזי, ואשמח אם תקרא בשנית את התייחסותי שלי בקטע, אליו התייחסת)
אני לא חושבת שהמושג היבריס מעניק נופך דתי לדברים. המושג היבריס הוא מיתולוגי במקורו. המיתולוגיה בעיקר מנסה לתת פרשנות והסבר לתופעות טבע,קיומיות ואנושיות, היא ענתה בדרכה על הצורך של האדם להגדרה ולתובנה ולמסגרת, ואולי כוחה בכך שהיא בעיקר לימדה אותנו דווקא לשאול. ההיבריס כמושג מיתולוגי (שאמנם מצוי כבר במקורותנו אנו, שמעלים על נס את ערך הענווה, הצניעות, ההודיה וכו בהקשרים שונים) הוא מבטא את תפיסת האדם לגבי ארועים והתרחשויות, והוא אולי משקף חרדה אנושית מהלא ידוע וצורך בבטחון.(כך במיתולגיה. ביהדות הדברים מקבלים צורה אחרת לחלוטין בעיניי)
אגב דווקא כמי שמאמינה ברעיון השכר והעונש, אני חושבת שמתן הסבר שיטחי כל כך הוא בבחינת עיוות נשמת הרעיון, שהוא עמוק למדי. ולא, לא ניסיתי להשחיל את האלמנט הזה בדבריי כמצוייין לעיל.
טיטאניק- מאיפה הניק 453607
אמרת כמה דברים מאד ברורים.

"והאם שם האוניה אינו בבחינת התגרות בגורל?"
"במקום כל אחד ממאיישי האוניה, הייתי פוזלת לכיוון האולימפוס במוטרדות, שלא לומר בדאגה ברורה"
"אז אולי אחת המסקנות, רק אחת, (אחרי זו שמזכירה לכם לחשוב על שמות יותר נינוחים) היא לא להתרחק מידי מהבית, קר מאוד בחוץ"
"ההיבריס על כל גילגוליו נקרא חטא"

אז אני מסכים עם המשפט האחרון. ההיבריס הוא חטא גם במשמעות המיתולוגית, וגם במשמעות המודרנית. וכמו בטרגדיה יוונית, מי שחוטא בחטא ההיבריס צפוי לעונש מכיוון האולימפוס, שאליו המלצת לפזול. ככתוב: "במובנו המודרני, היבריס משמעו גאווה וגבהות־לב מוגזמים. הוא נקשר בחוסר ידיעת ההיסטוריה ובחוסר ענווה. לפי המקובל, מי שנאשם בהיבריס צפוי להיענש, בדומה לקשר הקלאסי בין היבריס לנמסיס בעולם היווני" (ויקיפדיה, תיאטרון ביוון העתיקה, ערך "היבריס", פסוק כ"א).

ליתר המשפטים שלך, אני פחות מסכים:
1. שם כזה או אחר לאניה אינו מהווה התגרות בגורל.
2. נוסעי האניה לא צריכים לפזול לכיוון האולימפוס, אלא לכיוון סידורי הבטיחות שלה.
3. "לא להתרחק מידי מהבית" או "לחשוב על שמות יותר נינוחים", שתיהן מסקנות שגויות.
4. החטא של הקפטן הוא לא זה שהוא היה יהיר, אלא זה שהוא התרשל בתפקידו.

ייתכן שההיבריס מילא בעבר תפקיד חשוב בהסבר העולם. אבל כיום יש לנו דרכים יותר רציונאליות להסביר מדוע אסונות קורים, ואיך אפשר למנוע אותם בעתיד (אפילו אם בא לך לצאת מהבית!). הבה נשאיר את ההיבריס בתור ההסבר לטרגדיות יווניות, ולא לטרגדיות של המאה ה 20.
טיטאניק- מאיפה הניק 453652
הי אח של אייל, תרגיע... שמעת על המילה סאטירה , בדיחה, כאלה? התייחסתי לנושא שם האוניה מהיבט שכזה. אל תיקח את זה כל כך ללב... היתה נימה של חיוך לאורך כל הדברים שכתבתי. אם תשים לב, בפיסקה האחרונה כשדברתי על ההיבריס, הוספתי שזה (וזה היה ברור שבניגוד לפיסקאות שלפני) נטול הומור.
טיטאניק- מאיפה הניק 453665
צחוקים.
טיטאניק- מאיפה הניק 453702
בסדר. יש עוד דרכים לצאת מזה חוץ מללעוג. לא שהיית ממש בבעיה, אז למה צריך
טיטאניק- מאיפה הניק 453709
אני לא בטוחה ש"צחוקים" זה לעג (ותגובות אחרות שלו בוודאי שלא היו בלעג), אלא אולי זהו דווקא ביטוי של קצת מבוכה, מכך שהוא, האח האיילי - ממש כמוני עצמי - לא כל כך הבין שדיברת בהומור. האמת היא שהיה מאוד קשה להבין את ההומור הזה, ואני, לפחות, חשבתי שאת מדברת על ה"היבריס" (חטא, שכר ועונש וכולי) ברצינות, והדבר מאוד התמיה אותי.

עכשיו, אחרי שהזכרת את החולדות והיער מדיון 2712 וגם הבהרת משהו בקשר לחוש ההומור הייחודי שלך, לא נותר לי אלא לקוות - תקווה זעומה, עמומה - כי גם תגובה 428559, עם "חיילי צה"ל כקלגסים נאצים" ועם התובנות המבריקות לגבי "השמאל" - לא היתה אלא גילוי ביזארי במיוחד של הומור.
טיטאניק- מאיפה הניק 453719
באותו קטע שהתייחס לטיטאניק, בשורה הראשונה לדעתי, כתבתי במפורש,''תחשבו על חשיבה בריטית ממוצעת''.. ופה באו כל האיזכורים, אליהם התייחס ''אח של אייל''. זאת מעבר לכל מה שהזכרתי בתגובתי לאח של אייל. אז תמיהותיך בהחלט תמוהות לי.
ההתייחסות שלך לתגובתי על ''חולדות ביער '' קצת שופכת אור לגבי התפעלותך מ''תובנותיי המבריקות'' ו''תקוותיך הזעומות'' לגבי ההומור שלי באותו קטע עצמו ובכלל.במטאפורות הנוראות שהזכרתי השתמשו גורמים שמאלניים, ועשו בהם שימוש גורמים אנטי ציוניים במלחמה התדמיתית שלהם נגד מדינת ישראל. אני מניחה שציון הנתונים הללו הביא אותך לשליפה אוטומטית של סכינים. אופייני לאנשי המערות. אני מודה שזה הפתיע אותי לרגע, לא הבנתי במה זכיתי, כולה התייחסתי בקלילות לשמה המרהיב של ספינת תענוגות. אין לי רצון וחשק עכשו להכנס לעובי יערות הלבנון.
טיטאניק- מאיפה הניק 453727
הומור הוא כלי חמקמק והפכפך. לא מעט פעמים הוא בלתי מובן לחלקים אלו ואחרים של קהל השומעים, ולפעמים אפילו, רחמנא ליצן, ישנם כאלו אשר אינם מבחינים בו.
הדרך להתמודד עם התופעה היא משיכת כתף מתעלמת, או הערה מושחזת.
הסברים מפותלים, העלבויות ומשחקי כבוד מפוקפקים רק חושפים אותך כמי שלא באמת מצויד בכלי זה ומיומן בשימוש בו.
טיטאניק- מאיפה הניק 453732
התייחסתי בדבריי להערתו של הנ''ל על דבריי בשאלת מלחמת לבנון. שאלת ההומור לא עמדה בבסיס העניין
טיטאניק- מאיפה הניק 453779
ה"רחמנא ליצן" היה בכוונה או שזו טעות משובבת נפש? :-)
טיטאניק- מאיפה הניק 453750
מצטער אם פגעתי בך.

בואי נפתח דף חדש. נניח שאף אחד מאיתנו לא כתב כלום, אני לא מכיר אותך ואת לא מכירה אותי. אז קודם כל, נעים מאד. דבר שני, יש לי כמה מילים לכתוב על הטיטאניק כסמל (וכאמור, תשכחי מכל מה שכתבתי קודם).

אם אריסטו היה שומע על הטיטאניק, אני מניח שהוא היה רואה בזה סיפור קלאסי של האדם כנגד הטבע; מעין גרסא ימית לסיפור מגדל בבל. האנשים בתקופה הויקטוריאנית היו בטוחים ביכולת של האדם לגבור על איתני הטבע בעזרת הטכנולוגיה. הטיטאניק היתה שיא הטכנולוגיה והפאר, והיוותה סמל של עוצמה. והנה, דווקא הספינה הזו טובעת בהפלגת הבכורה שלה; לא רק זה, אלא שנראה שהבטחון העצמי של הקפטן, ושל רבים מהנוסעים שסרבו להתפנות הוא הוא זה שגרם לאסון להיות כה חמור. בקיצור, זהו סמל חזק מאד לבטחון עצמי גדול וגאווה, שנשברו אל קרחון המציאות. ניסחו את זה יפה בסרט מאטריקס:
"A triumph equalled only by its monumental failure.". לדעתי, אריסטו היה אומר שזהו סיפור של "היבריס" ושל התוצאות שלו. קצת קשה לדעת אם אריסטו התכוון שהתוצאות נגרמו בגלל כעסם של האלים, או בגלל שגאווה מובילה להתנהגות טפשית ומסוכנת, והתנהגות טיפשית ומסוכנת מובילה לתוצאות מרות. אני מנחש שזה קצת מזה וקצת מזה.

אריסטו הוא לא טיפש, יש הרבה הגיון מאחורי ההתיחסות (ההיפותטית) שלו לסיפור. רק אני חושב שצריך מאד להזהר כאן. אם אנחנו אומרים שיש לנו מעין לקח כללי שאנחנו צריכים ללמוד מהאסון - שאסור לזלזל בכוחות הטבע, שהאדם הנבון צריך להיות ענו ולהזהר מגאוות יתר - עד כאן סבבה. אבל אם אנחנו אומרים שהטיטאניק טבעה *בגלל* ההיבריס או חטא הגאווה, אז אנחנו חוטאים בעצמנו. מדוע? כי:
1. אנחנו מזניחים את כל המחדלים והסיבות שעמדו מאחורי האסון ועושים מעין טריוויאליזציה של כל הסיפור. ואז, אנחנו משחקים לידי כל מי שעושה הכללה גסה ואומר: למה בעצם לנסות לבנות יותר גדול ויותר טוב? תמיד הטבע יהיה יותר חזק ומי שמתגרה בו סופו יהיה כמו הטיטאניק. נראה לי שזה מה שהשכ"ג רמז אליו (כלומר - מכיוון שלא כתבת כלום עדיין, הוא עדיין לא הגיב לך, אבל את מבינה למה אני מתכוון. ואם לא, לא נורא).
2. עצם השימוש במילה "היבריס" או "חטא" רומז שהאסון הוא עונש - אפילו אם יש להיבריס כל מיני משמעויות אחרות, עדיף לא להשתמש במילים האלו.
טיטאניק- מאיפה הניק 453762
אנחנו לגמרי על אותו מישור. יתכן שהשתמשתי בקלילות יתר במושג היבריס, עדיין חשוב לי להדגיש שהוא התייחס מבחינתי להתייחסותו או לחוסר התייחסותו של קפטן סמית' לסכנת הקרחונים. ברור שאני לא רואה את "פרוייקט טיטאניק" כמגדל בבל, שסופו ידוע מראש או כתחרות אראכנאית באלה "אפורת העין", כמו שניתן אולי היה לטעות מעצם השימוש במונח.
אני אנסח את מה שהתכוונתי לו בעניין כך: הטיטאניק לא טבעה בגלל ההיבריס.ברור שלא. טביעתה ותצאותיה קשורות לצרוף אומלל של נתונים ונסיבות, (גם אמונה באלמנט אלוהי שיוצרת ומצרפת את הנסיבות לכלל מגה אסון שכזה אינה רלוונטית לפה בעיניי) שאחד מהם הוא, על פי עדויות מסויימות, היה חוסר התייחסות רצינית של הקפטן אל מול ההתרעות לקרחונים אפשריים, התייחסות שניתן לראות כלוקה בהיבריס, במידה ואכן היא היתה. עד פה. ממש הילכתי על ביצים בגללך...
חשבתי בהקשר הזה על אנשים "יודעי הכל" שניקרים על דרכנו במעגלים כאלה ואחרים, ושיש מידה רבה של גאווה באטימות המשודרת בתגובותיהם. ושוב, אני מסכימה איתך, שיש לנהוג זהירות בשימוש ב"היבריס". בהחלט לא כיוונתי למכלול המשמעויות הפאגאניות של המילה.
אני לוקחת ממנה את המסר הפשוט והיפה של הענווה, שלעולם תשאל ותוסיף ללמוד מכוח החכמה שבה. ואפרופו שאלות והוספת דעת... אני אכן לא הבנתי את הסוגריים שלך בסעיף 1 שבפיסקה האחרונה שלך, שהתייחסו לרמז של השכ"ג(?), למרות שזה "לא נורא", אני אשמח להבין על מה דברת.
ועוד אפרופו... אם כבר מזכירים חכמה, ההתנצלות שלך, אף שבאמת לא היה בה צורך, היתה אינטליגנטית בהחלט.
.
טיטאניק- מאיפה הניק 453765
ההסבר דורש הרבה ניחושים, אבל בואי ננסה.

אני מנחש שכאשר שכ"ג ראה את את התגובה הראשונה שלך (אני כאמור שכחתי לגמרי מאותה תגובה..), הוא חשב על משהו דומה למה שכתבתי בסעיף 1. דהיינו, החטא פה הוא (בין היתר) השאיפה לבנות יותר גדול, להגיע יותר רחוק, להתגבר על הטבע. זהו חטא, כי הוא תמיד מוביל לתוצאות מרות, ע"ע הטיטאניק.

אם הניחוש הזה נכון, אז שכ"ג אומר: השאיפה הזו היא לא בהכרח דבר רע, כי היא בבסיסה של כמה מההישגים הגדולים של האדם.
טיטאניק- מאיפה הניק 453769
השכ"ג יודע על הניק המרשים שנתת לו? הייתי צריכה ממש להתאמץ כדי לפצח את כתב החידה, אח של:-)
טיטאניק- מאיפה הניק 453814
זה לא רק האח-של, כולם קוראים לשוטה הכפר הגלובלי "שכ"ג", כבר מזמן. (זה היה במסגרת פינתנו: "הסבר פניך למצטרף החדש ועדכן אותו בכל המידע המקומי הדרוש" :))
טיטאניק- מאיפה הניק 453899
חן חן אח של אייל .. יחסך היפה מפוגג בי להפליא את תחושת הזרות.. תודה:)
טיטאניק- מאיפה הניק 453900
(הגבתי גם בהמשך לדבריך (ההיבריס , אריסטו כו)}
מרנן ורבנן, קהל נכבד, מורי ורבותי, נרד נא לרגע אל הארץ 453813
נראה כי רבים וטובים טועים מעט בפרשנות משמעותו המקורית של מונח ה"היבריס". דווקא בעת החדשה, בערך במאתיים השנים האחרונות ובייחוד בתקופתנו, בעשרות השנים האחרונות, מקובל לייחס למונח זה משמעות ערכית-רוחנית נרחבת, כזו המופיעה בשיחה שלכם כאן. מחשבה זו התפתחה בעיקר עקב השפעת הספרות העוסקת בניתוח המחזאות היוונית, אך למרבה ההפתעה (אולי), ה"היבריס" המקורי עסק יותר בעניינים "קטנים", יותר ב"מיקרו" מאשר ב"מקרו" - הרבה יותר בנושאים שבין אדם לחברו מאשר בין אדם לטבע ולאיתניו או בין אדם לאליו/אלוהיו.

ה"היבריס", היה חטא, חטא הגאווה - אך לאו דווקא חטא גאווה מסוג הבטחון העצמי המופרז של הקפטן סמית', שגרם לו להתנהגות בלתי זהירה ומסוכנת, לאו דווקא חטא מסוג הבנייה האקסטראווגאנטית שנעשתה במספנות הארלאנד-אנד-וולף - אלא דווקא הגאווה המביאה אדם להתנהגות בלתי נאותה, גסה ואלימה - כלפי אדם אחר.

ה"היבריס", היה חטא - אך לא בהכרח במובן הדתי ולא במובן הפילוסופי (חוץ מאשר במחזאות הקלאסית, כאמור), כפי שהוא מופיע בשיח זה - אלא במובן ה*משפטי* - חטא שענשו בא לו לא מידי שמיים, בצורת אסונות גדלי-ממדים - אלא דווקא מידי *אדם* - חטא שענשו בא לו בהחלט באופן ממשי וארצי ביותר - מידי *בית הדין האתונאי*. בקבוצת העבירות שבמסגרת ההיבריס נכללו עבירות תקיפה, מכות, קטטות, גניבה, תקיפה מינית ועפ"י סברות מסויימות - גם אונס.

הנה מה שאמר אריסטו על ההיבריס. מקובל כי דבריו מתייחסים לפשעים שבין אדם לחברו (כמוהם כמשפט האתונאי), וכאמור - יש בפשטות ובארציות שבהם משהו מפתיע, משהו מאוד "קטן", מאוד "מיקרו" - בניגוד כלשהו לתחושת ה"מקרו" המתקבלת מן המילים הגדולות, הנאות והפילוסופיות שהושמעו כאן:

to cause shame to the victim, not in order that anything may happen to you, nor because anything has happened to you, but merely for your own gratification. Hubris is not the requital of past injuries; this is revenge. As for the pleasure in hubris, its cause is this: men think that by ill-treating others they make their own superiority the greater.

ייתכן שלו היה אריסטו מתוודע אל סיפור הטיטאניק, הוא לא היה מדבר על היבריס ואף לא על לקחים נשגבים בענייני אדם-טבע, אלא היה מתרכז יותר, במקרה זה, בענייני החומר.

ישנה ספרות מעניינת העוסקת בנושא זה, ובין השאר ספרו של פרופ' דייויד כהן, Sexuality, Violence, and the Athenian Law of 'Hubris', אך אנו נוכל להסתפק, כרגיל, בשירותיה התמציתיים והנוחים :-) של ויקי.

מרנן ורבנן, קהל נכבד, מורי ורבותי, נרד נא לרגע אל הארץ 453827
ראשית, תודה על האינפורמציה המעניינת.
שנית, הציטוט שהבאת לגבי ההיבריס מופיע בימנו, כמעט במלואו, כתיאור לאונס ולעברות מין בכלל. מענייין אם המחוקקים חשבו על כך.
מרנן ורבנן, קהל נכבד, מורי ורבותי, נרד נא לרגע אל הארץ 453828
תודה על המידע.

אני מכיר את העניין הזה, הרי ציטטתי מויקיפדיה בעברית... לגבי אריסטו - לדעתי, קשה להתעלם מקווי הדימיון בין אסון הטיטאניק לבין וטרגדיה ואפוס, שני נושאים שאריסטו הכיר היטב. כמו כן, מדובר באסון חסר תקדים בהיקף שלו ובסמליות שלו (לפחות בעת שארע) - זה מאד טבעי לנסות למצוא לו משמעות נשגבת. לכן שיערתי שאריסטו היה מלביש מוטיבים מהז'אנרים שהזכרתי (למשל היבריס) על אסון הטיטאניק, או לכל הפחות מספר את סיפורה כטרגדיה קלאסית. אם אני הייתי במקומו, ממש קשה היה לי להתאפק מלעשות את זה.

אבל זו רק השערה, ייתכן שאני טועה.
מרנן ורבנן, קהל נכבד, מורי ורבותי, נרד נא לרגע אל הארץ 453898
חופשי אח של אייל, מעבר לכך:בסיפורים מיתולוגיים רבים מופיע היבריס כמושג: מחוץ להומרוס (פגיעת פוסידון באנשי אודיסאוס על ההקטומבה שלא הוקרבה, ומחוץ לענישתו של נרקסיס ע"י נמסיס על השפלתה של אקו על ידו( מתאים במידה מסויימת לפרשנות של אריסטו אותו הזכרתם )ועוד ,יש את סיפורה של אראכנה שיוצאת חצץ נגד אתנה בקריאתה לאלה להתחרות בה בנול, השפלתה בהפיכתה לעכביש מופיעה בפרוש כתגובה להיבריס בו חטאה. הנה ההיבריס גם בהקשר של קריאת תגר על האלים בעצם הפגנת היכולת האנושית. (למרות שכאמור, לא לכך כיוונתי אני בדברים שכתבתי..) יש עוד הקשרים רבים למונח הזה, שכפי שצויין בכל התגובות שלעיל קיבל פנים רבות במהלך גילגוליו.
מרנן ורבנן, קהל נכבד, מורי ורבותי, נרד נא לרגע אל הארץ 453903
כיוון שנראה שיש לך בקיאות רבה במושג ההיבריס, האם לדעתך ראוי היה להשתמש בו לגבי מגדלי התאומים ונפילתם?
מרנן ורבנן, קהל נכבד, מורי ורבותי, נרד נא לרגע אל הארץ 453910
די אחי מיצינו, פשוט תקרא את כל הנ"ל , ותפריד באותה הזדמנות בין תפיסתי לבין התפיסה המיתולוגית בחלק מרעיונותיה. לבוקר טוב ולא מסטולי ולשבוע טוב וכן, ולהכל טוב, זה יכול להיקרא כמו שיר, לא? שיר פוסט מודרני עם מאפיינים קלאסיים והבטים שונים
חצי עולם כבר שר יוון 454014
אני לא מומחה בתחומים הרלוונטיים, אבל הנה מה שנדמה לי: אם זה טבעי (לנסות למצוא לאסון משמעות נשגבת וגו') אז אולי כולם היו עושים זאת, אבל דווקא אריסטו לא. הוא הרי היה יותר מכולם פילוסוף "של הדברים הקטנים" והארציים, השכל הישר והחשיבה השיטתית. הוא הבין הרבה בטרגדיה ואפוס - כ*חוקר*, עמדה שמלכתחילה מצריכה ריחוק מסוים, ולא הזדהות מלאה.
טיטאניק- מאיפה הניק 453615
הטקסט של דנה אשכנזי שלעיל אינו כתבה אלא מאמר.
טיטאניק- מאיפה הניק 453633
מה בעצם ההבדל?
טיטאניק- מאיפה הניק 453645
הלכתי לחפש הסבר קודם שלי, ומצאתי שכבר היינו בסרט הזה בדיוק, עם אותם השחקנים (חבל שאתה לא אלמוני): תגובה 434523
טיטאניק- מאיפה הניק 453647
אוקי, אבל נראה לי שדווקא כאן מדובר על כתבה- נתונים, מומחים ותמונה אוביקטיבית.
טיטאניק- מאיפה הניק 453649
כתבה יכולה להיות כולה אינפורמטיבית, וללא כל מאפיינים של מאמר - "מר איקס מרחוב ... בנתניה חשוד ברצח אשתו, המשטרה חוקרת" - הכל עובדות, ללא דעות, ללא תמיהות של הכתב וכו'.

כשמישהו כותב מאמר, לעומת זאת - הוא בדרך כלל מכניס למאמר גם מאפיינים של כתבה - נתונים, פרטי מידע וכו'. זאת מן הסיבה הפשוטה שאי אפשר לכתוב "מהאויר", ולצפות מן הקוראים שיהיו בעלי מידע קודם נרחב ומדוייק באותו נושא. המאמר של אשכנזי, עקב נושאו (ואולי גם עקב עיסוקה), יש בו באמת יותר מאפייני כתבה מאשר במאמרים אחרים, אבל הוא בכל זאת מאמר, וזאת בעיקר הודות לפרק "האם ניתן היה למנוע את אסון הטיטאניק?".
אותם השחקנים? 453648
לא בטוח שהבר ההוא הוא אותו בר, גם לפי הבדלים בכתובת האימייל וגם לפי לשון זכר אז ונקבה עכשיו (אבל אין לי ויכוח עם ההסבר שלך להבדלים בין מאמר וכתבה :)).
אותם השחקנים? 453654
בהחלט לא אותם השחקנים. נעים מאוד אני בר. הדיונים היחידים בהם השתתפתי בבמה הזו הם פה, בנושא הטיטניק ובזמנו בנושא מלחמת לבנון האחרונה בהקשר ל"חולדות יער", שיר שהופיע באתר.
לברקת ולאייל, הודאתי הנכנעת בזאת: אכן מאמר ולא כתבה.
אותם השחקנים? 453656
צודקת. עם זאת, הדמיון הצורני הייחודי תורם לאסתטיקה העל-זמנית של הניטפוק :-)
אותם השחקנים? 453659
וואו, איך הוצאת את המשפט הזה, אני רושמת לי אותו לשימוש עתידי :)
לא ככה עושים. 453666
צריך "טאגליין!"
לא ככה עושים. 453668
אני יודעת, אבל בחודשים האחרונים כבר כתבתי כמה פעמים ''טאגליין'', וזה התחיל לשעמם אותי.
אותם השחקנים? 453663
חרמפפפ.
אותם השחקנים? 453667
שכ"גני ולא אגרשך, והעדיפני בחרימפופיך :-]
אותם השחקנים? 453669
על דחרמפפפת דחרומפפפת, וכל מחרמפפפיך יחרומפפפו.
אותם השחקנים? 453670
תפסיק לבזבז את כל הפ"אים, אתה חושב שאנחנו עובדים כאן על תקציב בלתי מוגבל?
אותם השחקנים? 453671
את לא תסתמי לי את הפ"א!
טיטאניק- מאיפה הניק 453662
איך אותם שחקנים? שם בר הוא היא וכאן בר היא הוא (או להיפך). שמא מדובר בכלל בלימון לימון?
טיטאניק- מאיפה הניק 453734
לבסוף אכן התברר כי מדובר בלימון וצלחת.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים